Ben uzun zamandır böyle bir cihaz yapmayı düşünüyordum. Araya başka şeyler girince kalmıştı.
Sizin mesajınızı görünce tekrardan bir gözden geçirdim.
Öğrendiklerimi burada yazayım.
Temelde 15-40 v 80-100 hz AC lik bir frekansta 5 sn lik atımlarla tolamda 15 20 dk kadar kullanılıyor. (deneyerek test edilebilir.)
Araştırmalarımda ulaştığım değerler bunlar. (100 Veren de var 15 V veren de var. Zamanı 3 sn veren de var 10 sn veren de var.)
Kendi tasarımında da arduino ile kontrol edilen bir ünitede; 80 veya 100 hz frekans üreten bir kare dalga üreteci (555 ile yapılabilir) ile bu dalgayı yükselterek 25v 100 hz ac akım üreteceğimiz bir cihazı tasarlamamız gerekiyor.
Son şeklinde cihaza elektrik verdiğimizde arduino çalışacak ve cihaza bağlı röleyi açacak.
ardından 5 sn sonra kapatacak. sonra tekrar açacak
Bu şekilde 10 15 dk. çalıştıktan sonra devreyi kapatacak. Yapımı çok basit.
Ayrıca akü ile çalıştırılacağından, akü azalınca düşük voltajda sistemi kapatacak bir kod eklenebilir.
Küçük bir 2x16 ekran eklenebilir.
Kare dalga üreten kısıma potansiyometre eklenerek frekans değiştirilebilir ve bu frekans arduinoya bağlı ekrandan görüntülenerek elle kontrol edilebilir. vs. vs.
Trafosuz bir devre olmalı yurt dışında örnekleri var. Trafosuz yapabilmenin yolu da benim yukarıda yazdığım gibi olabilir. Bu düşünce bu hali ile var mı bilmiyorum. Benim yapacağım cihaz böyle olacaktı.
Bu konuda elektronikçi arkadaşlar. çalışırsa kolayca benzer bir devreye ulaşılabilirler.
Kovana yerleştirilecek parçalarda ise 0.5 mm kalaylı teller (bakır tel kullanan da var ama oksitlenme açısından en sağlamı ve ekonomik olanı kalaylı tel. (5mm aralıklarla camdan 1-2 mm üstte yerleştirilmelidir.
En iyi verim veren tasarım budur. (patentli ürünlerin patent açıklamaları)
Elektronikçi arkadaşlar bir el atsa iyi olur.
Kendi adıma son vardığım sonuçlar bu olmuştu.
Fazla güç tüketmeyeceğinden mA düzeyinde elektrik çekeceğinden tahmini üretim maliyetinin 200-250 tl yi geçmeyeceğini düşünüyorum.
2 yıldır yaşadığım ekonomik sıkıntılar nedeni ile benim böyle bir araştırma deneme yapma şansım yok maalesef.