Kovandaki arıların sert ve hırçın olma nedeni arı davranış özelliğinin yanında:
Ana arı kaybı,
Dış hava durumu,
Arıcının üzerinde kötü koku olması,
Çevrede kötü bir koku,
Herhangi bir şekilde kovana dış darbeler,
Arıcının kötü çalışması,
Kovana yabancı bir hayvan veya eşya girmesi,
Kovan iç ölçü hatası,
Kovan içindeki çerçevelerin uygunsuz yerleşimi gibi.....
Murat Bey, evet size katılıyorum, bunlar önemli sebepler, çok teşekkür ederim, fakat bu koloni 12 nisanda, arıcılığa başlamak için edindiğim ve buckfast diye gelen 2 koloniden biridir.
Kovana yerleştirmek için kutuyu İlk olarak açtığımda, neye uğradığımı anlayamamıştım. Dakka 1 gol 1 şeklinde beni "Arıcılığa hoş geldin evlat" dercesine bi güzel "top" atışına tutmuşlardı, burnumdan, kollarımdan, bacaklarımdan, bilekler vs. heryerden sokmuşlardı. Ve ben onu o gün "Azgın" ismi ile taçlandırdım.
İnanılmaz ilk deneyimdi, 2. Açtığım kutu ise son derece uysaldı mesela.
Bu 1a kolonisinden ben snelgrove tahtası üzerine "Azgın" ana ile 1b bölmesi yapmış, devamında anasını söndürüp, yeni anadolu f1 ana verdiğim 1a ile tekrar birleştirecektim.
Ancak henüz kafamda kendi ana ihtiyacımı kendim karşılarım hesabım da olmadığı için ve acaba temmuz başında böldüğüm bir bölme ne derece gelişir merağımı gidermek için, yine de kıyamadım, söndüremedim bu anayı.
Ve bu koloni sürekli bana kabus oldu, sürekli, aslında arayıpta bulamayacağım bir tecrube de olmuştu aynı zamanda bu benim için.
Memlekette benzer kolonilere "solak arı" denirdi.
Sizin, belirtmiş olduğunuz saldırganlık sebeplerinize son okuduklarımdan ekleyebileceğim ilaveten, mesela:
Asma veya ağaç altına yerleştirilen koloniler, aynı zamanda kapak sacı metal olmayan malzeme ile kaplanan(aluminyum mesela) kapaklarda, arıların nispeten daha az saldırgan oldukları bir italyan profesor tarafından ispat edilmiştir.
Mesela balkanlarda, saldırgan kolonileri sakinleştirmek içi körüklere propolis te eklenmektedir.
Bugün 1a kovanının gazete engelini bi hayli açtıkları için kaldırdım, sadece kuru otlar kaldı. Nasıl oyduklarını dıştan ve içten alınan görüntüler ektedir.

...send from my device with using Tapatalk Pro