Gönderen Konu: Bilinmeyenler hakkında....  (Okunma sayısı 7943 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı menderes

• Pupa
  • Yer: ankara
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 35
Ynt: Bilinmeyenler hakkında....
« Yanıtla #15 : Kasım 28, 2022, 11:48:14 »
konudan konuya geçiyorum kusura bakmayın. kapalı yavru içerisinde bulunan varroa ya etki edebilecek bir uygulama veya ilaç var mıdır

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
« Yanıtla #16 : Kasım 28, 2022, 23:34:42 »
konudan konuya geçiyorum kusura bakmayın. kapalı yavru içerisinde bulunan varroa ya etki edebilecek bir uygulama veya ilaç var mıdır

Kapalı göz içindeki kurtçuğa hasar veren varraoya etki edecek ilaç yok gibi.

Yalmız formik asitin az da olsa kapalı göz içine etkisi varmış o yüzden yapılması zor olan formik asit uygulaması yapılabiliyor.

Şu an sıcak bölge dışında bir çok yerde gözlerde yumurta yok yani sıfır yumurta durumu var oksalit asit yeterli olur.

Oksalik asitin bazı uygulamaları formik asit uygulamasına göre arıcı açısından daha az risklidir.

Çevrimdışı menderes

• Pupa
  • Yer: ankara
  • Kovan Sayısı: 35
« Yanıtla #17 : Şubat 02, 2023, 10:27:01 »
Fiyat olarak çok uygun olan Melas arı besini olarak şeker yerine kullanıla bilir mi bilgisi olan var mı. Melas; şeker fabrikalarında şeker pancarı ve şeker kamışı üretiminde fabrikasyon kademesinde şekerin fabrikasyona geri alınamayan son şurubudur. Melas; alkol, maya ve yem sanayinde temel hammadde durumundadır, ayrıca ucuz olduğu için sitrik asit fermentasyonunda hammadde olarak da kullanılır.

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
« Yanıtla #18 : Şubat 02, 2023, 21:31:14 »
Melas arılar için uygun değildir, kullanılmaz.

Şeker üretilirken çok işlem görmüş artık bir üründür.

Arıları doğala yakın ve az işlem görmüş besin maddeleriyle beslemek gerekir.

Melasın kimyasal olarak bileşimini tam bilmediğim için yazamayacağım.

Çevrimdışı ffmsahin

• Boş Petek
  • Yer: Yalova
  • Kovan Sayısı: 2-30
  • Rakım: 15
« Yanıtla #19 : Şubat 03, 2023, 09:41:33 »
yaptığım araştırmaya göre melas; sadece zorunlu durumlarda ve sadece sertifikasyon firmasından izin alınması durumunda organik yöntemlerle üretilmiş melas organik arıcılıkta kullanılabiliyor. onun dışında geleneksel yada konvansiyonel arıcılıkta melas yerine pancar şekeri kullanmak arıyı daha az yoracak ve daha iyi besleme sağlayacaktır diye düşünüyorum. Melasın içinde %30'luk kısımda içeriği tam belli olmayan değişik tortular yada maddeler olduğu yazıyor. Ayrıca içeriğinde alkol de var. alkolün arılara verilmesi arılarda koloni yönetim bozuklukları, koloni içi uyumlu çalışma sorunları, geçici sarhoşluk ve yağmaya sebep olma riskleri var. Daha ucuz diye pancar şekeri yerine başka bir alternatif aramaktansa basit düşünerek ve basit arıcılık yaparak arıyı şeker şurubuyla yada içine bir miktar dahi olsa bal katarak su bile versek içeriği tam belli olmayan katkılı gıdalardan daha faydalı olabileceğini düşünüyorum. bereketli olsun.