Bugün 4. gününde kontrol ettiğimiz jenterden 10 tane larva alabildik, başlatıcıya verdik. Tabi öncesinde başlatıcıdaki transferleri almamız gerekiyordu.
7 çerçeve bir arının 3 çerçevesini ana arı ile kuluçkalıkta bırakıp, 4 çerçevesini ızgara üzerinde ballığa aldık. Kuluçkalığı bölme straforu ile, ballığı derin iç yemlik ile daralttık ve çuvalla Z yaptık. Pazar günü yapılan larva transferinden tutan 3 ana arı adayını bu bitirici koloniye verdik.
Jenterden aldığımız 10 fincan başlatıcıda yerini aldı. Yarın tutma oranını kontrol edeceğiz. Ekipmanın paketten yeni çıkmış olması düşük tutma oranına sebep olabilir diye larva transferi de yapacağız, ana arı üretiminde zaman kaybına tahammülümüz yok.
https://www.youtube.com/watch?v=OczEIzurKkM
Arıcı olarak bütün uygulamalarımız başarılı değil ya, elbette başarısız uygulamalarımız da var.
Jenterden aktardığımız 10 kurtçuktan 7 tanesi tutmuş. Ama gelin görün ki arının arıcı hatasına tahammülü yok. Nasıl olsa içerideki memeleri 2 gün önce temizledik, genç larva da yok, tekrar meme dikmemişlerdir diye kendimi kandırmışım. Yaşına bakmaksızın 10 kadar larvadan meme kapatmış arı. Hal böyle olunca da bizim transferleri ne beslemiş ne de sökmüş, işçi larvası gibi azıcık sütle bırakmış.
Başlatıcıdaki tüm memeleri temizleyip 20 tane larva transferi verdik yine. Jenterdeki larvalar büyüdüğü için oradan transfer etmedim, kovan ortamına iyice adapte olsun diye bıraktım.
Dün bir başlatıcı daha kurdum, haftaya jenterden ona transfer edeceğim larvaları.
Aldığım ders: arılar nesillerinin devamında kendi kanlarına öncelik veriyorlar. Transfer edilen larvanın yaşını görmezden gelecek kadar bağlılar kendi soylarına.