175 şerbete arılar rağbet etmez diye düşünüyorum.
Denediğinize ve olumlu sonuç aldığınıza göre olabiliyormuş demek ki.
Biz de deneyelim bakalım.
İsmail bey teşekkürler,
Ben de bir kovanda deneyeceğim.
Bence 2 ayrı kovanda farklı ölçülerde deneyin birinde 1/3 birinde 1/5 hangisinin sonuçları hoşunuza giderse öyle devam edersiniz .
ben tam oran hesaplamıyorum göz kararı yapıyorum 1/3,5 1/4,5 bile olabilir sonuçta şuruptaki şeker oranı %15 üstünde olduğu müddetçe sıkıntı yok. (çok bilmişlik taslamıyayım

) sanırım bizim forumda yazılmıştı şeker oranı hesabı orada bahsedilmişti % kaça tekabül ettiği
sonuçlarınızı paylaşmanızı bekliyoruz
İlave not alttaki yazı alıntıdır (M.Peker İskara aittir başka bir forumdan)
5 su 1 şeker karışımı ile petek kabarttırma yönteminin esprisi, Arıların bu sıvının suyunu uçuracak alana sahip olmak için petek işlemeye yönlendirilmesi.Bu orandaki bir karışım içerisindeki şeker oranı, %16.6 oluyor,yani yaklaşık olarak 170 gram/litre. Bu rakamların doğru olduğunu kabul ederek hesap yaparsak ortaya şöyle bir sonuç çıkıyor.
Kimi Kaynaklarda yazdığına göre,arıların 1 kilo peteği kabartmak için 6 kilogram,bazılarındada 10 kilogram bal kullanmaları gerekiyormuş. (Biz 6 kilogram olduğunu kabul edelim) Bal içerisindeki şekerler oranı %76 olarak belirtiliyor,buradan hareketle: 6 kg.balx %0.76 = 4,550 kg. şeker kullanmak durumda oldukları sonucuna varıyoruz=>Hesaba devam ediyoruz=> 4,550kg:170 gram= 26 Kilogram şeker kullanmamız gerektiği sonucuna varıyoruz. Diğer yönü ilede baktığımızda, arılar bu sıvının suyunu uçurmak için petek örme eğilimine girdikleri için ne kadarını kullanacakları/ne kadarını peteklere koyacaklarını bilemiyoruz,yani bu petek kabartma işlemi sırasında bal kullanıp kullanmayacakları ve ne oranda bal kullanacaklarınıda bilemiyoruz.
Bu tarz bir maliyet hesabı yapmak bizleri yanıltabilir. Yukarıdaki rakamlarda çok az farklılıklarla sonuç fazla değişmeyecektir.