Abi biraz geç oluyor ama hafta sonu arılara bakım yaptığım için iletini görmedim.
Yalancılama konusunda dikkatli ol abi. Benim hazır ana boşa çıkıca böldüğüm bir arı vardı arısı yağma sonucu yarım çerçeve ye düşmüş
Hemde ana yumurta atmış. Babam dedi yavru takviye yapalımmı dedi; bende baba uğraşmıyalım bunları güçlendirecez diye güçlülerin hazır yavrularını azaltıyoruz dedim ve verdirmedim.
Sonra baktım bu arı bu kadroyla ölecek işe yaramıyacak. Yalancılayan kovanı 50 m ileri götürdüm. Yerine yarım cerceve arıyı koydum. Bu işlemden 30 dakika önce iki kovana da koku siktim.
hiç kırılma olmadı öüne koyduğum beyaz örtüde. Sevidim iyi hadi kabul edecekler birbirlerini diye. Sonra merakettim açtım baktım ana arının üzerinde top olmuşlar. Hemen yakaladım ve kafesin
içine koydum. Cercevelerin arasına koydum tekrar. Akşam şerbet verirken tekrar baktım. 50 m ilerdeki yalancı kovanda 1 cerceve arı kalmış. Ötekinde 4 cerceve arı olmuş yalnız birşey dikkatimi
çekti, kovan hava yoğmurlu olmasına rağmen çok sakindi bir tane arı bile kalkmadı havaya eskiden deli gibi her yer arı köpürürdü. Hafta içinde babam anayı salar artık. Ya ölecek ya kalacak.
Benim tavsiyem tarlacılara dikkat abi. Yada kovan zayıf olmasın yer değiştireceğin. Birde erken yapmak faydalı olabilir. Tarlacıların yaş ortalaması cok fazlaya kaçarsa kurtulma imkanı azalıyor gibi
sanki bakalım göreceğiz