Tarih 1 Mart 2023, yaklaşık 20 günlük karlı günlerin ardından hava sıcaklıkları kovanları açacak duruma geldi bu hafta. Kovanlar açılmaya başladıkça bölgede sık sık sönen arıları duymaya da başladık. Bende iş yoğunluğu sebebi ile arılarımı kontrol edememiştim, fırsat bulduğum bu günde hızlıca dolaştım. Çok şükür durumlar iyi gibi görünüyor. Problem hissettiğim bir kaç kovanı açıp incelediğimde ise: Bir kovanda ana memesi olduğunu, bir kovanın anasız olduğunu gördüm. Kovanı birleştireyim mi diye düşünürken kovana işaret koyup hızlıca kovanlara göz gezdirmeye devam ettim. Açtığım bir kovanda yine çerçeveleri inceleme ihtiyacı gördüm. 3 çerçeve olan kovanın ortadaki çerçevesini çektiğimde ananın çok dağınık yumurta attığını fark ettim. tam o sırada birde baktım ki bir kaç arı ana arıyı ele almış, hiç dost canlısı gibi davranmıyorlardı. Arının biri iğnesini batırdı yada batırmak üzereydi ki elinden zor aldım. o sırada anaarıyı ahşap şurupluğun içine düşürdüm. Bu arı acaba yağmacı mı idi, ben kovanı açınca mı geldi gibi sorular kafamda dolaşırken şurupluk içindeki ana yine saldırıya uğruyordu. Bu sefer anayı kurtardığımda ise ana sanki zor yürüyordu. Kovan içinde günlük yumurtalarda mevcuttu. Sebep her ne olursa olsun ana gözden çıkarılmıştı. Artık orda işi yok diyerek çıtaları sıkıştırıp kovan kapağını kapattım. Döndüm o anasız kovana... Ana arıyı hiç bir tedbir almadan çıtanın üzerine bıraktım. Hacı görmüş gibi hürmet gösterdiler hemen, saldırıyor gibi değillerdi. Bir arı ön taraftan yanaştı açlığını sordu sanki...

Biraz seyrettikten sonra kovanın kapağını kapattım. Sokmaya felan çalışmıyorlardı. 10 Dakika sonra tekrar baktım ana hala ilgi görüyordu gezmiyordu ama sanki öldürülmeyede çalışılmıyordu. Öylece kapatarak bıraktım. Bakalım kovanların akibeti ne olacak? Bu arada kovanlarda hiç erkek arı yok gibi...