Gönderen Konu: Gözle yavru çürüklüğü tespiti  (Okunma sayısı 7839 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı yunus08

• Larva
  • **
  • Yer: KÜTAHYA
  • Kovan Sayısı: 2
Gözle yavru çürüklüğü tespiti
« : Ağustos 28, 2017, 23:46:22 »
Yavru çürüklüğünü gözlemlemeyle anlayabilir miyiz? Az veya çok olması durumunda kurtarma şansımız mümkün mü? Bu sene bu kovandan katıyla beraber bal aldım. Şayet ciddi anlamda sorun olsaydı bu balı alabilir miydim?

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Gözle yavru çürüklüğü tespiti
« Yanıtla #1 : Ağustos 29, 2017, 00:10:22 »
Bakılınca açık petek gözü çok olur, arılar bazılarını temizlemişlerdir.

Kapalı göz yüzeyleri daha kahverengi haşlanmış gibi olur.

Göz içinde yeni ölçmüşse rengi kireç gibi beyazdır halbuki sağlam kurtçuk inci gibi parlak beyazdır.

Zaman geçince kurtçuk incelir yana yapışıktır.

Daha geçince kurtçuk gri olur ve erimiş gibidir bu uzar.

En önemli belirti kovan kokusudur.

Hasta olan kovanda bal almak zorlaşır çünkü her geçen arı sayısı düşer.

En etkin görülme zamanı hasat sonrasıdır, çünkü bal gelirken ana arı yumurtlamayı azaltır, birde hastalık varsa arı sayısı birden düşer.

Çevrimdışı yunus08

• Larva
  • **
« Yanıtla #2 : Ağustos 29, 2017, 14:16:30 »
Bakılınca açık petek gözü çok olur, arılar bazılarını temizlemişlerdir.

Kapalı göz yüzeyleri daha kahverengi haşlanmış gibi olur.

Göz içinde yeni ölçmüşse rengi kireç gibi beyazdır halbuki sağlam kurtçuk inci gibi parlak beyazdır.

Zaman geçince kurtçuk incelir yana yapışıktır.

Daha geçince kurtçuk gri olur ve erimiş gibidir bu uzar.

En önemli belirti kovan kokusudur.

Hasta olan kovanda bal almak zorlaşır çünkü her geçen arı sayısı düşer.

En etkin görülme zamanı hasat sonrasıdır, çünkü bal gelirken ana arı yumurtlamayı azaltır, birde hastalık varsa arı sayısı birden düşer.

Bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim. Muhtemelen dediğiniz tüm unsurlar kovanımda mevcut... Bu durumda ne yapmamı önerirsiniz? Yavrulu çerçeveleri alıp yerine boş çıta(peteksiz)(şuan elimde ham petek olmadığı için) koymayı düşünüyorum. Sonrasında da sıvı besleme. Çözüm olur mu?

Çevrimdışı özer selçuk

• Ana Arı
  • Yer: Ankara-Bala
  • arı yoksa doğada yok
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 18 kovan
  • Rakım: 757 metre
« Yanıtla #3 : Ağustos 29, 2017, 16:35:11 »
Bizde bu yaz arkadaşın arasına baktık .pek anlamaz.
Kovanı bi açtım koku almamama rağmen genzimi yaktı.direk arıları temiz boş bir kovana 2 adet ham petek koyarak arılar 7 çerçeve idi .kovanın bir adım önüne silkeledim.
Ordan çıkan bütün petekleri toprağa gömdüm.
Arkadaşa kovanı çamaşır suyu ile yıkayıp pürmüz ile yapmasını söyledim .
Arılar o kovanda 1 gece aç şekilde bekledi .
Ertesi gün akşama doğru tekrar eski kovanına temiz kabarmış petek koyarak üstlerine şerbet püskürtüp kapattım.Sabah erken saatte sıvı beslemeye başladı .Tek kovanı vardı zaten ve mayıs ayında .
Arılar hızla kendini toparlayıp normal düzene geçti .Bu ona ders oldu tabi .
ÖZ-SEL ARICILIK
Özer Selçuk

Çevrimdışı Muratcan Öztürk

• İşçi Arı
  • Yer: GiRESUN
  • Muratcan Öztürk
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 36
  • Rakım: 300
« Yanıtla #4 : Ağustos 29, 2017, 17:29:42 »
özer beyin dediklerini uygularsan belki kurtulur. yanlız boş çerçeve olmaz hampetekli çerçeve bulup koymalısın
MURAT52

Çevrimdışı yunus08

• Larva
  • **
« Yanıtla #5 : Ağustos 29, 2017, 18:02:51 »
Bizde bu yaz arkadaşın arasına baktık .pek anlamaz.
Kovanı bi açtım koku almamama rağmen genzimi yaktı.direk arıları temiz boş bir kovana 2 adet ham petek koyarak arılar 7 çerçeve idi .kovanın bir adım önüne silkeledim.
Ordan çıkan bütün petekleri toprağa gömdüm.
Arkadaşa kovanı çamaşır suyu ile yıkayıp pürmüz ile yapmasını söyledim .
Arılar o kovanda 1 gece aç şekilde bekledi .
Ertesi gün akşama doğru tekrar eski kovanına temiz kabarmış petek koyarak üstlerine şerbet püskürtüp kapattım.Sabah erken saatte sıvı beslemeye başladı .Tek kovanı vardı zaten ve mayıs ayında .
Arılar hızla kendini toparlayıp normal düzene geçti .Bu ona ders oldu tabi .
Elimde yarı ballı yarı kabarmış petek var sayısı da çok değil onları koysam olur mu?
Başka kovanım da yok elimde... Plastik tabanlı kovan bu elimde ki.
Kaç  tane pete koymalıyım?

Çevrimdışı yunus08

• Larva
  • **
« Yanıtla #6 : Ağustos 29, 2017, 18:03:21 »
özer beyin dediklerini uygularsan belki kurtulur. yanlız boş çerçeve olmaz hampetekli çerçeve bulup koymalısın
Anladım teşekkür ederim.

Çevrimdışı özer selçuk

• Ana Arı
  • arı yoksa doğada yok
« Yanıtla #7 : Ağustos 29, 2017, 18:26:56 »
Elimde yarı ballı yarı kabarmış petek var sayısı da çok değil onları koysam olur mu?
Başka kovanım da yok elimde... Plastik tabanlı kovan bu elimde ki.
Kaç  tane pete koymalıyım?
Arıda Şuan kaç çerçeve varsa yarısını koyacaksın .Çünkü sıkı sıkı sarılıp bir an önce yumurta ya geçmesi lazım.çünkü şuanki bütün arılar tarlacı olacaklar .arkadan genç nüfus gelmesi lazım.

Arın 5 çerçeve diyelim 3 tane koyman lazım .korkma yavru kapattığı an birtane daha duruma göre verirsin.Zaten arının yavru kapatim diyene kadar şuanki tarlacilari ölecek
ÖZ-SEL ARICILIK
Özer Selçuk

Çevrimdışı yunus08

• Larva
  • **
« Yanıtla #8 : Ağustos 29, 2017, 22:25:59 »
Arıda Şuan kaç çerçeve varsa yarısını koyacaksın .Çünkü sıkı sıkı sarılıp bir an önce yumurta ya geçmesi lazım.çünkü şuanki bütün arılar tarlacı olacaklar .arkadan genç nüfus gelmesi lazım.

Arın 5 çerçeve diyelim 3 tane koyman lazım .korkma yavru kapattığı an birtane daha duruma göre verirsin.Zaten arının yavru kapatim diyene kadar şuanki tarlacilari ölecek
10 çerçeve şuanda. bu durumda 5 mi koymalıyım. Kış girene kadar kendini toparlar değil mi? Kovanımı değiştiremiyor olmak sorun teşkil eder mi?

Çevrimdışı özer selçuk

• Ana Arı
  • arı yoksa doğada yok
« Yanıtla #9 : Ağustos 29, 2017, 23:16:30 »
10 çerçeve şuanda. bu durumda 5 mi koymalıyım. Kış girene kadar kendini toparlar değil mi? Kovanımı değiştiremiyor olmak sorun teşkil eder mi?
Elinde boş kat var ise.arıyı birkaç saatliğine petekleri ile birlikte oraya al. orda dursun.Tabi altını bişeyle kapat.yagmalanmasin .
Hızlıca kovanı temizle sonra gerisi kolay.
bahsettiğin çerçeveleri koy arıyı kapı önüne silkele .eğer ana arıyı bulursan onu tut kovana kendin bırak yapamam diyorsan ana arının olduğu çerçeveyi Biraz kibar silkele .
Çıkan petekler bal var yavru var yada polen var diyip tutma elinde direk göm yada yak.
Bu arada varsa 6-7 çerçeve koyabilirsin .güçlü arıymış.
kışa kadar kendini çok rahat toparlar .
düzenli besle.sıkı tut hiç birşey olmaz.Allah ın izniyle

ÖZ-SEL ARICILIK
Özer Selçuk

Çevrimdışı yunus08

• Larva
  • **
« Yanıtla #10 : Ağustos 30, 2017, 15:13:53 »
Elinde boş kat var ise.arıyı birkaç saatliğine petekleri ile birlikte oraya al. orda dursun.Tabi altını bişeyle kapat.yagmalanmasin .
Hızlıca kovanı temizle sonra gerisi kolay.
bahsettiğin çerçeveleri koy arıyı kapı önüne silkele .eğer ana arıyı bulursan onu tut kovana kendin bırak yapamam diyorsan ana arının olduğu çerçeveyi Biraz kibar silkele .
Çıkan petekler bal var yavru var yada polen var diyip tutma elinde direk göm yada yak.
Bu arada varsa 6-7 çerçeve koyabilirsin .güçlü arıymış.
kışa kadar kendini çok rahat toparlar .
düzenli besle.sıkı tut hiç birşey olmaz.Allah ın izniyle
Çok teşekkür ederim. Peteklerin ballı olanlarında yavru olmayıp sıkıntı görmediklerimi de mi atmalıyım. Yazık olur diye düşündüm... evet katından komple bal aldım bu yıl. Şükür iyiydi. Besleme de tavsiyeniz nedir? İnşallah

mehmet tekin uşak

• Ziyaretçi
« Yanıtla #11 : Ağustos 30, 2017, 15:44:56 »
       Daha önce benimde başıma geldi, direk yakılmasını tavsiye ederim, (ballar, yavrular dahil) bende önce toprağa gömmüştüm oysaki topraktaki kuluçka ömrünü öğrenince gömdüğüm yerden çıkarıp hepsini yaktım, el aletlerinizi, kovanınızı çok iyi sterilize ediniz önce çamaşır sulu su ile yıkayıp silip daha sonra yakmanız iyi olur, kovanı temizleyip yeni kabarmamış petekle sıkıştırdığınız zaman biraz saldırgan olurlar, iki gün sonra beslemeye başlamadan oradaki temel petekleri ve kovanında yeniden değiştirilmesi tavsiye ediliyor kolay gelsin.

Çevrimdışı yunus08

• Larva
  • **
« Yanıtla #12 : Ağustos 31, 2017, 15:30:13 »
       Daha önce benimde başıma geldi, direk yakılmasını tavsiye ederim, (ballar, yavrular dahil) bende önce toprağa gömmüştüm oysaki topraktaki kuluçka ömrünü öğrenince gömdüğüm yerden çıkarıp hepsini yaktım, el aletlerinizi, kovanınızı çok iyi sterilize ediniz önce çamaşır sulu su ile yıkayıp silip daha sonra yakmanız iyi olur, kovanı temizleyip yeni kabarmamış petekle sıkıştırdığınız zaman biraz saldırgan olurlar, iki gün sonra beslemeye başlamadan oradaki temel petekleri ve kovanında yeniden değiştirilmesi tavsiye ediliyor kolay gelsin.

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Kovan da bir veya yarım petekte böyle sorun olsa bile tüm çıtaları yakmak mı gerekli? işin doğrusu acıyorum o kadar bal polene..

mehmet tekin uşak

• Ziyaretçi

mehmet tekin uşak

• Ziyaretçi
« Yanıtla #14 : Ağustos 31, 2017, 22:49:16 »
Burayı dikkatlice okuyun ne yapacağınıza siz karar verin.