Gönderen Konu: Timur GÜMÜŞLÜ Arılığı  (Okunma sayısı 45641 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Timur GÜMÜŞLÜ Arılığı
« Yanıtla #240 : Mayıs 31, 2021, 20:10:49 »
Peteklerin yamuk, yumuk olması hatalı petek bağlama sorunu olabilir.
Telleri gergin yaparsanız bağlanmış ham petekle çerçeve alt çıtası arasında yarım cm kadar boşluk bırakınız.

Kovanda ham petek takılmış çerçeveye bakabilecek arı varsa; yumurtalı SON çerçeve ile bal ve çiçek tozu olan çerçeve arasına koyunuz.

Çevrimdışı timuti

• Pupa
  • Yer: Amasya
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 25
  • Rakım: 810
« Yanıtla #241 : Mart 28, 2022, 23:08:07 »
Bu kış yine arılarımın neredeyse 3'te 2'sini kaybettim. Çoğu kovandaki arılar kafalarını peteklere sokup ölmüşler. Bir kısmı salkımda ölmüş. 20 günlük son soğuklarda 6 kovan daha telef olmuş. Sonbaharda varroa ilaçlaması yaptım, kışa girmeden arıları sıkıştırdım. Hepsine keklerini de verip kışa girdim. Nerede hata yapıyorum diye düşündüm. Bal sağımından sonra 3-4 günde bir, çok az 1'e 1 besleme yapıp yavruyu çoğaltıp güçlü bir kadroyla kışa girmediğim için ve kıştan çıkan yaşlı arıların birden yok olup kalanların yavru döngüsü için yetersiz olduğunu düşündüm. Ayrıca her kovana kışa girerken 8-10 kg bal bırakmam gerekirdi.
Arılarım kıştan çok az kadroyla çıkıyorlar, bazılarında 2-3 avuç arı kalmış neredeyse. Dan margarit videolarını izliyorum, kış çıkışı 20 çerçeve arısı var kovanların neredeyse.
Ben başka nerelerde hata yapıyor olabilirim, ustalarımdan yardım bekliyorum.

Çevrimdışı Acemiarici4806

• İşçi Arı
  • Yer: Burdur Merkez
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 44
  • Rakım: 750
« Yanıtla #242 : Nisan 02, 2022, 01:56:01 »
Geçmiş olsun bu geçtiğimiz çarşamba günü amasya merkezde atasehirin tam karşısında taş alınan yerdeki arıcıları görüp yanlarına gittim aziz adında bi adamın arılığıydı.Orada 200 kadar arıyla arıcılık yapıyor geçimi de arıcılık o çok az bi arı kaybı olduğunu söyledi ayak üstü sohbet ederken bi arıcı abi daha geldi 750 kadar arıdan 500 kovanının söndüğünü söyledi epey dertliydi vallahi.Birde amasya merkezde arıcılık malzemesi satan ali bey var onunla tanıştım oda amasyada tanıdığı arkadaşlarından epey arı kaybı olduğunu söyledi.Persembe pazarına hacılar meydanına gelen bir arıcı var bal satıyor gümüşhacıköylü oda 30 kadar arısının söndüğünü söyledi,sonra bizim iş yerinin şoförünün kayınpederinin 40 tane arisindan 5 tane kaldığını söyledi bugün konuştuk onunla.Bir başka arıcı 130 kadar arıdan 62 arısının söndüğünü söyledi.Amasyada edindiğim bilgilere göre arı kayıp oranı çok fazla ve büyük çoğunluğu arıcı hatasından kaynaklı.Sonbaharda bal sezonundan hemen sonra yeterince varroa mücadelesi yapılmaması,kovanlarda nem rutubet sorununa önlem alınmaması,yeterince sonbaharda arıya stok yaptırılmaması ve erken ilkbaharda dışarısı soğuk diye arıya hiç bir gıda takviyesi verilmemesi olarak benim tespitlerim.Sonbaharda ve erken ilk baharda fondan şeker keki konulsaydı arılar stoklarını daha idareli kullanabilirlerdi.Senin arılar açlıktan sönmüş gözlere kafalarını soktuklarına göre durum açlıktan.Hayirlisi bunda da bi hayır vardır.Bir arı bile çok arı yine çoğalır inşallah.Bereketli bir sezon dilerim..iş yerime de hafta içi her zaman beklerim yerim hacılar meydanında yeşilev 5 kafe tam karşısı.

Çevrimdışı koyuncu

• Günlük Yumurta
  • *
  • Yer: konya
  • Kovan Sayısı: 14
  • Rakım: 1175
« Yanıtla #243 : Nisan 04, 2022, 18:34:57 »
Bu kış yine arılarımın neredeyse 3'te 2'sini kaybettim. Çoğu kovandaki arılar kafalarını peteklere sokup ölmüşler. Bir kısmı salkımda ölmüş. 20 günlük son soğuklarda 6 kovan daha telef olmuş. Sonbaharda varroa ilaçlaması yaptım, kışa girmeden arıları sıkıştırdım. Hepsine keklerini de verip kışa girdim. Nerede hata yapıyorum diye düşündüm. Bal sağımından sonra 3-4 günde bir, çok az 1'e 1 besleme yapıp yavruyu çoğaltıp güçlü bir kadroyla kışa girmediğim için ve kıştan çıkan yaşlı arıların birden yok olup kalanların yavru döngüsü için yetersiz olduğunu düşündüm. Ayrıca her kovana kışa girerken 8-10 kg bal bırakmam gerekirdi.
Arılarım kıştan çok az kadroyla çıkıyorlar, bazılarında 2-3 avuç arı kalmış neredeyse. Dan margarit videolarını izliyorum, kış çıkışı 20 çerçeve arısı var kovanların neredeyse.
Önceki yıılarda arılığımın önü güneye bakıyordu ve her kış kayıpla çıkıyordum. Güneyden uzun süreli rüzgarlar oluyordu. Genelde bol beslerim fondan mutlaka koyarım. Varroa ilacı yapmakta eksiğim de olurdu.
Geçen yaz rüzgar sebebiyle yönü doğuya sabitledim. Rüzgardan etkilenmedi bu sene.Kaybım da olmadı. Hemen tüm arılar girdiği gibi çıktı. İki senedir de varro mücadelesini eksiksiz yapıyorum. Demem o ki hakim rüzgar da bir sebep olabilir.

Çevrimdışı timuti

• Pupa
« Yanıtla #244 : Nisan 06, 2022, 13:03:47 »
Geçmiş olsun bu geçtiğimiz çarşamba günü amasya merkezde atasehirin tam karşısında taş alınan yerdeki arıcıları görüp yanlarına gittim aziz adında bi adamın arılığıydı.Orada 200 kadar arıyla arıcılık yapıyor geçimi de arıcılık o çok az bi arı kaybı olduğunu söyledi ayak üstü sohbet ederken bi arıcı abi daha geldi 750 kadar arıdan 500 kovanının söndüğünü söyledi epey dertliydi vallahi.Birde amasya merkezde arıcılık malzemesi satan ali bey var onunla tanıştım oda amasyada tanıdığı arkadaşlarından epey arı kaybı olduğunu söyledi.Persembe pazarına hacılar meydanına gelen bir arıcı var bal satıyor gümüşhacıköylü oda 30 kadar arısının söndüğünü söyledi,sonra bizim iş yerinin şoförünün kayınpederinin 40 tane arisindan 5 tane kaldığını söyledi bugün konuştuk onunla.Bir başka arıcı 130 kadar arıdan 62 arısının söndüğünü söyledi.Amasyada edindiğim bilgilere göre arı kayıp oranı çok fazla ve büyük çoğunluğu arıcı hatasından kaynaklı.Sonbaharda bal sezonundan hemen sonra yeterince varroa mücadelesi yapılmaması,kovanlarda nem rutubet sorununa önlem alınmaması,yeterince sonbaharda arıya stok yaptırılmaması ve erken ilkbaharda dışarısı soğuk diye arıya hiç bir gıda takviyesi verilmemesi olarak benim tespitlerim.Sonbaharda ve erken ilk baharda fondan şeker keki konulsaydı arılar stoklarını daha idareli kullanabilirlerdi.Senin arılar açlıktan sönmüş gözlere kafalarını soktuklarına göre durum açlıktan.Hayirlisi bunda da bi hayır vardır.Bir arı bile çok arı yine çoğalır inşallah.Bereketli bir sezon dilerim..iş yerime de hafta içi her zaman beklerim yerim hacılar meydanında yeşilev 5 kafe tam karşısı.

Teşekkürler Acemiarici4806. Yolum Amasya'ya düşerse yanınıza uğramaya çalışırım. Varroa mücadelesini düzenli yapıyorum, kovanlarda nem, rutubet sorunu olmuyor. İyi bir sonbahar stok beslemesi ve erken baharda fondan şeker vermem doğru olacak.

Çevrimdışı timuti

• Pupa
« Yanıtla #245 : Nisan 06, 2022, 13:07:05 »
Önceki yıılarda arılığımın önü güneye bakıyordu ve her kış kayıpla çıkıyordum. Güneyden uzun süreli rüzgarlar oluyordu. Genelde bol beslerim fondan mutlaka koyarım. Varroa ilacı yapmakta eksiğim de olurdu.
Geçen yaz rüzgar sebebiyle yönü doğuya sabitledim. Rüzgardan etkilenmedi bu sene.Kaybım da olmadı. Hemen tüm arılar girdiği gibi çıktı. İki senedir de varro mücadelesini eksiksiz yapıyorum. Demem o ki hakim rüzgar da bir sebep olabilir.
Kovanlarım doğu istikametine bakıyor. Rüzgarlar genelde güneyden esiyor burada da. Rüzgar kaynaklı bir sorun olacağını düşünmüyorum.

Çevrimdışı Cem Şeker

• Ana Arı
  • Yer: Amasya/Gümüşhacıköy
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 30 küsur.
  • Rakım: 800
« Yanıtla #246 : Nisan 11, 2022, 11:48:38 »

Toprağım geçmiş olsun.
Aynı yerde arıcılık yapıyoruz, senin durumunda bir yerde hata olmalı 3 te 2 kayıp çok fazla.
Ben bu kışa 38 arı ile girdim 5 kayıpla çıktım. Kış çok uzun sürdü ama genel olarak çoğunun durumu beklediğimden iyi.
Aramızda 6-7 km mesafe var ama senin floran daha güzel.
Uygulamalarını tekrar gözden geçirmeni öneririm.
Kolay gelsin.
Arılar galiba mucize canlılar...

G.Hacıköylü arılığı.

Çevrimdışı timuti

• Pupa
« Yanıtla #247 : Eylül 10, 2023, 21:45:07 »
Bu yıl verimli bir hasat oldu. Fakat bazı kovanlarimda nüfus kaybetmiş, kapalı yavrulu peteklerde iğneyle delinmiş gibi larvalar ölmüş, bir kısmı çürümeye başlamış. Varroalardan bazılarını gözümle gördüm. Arılar larvaları söküp atıyorlar. 3 haftadır bitkisel varroa ilacı kullanıyorum. Fakat işe yaramamış görünüyor. Havalar soğumaya başladı. 20 derece sıcaklık var. Formik asit kullansam olur mu? Böyle giderse kovanların yarısı yine sönecek.

Çevrimdışı Nail HIRLI

• Günlük Yumurta
  • *
  • Yer: Kastamonu
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 800
« Yanıtla #248 : Eylül 11, 2023, 10:53:38 »
oksalik asit püskürtme kullansanız. 1 lt. içine 35 gr oksalik katıp geçen yıl kovanlarıma bende uygulamıştım. Varova mücadelesine geç kaldığım için. En azından zararı minimize etmiştim. Şeker kullanmadım karışıma zira bu seferde yağmaya sebebiyet vermiyelim diye. Uygulama şeklide her çerçeveyi çekip her iki yüzede cam sil mantığı gibi fıs fıs ile sıktım.

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
« Yanıtla #249 : Eylül 11, 2023, 23:31:03 »
Oksalik asit ıslanmış arıların birbirilerini kurutmak amacıyla yalamasıyla vücut sıvısına geçen ilaçdan varraolar ölürler.

Formik asit ise asitin buharlaşması ile buharın varraoyu doğrudan etkilemesiyle olur.

Formik asit 12 - 28 derece sıcakta olan havalarda yapılır. Buharlaşma hızını önlem alarak değiştirebiliriz.

Bunların yanında amitrazlı ve flumetrinli ilaçlama yolları da var.

Ana bal akımı döneminde varrao için ilaç yapamadığımız dolayı bu günlerde varrao aşırı zararlı olur ve en kısa sürede etkili ilaçlama yapmak gerekir.

Bu günlerde erkek arı gözü olmadığından işçi arı gözlerinde üreyen varrao önümüzdeki yılın arıcılığını kötü yönde etkiler.