ARICILIK > Genel Konular
Çam balına en az kaç kovanla gitmek gerekir?
Murat AKIN:
--- Alıntı yapılan: Acemiarici4806 - Haziran 14, 2022, 13:59:10 ---Muğla bölgesine cam balı için gelmek isteyenlere her zaman elimden geldiğince yardımcı olurum.Her nekadar il dışında işim gereği bulunmak zorunda olsamda her yerini bilirim.Geçen yıl çok kıymetli bal ormanları yangınlarda yok oldu ve uzun yıllar toparlanmaz.Bazı yerlerde kısmen kalan ormanlar var arıcılık yangınlar sebebiyle çok büyük zarar gördü malesef.Yinede çam balı için gelmek isteyenler olursa her zaman yardımcı olurum.Bu arada dilek yarımadası var aydın tarafında oranın bal verimi de çok iyi diyorlar.
--- Alıntı sonu ---
Bildiğim kadarıyla Dilek yarımadası askeri bölge ve yasak bölge hemen yakınına koymak uygun olurmu çünkü Dilek Yarımadası karşısındaki Yunanistan Sisam adasından arıcılar kıyılara kovan koyarak yararlanıyorlarmış, çünkü arıların arıların uçuş menzili içinde kalıyormuş bu konuda arıcılardan şikayet vardı.
Acemiarici4806:
Evet murat abi kıyılarımıza yakın yunan adalarındaki arıcılar ormanlarımızdaki basradan faydalanıyor olabilir.Sisam adası kuş uçuşu olarak bize çok yakın biraz kondüsyonla ortalama bir yüzücü yüzerek bile oraya gidebilir.Arılar için düz alanda karşı kıyıya denizin üzerinde uçup gitmesi sorun olmuyordur sanırım ama rüzgarlı havada denize düşüp nektar ağırlığıyla telef olabilirler sırf bu konuyu bile aslında tarım bakanlığımız araştırmalı.Laf aramızda bende ardahanda görev yaparken ilk orda kafkas arılarımı 3 koloni ile posoftan almıştım sonra kolonilerde arttı kovanlarımı gürcistan sınırını koruyan yurtbekler jandarma karakolunun 50 metre kadar yakınına sınıra çok yakına koymuştum çünkü gürcü bölgesi verimli bir ormana sahipti.Neyse jandarma arkadaşlar yanıma gelirdi birinde bana dediler ki "hoca senin arılara ceza yazıcaz haberin olsun" niye ya noldu ki dedim niyesi varmı senin arılar sınır kaçakçılığı yapıyor gürcistanın balını bu tarafa kaçırıyor gümrük vergisi ödemiyorlar dediler :))) bende hay allah sizi ya deyip hasat sonu askerlerimiz kahvaltıda yesin diye vergiyi ödemiştim canı gönülden.Bu bakımdan yunan arıcılar yapar murat abi hiç şaşırmam vallahi.Dilek yarım adasında güzelcamlı yukarılarında orman içinde uygun yerler var orada sorun olmaz birde diğer tarafta yuvaca doğanbey akcakonak yukarılarına giden orman yolları var yukarı kadar çıkıyor sırta bu yollar.Dilek yarim adası büyük miktarda koloniye yetecek ormanlara sahip bizim ordan oraya giden yoktu ama o tarafa cam balina gelip sonra da kışlamaya bize gelen arıcılar memnundu hep.
Acemiarici4806:
--- Alıntı yapılan: Murat AKIN - Haziran 16, 2022, 00:04:52 ---Bildiğim kadarıyla Dilek yarımadası askeri bölge ve yasak bölge hemen yakınına koymak uygun olurmu çünkü Dilek Yarımadası karşısındaki Yunan S
isam adasından arıcılar kıyılara kovan koyarak yararlanıyorlarmış, çünkü arıların arıların uçuş menzili içinde kalıyormuş bu konuda arıcılardan şikayet vardı.
--- Alıntı sonu ---
bende son yangınlardan sonra fethiye tarafında durum nasıl tam emin değilim gitmedim çünkü.Bu yangınlar zaten kışlamaya gelen arıcılar geldikten sonra çıkmış olsaydı ülkemizin arı kolonisinin heralde 3 4 milyon adeti telef olurdu.Bölge aricılarinın bile çok kolonisi yandı diye konuşuluyor ama net rakamı en iyi orman müdürlüğü verir sanırm.
Acemiarici4806:
Çam balina gitmek isteyen arıcilar icin güncel bilgi iki haftadır muğlada çam balı başladı.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git