Merakla bekliyorum videolarınızı. Arılarımı seviyorum ama hep aklımda acaba başka ırk nasıl olur düşüncesi.
Forumun faydası burada çıkıyor. İmkanı olan birinden saf tecrübe ve karşılaştırma imkanı mükemmel.
Fazla da kafanıza takmayın. hangi ırk olursa olsun arılıkta arıları şu iki ayrıma göre ayırarak hareket ediyor bir süre sonra:
1) Sıcak iklim arıları-soğuk iklim arıları,
2) Yürüyenler-Yürümeyenler
Yani hangi ırk olursa olsun, nektar geldiğinde yada şurup verdiğinde yavru alanını yavru çürüklüğüne sebep olmayacak oranda genişletebiliyorsa, mum örüyorsa, duvar yada kemer yapıyorsa, kendini sağlama almayı yağmadan korunmayı becerebiliyorsa, makul miktarda da bal depolayabiliyorsa, verimli bir arıcılık için bu kovanları baş üstünde tutuyoruz.
BAL VERİMİ BAKIMINDAN:
1) ortama en uygun yani ekotipe en uygun ve kendi kendini bakabilen arıların bal verimi başka arılara göre daha düşük olur, ama makul miktarda kalır, yani ortalama bir halde kalır.
2) ortama yada ekotipe uygun olmayan arıların bal verimi en düşük yada en yüksek olabilir. ekotipe uygun olmayan ve bal verimi en yüksek olan arıların, genel itibarla kışlatmada zaiyata uğramaları yüksek ihtimaldir, kış stoğunu oluşturamama ve yavrulama alanını ayarlamama sorunlarından dolayı.
Bal verimi ortalama olan kovanları bulunan bir arılık, sürdürülebilir arıcılık açısından faydalı olabilir. arılıkta kovan başı ortalama bal verimini tuttaramayanları ise devredışı bırakmak, dağıtmak yada satmak faydalı olabilir. ortalama bal veriminden 5kg kadar daha aşağıdaki kovanlar bu kategoriye girebilir, verimsiz yada düşük verimli sayabiliriz yani.