Merhabalar arkadaşlar.Bombus arları nın bazı kovanların da 6-8 haftalık süre bitiminde ana arı çıkmıyor.Bunu teşvik etmek için acaba balarısı için uygulanan yöntemler faydalı olabilirmi yada nasıl bir yöntem uygulanabilir. Ana gözünü ana arı kendisimi belirliyor.
merhabalar Ali bey.
Bombus arısı üretmeyi elimde olan çiftleşmiş ana'lar dan yeni yuva kurarak başardım devamını görmek lazım tabiki.Fakat anlamadığım her kovanda ana arı yok.yada ölmüş oluyor ama yerine yenisi olmuyo .Kovanı ana üretimine teşvik etmek için nasıl bir yol izlenebilir sizce.Başka yolları varmı yada. Teşekkür ediyorum.Kolaylıklar diliyorum.
M.Ünsal merhaba,
Bombus arısı ve bombus ana arısı üretmek seralarda tozlayıcı olarak konmuş olan kovanlarda üretilmiş olan ana arılar ve erkek arılarla çalışmak onları tanımak ve deneyim kazanmak için iyi bir yol olabilir. Ama çok ve sağlıklı ana arı yetiştirmek istiyorsanız, yani işi ticari boyuta kaydırmak istiyorsanız seralardan daha sağlıklı koşullarda koloniler yetiştirmelisiniz ki çok ve sağlıklı ana arı üretebilesiniz.
Nedir seralarda olmayan bu sağlıklı koşullar?
Uygun ısı,
Uygun nem,
Temiz hava,
Taze çiçektozu,
Işıksız, gürültüsüz ortam
Bazı kaynaklarda çok ana arı üretimi için "juvenil hormon" da kullanıdığı yazılıdır.
Bu koşullarda üretme yapılırsa sonuçlar daha farklı olmaktadır. Konu ile ilgili bir alıntıyı da aşağıya ekliyorum.
Ana Arı Üretimi
Her yıl yaklasık 1 milyon ticari bombus kolonisi üretilmekte ve satılmaktadır. Bu
kolonileri üretmek için çesitli evrelerdeki kayıplar göz önüne alındıgında yaklasık 2-3
milyon ana arıya gereksinim duyulmaktadır. Bu nedenle bal arısı yetistiriciliginde
oldugu gibi ana arı üretimi bombus arısı kitlesel üretimde de önemli bir asamadır.
Bombus arıları bal arılarından farklı olarak koloni yasamı sonuna dogru çok sayıda ana
ve erkek arı üretmektedir. Kolonilerde üretilen erkek ve ana arı sayıları arasında çok
büyük farklılıklar bulunmaktadır. Ticari firmaların üretim kolonilerini olusturmak için
kullandıkları ana arılar ve bunların çiftlestigi erkek arılarda bir seleksiyon programı
uygulamadıkları tahmin edilmektedir. Bazı kolonilerde 200’ e yakın ana arı üretilirken
bazılarında hiç üretilmeyebilmektedir. B. terrestris kolonileri ana arıya oranla daha çok
erkek arı üretmektedir. Bu nedenle erkek arı temininde bir sorun yasanmamaktadır.
Üretim kolonileri içinden çok ana arı üretme egiliminde olan koloniler seçilmekte ve bu
kolonilerde üretilen ana arılar yıl boyu yetistiricilikte kullanılmaktadır. Erkek arı
seçiminde ise akrabalıga dikkat edilmekte ve ana arılarla akraba olmayan erkek arılar
çiftlestirme amacıyla kullanılmaktadır (Velthuis ve Doorn, 2006).
Kaynak:
Bombus terrestris L. (Hymenoptera:Apidae) Arısının Yıl Boyu Kitlesel
Üretiminde Uygulanan Teknikler ve Karsılasılan Sorunlar
Fehmi Gürel, Ayhan Gösterit