Hoşbulduk Arkadaşlar, herkese dilekleri için ayrı ayrı çok çok teşekkür ederim, Sağ olun, Var olun.
Kovanı yaparken kendize göre ölçü çıkarıp yaparsanız tek başına standart oluşturursunuz.
Murat Hocam, uyarılarınız için teşekkür ederim, tabi baştan belirtmeyi atladım, kusura bakmayın, çerçeve konusu aslında çok geniş, uyarılarınızdaki hususlarla ilgili bende farkındayım ve babamında en başta uyarısı oldular, ben yine de asıl orjinal uluslararası standarda uydum, Türkiyede uyulan standardın yuvarlatılmış halini ekarte etmek istedim, hayatımız otomotivde ölçüler hassaslığı üzerine geçince "vardır bir bildikleri" düşüncesi noktasından hareket ederek en uygun arı boşlukları ile
Langstroth orjinal çerçeve ölçülerini seçtim. Kısaca belirtmem gerekir ise ilk hazırlandığım konu aslında çerçeveydi, önce çerçeve ölçülerini oluşturdum devamında kovan iç ölçüleri ortaya çıktı.
Basitçe kovan iç ölçümü şöyle belirledim:

10çerçeve x 25mm = 250mm
9 çerçeve arası boşluğu x 11mm = 99mm
2 dış boşluk x 13mm = 26mm
toplamda 375mm iç genişlik x 450mm iç uzunluk oldu(çerçeve yan levhalar ve kovan arası 7,5mm arı boşluğu ile)
Bir rus bilim adamının son dönende üzerinde çalıştığı 34mm genişlikte ve hofman genişleticisi/kesimi olmayan düz çerçevelerin kuluçkada kullanılması tavsie etmesi üzerine, bu yönde hazırlanmıştım 35mm çerçeveler ile.
Bir başka araştırmacı Manley tarafından da benzer levha kullanılmış ve aslında 34mm yan düz levhalar ile aşağıdaki grafikte sağ üst diyagramda ana yumurtalaması ortalama avantajı gösterilmiş

Devamında, zaten yeni başladığım bir uğraşta zor olacağı düşüncesi ile vazgeçtim, hatta kovan ölçü değişikliğinin başlıca asıl sebebi temelde çerçeveydi. Şu anda çerçevem std. Langstroth(LR) tipi 232mm yüksekliğinde(burada ki yapımlarda genelde 250mm kullanılıyor), Farrar(Fr) veya Dadan Blat(DB) yarım ballık çerçevesi ise 159mm yükseklikte. Yanlarda ise hazırlanması basit olduğu için 25mm genişlikte levhalar ve api’nin 37mm hofman plastik genişleticilerini kullanmaya başladım. Üst taşıyıcı levha genelde 470mm kullanılır, bende ise başlangıçta 475x25x19 , şu anda ise 475x25x13 ölü alansız oldu, alt levhada ise LR 411x25x10 ve DB-Fr 411x10x10 kullanıyorum.

Tabi işin devamında dayandık kapak yapımına, kapak konusunda çok yazılar okudum ve yutubta filmler seyrettim, en son bir bulgar arkadaşımın (arıcı ve profesyonel mektepli marangoz) kapak konusunda ki tavsielerine uydum(özellikle
yağmur suyu çatı kontrol özelliği), ayrıca üst metal saç ile kaplanmaması gerektiği(elektromanyetik alan nedeni ile) mümkün ise aluminiyum levha kullanmam tavsiyelerine uyarak kapağın son halini oluşturdum ve ilk prototipini hazırladım.

Devamında 4ad. Kapak daha hazırladım. Belirtmekte yarar var, Bauhaustan 18mm tahtalardan hazırlandı kapaklar, ancak tüm önlemlerime rağmen ilgili ahşapların hava şartları tepkisinden hiç memnun kalmadım.
İki kovanımda lazım olur düşüncesi ile kendime 2ad ara adaptör de hazırladım, bu adaptörler icab ettiğinde DB-Fr yarım ballığının altına eklenerek LR gövdeye dönüştürülebilmekte veya üst tarafta yemliğin üstüne 2.bir koloniyi bağımsız olarak yerleştirmeye ve çok daha farklı amaçlarla da kullanılmaktadır(örneğin oksalik asit aparatlarını yerleştirmek için ek alan yaratmak gibi).

Diğer hassas ve çok geniş konu boya konusudur, asıl niyetim doğal olarak bezir yağı,balmumu ve propolis karışımı ile kovanlarımı dıştan ve içten propolis/balmumu ile empenye etmekti, ancak hazırda elimde propolis olmadığından ileri bir tarihe bir sonraki yapımlara erteleyerek vazgeçtim. Yaptığım araştırmada Aligator firmasının kovanlar için emprenyesi olduğunu öğrendim ve aldım, aynı şekilde arıcılık malzemeleri üzerinde adı olan Lega firmasının da boya seti olduğunu ve ... distribütörü olduğunu öğrenince var olan 3çeşit boyalarından son kalanları sipariş ettim. Sona kalan dona kalır misali gelen boyalardan mavi olan eksik, sarı olan pütürleşmiş ve yeşil olan ise uygun olduğu için mavi yeşil yaptık ilk iki kovanı, kuruyunca da dıştan su itici kaplama ile de kaplamış olduk. Uygunsuzluk için ise Api’den söz aldık hatanın düzeltilmesine ve konuyu kapattık. İç kısımlarına ise normalde arıya bırakılır, ancak ben onları fazla yormamak adına ve işi şansa bırakmamak adına yine apiden aldığım propolis spreyleri ile emprenye ettim, yeni yapacaklarımı ise dezenfekte edilmiş mum ve sıcak tabanca ile emprenye etmeyi düşünüyorum, devamında ise iç dezenfeksyon ve ilave koruyuculuk adına BeezY ve Nano Ag ile kapladım.

Sıra geldi ailemizin yeni üyelerini beklemeye, babam duymasın, ondan habersiz, hani onunda düzenini bozmamak adına kendime anaarıgentr’den buckfast sipariş ettim, şu ana kadar yaptığım yanlışların en büyü oldu tabi bu sipariş. Zaman zaman babam için ana arı sipariş ettiğimiz yerdi, memnunduk ve amacım sakin bir ırk ile başlamak için buckfast olsun istedim ve asıl firma sahibi kişi ile defalarca görüşerek ve muhtelif platformlarda okuduklarım bazında sakıncalarımı belirterek beni yine de ikna etti, inandım ve sipariş ettim.
12nisanda 2x7çerçeve arım söz verildiği gibi geldi, birgün önce zaten ilgili araziye yerleşmiştim ve misafirlerimizi de 12saat karanlıkta bekleterek taşıdık. Murat Hocam burda işte sizin uyarınız yerini buluyor, çünkü 23lük çerçeve ile sipariş etmiştim, ancak 24-25 ne olduğu belirsiz çerçeveler ile ve çok eski mumlar ile gelmişti paketler(neyse, bu da çok uzun bir konu)
Kovanı hazırladım ve ilk paketi açtım, abicim "açmaz olsaydım"

, senmisin arıcılığa merak eden, hoşgeldin aramıza misali beni bir sardılar, neye uğradığımı şaşırdım, yalnızım, adrenalin yükseldikçe daha hırçın olmaya başladılar güzelim buckfastlar, hani bunlar en sakinleriydi...

Komşu bahçede 2yaşlı vardı, allahtan muhtemel olacak durumlar için uyarmış ve konuşmuştum kendileri ile geçerken, alerjileri olmadığını öğrenmiştim teyzenin, yaşlı dayının ise geçmişte problemi olduğunu öğrenmiştim, bi baktım...bi gidişleri var bahçeden... korktum, ya yaşlı amcaya birşey olursa düşüncesi ile hemen kovan üstünü bez ile kapatarak benim ve arıların az sakinleşmelerini beklemek için uzaklaştım, karşşılama mangası 100.metrede benden ayrılınca hemen aracımı çalıştırdım ve yaşlı dayıyı ve teyzeyi evinde ziyaret ettim ve sıkıntısı olmadığını öğrenince rahatladım, amcayı anlından "öpmüşler", teyze de ise sıkıntı yoktu.
Döndüm arılığa, 50m uzaktan aslında arıların rahatlamış olduğunu gördüm/farkettim, fakat 25m kala beni karşılama mangası bekliyordu, ancak bu sefer biraz daha soğukkanlı olarak yaklaştım ve kutuda kalan diğer kısmı da yerlerine ekleyerek işlemi tamamladım, 2. paket için tam 2saatten fazla bekledim ki ilk açtığım sakinleşince işlem yapmak istedim. Ne sakinleşmesi, ilk 25m bu tarihten sonra da artık pusu alanları oldu ve daha sonra ekteki tabelayı eklemem hasıl oldu ve kontrollerde de en son kontrol ettiğim koloni oldu.

Bu arada ben özellikle bacaklarımdan, ayak bileklerimden ve elimdeki kalın lyson deri eldivenlerden, lyson maske kumaşı üzerinden kollarımdan, sırtımdan, maske tülüne baskı yaparak burnumdan, toplam 30a yakın karşılama "top atışına" mağruz kaldım.
2.koloniyi açtığımda, oh be budur işte dedirtecek nitelikte sakindi, ancak ilk açtığım hala hırçınlaştığı için sakinliğin tadını çıkaramadım.
Tabi önce niyetim 2kolonili tek kovandı ve öyle de oluşturdum, "hırçın" altta ve snelgrove bölme tahtası üzerinde "sakin", ancak 1hafta sonra farklı bir nedenden dolayı hafif bir kol kas problemi yaşamam nedeni ile aslında 2 kolonili şu anda sağlık nedeni ile zorlayıcı olacağı düşüncesi ile vazgeçmeye karar verdim, peki aslında arılar 1haftadır küsür yeni yerlerine alışmışlardı ve 1,5m yana 2.koloni olarak zararsız ayırmam problem olacaktı, peki nasıl edeceyduk...

bir sırp sitesinden öğrendiğim ve 1-2..5..50...100m kısa mesafelerde kovan yer değiştirme yöntemi ile devam edecek...