Gönderen Konu: Adi çürük-Amerikan çürüğü farkı  (Okunma sayısı 3780 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

kerkenez78

• Ziyaretçi
Adi çürük-Amerikan çürüğü farkı
« : Ekim 02, 2017, 18:46:33 »
Merhabalar... 15 gün evvel en son arilarimi kontrol ettiğinde bazilarinda bir iki avuç kapali bir o kadar da açik larva ve günluk olduğunu gordüm..gerektiği kadar sıkıştırmalarıni yaptım.. Şerbet verdim ve kapattim..hava sıcakligi gündüz 27-28 gece 13-15 civari idi ancak bu günden 6-7 gün sonra havalar ciddi anlamda sogudu gündüz 16-18 gece 4-5 derecelere düştü..bunlar ön bilgiler.. Bu hafta sonu arilari kontrol ettiğimde 7 çerçevelik bir arimda  bir koku fark ettim ve kontrole başlarim.. 15 gün evvelki kapalilar sökülmüs, gunluk ve kapalilarpupa halinde.. Renklerinde bir değişiklik farketmedim.. 3-5 pupa delikli olduğu için cubuk soktum ve kahvemsi renkte sünen çürumuş yavru..kimilerinde sağlam işci çikmaya yakin durumda..ancak çökük göz fazla gözüme çarpmadi.. Panik halinde tüm cerceveleri yakip teniz bir kovana naklettim, kabarmiş yedek çerçve vererek.. Aksam ezanindan sonra 1 lt şerbet (sahah şerbet bitmişti).ertesi gün şüphelendiğim 2 kovanda daha ayni işlemi uyguladim.. Şimdi benim merak ettiğim bu masum bir yavru üşütmesi sonucu oluşan adi çürük olabilir mi..
Yalniz bu bahsettiğim dönemlerde kovanlar arasi yağma girişiminin çok fazla oldugunu söylemeliyim..

Çevrimdışı ismail akyüz

• Ana Arı
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
  • ismail akyüz
    • https://www.facebook.com/ismail.akyuz.984
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 200
  • Rakım: 240
Ynt: Adi çürük-Amerikan çürüğü farkı
« Yanıtla #1 : Ekim 02, 2017, 23:15:59 »
merhaba,forumda bu konuyla ilgili açılmış çook detaylı başlıklar var,bence onları okursanız daha avantajlı olur sizin için..forum arama bölümüne yavru çürüklüğü yazmanız yeterlidir..

kerkenez78

• Ziyaretçi
« Yanıtla #2 : Ekim 03, 2017, 01:17:43 »
Teşekkür ederim ismail bey.. Tüm firumlari ve yavruçürükleri hakkinda bir çok şey okudum ancak eğer bu türlü bir deneyimi olan yazarsa arilari imha etmeyeceğim ancak bu olay yavrularin üşümesi s9nucu ölümü ile çürüme olayi ise yola bu şekilde devam etmek istiyorum. Saygilar..

Çevrimdışı ismail akyüz

• Ana Arı
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
  • ismail akyüz
    • https://www.facebook.com/ismail.akyuz.984
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 200
  • Rakım: 240
« Yanıtla #3 : Ekim 03, 2017, 09:47:33 »
ülkemizde meydana gelen yavru çürüklüklerinin çoğunluğu adi yavru çürüklüğü olarak gözlemlenmiştir,çürüklü çerçeveyi yakmanız ve arıyı sıkıştırmanız bide azar azar koyu şurupla beslemeniz yeterlidir,ilaveten kekik bünyesinde olan timol maddesi antibiotik olduğu için şuruba az bi mikrar katınız,kekik suyunu fısfıs ile kovada arıların üstü dahil her tarafı fısfıslıyarak dezenfektan işlemini yapabilirsiniz....arı her zama sıkışık olmalı..birlik olmalıki olumsuzluklara karşı güçlü kalsın..

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
« Yanıtla #4 : Ekim 03, 2017, 22:48:01 »
Varrao ile iyi savaşamazsanız hasar etkisini yavru çürüklüğü gibi algılayabilirsiniz.

Varrao için ne yaptınız gözden geçiriniz.

kerkenez78

• Ziyaretçi
« Yanıtla #5 : Ekim 03, 2017, 23:11:21 »
Oksalik asitten başka bir şey kullanmadim. Hava haftasonu 20 derecelerde.. Şerit kullansam faydasini görürmüyüm murat hocam..

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
« Yanıtla #6 : Ekim 03, 2017, 23:30:35 »
İlk bahar ve son baharda değişik etken maddeli ikişer ilaçla işlemi yapmalısınız.

Şerit olması sorun değil bir ilaç daha kullanınız.

kerkenez78

• Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Ekim 03, 2017, 23:59:52 »
4 gün önce formik asit uygulamistim kovanlara.. Bu ilaçlardan birisini formik asit olarak sayabilir miyim..