Şimdiye kadar bombus arısı yetiştirmesi ile ilgili paylaşımlarda bulunduk. Şimdi bir arkadaşımız üretmekten söz ediyor Üretmek ve yetiştirmek bazen eş anlamlı olarak da kullanılıyor. Ancak konumuzla ilgili yetiştirmekten söz ederken,“bakıp büyütmek, geliştirmek, üretmek “ anlamlarını kullanırız. Oysa üretmek deyince daha çok,“Aynı türden canlıları çoğaltmak” anlamı kullanılır. O nedenle üretmek konusunu ayrı bir başlık altında cevaplamak istedim.
https://www.aricilik.gen.tr/index.php/topic,1283.msg11675/topicseen.html#msg11675]sayın ali bey yazılarınızı bir arkadaş vesilesiyle okudum.hem üzüldüm hemde çok sevindim bu kadar yakın bu kadar uzak olunmaz. benim derdimde aynı eğer siz veya bu konuda kendini daha yetkin gören büyüklerimiz varsa bize bi çare olurlarsa çok sevinecem.ali bey bizim sorumuz şu kısaca yazıyom.ben köyle haşırneşir olan biriyim komşumuzun bizim eve yakın bi serası var .bende arım olması hasebiyle bu canlılara çok meraklıyım.komşuylada tartıştık komşum hersene yeni koloni alıyor ve sezon sonunda bu koloniler ölüyor.bunlar ölmeden önce birsürü ana arı ve birsürü erkek arı üretiyorlarmış.bu durumda elimizde erkek arı var ana arı da fazlasıyla var ve bunlar telef oluyorlar. şimdi kısaca un var şeker var yağ var .kendimiz bunlardan helva yapamazmıyız.yani bunlardan yeni koloni üretemezmiyiz .inan çok yazık oluyor imkanlar içinde imkansızlık yaşıyoruz. bu konuda tavsiyelerinizi bekliyoruz çok selamlar allaha emanet olun.not yerim uzunlar köyündedir yolun düşerse bi çayımızı içersen bizi mutlu edersin
Sayın Hammaların Naci,
Bu konudaki duyarlılığınızdan dolayı size teşekkür ederim.
Seralardaki kolonilerde oluşan bombus ana arısı ve erkek arılarından yeni koloniler üretebilir miyiz?
Seralardaki bu ana arı ve erkek arılardan yeni koloni üretmemiz doğru olur mu?
Hem üretebiliriz, hem üretemeyiz.
Bu soruları sera sahipleri, seralara bombus arısı dağıtımı yapan tarımcılara defalarca sordular. Cevaplar her defasında “Hayır üretilemez, çünkü üretim firmaları bu kolonileri üretirken yeni çıkacak ana arıların kısır kalması için genleriyle oynamışlar…” Ya da buna benzer başka cevaplar. “Adaaam sende ben tarımcıdan daha mı iyi bileceğim, üretilebilseydi o kendi üretirdi” dersek üretemeyiz.
Konu ile ilgili yabancı internet sitelerini araştırırsak, yerli basını araştırırsak, ÜRETEBİLİRİZ.
Bu iş aslında akademisyenlerimizin işi. Üniversitelerimiz bazı araştırmalar yapmışlar ve sonuçlarını yayınlamışlar. Ancak bu araştırma ve sonuçları üreticilerimizin haberi yoktur. Konuyu ihtiyaç sahibinin anlayacağı şekilde anlatırsak, ÜRETEBİLİRİZ:
Burada Akdeniz Üniversitesindeki yapılan iki denemeden söz etmek istiyorum.
1. Deneme, 1998 yılında doğadan 167 adet çiftleşmiş bombus ana arısı toplamışlar, kuluçkaya yatırmışlar, yeni koloniler üretmişler, ana arıdan koloni üretmek için neler gerekli, hangi yolları izlemek gerekli her bir şeyi yazıp açıklamışlar. Sözü “Buyurun, siz de üretin.” Demeye getirmişler.
2. Deneme, 2008 yılında ticari bir firmadan sağlanmış 200adet çiftleşmiş ana arı kuluçkaya yatırılmış, oluşturulan kolonilerden ana arılar, erkek arılar üretilmiş, bu ana ve erkek arılar çiftleştirilmiş, Çiftleştirilen yeni analardan da koloniler oluşturulmuş. Ana arı yetiştirmenin, çiftleştirmenin, yani bombus arı seri ve yıl boyu devamlı üretiminin bütün püf noktalarını, gözlemişler, yazmışlar.
Her iki denemede de üretilmiş koloniler seralara konmuş ve onların ticari kolonilerde olduğu gibi tozlama yaptıkları gözlemlenmiş.
Biliyoruz ki seralarda kolonileri bazılar sadece ana arı üretirler. Bazıları sadece erkek arı üretirler Bazıları hem erkek arı hem de ana arı üretirler. Bazıları da hiç ana ve erkek arı üretmezler. Eğer ana arılar uygun yaşta iken kovanlardan toplayıp başka bir kovandan alınan erkek arılarla uygun bir kafeste ya da odada çiftleştirilirse ana arının yumurtlaması içi en önemli işlem yapılmış demektir. Diğer işlemler de uygun şekilde yapılırsa ana arı yumurtlar ve koloni oluşturur. Yapılan işlemlerin doğru ya da yanlış oluşuna göre başarı oranı azalıp çoğalabilir.
Yani seralardaki kovanlarda çoğalan bombus ana ve erkek arılardan yeni koloniler üretilebilir.
Peki, bu ana ve erkek arılardan koloni üretmek doğru mudur, yanlış mıdır? Faydaları nedir, sakıncaları nedir?
Görüşlerini paylaşmak isteyen olursa konu daha doğru ve kolay anlaşılabilir.