hocam ALLAH sizden razı olsun . Tşk ediyorum cok acıklayıcı oldu ben bu işe iyice sardım tabiki sıfırdan başladıgım için biraz sıkıntılarım olacak. Sitelrde paylaşılmış oln arı kovan resimleri var iki gözlü 2 tane onda yaptıırdım. dışarıyada koyup deneyecegim.Ana arı gelmesi için birde elimdeki kovanları takip ediyorum. Ama ana arıyı cok secemiyorum gözüme hepsi aynı gözküyor foto makinayla cekip bakıyorum arasındaki fakrla eger tam olarak ana arıyı erkek arı ayırt edebilirsem. ögrenicem bu işi tekrar tşk ediyorum...
Bombus arısı erkek ve ana arıları nasıl ayırt edebiliriz?
Bir bombus kolonisinde üç çeşit arı vardır.
Ana arı (ilkin bir tanedir ancak koloni ömrü biterken birçok genç ana arı üretilmiş olabilir.)
İşçi arılar
Erkek arılar.
Ana arılar diğer arı bireylerinden daha iridir. (Koloninin son dönemlerinde ana arı kadar iri işçi arılar da üretilebilir.)
Ana arıların sesi işçi ve erkek arıların sesinden daha kalındır. Erkek arıların uçarken çıkardığı ses işçi arılarınkinden kalın, ana arınınkinden incedir.
Ana arı ve işçi arıların kuyruk kısmı erkek arınınkine göre sivri sayılır. Erkek arının arka kısmı yuvarlaktır
Eğer arıların çıkardığı ses ve vücut yapısından ana ve erkek arıyı ayırt edemezsek yakından bakmamız gerekir. Önemli bir ayrıntıyı resimlerden inceleyelim. Resimleri incelemezden önce “balta favori ve zülüf” nedir bir hatırlayalım. Erkekler saç tıraşı olurken kulak önündeki saçlarının değişik şekilde bırakılmasını isterler. Kimisi uzun, kimisi kısa bırakılmasını ister. Eğer kulak önündeki saçlar uzun bırakılırsa balta ağzına benzer. Buna “balta favori” denir. Halk türkülerinde geçen “zülüfler dökülmüş yüze” sözlerinden anlaşılacağı üzere zülüf de kadınların kulak önünden yüze inen saçlardır.
Bunların bombus erkek ve ana arıları ile ne ilgisi var? Hatırda kalsın, unutulmasın diye böyle bir benzetme yaptım. Erkek bombuslardaki baş bölgesinden sonra gelen sarı kemerin alt kısmı balta favori gibi geniş sonlanır. Ana arıların sarı kemeri ise kadınların zülüfleri gibi sivri sonlanır. Erkek arı ve ana arılar aynı ya da yakın büyüklükte olsa da yakından bakınca böyle bir ayrıntıyı görebiliriz.
Aşağıdaki resimlerin ikisi ana arı, ikisi erkek arıdır. Baş bölümünden sonra gelen sarı kemerin geniş ya da sivri bitiş şekline göre hangilerinin ana arı, hangilerinin erkek arı olduğunu kendiniz bulabilirsiniz.