1.) Arılığımda ki kolonilere, yeni gelen misafirlerde ki parazitlenme nedeni ile, oksalik asit uygulaması yapma mecburiyetinde klaldım, uygulama çerçeve arası için 5ml ılık doz damlatma olarak gerçekleşti, oksalik tarifi: 625g şeker + 625g su = 1litre 1:1 şerbet + 35g oksalik asit(oksalik önce 60* su ile karıştırıldı, devamında şeker eklendi)
2.) Kovanlığım'a dahil ettiğim arılardan biri çok zayıftı,( 3 çerçeve arası gücünde) , "-" soğuklarla birlikte 1 çerçeve aralığında bir salkım oluştu, bu sebep ile, radikal bir karar ile kendilerini aynı soğukta 6çerçeveye yakın salkım oluşturan diğer bir ailenin üstüne ve full telli bir ayırma tablası yardımı ile 2. Bir aile olarak yerleştirerek, ilgili ailenin enerjisinden yararlanmalarını amaçladım, izliyorum.
Bu arada varroğa ölçümü için daha önce de bahsetmiştim, ancak etrafımda var olan arılıklarda kovan terkleri ve koloni kolaps durumları izleniyor, aşırı tedirgin oluyorum, varroğa illeti bu sene inanılmaz bir seviyede olduğu söyleniyor:
Dr.Gerhard Liebig için bu mevsimde/sezonda en iyi sonuç 24saatte düşen 0,5 varroa'dır, yani 2 günde 1 varroa. 1 ve üstü düşenler olduğunda varroaya karşı kesinlikle tedavi işlemi yapılması gerektiğini belirtiyor.
Dr.Liebig Almanya'da ve şu anda emekli Üniversite hocasıdır. Organik asitlerle mücadelenin mucididir. Liebig kovanları ve Liebig arıcılık metodları ile de ünlüdür dünyada, arıcılık hk. kitabı mevcut.
Benzer şekilde bir analog takip, yani günde düşen/ doğal ölen varroa sayısını belli periyodlarda(mevsim geçişlerinde) sürekli takip etmek, arılıktaki koloni ve yakın çevredeki arılıklarda ki kolonilerden dolayı, parazitlenme seviyesi açısından hayati önem taşımakta ve sürekli parazitlenme hk. bilgi sahibi olmamızı sağlamaktadır.
Bu ölçme metodunda kural, tabanın telli olmasıdır, ve tel altında bir tahta levha tel kısmını alttan kaplayacak şekilde sürülür ve sayılan varoğa sayısı tahtanın altta kapalı kaldığı gün sayısına bölünerek parazitlenme seviyesi tespit edilir, veya hergün bakma imkanı olanlar için 24h aralıklarla takip edilir.
Tahtaya vazelin benzeri yapışkan madde sürülmeli ki varroalar tahta dışına çıkamasın, yapışıp kalsın(ben komple tahtaya sürmüyorum, sadece kenarlara, kaçma girişiminde olacaklara engel olsun die ilk başlarda sürmüştüm, ancak ilgili engele pek takılan olmaması nedeni ile daha sonralar gerek görmedim) .
İngilterede 1senenin birçok zamanında yapılan ölçümlerde 8ad üstü ve kışlama mevsiminde ise 2ad üstü doğal ölümü ile düşen varroalar çok çok ciddiye alınır.
Australia hükümeti adına Rural Industries Research&Devolopment Corporation araştırma makalesine göre, son 24 saatte, doğal ölen/düşen varroa sayısı, eğer:
<5varroa ise = kolonide zayıf parazitlenme
5-10varroa arası ise = kolonide orta derece parazitlenme
>10varroa ise = kolonide güçlü parazitlenme
30 veya > ise = koloni çöküşü, kolaps
anlamına geliyor.
24h düşen 1 varroa ise kolonide yaklaşık 500varroa'ya eşdeğer olduğu araştırmalar ile tespit edilmiş durumda.
24h 0.2ad varroa ise 100-200ad eşdeğer kabul ediliyor.
Bu takip önemlidir, çünkü varroa gittikçe ilaçlara karşı direnc kazanıyor, bir sene etkili olan ilaç bir sonraki sene etkili olamayabiliyor, o sebep ile sürekli aynı tedavi yöntemi kullanmak doğru olmadığını ve bu nedenle takibin çok önemli olduğu belirtiliyor.
Benim tabanlar (daha önce paylaşmıştım), full paslanmaz tellidir, (8mesh; 1cm2 düşen 3,14 delik, 63,26% toplam açıklık, 0,65mm tel kalınlığı) ve aşağıdaki resimdekinin çok benzeridir, Zander/Liebig tabanlardır, çizimdekinin aynısıdır. dolayısıyla parazitlenme hk. sürekli bilgi sahibi olabiliyorum/olabileceğim.
Bu metodun en büyük avantajı sürekli takip yapabilme ayrıcalığıdır.
Varroasız sağlıklı koloniler dileklerim ile.


...send from my device with using Tapatalk Pro