Gönderen Konu: Erdinç KIRATLI Arılığı  (Okunma sayısı 63897 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Erdinç KIRATLI Arılığı
« Yanıtla #30 : Eylül 01, 2018, 23:10:24 »

Evet, ben biraz daha da ileri giderek yarım ballıkları kuluçka alanı olarakta kullanmayı düşünüyorum,

şu anda 3/4 ballıklar ile.

Denemeyiniz....

Arı genetik olarak dikey çalışmaya daha uygundur.

Kuluçkalık olarak kullanılan yarım kat ballıkta gelişim daha yavaş oluyor.

Arıların salkım davranışı dikey konumludur, yatay yayılımlı kovanlara göre kışlaması daha başarılıdır.

O yüzden dadant kovanda arı daha iyi kışlar.

Çevrimdışı özgür güzel

• Pupa
  • Yer: sakarya
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
« Yanıtla #31 : Eylül 03, 2018, 08:10:15 »

Sakarya'da hangi bölgedesiniz acaba Özgür Bey?

kaynarca yolu üstünde karamanın sonunda arılığım. ben Erenlerdeyim.

Çevrimdışı cnidre

• Pupa
  • Yer: Ankara
  • -
  • Kovan Sayısı: 22
  • Rakım: 1100
« Yanıtla #32 : Eylül 07, 2018, 07:01:15 »
kaynarca yolu üstünde karamanın sonunda arılığım. ben Erenlerdeyim.
Karaman'da kızkardeşim, Ferizli'de annem babam oturur. Çok sık gider gelirim.

...send from my device with using Tapatalk Pro

Arı iyi olursa, balı Bağdat'tan bile getirir.

100 kovandan 10ar kilo bal alacağıma, 10 kovandan 100er kilo bal almayı eylerim (C.Farrar)

Çevrimdışı cnidre

• Pupa
  • -
« Yanıtla #33 : Eylül 07, 2018, 09:35:54 »
Denemeyiniz....

Arı genetik olarak dikey çalışmaya daha uygundur.

Kuluçkalık olarak kullanılan yarım kat ballıkta gelişim daha yavaş oluyor.

Arıların salkım davranışı dikey konumludur, yatay yayılımlı kovanlara göre kışlaması daha başarılıdır.

O yüzden dadant kovanda arı daha iyi kışlar.
Görüşünüze saygı duyarım hocam.

Aslında bu bir farrar kovanı. 1944lerde prof.Farrar dadan blat 3/4 ballığını kullanarak tasarladığı bir kovan tipi. Amerika, Avrupa, daha doğrusu Almanyada, Avusturyada, son zamanlarda balkanlarda ve ruslarda dahi kabul görmüş/görmekte ve arıcılıkta evrim olarak kabul edilmektedir.

Ben, mevcut ballıklarımı(3/4) kullanarak denemeye niyet ettim. Bir süredir ve hala dersimi çalışıyorum.

Modern arıcılık teknikleri hk. belli teorik/teknik bilgilere sahip oldum, ancak ilgili bilgileri pratik ile doğrulamadıkça, pratik ile pekiştirmediğim sürece pek anlamları olmamakta/olmayacaktır benim için.

Ben hala bu 3-4 aylık pratiğim ile arıları (genel olarak) tanımaya çalışıyorum hocam, klasik yöntemler ile ana önceliklerim içinde en önde geleni budur şu anda.

Özellikle, varroğa ve kışlatma faliyetlerine odaklanmış durumdayım, tek hedefim Allahın da izni ile "kazasız" bir şekilde kışı atlatmak/atlattırmak. Ancak bulunduğum bölgede sonradan farkettiğiim bir andikap var, onu da bir şekilde çözmem gerekiyor öncelikle.

En büyük engelim seyahatlerim, örneğin 2 haftadır bir başka tabir ile "yollardayım" ve uzak kalmam beni rahatsız ediyor açıkçası, ancak emekli olana kadar yapabilecek birşeyim de yok maalsef.

O sebep ile hafta sonu arıcılığına da bir nevi odaklanmış durumdayım, özellikle farrar veya hibrid sisteminde ballıklar ile beraber takım olarak kışlatma hususu ilgimi çekiyor ve işime fazlası ile yarayacak olduğundan, muhtemelen odaklanacağım sistemler olacaktır ilerki dönemlerde. Hayırlısı ile.

100 kovandan 10ar kilo bal alacağıma, 10 kovandan 100er kilo bal almayı eylerim (C.Farrar)

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
« Yanıtla #34 : Eylül 07, 2018, 21:17:30 »
Süre uzun da olsa yaptığın uygulamaların sonucunu dört gözle bekliyoruz.

Bu formun özelliği uygulanmış ve uygulanabilir bilgilerin sonucunu tartışarak doğru bir yere oturtmasını seven yenilikçi arıların toplandığı yer olmasıdır.

Çevrimdışı cnidre

• Pupa
  • -
« Yanıtla #35 : Eylül 08, 2018, 05:51:51 »
Süre uzun da olsa yaptığın uygulamaların sonucunu dört gözle bekliyoruz.

Bu formun özelliği uygulanmış ve uygulanabilir bilgilerin sonucunu tartışarak doğru bir yere oturtmasını seven yenilikçi arıların toplandığı yer olmasıdır.

İnşallah Murat Bey, foruma köşe açmamdaki yegane sebeplerdendir, özellikle sizin ve forumda ki diğer arkadaşların da yardımları ve uyarıları ile bilgilerimi, tecrubemi arttırmaya/geliştirmeye ve paylaşımlarımı da bu sebep ile sürdürmeye çalışacağım.

Mesela, önümüzdeki sene içün son düşündüğüm ve hayata geçirmeye planladığım ufak bir projem var.

Bu sene toplam 4 kolonide malum sebepler(bkz.ilk mesajlsr) ana değişikliğ yaptım ve toplam 5ad.(birine 2.defada ancak kabul ettirebildim) bölgeme de uyumlu anadolu f1 ile hepsini değiştirdim.

Babamın toplam sağlıklı 7 kolonisi var şu anda(en zayıf 1koloni 8çerçevede), onları bana vermek istiyor(yaşlılık ve en yakın arıcı arkadaşının da vefatı ile sıkıntı yaşamaya başladı, Sakarya'da yer konusu da problem olmaya başlaması ile).

Mevcut ve kışa giren toplam 11koloni olacağından, seneye ilk hedeflerim arasında ihtiyac olacak ana üretimini de kendim yapıyor olmam  gerekliliğidir.

Bu arada değiştirdiğim iki kolonili kovanımdaki analardan birini yakalamaya çalışınca kaza yaşadım ve ananın hızlı hareket etmesi nedeni ile de istemeden fazla baskı uyguladım(henüz eldivensiz çalışamıyorum). Yanlış bölgeden tutmaya çalıştığımdan da, anaya zarar verdim ve yedek ana olmaması nedeni ile ve  zamansızlıktan, kolonileri birleştirerek tek koloniye çevirdim.

Bu sebeple benzer ihtiyaçlarımı da karşılayabilmek amacı ile yeni sezon için ufak bir hazırlık yaptım şimdiden. İnşallah bu zaman darlığı içinde onu da başarmaya çalışacağım.

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
« Yanıtla #36 : Eylül 08, 2018, 13:00:10 »
Saın Erdinç KIRATLI:

Çerçeve kulaklarını uzun yapıyorsunuz standart dışı.

Çok hassas çalışıyorsunuz hem de 1/50 verniye bölüntülü kumpasla.( İsmail Akyüz buda nereden çıktı diyecek)

Çevrimdışı ismail akyüz

• Ana Arı
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
  • ismail akyüz
    • https://www.facebook.com/ismail.akyuz.984
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 200
  • Rakım: 240
« Yanıtla #37 : Eylül 08, 2018, 16:52:36 »
Saın Erdinç KIRATLI:

Çok hassas çalışıyorsunuz hem de 1/50 verniye bölüntülü kumpasla.( İsmail Akyüz buda nereden çıktı diyecek)

murat hocam,sizin en ince ayrıntıları değerlendirmenize hayranım... ;D

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
« Yanıtla #38 : Eylül 08, 2018, 21:24:03 »

Sen nasıl etin neresinden ne çıkacağını biliyorsan, benim ki de meslek alışkanlığı.

Çevrimdışı cnidre

• Pupa
  • -
« Yanıtla #39 : Eylül 09, 2018, 15:49:18 »
Saın Erdinç KIRATLI:

Murat hocam,

Çerçeve Başarı arıcılığın kabarmış petek çerçevesidir ve piyasa tabiri ile 23lük çerçevedir. Uluslararası standartlardan bir eksiği veya fazlası yoktur, her yönü ile uygundur benim için (özellikle arı boşlukları).

Alıntı

Ben isterdim ki asıl jenter hk. görüşlerinizi duyayım Murat hocam, ancak madem merak ettiniz, açıklayayım:

Kumpas, benim arıcılık vesilesi ile ilk marangozluk işlerine başlamam ile birlikte daha da önem kazanmıştır, woodworking scribe gauge aletine ~50€ gibi bir yatırımı gereksiz görmüş ve yerine başarı ile kumpaslarımdan birini bu amaçla kullanmayı uygun gördüm.

Hassas olarak sadece daire testere yan mesafe, daire t.bıçak yükseklik ayarlarında ve mastar çalışmalarında kullanılmaktadır, onun dışındaki hallerde sadece bir woodworking scribe gauge takımıdır benim gözümde.

Ayrıca, fotoğraflarımı da "o an" mantığı ile çektiğim için, neredeyse her karede, "konu mankeniymiş" gibi yer alır kendileri, rahatsızlık veriyorsa konu dışı etmek için dikkat etmeye çalışırım.

İsmail Bey, doğrudur, arıcılık üzerine yorumları hakikaten hayranlık vesilesidir.

Bu arada hocam, hemen bal sağımı sonrası yapmam gereken formik asit varroa mücadelemde çok geç kaldım. Sebebi ise formik asit aparatlarımı çok yeni almış olmam, güvenlik tedbirlerimi de sağlayınca, en kısa sürede, havalarda soğumadan, formik asit uygulamasına  başlamayı düşünüyorum.

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
« Yanıtla #40 : Eylül 09, 2018, 19:05:22 »
Şimdi bir yere gideceğim gece yorum yazarım cevap olarak.

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
« Yanıtla #41 : Eylül 10, 2018, 01:28:36 »
Yazdığınız çerçeve ölçüleri standart değil.
Standart kavramı ülkenin bayrağı gibi, resmidir ve tektir.

Bir ülkede şehire veya ustaya göre standart olmaz , anlamı da kalmaz.

Resme bakınca çerçeve kulağının uzun olduğunu düşünüyorum.
Çerçeve kulağı 16 mm dir, yarısı çerçeve ile kovan yan yüzü arasındaki boşluk için diğer yarısı askı yeri içindir ve uçta 2 mm boşlukta kulağın kovana az yapışması içindir ki kolay çalışmayı sağlar.

Janter aletini kullanmıyorum o yüzden vereceğim yanlış veya eksik bir öneriyle  yanlış sonuca varmanızı istemem, yeri geldikçe küçük uyarılar yaparım.

Kumpas genellile ağaç işleyenler ölçü ve markalama aleti değildir.
Yazdığınız "woodworking scribe gauge"in  türkçe adı "nişangeç" tir.

Kumpas bana sıkıntı vermiyor, bende de bir kaçtane var, yeri geldikçe kullanıyorum.

Ayrıntılara bakmak meslek alışkanlığı.
Yazılı kağıtlarını en ince noktasına kadar incelerdim.
Yazılı kağıdı okurken başladımı bitirmeden bırakmak yok, ertesi güne kalırsa davranış değişikliği olur ölçme dengesi bozulabilir.

Formik asit uygulama kablarınız güzelmiş güle güle kullanınız.

Çevrimdışı cnidre

• Pupa
  • -
« Yanıtla #42 : Eylül 10, 2018, 02:59:09 »
Yazdığınız çerçeve ölçüleri standart değil.
Standart kavramı ülkenin bayrağı gibi, resmidir ve tektir.

Bir ülkede şehire veya ustaya göre standart olmaz , anlamı da kalmaz.

Resme bakınca çerçeve kulağının uzun olduğunu düşünüyorum.
Çerçeve kulağı 16 mm dir, yarısı çerçeve ile kovan yan yüzü arasındaki boşluk için diğer yarısı askı yeri içindir ve uçta 2 mm boşlukta kulağın kovana az yapışması içindir ki kolay çalışmayı sağlar.

Janter aletini kullanmıyorum o yüzden vereceğim yanlış veya eksik bir öneriyle  yanlış sonuca varmanızı istemem, yeri geldikçe küçük uyarılar yaparım.

Kumpas genellile ağaç işleyenler ölçü ve markalama aleti değildir.
Yazdığınız "woodworking scribe gauge"in  türkçe adı "nişangeç" tir.

Kumpas bana sıkıntı vermiyor, bende de bir kaçtane var, yeri geldikçe kullanıyorum.

Ayrıntılara bakmak meslek alışkanlığı.
Yazılı kağıtlarını en ince noktasına kadar incelerdim.
Yazılı kağıdı okurken başladımı bitirmeden bırakmak yok, ertesi güne kalırsa davranış değişikliği olur ölçme dengesi bozulabilir.

Formik asit uygulama kablarınız güzelmiş güle güle kullanınız.

Ok. Teşekkürler.

Benim için standart, ilgili tipteki kovanı icat edenin asıl ölçüleridir maalesef hocam.

Ayrıntılara bakmak güzeldir, tarif ettiğiniz gibi, doğrular ise ufak ayrıntılarda gizlidir genelde.

Kumpas hernekadar dediğiniz gibi de olsa, çok güzel ve yararlı bir nişangeçtir(güzel bir isim, fax makinesini belgegeçer ismi ile tanımlarcasına)

Kulak konusunda fotoğraf sizi yanıltmış olabilir.

Formik asit uygulaması hk. yorum yapmadınız, ben kısaca yapacaklarım hk. bahsedeyim yine de.

Uygulamaya düşündüğüm 60% Fa(formik asit)

Günlük doz: 10-15ml, 14gün süre ile toplamda ~180ml

Bal sağımı ile başlamam gereken uygulamaya, malum sebepler nedeni ile  gecikmem dolayısıyla, muhtemelen önümüzdeki hafta ancak uygulama yapabileceğim(hernekadar uygun görmesemde bayvarol şeritleri uygulaması  4.haftasındadır).

Bu süre zarfında bölgemde sıcaklıklar 27/13 mertebesinde seyredecek olup, toplamda 4hafta aralıklar ile 2+1 uygulama yapılacaktır. 

Gecikmemeden dolayı, sıcaklıklara bağlı olarak 1+1 de olabilir(oksalik asit ile ilave uygulama düşünülebilir).

Son uygulama 85% Fa ile 10-15C dış sıcaklıklar arasında, önceki 2(1) uygulama ise 10-15C üstünde ki sıcaklıklarda  uygulanmasına gayret edilecektir.

Varroğa hedefli faaliyet, özellikle nisan sonu temmuz başı arasında, erkek gözü 3/4 yarım ballık çerçevesi ile de uygulanmıştır.

Asıl hedefim, kimyasalsız olarak varroa ile mücadele etmek olacaktır.

Bu kapsamda timol, pire otu, portakal kabuğu ve defne yaprağı benzeri destek uygulamaları da gerçekleştirilmiş, önümüzdeki sezonda ise geliştirilerek devam ettirileceklerdir.

Fa kaplarındaki gecikmeye benzer şekilde, ana arı gözaltı kafeslerimin imalatını da geciktiğim için, ilkbaharda muhtemel ihtiyacım olacak yedek ana ve uzun ömürlü kışlayacak arılar uygulaması da birsonraki sezona ertelenmiştir.

Bal sağımı sonrası hernekadar analiz ettiremesemde, bir kovanım(azgın) 17,5 diğer kovanım(sakin) 18.5 su oranı ile toplamda 37kg civarında bal sağımı yapılmıştır. Elde edilen balın tamamı, yakın çevreme ikram edilmiştir.

http://cloud.tapatalk.com/s/5b95b48612d2b/Video_20180910005623689_by_videoshow.mp4

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
« Yanıtla #43 : Eylül 10, 2018, 11:22:41 »
Sayın Erdinç KIRATLI:

Standart kavramı her ülkede vardır ve kendi kullanımlarına göre değerlendirilir.

Kovanı yapan kişinin standartı bize uymazsa yakın çevre ile aynı dili konuşmamış olursunuz, hemen alabileceğiniz malzemeler sizin kovanlara uymaz, zorluk çekersiniz.

Deyimler ve terimler Türkçe olunca başımın üzerinde yeri var.
"Nişangeç" çok eski genelde ağaç işleri takımın adıdır, bunun karşılığı  makineciler  "mihengir" vardır.

Kumpasla derinlik veya uzaklık ölçersin ama nişangeç olarak kullanmak olmaz gövdeden çıkan kılıçın ucu keskin değil yuvarlatılmıştır, o yüzden daha kısa işaretler.

"Belgegeçer" sözcüğü kullanışlı olursa sorun yok.
Eskiden daha çok türkçe sözcükler kullanıyorduk ama şimdi öyle değil
Örnek çokta bir kaç tane vereyim.
Detay yerine ayrıntı, tazyik yerine basınç, gibi........

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
« Yanıtla #44 : Eylül 10, 2018, 11:32:08 »
Formik asit için:

Aparatınız güzelmiş ve ayarlı akım sağladığından iyi çalışacağını düşünüyorum

Formik asit vermeden önce bir kaç kez besleme yapınız.
İlk verdiğinizde çok az verip alıştırma yapınız.
Ana kutuları ve çok zayıf kovanlara verilen formik asit yavruların üzerindeki arıların bakım yapmayıp uzaklaştığını gördüğünüzde asitin çok geldiğini anlamalısınız.
Formikte asit aşırı olunca ana arı bir süre yavruyu keser.
Formik asiti 3 veya 4 kez verdikten sonra 1 hafta dinlendiriniz.