Gönderen Konu: abd ve avustralyalılar kovanlara en az 4 ila 6 lt şurup veriyor...biz ?  (Okunma sayısı 3410 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı anamurluke

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 282
  • Yer: Anamur-MERSİN
    Yaş: 44
  • KERAMİ ÖZDEMİR
    • http://www.hobilerlehayat.blogspot.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 63
  • Rakım: 25
özellikle abdli arıcıların kovanlara verdikleri şurup miktarının çok fazla olduğunu görmüşsünüzdür...şurupluklar en az 4 ya da 6 litrelik...tamamen dolduruyorlar...ancak doldurdukları şurup gördüğümüz kadarı ile sadece şeker ve sudan ibaret...genelde vitamin vs...şeyler eklemiyorlar...acaba biz kovanlara az beslememi yapıyoruz? bizimki mi yanlış onların ki mi yoksa her ikisi de mi doğru?
elektronik imza kullandım

Çevrimdışı yasinyusufyaman

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2104
  • Yer: ISPARTA-GÖLBAŞI KÖYÜ
    Yaş: 31
    • BLOĞUM
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 15
  • Rakım: 800
Kovanda bal varsa veya akım devam ediyorsa ne gerek var abi.
Sorduğun soruyu önce kendine sor bakalım.
Kovanın komple balla dolu ve sen hala şerbet veriyorsun neye yarar?
Bence sen forumu tam okumamışsın veya arıcılığı tam manasıyla anlamamışsın.
Bal arısının hilkati, kudret-i İlâhiyeye isnat edilmezse, nihayetsiz müşkilât olur.

Çevrimdışı anamurluke

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 282
  • Yer: Anamur-MERSİN
    Yaş: 44
  • KERAMİ ÖZDEMİR
    • http://www.hobilerlehayat.blogspot.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 63
  • Rakım: 25
adamların şuruplukları bizim şuruplukların en az 2 katı büyüklükte...ve genelde katkısız şurup veriyorlar...https://www.youtube.com/watch?v=acZm0jyCZXU
elektronik imza kullandım

Çevrimdışı anamurluke

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 282
  • Yer: Anamur-MERSİN
    Yaş: 44
  • KERAMİ ÖZDEMİR
    • http://www.hobilerlehayat.blogspot.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 63
  • Rakım: 25
Kovanda bal varsa veya akım devam ediyorsa ne gerek var abi.
Sorduğun soruyu önce kendine sor bakalım.
Kovanın komple balla dolu ve sen hala şerbet veriyorsun neye yarar?
Bence sen forumu tam okumamışsın veya arıcılığı tam manasıyla anlamamışsın.
değerli kardeşim ben bu olayın sebebini çözmeye çalışıyorum.neden bol besleme yapıyorlar...bi mantığı var mı anlamında soruyorum...
elektronik imza kullandım

Çevrimdışı anamurluke

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 282
  • Yer: Anamur-MERSİN
    Yaş: 44
  • KERAMİ ÖZDEMİR
    • http://www.hobilerlehayat.blogspot.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 63
  • Rakım: 25
şurupluklar  yüzme havuzu gibi adeta https://www.youtube.com/watch?v=C2sVTUtWNJs   
elektronik imza kullandım

Çevrimdışı Mehmet Güngör

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 418
  • Yer: Kayseri
    Yaş: 40
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 30
Dünyada değişik koloni yönetim sistemleri var,

ABD 'de Tim Ives hiç şeker vermez stogunu bal olarak bırakır 4-5 kat kışlatır.
Kanada da Dan margarit var oda öylesine
Almanya da güzün stok beslemesinde 10 litre koyu şurup ile stok yaptırılır.
Türkiye de daha farklı

Bunlar döneme göre, kişilerin tercihine göre , ekonomik durumuna göre , zaman varlığına  göre değişir
Bize göre doğru olanı biz bulacağız aslında

Kural belli , kovanda yeteri kadar stok olacak , bunu nasıl sağlarsınız orası size kalmış.Yöntem farklı ama varılmak istenen nokta hep aynı, ne kadar ekmek o kadar köfte

Güzün bir sefer 10 litre şurup verip , erken baharda rahatınıza da bakarsınız. Bana bu kolay geliyor öyle yapıyorum.

Sonuç olarak güzün polen stoğu ve stok beslemesi yerinde olan , genç güçlü kadrolu arı, baharda hakkını verecektir.





Çevrimdışı Uğur Dika

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1051
  • Yer: zonguldak/göbü köyü
    Yaş: 31
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Besleme stratejisi tamamen sizin kullandığınız yöntemlerle alakalı.

Uğur DİKA

RABBİM NEYLERSE GÜZEL EYLER...

Çevrimdışı anamurluke

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 282
  • Yer: Anamur-MERSİN
    Yaş: 44
  • KERAMİ ÖZDEMİR
    • http://www.hobilerlehayat.blogspot.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 63
  • Rakım: 25
Dünyada değişik koloni yönetim sistemleri var,

ABD 'de Tim Ives hiç şeker vermez stogunu bal olarak bırakır 4-5 kat kışlatır.
Kanada da Dan margarit var oda öylesine
Almanya da güzün stok beslemesinde 10 litre koyu şurup ile stok yaptırılır.
Türkiye de daha farklı

Bunlar döneme göre, kişilerin tercihine göre , ekonomik durumuna göre , zaman varlığına  göre değişir
Bize göre doğru olanı biz bulacağız aslında
 mükemmel cevap...
Kural belli , kovanda yeteri kadar stok olacak , bunu nasıl sağlarsınız orası size kalmış.Yöntem farklı ama varılmak istenen nokta hep aynı, ne kadar ekmek o kadar köfte

Güzün bir sefer 10 litre şurup verip , erken baharda rahatınıza da bakarsınız. Bana bu kolay geliyor öyle yapıyorum.

Sonuç olarak güzün polen stoğu ve stok beslemesi yerinde olan , genç güçlü kadrolu arı, baharda hakkını verecektir.
  teşekkürler
elektronik imza kullandım

Çevrimdışı ismail akyüz

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3394
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
    Yaş: 38
  • ismail akyüz
    • https://www.facebook.com/ismail.akyuz.984
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 150
  • Rakım: 240
mesela stok beslemesinde sınır yoktur,teşvik beslesi azar azar verilir ve bu besleme yavruların gelişim ihtiyaçları ve bal akımı başlamadan önceki son zamana kadardır..yani besleme sizin metodunuza bağlı bir durumdur..

Çevrimdışı Mümün Kula

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2347
  • Yer: kırklareli/lüleburgaz
    Yaş: 51
    • teknik arıcılık bilgi paylaşım forumu
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 38 kovan kayıtlı
Vermeden almak Allah'a mahsustur.

Mart Nisan Mayıs aylarında yöremize göre beslemeliyiz.

Mehmet NEVŞEHİR  abiyi örnek almak lazım.

Mehmet abi çöp poşeti ile veriyor.


Kişilere, Yöreye  ve dahi Amaca göre besleme değişir.

Muammer ŞAHİN

  • Ziyaretçi
değerli kardeşim ben bu olayın sebebini çözmeye çalışıyorum.neden bol besleme yapıyorlar...bi mantığı var mı anlamında soruyorum...

bol besleme yapmanın amacı şu:

Arının balını aldıktan sonra arı bir sapıtma dönemi yaşıyor. yani -ula ben 100bin arı ile 30 kilo bal yaptım, kim çaldı bu balları, ben giden bu ballarsız ne yapacam, bırak kışa kadar ben şuanki 100bin arıyı nasıl besleyecem diye strese giriyor.

yani bal sağımı yaptıktan sonra arı strese girmesin diye, yoksunluk hissine düşmesin diye, kovandaki yavru neslini tamamen kesmesin ve yumurtlama faaliyeti devam etsin diye, kovan düzeni bozulmasın ve bakıcı arılar açlıktan ölmesin diye, bir süre sonra zaten ölecek olan tarlacı arılar kovana döndüğünde bakıcı arıların yiyeceği olan ve kalorisi daha az olan (700 kalori) depolanmış-sırlanmış balı değil de kalorisi daha yüksek olan (4000 kalori) 10 litre şurubu yesin de uçuşa gitsin diye, fazlasını da yeni doğacak nesiller tüketebilsin diye depolamak için en az 8 litre birden  besleme yapılıyor Almanya usülü.

Bu 8 litre bittikten sonra da şuruplukta şurup bittikçe 3 litre 3 litre olarak devam ediliyor kovan içi tüm petekler depolanana kadar yada yetişmediyse salkıma kadar. Salkım dönemine yakın kesiliyor.

Her yerde uygulama farklı.

Becerebilen var, beceremeyen var. Herkesin farklı yöntemi olabilir, mühim olan arıların bahara sağ salim çıkabilmeleri. Kim sağ salim çıkarabiliyorsa onun yöntemi kendine özgü ve doğRU yöntem oluyor mantık olarak.


Çevrimdışı Ümit DURDU

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 31
  • Yer: KIRKLARELİ-Merkez
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Kovan Sayısı: 25 dolu 17 boş
Kışa 5 çıta giren arıya fazla stok yaptırılarak 9 çıta ile girersek sıkıştırma ve kışın ısısını korumaya çalışan arıya zararı olmaz mı?

Teşekkürler

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12200
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 73
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre

Kışa 5 çıta giren arıya fazla stok yaptırılarak 9 çıta ile girersek sıkıştırma ve kışın ısısını korumaya çalışan arıya zararı olmaz mı?
 

Kışa 5 ÇERÇEVE  giriyorsa arılar 5 ÇERÇEVEye sıkıştırılmışsa: 9 ÇERÇEVEye stok yaptırmaya gerek yok ki.

Çevrimdışı Ümit DURDU

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 31
  • Yer: KIRKLARELİ-Merkez
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Kovan Sayısı: 25 dolu 17 boş
Murat Hocam bende onu söylemeye çalışıyorum. 8+3+3 litre şerbet versek stok için Alman usulü mantıklı gelmiyor diyorum.

Takip etmeliyiz var olan çıtalar dolsurulsa ve baharda kek veya poşette şerbet versek daha iyi diye düşünüyorum.

Erken baharda sırlı balı zaten alamıyorlar. Fazla stok yapsalar ne olacak.

Ancak fazla stok yaptırıp baharda vermek üzere saklarsak o başka

Muammer ŞAHİN

  • Ziyaretçi
Kışa 5 çıta giren arıya fazla stok yaptırılarak 9 çıta ile girersek sıkıştırma ve kışın ısısını korumaya çalışan arıya zararı olmaz mı?

Teşekkürler

yurtdişindaki arilar, sicak iklim arilari. onlarin arilari bizim soğuk iklim arilari gibi kendi stoğunu oluşturamiyorlar. onlar önce 10 litre, sonra 8 litre birden şurup vererek, onlarin arilarinin kovanin tüm çerçevelerine yavru yapmasini engelleyerek, kişa tuketici az yavru ve bol stokla girmeyi boylece kiştan sağlikli çikmayi sağlamaya çalişiyolar. onlar çift kat kuluçkalikla eylülde stok yaptirup, aralikta stok bitire bitire tek kat girerler. onlarin arilari kiş soğuk bilmez surekli yavru yaparlar. öyle değerlendirerek o gözden bakilmalidir. bu kovanlarda sirlanmiş stok bali bulmak zordur, her taraf yavrudur baldan sonra

bizim soğuk iklim arilari, bal sağimindan sonraki ilk soğukta bile kiş geldi zannederek yavruyu azaltir ve bal miktaruna uyumlu yavru yapmaya çalişirlar. bizde bal olur zaten kovanda, yavru bulmak zordur biz sonbaharda yavru miktarina bakarak yavru azsa, polen ve kek ile protein takviyesi yaparak  kişa genç yavrulu sokmaya çalişiriz. muğla gibi nemli olmayan kuru hava bölgelerinde kişin verilen kek kurur, ari tüketemez, nemlendirmek için suya çikmasi gerekir. kek kovan üstünden verilse bile, jovan iç nemi keki islatmaya yetmez. arici tarafindan islatilmasi gerekebilir kolay tüketim için.

marmara, karadeniz gibi bölglelerde kovan iç nemi gidericidir bu kek. kovan neminden kek islandikçavari rahatlikla tüketir. çoğu zaman fondana bile gerek kalmayabilir.
kek veya şuruplama bir bölgede olumlu, bir bölgede olumsuz sonuçlar doğurabilir. prof.lerin bile savunduklari tezlegi, nerede aricilik yaptiklarina göre yorumlamak gerekebilir.
her durumu, kendi mevsimsel çerçevede yorumlamak gerekir. türkiyede bile 7 coğrafi özellik varken ve bir bölgede uygulanmadi gereken bir uygulamavdiğer bir bölgede uygulanmasi farkli sonuçlar doğurabilirken,diğer ülkelerdeki uygulamalari eleştirel bakiş açisiyla gözlemlemek gerekebilir.