Gönderen Konu: İsmail Gümüş Arılığı  (Okunma sayısı 48328 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı bestofwesd

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1615
  • Yer: Bursa / Kurtul Köyü
    Yaş: 44
  • HAKAN KAYHAN
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 10
Ynt: İsmail Gümüş Arılığı
« Yanıtla #240 : Nisan 18, 2018, 08:44:23 »
Hakan bey merhaba,

1/4 veya 1/5 şurupta şeker oranını anlamayadım.

Merhaba Cengiz bey

oran şu şekilde hacim olarak örneğin 1 kavanoz şeker 3 kavanoz su veya 4 veya 5 kavanoz su
buradaki mantık şu şekilde çalışıyor . nektar çok sulu olduğu için arı mecburen petek kabartıp nektarın suyunu uçurmak için yer açıyor
sorgulamayan insan cahildir sorgulatmayan ise zalim

Çevrimdışı Yusuf Güloğlu

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 375
  • Yer: adana - ceyhan
    Yaş: 60
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 22
  • Rakım: 25
Ynt: İsmail Gümüş Arılığı
« Yanıtla #241 : Nisan 18, 2018, 08:55:57 »
175 şerbete arılar rağbet etmez diye düşünüyorum.
Denediğinize ve olumlu sonuç aldığınıza göre olabiliyormuş demek ki.
Biz de deneyelim bakalım.
Her düşüşte bir öğreniş; Ne düşüş biter ne öğreniş

Çevrimdışı cengiz çalışkan

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 576
  • Yer: Girne - KKTC
    Yaş: 56
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 26+7
  • Rakım: 70
Ynt: İsmail Gümüş Arılığı
« Yanıtla #242 : Nisan 18, 2018, 09:19:21 »
Merhaba Cengiz bey

oran şu şekilde hacim olarak örneğin 1 kavanoz şeker 3 kavanoz su veya 4 veya 5 kavanoz su
buradaki mantık şu şekilde çalışıyor . nektar çok sulu olduğu için arı mecburen petek kabartıp nektarın suyunu uçurmak için yer açıyor



İsmail bey teşekkürler,

Ben de bir kovanda deneyeceğim.

Çevrimdışı ismail akyüz

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3229
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
    Yaş: 38
  • ismail akyüz
    • https://www.facebook.com/ismail.akyuz.984
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 140
  • Rakım: 240
Ynt: İsmail Gümüş Arılığı
« Yanıtla #243 : Nisan 18, 2018, 09:44:45 »
Merhaba Cengiz bey

oran şu şekilde hacim olarak örneğin 1 kavanoz şeker 3 kavanoz su veya 4 veya 5 kavanoz su
buradaki mantık şu şekilde çalışıyor . nektar çok sulu olduğu için arı mecburen petek kabartıp nektarın suyunu uçurmak için yer açıyor
::) ???

Çevrimdışı bestofwesd

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1615
  • Yer: Bursa / Kurtul Köyü
    Yaş: 44
  • HAKAN KAYHAN
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 10
Ynt: İsmail Gümüş Arılığı
« Yanıtla #244 : Nisan 18, 2018, 11:38:16 »
175 şerbete arılar rağbet etmez diye düşünüyorum.
Denediğinize ve olumlu sonuç aldığınıza göre olabiliyormuş demek ki.
Biz de deneyelim bakalım.


İsmail bey teşekkürler,

Ben de bir kovanda deneyeceğim.

Bence 2 ayrı kovanda farklı ölçülerde deneyin birinde 1/3 birinde 1/5 hangisinin sonuçları hoşunuza giderse öyle devam edersiniz .
ben tam oran hesaplamıyorum göz kararı yapıyorum 1/3,5 1/4,5 bile olabilir sonuçta şuruptaki şeker oranı %15 üstünde olduğu müddetçe sıkıntı yok. (çok bilmişlik taslamıyayım :) ) sanırım bizim forumda yazılmıştı şeker oranı hesabı orada bahsedilmişti % kaça tekabül ettiği

sonuçlarınızı paylaşmanızı bekliyoruz :)


İlave not alttaki yazı alıntıdır (M.Peker İskara aittir başka bir forumdan)

 5 su 1 şeker karışımı ile petek kabarttırma yönteminin esprisi, Arıların bu sıvının suyunu uçuracak alana sahip olmak için petek işlemeye yönlendirilmesi.Bu orandaki bir karışım içerisindeki şeker oranı, %16.6 oluyor,yani yaklaşık olarak 170 gram/litre. Bu rakamların doğru olduğunu kabul ederek hesap yaparsak ortaya şöyle bir sonuç çıkıyor.
   Kimi Kaynaklarda yazdığına göre,arıların 1 kilo peteği kabartmak için 6 kilogram,bazılarındada 10 kilogram bal kullanmaları gerekiyormuş. (Biz 6 kilogram olduğunu kabul edelim) Bal içerisindeki şekerler oranı %76 olarak belirtiliyor,buradan hareketle: 6 kg.balx %0.76 = 4,550 kg. şeker kullanmak durumda oldukları sonucuna varıyoruz=>Hesaba devam ediyoruz=> 4,550kg:170 gram= 26 Kilogram şeker kullanmamız gerektiği sonucuna varıyoruz.  Diğer yönü ilede baktığımızda, arılar bu sıvının suyunu uçurmak için petek örme eğilimine girdikleri için ne kadarını kullanacakları/ne kadarını peteklere koyacaklarını bilemiyoruz,yani bu petek kabartma işlemi sırasında bal kullanıp kullanmayacakları ve ne oranda bal kullanacaklarınıda bilemiyoruz.
   Bu tarz bir maliyet hesabı yapmak bizleri yanıltabilir. Yukarıdaki rakamlarda çok az farklılıklarla sonuç fazla değişmeyecektir.
sorgulamayan insan cahildir sorgulatmayan ise zalim

Muammer ŞAHİN

  • Ziyaretçi
Ynt: İsmail Gümüş Arılığı
« Yanıtla #245 : Nisan 18, 2018, 12:52:52 »
Hakan bey bu yazdıklarınız uygulamada gerçekten işe yarayabilir mi bilmiyorum.

Yada deneyenler başarılı olabildimi bilmiyorum.

Ancak: 1/1 oranından daha az şeker oranıyla çalışmak tavsiye edilmiyor, bazı sakıncalarından dolayı: Örnek olarak:
1-Kovan içi nemi arttırması, yavruların fazla nemden etkilenmesi, bakteri ve parazitlere açık hale getirmesi, kovan terki riski oluşması, kovanın daha hızlı çürümesi, yavru hastalıklarının oluşma riski
2-Arıları bala-polene-kovan içi hizmetlere çalıştırmak yerine gereksiz su uçurmakla meşgul etmesi, bal veriminde düşme
3-Kovan içinde orta alanda yavrulu çerçeve üzerinde arıların mevcudunun düşmesi, yavrulu alanın ısı sorunları ve risklere açık hale getirmesi, yavrulu alanı yağmacılıktan korumaya zaafiyet verme riski
4-1/1 oranından daha az orandaki şekerin cazibesinin düşmesi, arının bununla uğraşmak yerine dışarıya uçarak meradan yararlanmaya çalışması.
5-Kovan içinde balın suyunu uçurabilmek için gerekli olan kuru havanın, bu şuruptan kaynaklanan nemden dolayı nötür hale gelmesi yada balın suyunu uçurma zamanının artması, balın suyunu geç uçurma sorunları

olabilir. ihtimal olarak.

Uygulamanızın Sonucunu paylaşırsanız memnun oluruz. Faydaları ve riskleri varmı mesela? Faydalıysa biz de kullanalım.

Çevrimdışı İsmail Bayındır

  • ismail
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2443
  • Yer: Çanakkale/Çan
    Yaş: 43
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Ynt: İsmail Gümüş Arılığı
« Yanıtla #246 : Nisan 18, 2018, 13:07:18 »
Ben denedim 5'e 1 şerbeti. 6 çerçeve arı 2 kara kovan çerçevesini kabartmak üzere. Ben şuan memnunum.

Şehitler diyarı Çanakkale'den selamlar.

"ya olduğun gibi görün, yada göründüğün gibi ol"

        şehitler diyarı Çanakkale'den selamlar

                       534 776 9733

Çevrimdışı bestofwesd

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1615
  • Yer: Bursa / Kurtul Köyü
    Yaş: 44
  • HAKAN KAYHAN
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 10
Ynt: İsmail Gümüş Arılığı
« Yanıtla #247 : Nisan 18, 2018, 13:24:34 »
Hakan bey bu yazdıklarınız uygulamada gerçekten işe yarayabilir mi bilmiyorum.

Yada deneyenler başarılı olabildimi bilmiyorum.

Ancak: 1/1 oranından daha az şeker oranıyla çalışmak tavsiye edilmiyor, bazı sakıncalarından dolayı: Örnek olarak:
1-Kovan içi nemi arttırması, yavruların fazla nemden etkilenmesi, bakteri ve parazitlere açık hale getirmesi, kovan terki riski oluşması, kovanın daha hızlı çürümesi, yavru hastalıklarının oluşma riski
2-Arıları bala-polene-kovan içi hizmetlere çalıştırmak yerine gereksiz su uçurmakla meşgul etmesi, bal veriminde düşme
3-Kovan içinde orta alanda yavrulu çerçeve üzerinde arıların mevcudunun düşmesi, yavrulu alanın ısı sorunları ve risklere açık hale getirmesi, yavrulu alanı yağmacılıktan korumaya zaafiyet verme riski
4-1/1 oranından daha az orandaki şekerin cazibesinin düşmesi, arının bununla uğraşmak yerine dışarıya uçarak meradan yararlanmaya çalışması.
5-Kovan içinde balın suyunu uçurabilmek için gerekli olan kuru havanın, bu şuruptan kaynaklanan nemden dolayı nötür hale gelmesi yada balın suyunu uçurma zamanının artması, balın suyunu geç uçurma sorunları

olabilir. ihtimal olarak.

Uygulamanızın Sonucunu paylaşırsanız memnun oluruz. Faydaları ve riskleri varmı mesela? Faydalıysa biz de kullanalım.

Ben İki senedir hep böyle yapıyorum bahsettiğiniz sorunlardan hiçbirini yaşamadım henüz.
 Faydası şu mesala lümbürt katı atıyosun en geç 10 günde peteklerin hepsi kabarıyor :) yarısıda yavru atılmış oluyor ilave katların çok yoksa deneme sonra kovan 3-4 katlı oluyor :) sağolsun Uğur Dika hocamızın öğrettiği şeyler bunlar sayesinde çok rahat ediyorum...  tabi o 3 e 1 yapıyordu bu sene 3 e 1 ile  5 e 1 e arasında yapıyorum.. :)

sorgulamayan insan cahildir sorgulatmayan ise zalim

Çevrimdışı yasinyusufyaman

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1995
  • Yer: ISPARTA-GÖLBAŞI KÖYÜ
    Yaş: 30
    • BLOĞUM
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 15
  • Rakım: 800
Ynt: İsmail Gümüş Arılığı
« Yanıtla #248 : Nisan 18, 2018, 14:04:48 »
Ben İki senedir hep böyle yapıyorum bahsettiğiniz sorunlardan hiçbirini yaşamadım henüz.
 Faydası şu mesala lümbürt katı atıyosun en geç 10 günde peteklerin hepsi kabarıyor :) yarısıda yavru atılmış oluyor ilave katların çok yoksa deneme sonra kovan 3-4 katlı oluyor :) sağolsun Uğur Dika hocamızın öğrettiği şeyler bunlar sayesinde çok rahat ediyorum...  tabi o 3 e 1 yapıyordu bu sene 3 e 1 ile  5 e 1 e arasında yapıyorum.. :)
Abi geçen sene siz 3e1 verirken ben hiç bişey vermeden 5-6 altı petek attım yine kabarttı hepsini.
Bu vakitlerde gelen bal tam petek kabartmaya müsait.
Mesela bu 3e1 i iki ay sonra ver gram kabartma olmaz.
Bal arısının hilkati, kudret-i İlâhiyeye isnat edilmezse, nihayetsiz müşkilât olur.

Çevrimdışı bestofwesd

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1615
  • Yer: Bursa / Kurtul Köyü
    Yaş: 44
  • HAKAN KAYHAN
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 10
Ynt: İsmail Gümüş Arılığı
« Yanıtla #249 : Nisan 18, 2018, 14:50:07 »
Abi geçen sene siz 3e1 verirken ben hiç bişey vermeden 5-6 altı petek attım yine kabarttı hepsini.
Bu vakitlerde gelen bal tam petek kabartmaya müsait.
Mesela bu 3e1 i iki ay sonra ver gram kabartma olmaz.

E bizim şuruplar noldu ozaman :))) 
Doğrudur Yasin ama bizim burdaki amacımız dışardan gelme başlamadan kabartma işini halletmek dışardan geleni de depolattırmak
sorgulamayan insan cahildir sorgulatmayan ise zalim

Çevrimdışı yasinyusufyaman

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1995
  • Yer: ISPARTA-GÖLBAŞI KÖYÜ
    Yaş: 30
    • BLOĞUM
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 15
  • Rakım: 800
Ynt: İsmail Gümüş Arılığı
« Yanıtla #250 : Nisan 18, 2018, 15:20:20 »
E bizim şuruplar noldu ozaman :))) 
Doğrudur Yasin ama bizim burdaki amacımız dışardan gelme başlamadan kabartma işini halletmek dışardan geleni de depolattırmak
Dışarıdan bir aydır zaten geliyor abi.
Esas bal akım zamanı şimdi değil.
Şu anki gelen bal su gibi petek kabartmaya çok müsait.
Bal arısının hilkati, kudret-i İlâhiyeye isnat edilmezse, nihayetsiz müşkilât olur.

Çevrimdışı bestofwesd

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1615
  • Yer: Bursa / Kurtul Köyü
    Yaş: 44
  • HAKAN KAYHAN
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 10
Ynt: İsmail Gümüş Arılığı
« Yanıtla #251 : Nisan 18, 2018, 15:59:12 »
Dışarıdan bir aydır zaten geliyor abi.
Esas bal akım zamanı şimdi değil.
Şu anki gelen bal su gibi petek kabartmaya çok müsait.

Aynı güçteki iki ayrı kolonide denemek lazım ozaman ikisine de lümbürt verip birini şerbetli birini şerbetsiz yarıştırmak lazım. işte burada doğa ve mevsim çok önemli dışarıda yağmur varsa veya bunun gibi olumsuzluklar fark fena açılır.

bu arada İsmailin sayfasını şerbet sayfası yaptık kusurumuza bakmasın :)
sorgulamayan insan cahildir sorgulatmayan ise zalim

Çevrimdışı İsmail Gümüş

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1164
  • Yer: Ankara
    Yaş: 35
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: Kışlatmada 800, bal sezonunda 1200
Ynt: İsmail Gümüş Arılığı
« Yanıtla #252 : Nisan 18, 2018, 20:06:24 »
Bugün hızlıca bir göz atmak için 2 çerçeve çektim. 1 tanesi yarım kabarmış olan, diğeri ham olandı. Yarım kabarmışı biraz daha kabartıp şerbeti sermişler dibine. Hamı ise çok çok az kabartmaya başlamışlar.

2 gün sonra nihai kontrol yapıp video çekerim kısmetse. Ama şu anki tablo benim beklentilerime cevap vermiyor gibi :)

Muammer ŞAHİN

  • Ziyaretçi
Ynt: İsmail Gümüş Arılığı
« Yanıtla #253 : Nisan 19, 2018, 11:25:52 »
Bugün hızlıca bir göz atmak için 2 çerçeve çektim. 1 tanesi yarım kabarmış olan, diğeri ham olandı. Yarım kabarmışı biraz daha kabartıp şerbeti sermişler dibine. Hamı ise çok çok az kabartmaya başlamışlar.

2 gün sonra nihai kontrol yapıp video çekerim kısmetse. Ama şu anki tablo benim beklentilerime cevap vermiyor gibi :)

Uygun ortam (yeterli bal akımı, sıcaklık ve kovan içinde suyu atılmış nektar) olduğunda 2 günde hepsini birden kabartırlar merak etmeyiniz.

Çevrimdışı İsmail Gümüş

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1164
  • Yer: Ankara
    Yaş: 35
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: Kışlatmada 800, bal sezonunda 1200
Ynt: İsmail Gümüş Arılığı
« Yanıtla #254 : Nisan 22, 2018, 18:53:33 »
Bir hafta önce başlattığımız deneme bugün sonuçlandı.

Benim çalıştığım arılar için geçerli bir uygulama olmadığını deneyimlemiş olduk.

https://youtu.be/DQl31_FAGPg