Gönderen Konu: Cüneyt Eren ariliği  (Okunma sayısı 49103 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı özer selçuk

• Ana Arı
  • Yer: Ankara-Bala
  • arı yoksa doğada yok
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 18 kovan
  • Rakım: 757 metre
Ynt: Cüneyt Eren ariliği
« Yanıtla #30 : Ağustos 29, 2017, 16:24:25 »
Bal almayacağın kovana herdaim varroa mücadelesi yapabilirsin vede yapmalısın .
Zararın neresinden dönersen kardır.
ÖZ-SEL ARICILIK
Özer Selçuk

Çevrimdışı cuneyt...ariligi

• İşçi Arı
  • Yer: Hatay/ Antakya
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
« Yanıtla #31 : Eylül 14, 2017, 20:58:26 »
Hafif düzeydeki yavru çürüklüğü nü arilari sıkıştırarak vede kekik sulu şurup vererek önüne geçtim,  oluşan çurukluk dönemindeki tüm pupadaki gözler bosaldi, şimdi ise yavru  atimi hızla artıyor, yeni pupaya geçmiş yavru durumu fena değil  (ağustosta yavru nerdeyse durmuştu vede arılar çok tembeşmişti) , 2 tur yavru çıkışı  kışa kadar çok rahat olur. Yoğun bir şekilde polen sitoklama başlamış petek gözlerine, çalışmaları çok iyi,  varrova da bayağı bir gerileme var, çok şükür arilarim kurtulacak gibi.  Arilarimin toparladiğini görünce insanın güveni yerine geliyor. Vede ana arının geç olmasının artisi cok fazla imiş buna da şahit olmuş oldum. Genç analilar çabuk toparladı 2 yaşında ki ana daha yavaş toparlıyor sanki hayattan bıkmış gibi. Bu 2 yaşında ki ana birkez ana yenilemek istedi izin vermedim çünkü 2 aydan beri bir tane bile erkek ari yoktu, bu gün bir tane gördüm   pupadaki arida tek tük erkek pupalari vardı. Ileriki günlerde fotoğrafları çekip paylaşmaya calişacam.  Son bir şey daha bu saldırgan arılar kuzu gibi oldular varrova azalmaya başladıktan sonra, varrovadanmiydi yoksa başka sebeptenmiydi bilmiyorum....

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• İşçi Arı
« Yanıtla #32 : Eylül 18, 2017, 10:53:37 »
Bugünkü kontrolden görüntüler paylaştım, kovanlari 1 ay once doğu cephesine aldım, daha önce güney yönlüydü, güney yönlü arılar havalanıp hep doğu yönüne uçtuğu için bu şekilde yaptım. Yeri itibariyle rüzgar almıyor. Çerçevelerin sırayla onlu arka li fotoğrafları,  ilk çerçevenin onu arkası  full gözler nektarla dolu olduğu için yavru yok. Bol polen gelimi var. Başımın belası varrova hala mevcut ari üzerinde tek tük gözüküyor. Amitraz duman kullanmıştık 4 doz 1 ay önce, fulumetrin şerit takmiştim 20 gun önce.    Ana ariyi fotoğraflamak zor oldu bir türlü yerinde durmadı.

Çevrimdışı özer selçuk

• Ana Arı
  • Yer: Ankara-Bala
  • arı yoksa doğada yok
  • Kovan Sayısı: 18 kovan
  • Rakım: 757 metre
« Yanıtla #33 : Eylül 18, 2017, 11:19:53 »
Bu kovana takviye yapman gerekecek.stok az.kemerleri yok denilecek şekilde.yavru iyi ama aç ayı bu kadar oynar derler

Bereketli olsun inşallah.
ÖZ-SEL ARICILIK
Özer Selçuk

Çevrimdışı süleymann

• Ana Arı
  • Yer: Ankara-Yakacık-Yenimahalle
  • Kovan Sayısı: 30 civarı
  • Rakım: 1100
« Yanıtla #34 : Eylül 18, 2017, 11:39:53 »
kraliçe yüzünü saklamış popo gözüküyor
olsun görüntüler güzel çekmişsin
bol foto bol yorum demek
başarılar tebrikler
arıların fazla sıkışık değil gibi  ilk elinde tutup çektiğin fotoda arı mevcudu bayağı az
ikincil olarak eldiven türü nedir plastik mi
birde kovan içindekiler strafor mu benden duymuş olma ama murat hoca kızar onlara ( çuvala sar ) ( Ama o kadar hava soğudu mu ? :-\ )

Tekrar tekrar başarılar umarın kolonin yavru çürüklüğünü atlatmıştır  ;)

• İşçi Arı
« Yanıtla #35 : Eylül 18, 2017, 11:54:55 »
Bu kovana takviye yapman gerekecek.stok az.kemerleri yok denilecek şekilde.yavru iyi ama aç ayı bu kadar oynar derler

Bereketli olsun inşallah.
Özer bey ilk çerçeve onlu arkali olduğu gibi nektar dolu, alt uc kısımlar hariç ama sirladami nedendir bilmiyorum, yavru alanını daraltmamak için fazla besleme yapmadım doğrusu. Bir dahaki kontrolde koyu besleme yapayım o zaman kemer için . Takviye yapacak ari durumum yok. Bu yavru üzerine bir tur daha yavru çıkışı olur kasım a kadar.

Çevrimdışı yasinyusufyaman

• Ana Arı
  • Yer: ISPARTA-GÖLBAŞI KÖYÜ
    • BLOĞUM
  • Kovan Sayısı: 15
  • Rakım: 800
« Yanıtla #36 : Eylül 18, 2017, 12:05:54 »
Yavru durumu çok iyi değil ve arın hiç sıkışık değil.
Arını sıkıştır az az her gün besleme yap ya da poşetle 4 güne bir besleme yap güzel yavru atar abi.
Bal arısının hilkati, kudret-i İlâhiyeye isnat edilmezse, nihayetsiz müşkilât olur.

• İşçi Arı
« Yanıtla #37 : Eylül 18, 2017, 12:14:47 »
kraliçe yüzünü saklamış popo gözüküyor
olsun görüntüler güzel çekmişsin
bol foto bol yorum demek
başarılar tebrikler
arıların fazla sıkışık değil gibi  ilk elinde tutup çektiğin fotoda arı mevcudu bayağı az
ikincil olarak eldiven türü nedir plastik mi
birde kovan içindekiler strafor mu benden duymuş olma ama murat hoca kızar onlara ( çuvala sar ) ( Ama o kadar hava soğudu mu ? :-\ )

Tekrar tekrar başarılar umarın kolonin yavru çürüklüğünü atlatmıştır  ;)
Yavru çürüklüğü hafif düzeydeydi kenarlarda çok şükür sıkıştırarak atlattım geçen hafta o dönemin tüm gözleri boş aldı yeni atimlar başladı yerine.  Tıbbi cihazı koruma amaçlı kullanılan madde geçen denk geldi kullandım, onlu ve arka li kontra pilakla kaplı, bu köpük ortada,  bir ari geçecek kadar dahi boşluk yok alt üst vede yandan, sifirlama kestim.  Ilk çerçeve onlu arka li ful nektarla dolu yavru atacak hiç yer yok, burası 32 derece gündüz, gece 22 'nin altına düşmüyor ondan dolayı fazla sikistirmadim.  Eldiven şu hastanelerde kullanılan latex tek kullanimlik eldivenlerden, daha önceleri deri eldiven kullanıyordum hem çok saldırıyordu hemde iğne geçiriyordu, ama bu latex eldivene hiç tepki vermiyorlar, çok rahat hareket edebiliyorum.    Teşekkürler

• İşçi Arı
« Yanıtla #38 : Eylül 18, 2017, 12:27:42 »
Yavru durumu çok iyi değil ve arın hiç sıkışık değil.
Arını sıkıştır az az her gün besleme yap ya da poşetle 4 güne bir besleme yap güzel yavru atar abi.
Tamam yasin bey. Sıcaklık burada yüksek seyretti için daha sıkıştırma yapmadım tam olarak. 1 _ 1,5 ay neredeyse yavrusuz geçen dönemden sonraki en iyi durum bu. Bu kovan temmuzun  3. haftasi 7 cerceveliydi yavru üretiminin durması ve de varrovadan sonra bu hale geldi. Ben bu kovanı kaybettim demiştim 1 ay önce. Bu yavrular inşallah kurtaracak ümidim bu şekilde. Teşekkürler

Çevrimdışı İsmail Gümüş

• Ana Arı
  • Yer: Ankara
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: Kışlatmada 800, bal sezonunda 1200
« Yanıtla #39 : Eylül 18, 2017, 13:21:51 »
Bu koloninin hikayesini tam olarak bilmiyorum ama bir kaç şey belirtmekte fayda var.

Bal hasadı yapılmayacak kovanlarda her zaman varroa mücadelesi yapılabilir. Bal hasadı yapılacaksa da hemen ardından varroa mücadelesine başlanmalı. Siz 2 kere mücadele yapmışsınız yukarıda okuduğum kadarı ile, o halde baharda herhangi bir mücadele olmamış ki bu sezonda bu kadar bulaşıklık etkisi görmüşsünüz.

Hava sıcaklıklarının yüksek gitmesi sizin sıkıştırma yapmanıza mani değil, hasat sonrası hemen sıkıştırma yapılması gerekiyor. Nihayetinde arı kışlık hazırlıklarını bu sıkıştırması sonrası düzene göre yapacak, bal stokları, polen stokları, kuluçka alanı vs. her şey bu sıkışık düzene göre ayarlanacak. Daha evvel yavru çürüklüğü yaşamış olmanıza rağmen arıları bu kadar gevşek tutuyor olmanız yeniden yavru çürüklüğüne davetiye. Gece sıcaklıklar aniden düştüğünde o kuluçka alanlarının bir kısmı terk edilecek ve çürüklük olacak.

• İşçi Arı
« Yanıtla #40 : Eylül 18, 2017, 16:16:40 »
Bu koloninin hikayesini tam olarak bilmiyorum ama bir kaç şey belirtmekte fayda var.

Bal hasadı yapılmayacak kovanlarda her zaman varroa mücadelesi yapılabilir. Bal hasadı yapılacaksa da hemen ardından varroa mücadelesine başlanmalı. Siz 2 kere mücadele yapmışsınız yukarıda okuduğum kadarı ile, o halde baharda herhangi bir mücadele olmamış ki bu sezonda bu kadar bulaşıklık etkisi görmüşsünüz.

Hava sıcaklıklarının yüksek gitmesi sizin sıkıştırma yapmanıza mani değil, hasat sonrası hemen sıkıştırma yapılması gerekiyor. Nihayetinde arı kışlık hazırlıklarını bu sıkıştırması sonrası düzene göre yapacak, bal stokları, polen stokları, kuluçka alanı vs. her şey bu sıkışık düzene göre ayarlanacak. Daha evvel yavru çürüklüğü yaşamış olmanıza rağmen arıları bu kadar gevşek tutuyor olmanız yeniden yavru çürüklüğüne davetiye. Gece sıcaklıklar aniden düştüğünde o kuluçka alanlarının bir kısmı terk edilecek ve çürüklük olacak.
Arıyı aldığım amca Bir şey demeyince bende mücadele yapmadım varrogayla. Çünkü nisanda arılar üzerinde vardı varrova, hatta arıcı amcaya dedim ama herhangibi bir uygulama yap demedi. 3 çerçeveye 1,5 hafta önce sıkıştımiştim güzel kapliyordu her çerçeveyi  fakat nüfus kaybindan dolayı azaldı bu kadar, daha öncelerden yavru uretimi yok denecek kadar azdi, bu doğacak yavruyla yenilenecek ari nufusu. Şimdi dediğiniz gibi iyice sıkıştırayim  bundan böyle. Şimdi koyu besleme yapıp ilk çerçeveyi sirlatayim mi( çünkü onlu arka li ilk çerçeve nektar dolu fakat sirlanmamiş vaziyette) yoksa bire bir suruplama ile hem yavru üretimini arttirayim  vede fazlasını sitoklatayim mi? Hangisini yapma mi onerirsiniz. ismail bey.    Onerilerinizden dolayı teşekkür ederim.

Hava sıcaklıkları müsait olduğunda
 bu 3 çerçeveye uygulayacağım
Formik asiti 10 cc olarak mi vereyim, yoksa kullanilan kovan ölçüsüne orantılı olarak mi vereyim. Çünkü bölme tahtası gerçekten iyi izole ediyor. Ari miktarı az formik asit çok olmaması açısından soruyorum....

Çevrimdışı İsmail Gümüş

• Ana Arı
  • Yer: Ankara
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: Kışlatmada 800, bal sezonunda 1200
« Yanıtla #41 : Eylül 18, 2017, 17:06:56 »
Formik için Halil Bilen hocanın videoları var, face ve youtube'da. Oradan izleyin bence, çok faydalı bilgiler veriyor.

Besleme şekliniz şu anda nedir bilmiyorum ama koyu şerbet için henüz vakit var. Ne sıklıkla besliyorsunuz şu anda? Ne kadar besliyorsunuz?

• İşçi Arı
« Yanıtla #42 : Eylül 18, 2017, 17:55:29 »
Formik için Halil Bilen hocanın videoları var, face ve youtube'da. Oradan izleyin bence, çok faydalı bilgiler veriyor.

Besleme şekliniz şu anda nedir bilmiyorum ama koyu şerbet için henüz vakit var. Ne sıklıkla besliyorsunuz şu anda? Ne kadar besliyorsunuz?
Yarım litre yada daha az 1 e 1 surupla besleme yapıyorum 3  _4 güne bir yavru alanını bloke etmesin diye az veriyorum çünkü ilk çerçevede yavru atabileceği hiç alan yok. Diğer cercevelerdede nektar var ama sirlanmadigi için yokmuş gibi gözüküyor. Sağım yaptigim baldada sıralama azdi neden 'dir bilmiyorum sirlamiyorlar bir türlü. Ağustosun 16 'sinde sagmiştim ancak 5 te 1 i sirliydi. 

Çevrimdışı Ruhi EREN

• Ana Arı
  • Yer: konya-Ereğli
  • Kovan Sayısı: 29
  • Rakım: 1600
« Yanıtla #43 : Eylül 18, 2017, 19:47:37 »
İlk çerçeve dediğiniz muhtemelen duvar çerçevesidir. Orada yavru olmaz orası arının yiyecek stoğudur.

• İşçi Arı
« Yanıtla #44 : Eylül 18, 2017, 20:08:52 »
İlk çerçeve dediğiniz muhtemelen duvar çerçevesidir. Orada yavru olmaz orası arının yiyecek stoğudur.
Anlasildi ruhi kardeşim ben bu ariyi sıkıştırıp bol bol besleyecem sonuç bu. Eksik bir şey varsa paylasirsaniz sevinirim. Herkese fikirlerinden dolayı teşekkürler.