Gönderen Konu: Erdinç KIRATLI Arılığı  (Okunma sayısı 65771 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı cnidre

• Pupa
  • Yer: Ankara
  • -
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 22
  • Rakım: 1100
Erdinç KIRATLI Arılığı
« : Ağustos 23, 2018, 00:11:19 »
Merhaba,

Arıcılık, küçük yaştan beri öyle veya böyle arılar ile aynı ortamda olduğum/bulunduğum ve çok yakınlarımın da bir hobi uğraşı olduğu gibi bende de arıcılık bir hobi isteği haline dönüşmeye başladı.

Önceleri, Bulgaristan'da rahmetli dedem, şu anda hala babam Sakarya bölgesinde 5-10 koloni ile hoby olarak uğraşmaktadır, bende de hep merak konusu olduğundan, zaman zaman babama yardımcı olmuş olsamda, bende burada, Ankara'da, emekliliğimin arifesinde, en azından 2koloni ile 2016 başlarında denemeye karar verdim.

Tabi babam tüm kovanlarını zamanında kendi yaptığı için, bende ondan esinlenerek ve aynı yolu izleyerek kendi kovanlarımı bizzat kendim yapmak istedim. 2017 yılı başında da daha detaylı araştırmaya başladım ve piyasadaki kovanlarda ölçü karmaşasını görünce, kesin olarak kendi kovanlarımı bizzat kendim yapmam gerektiği kararına vardım.

Uzun süre araştırmalar sonucu full telli derin taban, Langstroth(LR) kuluçkalık, kuluçkalık üstü kemer vazifesi görecek ve aynı zamanda Farrar tipi Dadan Blat yarım ballık, esas bazı ballıkları yine LR tipinde, kek ve şerbete uygun api yemlik(sanırım yemliği de kendim yapacağım) ve yine kendi imalatım kapak ve derin taban yapmaya karar verdim.

Tüm bu yapacaklarım içinde bir yandan yardımcı malzemeleri araştırmaya başlayarak, AliExpres, diğer yabancı siteler ve Bauhaus'tan gerekli alet edevatları temin etmeye başladım. E tabi ki, ve asıl makine:

Bu arada belirtmekte yarar var, ben iyi derecede Bulgarca, Makedonca, Rusça ve kısmen Sırpça , az İngilizce dillerine hakim durumda olduğumdan tüm mevcut forumlardan kovan standartlarını sorgulamış ve yukarıda da belirttiğim gibi Langstroth ve yarım ballıklar ile de gerektiğinde Farrar tipine dönüş yapabilmek maksadı ile çok gövdeli kovanlarda karar verdim(türkçeyi 23 yaşımdan sonra öğrendiğim için, imla hatalarım için afola).

Karar: Tip Alman Zander(Zarge), ölçüler LR ve Farrar, Ankara koşulları için tahta kalınlığını 25mm olarak uygun gördüm.

Zander tipi normal bir kuluçka ve ballıkta tek dezavantajı var bana göre, o da ilave 4 parça ve yanların bu parçalardan dolayı uzamış olacağı sebebi ile de kuluçkalığı biraz daha ağırlaştıracak olması, ancak en basitçe ev ortamında yapılabilecek en basit bir kovan tipidir.

Öncelikle bir demo çizim programı yardımı ile kuluçka, ballık, dip, kapak ve diğer ufak tefekleri sanal ortamda hazırlamam ve teidi denemelerim sonrası asıl ilk prototip sanalda ortaya çıkmış oldu.

Tüm ölçülerin uyumluluğunu ve doğruluklarını sanal ortamda teid ettim ve şu ağna kadar araştırdıklarımı hayata geçirmeye karar verdim.

İlk marangozluk antremanımı snelgrove bölme tahtası ile denemeye karar verdim.

Devamında ana arı ızgarasını çerçevelemeye çalıştım.

İlk kuluçka denemesi, 450 x 381 ilk karar kıldığım ölçüydü, ancak daha sonra bu ölçü Ankara bölgesinde gereksiz geniş olacağını düşünerek(ki 8li mi 10lu mu diye baya bi iki arada gezer oldum) aşağıdaki ölçülerde karar kıldım ve yeni ölçüm 375 x 450 oldu

İlk topladığım kuluçkayı, biraz zorlanarak ta olsa parçaladım ve yeni ölçülere göre keserek tekrar tamamladım.

Bu arada sistem konusunda da bi hayli araştırmalarım oldu. Ancak, henüz kovanlarımı koyacağım/bulunduracağım nokta belli olmadığı için hem sanal ortamda ve hemde fiziki olarak dolaşarak araştırmalar yaptım ancak esas sistem konusunda bir neticeye varamadım.

En yakın nokta K.Kazan olarak belirledim, arazi satın alma fikri bile oluştu, ancak bir mobilyacı arkadaşımın Kazan yakınlarında kullanmadığı arazisi olduğunu öğrenince orada denemeye karar kıldım.

Yer köye yakın, etrafında meyve/sebze bahçeleri, nerdeyse her evde ve yollar kenarında akasya ıhlamur ağaçları, mayıs başı açmaya başlayan macar fiy meraları ve ancak asıl bal akımının 20hazirandan sonra kekik, geven ve bilimum tiken çeşitlerinden oluştuğu ve bölge arıcıların bal sağımını eylül ayında [?!?!] yaptıkkarı ilk örendiklerim arasında oldu.

Bu arada 2017 sonuna doğru asıl kovan şekil almaya başladı, etkileri/avantajları/dezavantajları hk. hiç bir fikrim olmadığı, ancak basitçe yapabileceğimi düşündüğüm, çünkü marangozluk işi ile köyde küçük yaşlarda çocukça uraşlarım dışında elime çekiç çivi almayan birisi için yine zander tipi gibi bir basit yapım olmalıydı.

( :) devam edecek)
Arı iyi olursa, balı Bağdat'tan bile getirir.

100 kovandan 10ar kilo bal alacağıma, 10 kovandan 100er kilo bal almayı eylerim (C.Farrar)

Çevrimdışı özer selçuk

• Ana Arı
  • Yer: Ankara-Bala
  • arı yoksa doğada yok
  • Kovan Sayısı: 18 kovan
  • Rakım: 757 metre
Ynt: Erdinç KIRATLI Arılığı
« Yanıtla #1 : Ağustos 23, 2018, 11:13:51 »

Kovan harika olmuş.eline sağlık.eger hepsini aynı ölçüde yaparsan uzun yıllar.seni rahatlatir.

Aramıza hoş geldin.senin gibi böyle emek harcamasını seven abilerimizi görünce mutlu oluyorum
ÖZ-SEL ARICILIK
Özer Selçuk

Çevrimdışı Şevket Topal

• Ana Arı
  • Yer: Bursa Mustafakemalpaşa
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 100 ama arı bu ölürde çoğalırda
« Yanıtla #2 : Ağustos 23, 2018, 11:19:49 »
Hoş geldiniz emeklilik hayatında başarılar dilerim
Cefa çekmeden sabır etmeden sahip olduğumuz hiçbirşeyin kıymeti olmaz unutma kolay sahip olunan çabuk kaybedilir.

Çevrimdışı Ruhi EREN

• Ana Arı
  • Yer: konya-Ereğli
  • Kovan Sayısı: 29
  • Rakım: 1600
« Yanıtla #3 : Ağustos 23, 2018, 11:52:52 »
Ellerine sağlık

Çevrimdışı Mümün Kula

• Ana Arı
  • Yer: kırklareli/lüleburgaz
    • teknik arıcılık bilgi paylaşım forumu
  • Kovan Sayısı: 13 koloni
« Yanıtla #4 : Ağustos 23, 2018, 12:06:17 »
Foruma hoş geldiniz.

Çevrimdışı timuti

• Pupa
  • Yer: Amasya
  • Kovan Sayısı: 25
  • Rakım: 810
« Yanıtla #5 : Ağustos 23, 2018, 16:32:33 »
Hoşgeldiniz, maşallah güzel bir başlangıç yapmışsınız.

MI 4W cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı cuneyt...ariligi

• İşçi Arı
  • Yer: Hatay/ Antakya
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
« Yanıtla #6 : Ağustos 23, 2018, 18:16:05 »
Ariliginiz hayirli olsun,

SM-G610F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı YaKuPyILmAz

• Pupa
  • Yer: Erzurum-Olur
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 15
« Yanıtla #7 : Ağustos 23, 2018, 22:15:42 »
Hoş geldiniz
Hayırlı olsun
Emek zaman harcanan her şey güzel sonuç veriyor..
MasAllah yaptığınız kovanlar da çok guzel

SM-J720F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
« Yanıtla #8 : Ağustos 24, 2018, 00:12:04 »
Hoş geldiniz.

Kovanı yaparken kendize göre ölçü çıkarıp yaparsanız tek başına standart oluşturursunuz.

Örnek olarak çerçeve ölçülerini değiştirmeden işe başlarsanız piyasada bulacağınız diğer parçaları uydurmada sıkıntı çekmezsiniz yani her şey elinizin altında gibi olur.

Her yeni arıcılığa başlayan gibi kendi kovanını yapma yolunu seçmişsiniz, kolay gelsin.

Takıldığınız ölçü olursa yardımcı olurum.

Çevrimdışı İbrahim 10AK

• İşçi Arı
  • Yer: Balıkesir
  • Kovan Sayısı: 8
  • Rakım: 75
« Yanıtla #9 : Ağustos 24, 2018, 00:29:22 »
Maşallah Erdinç bey, kovan güzel olmuş. Emeğinize sağlık.. Arılığınız hayırlı ve bereketli olsun.

VIA_A1_1 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı cnidre

• Pupa
  • -
« Yanıtla #10 : Ağustos 24, 2018, 09:11:19 »
Hoşbulduk Arkadaşlar, herkese dilekleri için ayrı ayrı çok çok teşekkür ederim, Sağ olun, Var olun.

Kovanı yaparken kendize göre ölçü çıkarıp yaparsanız tek başına standart oluşturursunuz.

Murat Hocam, uyarılarınız için teşekkür ederim, tabi baştan belirtmeyi atladım, kusura bakmayın, çerçeve konusu aslında çok geniş, uyarılarınızdaki hususlarla ilgili bende farkındayım ve babamında en başta uyarısı oldular, ben yine de asıl orjinal uluslararası standarda uydum, Türkiyede uyulan standardın yuvarlatılmış halini ekarte etmek istedim, hayatımız otomotivde ölçüler hassaslığı üzerine geçince "vardır bir bildikleri" düşüncesi noktasından hareket ederek en uygun arı boşlukları ile Langstroth orjinal çerçeve ölçülerini seçtim. Kısaca belirtmem gerekir ise  ilk hazırlandığım konu aslında çerçeveydi, önce çerçeve ölçülerini oluşturdum devamında kovan iç ölçüleri ortaya çıktı.

Basitçe kovan iç ölçümü şöyle belirledim:

10çerçeve x 25mm = 250mm
9 çerçeve arası boşluğu x 11mm = 99mm
2 dış boşluk x 13mm = 26mm
toplamda 375mm iç genişlik x 450mm iç uzunluk oldu(çerçeve yan levhalar ve kovan arası 7,5mm arı boşluğu ile)

Bir rus bilim adamının son dönende üzerinde çalıştığı 34mm genişlikte ve hofman genişleticisi/kesimi olmayan düz çerçevelerin kuluçkada kullanılması tavsie etmesi üzerine, bu yönde hazırlanmıştım 35mm çerçeveler ile.

Bir başka araştırmacı Manley tarafından da benzer levha kullanılmış ve aslında 34mm yan düz levhalar ile aşağıdaki grafikte sağ üst diyagramda ana yumurtalaması ortalama avantajı gösterilmiş

Devamında, zaten yeni başladığım bir uğraşta zor olacağı düşüncesi ile vazgeçtim, hatta kovan ölçü değişikliğinin başlıca asıl sebebi temelde çerçeveydi. Şu anda çerçevem std.  Langstroth(LR) tipi 232mm yüksekliğinde(burada ki yapımlarda genelde 250mm kullanılıyor), Farrar(Fr) veya Dadan Blat(DB) yarım ballık çerçevesi ise 159mm yükseklikte. Yanlarda ise hazırlanması basit olduğu için 25mm genişlikte levhalar ve api’nin 37mm hofman plastik genişleticilerini kullanmaya başladım. Üst taşıyıcı levha genelde 470mm kullanılır, bende ise başlangıçta 475x25x19 , şu anda ise 475x25x13 ölü alansız oldu, alt levhada ise LR 411x25x10 ve DB-Fr 411x10x10 kullanıyorum.

Tabi işin devamında dayandık kapak yapımına, kapak konusunda çok yazılar okudum ve yutubta filmler seyrettim, en son bir bulgar arkadaşımın (arıcı ve profesyonel mektepli marangoz) kapak konusunda ki tavsielerine uydum(özellikle yağmur suyu çatı kontrol özelliği), ayrıca üst metal saç ile kaplanmaması gerektiği(elektromanyetik alan nedeni ile) mümkün ise aluminiyum levha kullanmam tavsiyelerine uyarak kapağın son halini oluşturdum ve ilk prototipini hazırladım.

Devamında 4ad. Kapak daha hazırladım. Belirtmekte yarar var, Bauhaustan 18mm tahtalardan hazırlandı kapaklar, ancak tüm önlemlerime rağmen ilgili ahşapların hava şartları tepkisinden hiç memnun kalmadım.

İki kovanımda lazım olur düşüncesi ile kendime 2ad ara adaptör de hazırladım, bu adaptörler icab ettiğinde DB-Fr yarım ballığının altına eklenerek LR gövdeye dönüştürülebilmekte veya üst tarafta yemliğin üstüne 2.bir koloniyi bağımsız olarak yerleştirmeye ve çok daha farklı amaçlarla da kullanılmaktadır(örneğin oksalik asit aparatlarını yerleştirmek için ek alan yaratmak gibi).

Diğer hassas ve çok geniş konu boya konusudur, asıl niyetim doğal olarak bezir yağı,balmumu ve propolis karışımı ile kovanlarımı dıştan ve içten propolis/balmumu ile empenye etmekti, ancak hazırda elimde propolis olmadığından ileri bir tarihe bir sonraki yapımlara erteleyerek vazgeçtim. Yaptığım araştırmada Aligator firmasının kovanlar için emprenyesi olduğunu öğrendim ve aldım, aynı şekilde arıcılık malzemeleri üzerinde adı olan Lega firmasının da boya seti olduğunu ve ... distribütörü olduğunu öğrenince var olan 3çeşit boyalarından son kalanları sipariş ettim. Sona kalan dona kalır misali gelen boyalardan mavi olan eksik, sarı olan pütürleşmiş ve yeşil olan ise uygun olduğu için mavi yeşil yaptık ilk iki kovanı, kuruyunca da dıştan su itici kaplama ile de kaplamış olduk. Uygunsuzluk için ise Api’den söz aldık hatanın düzeltilmesine ve konuyu kapattık. İç kısımlarına ise normalde arıya bırakılır, ancak ben onları fazla yormamak adına ve işi şansa bırakmamak adına yine apiden aldığım propolis spreyleri ile emprenye ettim, yeni yapacaklarımı ise dezenfekte edilmiş mum ve sıcak tabanca ile emprenye etmeyi düşünüyorum, devamında ise iç dezenfeksyon ve ilave koruyuculuk adına BeezY ve Nano Ag ile kapladım.

Sıra geldi ailemizin yeni üyelerini beklemeye, babam duymasın, ondan habersiz, hani onunda düzenini bozmamak adına kendime anaarıgentr’den buckfast sipariş ettim, şu ana kadar yaptığım yanlışların en büyü oldu tabi bu sipariş. Zaman zaman babam için ana arı sipariş ettiğimiz yerdi, memnunduk ve amacım sakin bir ırk ile başlamak için buckfast olsun istedim ve asıl firma sahibi kişi ile defalarca görüşerek ve muhtelif platformlarda okuduklarım bazında sakıncalarımı belirterek beni yine de ikna etti, inandım ve sipariş ettim.

12nisanda 2x7çerçeve arım söz verildiği gibi geldi, birgün önce zaten ilgili araziye yerleşmiştim ve misafirlerimizi de 12saat karanlıkta bekleterek taşıdık. Murat Hocam burda işte sizin uyarınız yerini buluyor, çünkü 23lük çerçeve ile sipariş etmiştim, ancak 24-25 ne olduğu belirsiz çerçeveler ile ve çok eski mumlar ile gelmişti paketler(neyse, bu da çok uzun bir konu)

Kovanı hazırladım ve ilk paketi açtım, abicim "açmaz olsaydım" :), senmisin arıcılığa merak eden, hoşgeldin aramıza misali beni bir sardılar, neye uğradığımı şaşırdım, yalnızım, adrenalin yükseldikçe daha hırçın olmaya başladılar güzelim buckfastlar, hani bunlar en sakinleriydi... :(

Komşu bahçede 2yaşlı vardı, allahtan muhtemel olacak durumlar için uyarmış ve konuşmuştum kendileri ile geçerken, alerjileri olmadığını öğrenmiştim teyzenin, yaşlı dayının ise geçmişte problemi olduğunu öğrenmiştim,  bi baktım...bi gidişleri var bahçeden... korktum, ya yaşlı amcaya birşey olursa düşüncesi ile hemen kovan üstünü bez ile kapatarak benim ve arıların az sakinleşmelerini beklemek için uzaklaştım, karşşılama mangası 100.metrede benden ayrılınca hemen aracımı çalıştırdım ve yaşlı dayıyı ve teyzeyi evinde ziyaret ettim ve sıkıntısı olmadığını öğrenince rahatladım, amcayı anlından "öpmüşler", teyze de ise sıkıntı yoktu.

Döndüm arılığa, 50m uzaktan aslında arıların rahatlamış olduğunu gördüm/farkettim, fakat 25m kala beni karşılama mangası bekliyordu, ancak bu sefer biraz daha soğukkanlı olarak yaklaştım ve kutuda kalan diğer kısmı da yerlerine ekleyerek işlemi tamamladım, 2. paket için tam 2saatten fazla bekledim ki ilk açtığım sakinleşince işlem yapmak istedim. Ne sakinleşmesi, ilk 25m bu tarihten sonra da artık pusu alanları oldu ve daha sonra ekteki tabelayı eklemem hasıl oldu ve kontrollerde de en son kontrol ettiğim koloni oldu.

Bu arada ben özellikle bacaklarımdan, ayak bileklerimden ve elimdeki kalın lyson deri eldivenlerden, lyson maske kumaşı üzerinden kollarımdan, sırtımdan, maske tülüne baskı yaparak burnumdan, toplam 30a yakın karşılama "top atışına" mağruz kaldım.

2.koloniyi açtığımda, oh be budur işte dedirtecek nitelikte sakindi, ancak ilk açtığım hala hırçınlaştığı için sakinliğin tadını çıkaramadım.

Tabi önce niyetim 2kolonili tek kovandı ve öyle de oluşturdum, "hırçın" altta ve snelgrove bölme tahtası üzerinde "sakin", ancak 1hafta sonra farklı bir nedenden dolayı hafif bir kol kas problemi yaşamam nedeni ile aslında 2 kolonili şu anda sağlık nedeni ile zorlayıcı olacağı düşüncesi ile vazgeçmeye karar verdim, peki aslında arılar 1haftadır küsür yeni yerlerine alışmışlardı ve 1,5m yana 2.koloni olarak zararsız ayırmam problem olacaktı, peki nasıl edeceyduk...

bir sırp sitesinden öğrendiğim ve 1-2..5..50...100m kısa mesafelerde kovan yer değiştirme yöntemi ile devam edecek...

100 kovandan 10ar kilo bal alacağıma, 10 kovandan 100er kilo bal almayı eylerim (C.Farrar)

Çevrimdışı cnidre

• Pupa
  • -
« Yanıtla #11 : Ağustos 24, 2018, 10:39:37 »
2 kolonili kovanımı aşağıdak yöntem ile 2ye ayırdım.

uygulamanın başlıca kuralları:

1. Ana kural, uygulama muhakkak akşam arı uçuşu durunca uygulanacaktır.
2. Daha önceden kovan uçuş deliğinin genişliğinden 2cm daha geniş 12kat gazete kağıdının hazırlanması(ben ilk denemede 8kat ile uyguladım)
3. Arı uçuşu durunca(gün batımı ile dakik vaziyetteler), ilgili gazete kağıtlarını raptiye veya band yardımı ile ön uçuş deliğine tutturarak deliğin tam kapatılması.
4. Uçuş deliği üstüne eşit mesafelerde bir BİZ yardımı ile uçuş aralığı seviyesinden 3 delik açılması.
5. Kovanın yeni yerine değiştirilmesi/taşınması,
6. Arılar ön delikleri açıp uçuşa uygun hale getirene kadar günlük 1 su bardağı 1/1 şurup ile günlük beslenmesi.
7. Uçuş deliği arılarca uçuşa uygun hale getirilince ve giriş çıkışlar normale dönünce ilgili gazete kalıntılarının temizlenmesi
8. Burda dikkat edilmesi gereken diğer en önemli husus, kovan havalandırmasının uygun durumda ve açık olmasıdır, benim bizzat kendi yaptığım kovan diplerim tamamen telli taban olmaları vesilesi ile hiç sıkıntım olmadı ve uygulama gayet başarılı oldu. Tekrar altını kalın çizerek belirtmek istiyorum. Havalandırması yetersiz olan veya olmayan kovanlarda dikkatli olunmalı, gerekirse eski yöntem uygulanmalıdır, havasızlıktan arılarınız sıkıntıya kalmasın ltf.

Önce 1kovan ile deneyip devamında genele yayabilirsiniz.

https://youtu.be/plcS6qoIbSc
https://youtu.be/6urr_SHmEvE
https://youtu.be/irXDJegMSdo

İlgili hafta seyahat durumunda olduğum ve devamında da olacağım için uygulamayı cuma akşamı kovanda uçuş durunca bölme tablası(snelgrove) uçuş deliğini kapattım. Asıl yeni dipte ki uçuş deliğini 8kat gazete ile daha önceden zaten kapatarak hazırlamıştım.

üst ailenin kuluçkasını hafif kaldırarak önce az dumanladım, 1-2dk bekledim ve ilgili yeni dip üstüne yerleştiriverdim, beslemelerini verdim.

Üst ailenin alt bölme(snelgrove) tablasının tel ızgarası üzerinde dumana rağmen bir avuç arı mevcuttu ve bunlar ben kuluçkayı kaldırınca havalandı ve ben ufak tefek ayarlamaları yaparken sürekli çıkıp-girdikleri snelgrove tablasının kapalı deliğne toplandılar, çoğunlukta sanki genç arılardı. Yaklaşık 1 hafta küsür 2aile üst üstteydi ve arada ilgili tel ızgara olması vesilesi ile kokuları birleşmiş olacağını düşünerek bölme (snelgrove) tablasının alt aileye ait deliğini açtım ve arılar oradan alt aileye indi ve sorun olmadı .

Pazar günü öğleden sonra kontrol etiğimde tek arı geçti geçecek kadar delik açılmış olduğu ve genişletme faliyetlerine başladıkları gördüm. Tekrar besleme yaptım ve en son salı akşamı seyahat dönüşü ancak son durumu kontrol edebildim ve uçuşun normal olduğunu görünce uçuş deliğinden gazete kalıntılarını temizledim. Uygulama çalışıyordu.

Arılarca İlk delik delinmesi ve uçuşun başlaması ile aslında eski noktaya geri dönüş olacakmı sorusu ve endişesi hakimdi, dolayısıyla her ihtimale karşı muhtemel bir önceki uçuş deliği noktası bölgesinde olası bir yığılmada ilgili tarlacıları alt uçuş deliğinden 1nolu kovana aktarmak amacı ile mevcut bölme (snelgrove) tahtasını eski yerinde uygulama esnasında muhafaza etmeyi uygun gördüm, ancak gerek kalmadı ve ayırdım.

ve son hali bu oldu,

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
« Yanıtla #12 : Ağustos 24, 2018, 21:16:09 »

(türkçeyi 23 yaşımdan sonra öğrendiğim için, imla hatalarım için afola).

Bu yorumu okuyan başka türlü yorumlar.

Ben açıklama getireyim.
Sanırım doğrudur.

23 yaşından önce türkçe konuşuyordunuz ama yazmıyordunuz, yani bizim kullandığımız alfabeyi kullanmıyordunuz.

Devam edeyim mi?

Çevrimdışı cnidre

• Pupa
  • -
« Yanıtla #13 : Ağustos 25, 2018, 05:50:26 »
Devam edeyim mi?

Hayır Türkçem 0 (sıfır) seviyedeydi, örneğin televizyonda spikeri dinler, 5 kelimeden 4ünü anlayamayınca... ne dediğini doğal polarak anlayamıyordum, Türkçem ezberdir ve herhangi bir türkçe eğitimim de yoktur. Bu güne kadar da hep problem olmaya devam etmiştir.

Evet, siz yine de buyurun,  devam edin hocam.

...send from my device with using Tapatalk Pro

Çevrimdışı cnidre

• Pupa
  • -
« Yanıtla #14 : Ağustos 26, 2018, 06:17:00 »

Bu yorumu okuyan başka türlü yorumlar.

Ben açıklama getireyim.
Sanırım doğrudur.

23 yaşından önce türkçe konuşuyordunuz ama yazmıyordunuz, yani bizim kullandığımız alfabeyi kullanmıyordunuz.

Devam edeyim mi?

Gönderilerime devam etmeden önce, gönderinizin devamını merakla bekliyorum Murat Bey.

Buyurun, açıklayınız lütfen.

...send from my device with using Tapatalk Pro