Gönderen Konu: Egeli Arılığı  (Okunma sayısı 9921 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Acemiarici4806

• İşçi Arı
  • Yer: Burdur Merkez
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 44
  • Rakım: 750
Ynt: Egeli Arılığı
« Yanıtla #45 : Ağustos 06, 2020, 00:10:15 »

Amasya ya götüreceğiniz arıları oraya uyum sağlayabilirler mi?

Kovan ölçüleri uygun mu ? bir araştırma yapınız.
Murat abi muhtemelen kovan ölçüleri uyumlu değildir.O bölgede iç anadoluda 23 cm lik çerçeveli kovanlar var.Benimkiler 26 lık.uyacağına pek ihtimal vermiyorum ama kovanlarım kendi kendine malzeme olarak yeter çerçeve olsun kat olsun.

SM-G928C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı Cem Şeker

• Ana Arı
  • Yer: Amasya/Gümüşhacıköy
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Kovan Sayısı: 30 küsur.
  • Rakım: 800
« Yanıtla #46 : Ağustos 06, 2020, 12:14:45 »
Önelikle hayırlı olsun.Güzel bir şehre tayininiz çıkmış.

Ben Amasyalıyım. Uzun yıllar merkezde yaşadım.

Şehir yüksek dağlar içinde derin bir vadidedir.

Dağ olmayan yerlerin tamamı meyve bahçeleri ile doludur.

İklim olarak kafkasa pek uygun değildir. Kışın neredeyse hiç kar yağmaz. Baharı erken gelir.Yazında sıcak olur.

Ev tutarken uygun yerlere bakarsanız arı koyacak yer bulma şansınız olur.

Arılar galiba mucize canlılar...

G.Hacıköylü arılığı.

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
« Yanıtla #47 : Ağustos 06, 2020, 15:32:57 »

Burasını ayrıntılı açarsanız bilgilenmiş olur.

• İşçi Arı
« Yanıtla #48 : Ağustos 07, 2020, 01:32:59 »
Önelikle hayırlı olsun.Güzel bir şehre tayininiz çıkmış.

Ben Amasyalıyım. Uzun yıllar merkezde yaşadım.

Şehir yüksek dağlar içinde derin bir vadidedir.

Dağ olmayan yerlerin tamamı meyve bahçeleri ile doludur.

İklim olarak kafkasa pek uygun değildir. Kışın neredeyse hiç kar yağmaz. Baharı erken gelir.Yazında sıcak olur.

cem bey daha önce amasyanın içinden geçtim yolculuk yaparken o yüzden şehri görmüştüm ama merkezde arı koyacak yer pek yok gibi duruyor.dsi nin misafirhanesi tarafları ormanlık acaba oralarda şehir kenarında biyer mi bulsam diyorum yada ulaşım olarak çok uzak olmayan merkeze yakın biryere mi?amasyaya gelince elektrikli bir motor alma niyetim var şarjla 30 km kadar yapanları var bana yeter.5 6 km mesafede biyere koyabilirsem.Daha önce de ardahandan kafkasları uşağa götürmüştüm oranın iklimine uyum sağlamışlardı güzelde verimli olmuşlardı 900 metre civarı rakımı vardı.ilk önce arılarımı götürmeden amasyaya geleyim bi düzen kurayım diyorum sonrasında arıları şuandaki yerden arkadaşlar kamyonla gönderecek ben amasyada karşılicam gidince güzel bir yer bulabilirsem süper olacak.

Çevrimdışı Cem Şeker

• Ana Arı
  • Yer: Amasya/Gümüşhacıköy
  • Kovan Sayısı: 30 küsur.
  • Rakım: 800
« Yanıtla #49 : Ağustos 07, 2020, 12:31:26 »
Burasını ayrıntılı açarsanız bilgilenmiş olur.

Hocam şehrin kenarlarında ev tutulursa yapılabilir demek istedim.
Arılar galiba mucize canlılar...

G.Hacıköylü arılığı.

Çevrimdışı vera29

• Günlük Yumurta
  • *
  • Yer: Gümüşhane
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 1400
« Yanıtla #50 : Ağustos 07, 2020, 16:41:36 »
Daha önce de ardahandan kafkasları uşağa götürmüştüm

Hocam maaşallah arıları sürekli taşıyorsunuz. Taşımayı farklı araçlarla mı yapıyorsunuz hocam?

• İşçi Arı
« Yanıtla #51 : Ağustos 07, 2020, 18:09:11 »
Hocam maaşallah arıları sürekli taşıyorsunuz. Taşımayı farklı araçlarla mı yapıyorsunuz hocam?
arıcılıkta sabit biyerde yaşamıyorsanız gezgincilik kaçınılmaz..ilk önce ardahandan uşağa taşımıştım sonra uşaktan artvin şavşata getirdim şimdide amasyaya yolculuk yapıcaz arılarda gezgin oldu iyice evet denk gelen boş kamyon gibi araçlarla yada nakliye işi yapan kamyonetlerle  yapıyorum.

SM-G928C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• İşçi Arı
« Yanıtla #52 : Mart 27, 2022, 19:58:45 »
Uzun bir aradan sonra herkese selamlar..Bu sene 14 eylül gelirse amasyadaki ikinci yılım olacak.Arılarim halen daha doğu karadenizde ve arıcı bir büyüğüm kendi arılarıyla birlikte bakıyor.2021 yılında doğu karadeniz çok verimsiz geçti 2 3 gün bal geldikten sonra bir daha gelmedi.Arıları da hiç bölmedik bal olmayınca kışın sönme ihtimalleri yüksek olurdu.Sonbaharda bal bölgesinden sonra başka bir yere deniz seviyesine yakın bir yere arılarımızı indirdik ve orda iki tur arılarımız yavru çıkarttı,imam bir arıcı abimize şeker bıraktık o kendi arılarıyla birlikte bizim kovanlara da kışlık stok beslemesi yaptı bu imam abimiz profesyonel arıcı o yüzden içim rahatdı.Sonrasında havalar soğumaya başlayınca asıl kışlatma bölgemize arılarımızı yukarı çıkarttık.Arılara bakan büyüğümüz ben dayı derim hep :) son kış hazırlıklarında fazla çerçeveleri alıp daraltma yaptı ve çerçeveleri straforla daralttı.Benim kovanların kovan kapaklarına ben zaten içten strafor kaplamıştım ve altlarında da 6cm lik havalandırma delikleri mevcut.Dayı kışlatma bölgesinde şerbet vermedi ama iki tur fondan şeker verdirdim ve bu şekilde arılarımız kışa doğu karadenizde girdi.Bahara çıkışta benim zayıf bir kovanım söndü sadece ama dayının 6 kovan söndü.Sönen kovanlarda benim kovanımın yeterli arısı olmadığı için söndüğünü değerlendiriyoruz,dayının 6 kovanınında analardan şüpheleniyoruz sanırım kışa arıları kalabalık olmasına rağmen yaşlı kadroyla girmiş.Bahara bu şekilde arılarımız çıktı fakat mevsim çok sert kara kış geçti ve halen daha yarım metreye yakın kar var,gündüz sıcaklıkları da 8 derece civarında.Ben dayıya benim arılara bakarken kolaylık olsun diye bir defa hazır 40 kg fondan şeker alıp gönderdim.Sonrasında da 65kg kendim yaptığım proteinsiz fondan şeker keklerini gönderdim onları arılarımıza paylaştırdı ve iki hafta önce de 75 kg kendim yaptığım proteinli fondan şeker keki gönderdim onları da arılarımıza verdi ve 25 kg kadarı kaldı.Dayı en son dün arılığa gitti her zaman gidemiyor çünkü kendisi ardahan merkezde yaşıyor arılık artvinin ilçesinde ve mesafe evinden 70 km kadar ayrıca yolu çok kötü bazı yerlerde yola çığ bile düşüp kapandığı oluyor.Dünkü gidişinde kovanlardan fazla çerçeveleri çıkarttı ve ilkbahar daraltması yaptı fondan keklerini bitirenlere yeni fondan kek verdi.Bu arada söylemeyi unuttum ocak ayının başında oksalik asit damlatma yaptı ve şubat ayının 20 lerinde ikinci defa tekrar yaptı.Bu son gidişinde arıların güneşli havada iyi uçuş yaptığını,bazı tarlacılarda polen gördüğünü yavru alanının genişlemiş olduğunu ve günlük yumurtaları gördüğünü söyledi.Malesef onun iki kovanına küçük fındık faresi girmiş ve bu yüzden iki kovanını daha söndürmüş oldu toplam 8 kovan kaybı oldu.Baharda benim arılara vermesi için tenekesi 170 liradan 5 teneke hazır proteinli şerbet alıverdim yardım edemiyorum bari dayıya kolaylık olsun dedim.Son zamanlarda da şeker fiyatları ve arıcılık malzemesi fiyatları aşırı yükseldi bundan sonra arıcılık yapmakda ekonomik olarak zor olacak.Bu mayıs ayında ısparta burdura tayin istemeyi düşünüyorum şayet kontenjan açılırsa ama amasyada rahatım işten bi sıkıntım yok birde kadrolu müdür olmak için görevde yükselme sınavlarına giricem o yüzden arılarımı şimdilik getirmeyeyim diyorum.Tayin zamanı bi gelsin ısparta burdura kontenjan açılacak mı bakıcam açmazlarsa tercih yapmam sınava hazırlanırım sonrası Allah kerim..bende durumlar bu.Bu arada amasya merkezde işyerime yakın pazar kuruluyor ordaki bal satan arıcılarla sohbet ediyorum her hafta aldığım haberlere göre amasyada bu sene varoadan arı ölümleri çok olmuş ve kış burda da sert geçti şehir merkezine 50 60 cm kar yağdı bu sonbahardan itibaren amasya maşallah kar yağmur hiç eksik olmadı ve halen daha şehrin etrafındaki tepelerde kar var hava daha ısınmadı,parklarda sarı renkli papatyalar açmaya başlamış,bademlerde hep çiçek açmış durumda ama hava gündüzleri soğuk arıların pek uçuş yapabileceğini sanmıyorum..herkesin sezonunun bereketli geçmesini dilerim..

• İşçi Arı
« Yanıtla #53 : Mart 27, 2022, 20:25:54 »
Birde muğla raporu vereyim..babamın 23 kovan arısı vardı bunlardan 10 adeti son yapılan bölme.Son çam balı sezonunda bir teneke kadar bal sağabildi,muğlada çam balı sezonu kıt geçti diğer arıcılarda pek bal alamadı.Heryer gibi muğlaya da bu sene sağlam kış oldu iyide kar yağdı ve halen daha soğuk geçiyor günler.Babam dün hava güneşli diye mevsimin ilk şerbetini buzdolabı poşetiyle verdi ondan öncede iki defa her kovana 1 er kilo fondan şeker keki vermişti ama dün şerbet verirken 4 çerçevelik bir kovanının açlıktan söndüğünü söyledi.Arılar gözlere kafalarını sokmuş ve çervelerde hiç bal kalmamış 2 çerçeve de kapalı yavruluymuş yazık oldu soğuklardan kovanı açıp besleme yapamadı.Muğlada babamın arılığında durum böyle..

• İşçi Arı
« Yanıtla #54 : Mayıs 04, 2022, 15:43:23 »
Muğlada akasyalardan 25.04.2022 tarihinde bal gelmeye başladı arılar çok hızlı petek kabartıyor yetisemediklerimiz kayık şurupluğun altına 2 günde bir avuç içi kadar dalak yapıyor.Ana arıların yumurta atışı güzel ve hızlı gelişen arılardan birinde oğul eğilimi olduğunu farkettim.Bu kovanda ana memelerini temizledim ana arı sıkı yumurta atıyordu ateşini almak için kapalı yavrulu iki çerçeve çekip arısını silkeledim ve zayıf iki kovana verdim yerine iki tane sıfır mumlu çerçeve verdim bir çerçevede günlük ve açık yavrulu çerçevedeki acemi arıları zayıf bir kovana destek vermek için silkeledim.Iki gün sonra tekrar baktığımda arıda oğul eğilimi emaresi yoktu ve verdiğim mumları kabartmaya başlamışlardı.Muğlada katla pek çalışılmıyor o yüzden bayramdan sonra 10 çerçevelik kovanlardan zayıf kovanlara kovan eşitleme yada bölme yapmayı planlıyorum polen ve nektar akışı güzel,yağmur yağmadığı için çiçekler ve otlar kurumaya başladı muğlada durum şimdilik iyi keşke güzel bir yağmur yağsaydı.

• İşçi Arı
« Yanıtla #55 : Aralık 07, 2022, 21:16:22 »
Muğla dan bu gün için rapor:arılar gündüz 15 derece civarindaki parçalı bulutlu,bulutlu ve sisli havada güzel polen getiriyorlar.Nereden polen geliyor bilmiyorum arazide açmış durumda hiç çiçek görünmüyor ama anlaşılan biyerden buluyorlar.Stoklarda biraz azalma farkettigim için birer kilo fondan şeker kekini 3 gün önce vermiştim bu gün hızlıca bir kontrol yapayım dedim keki yemeye başlamışlar.Zayıf iki tane kovanım vardı onların analarını dün kafese alıp güçlü bir kovana geçici olarak baksınlar diye çerçeve üzerine koydum ve bu gün anasız kovanları ballı polenli çerçevelerle diğer kovanlara verdim.Kış için kovan içi sağ ve sol tarafa strafor kesip koydum.Yağmur zaman zaman kuvvetli yağıyor o yüzden kovanların üzerine teneke sac koydum kovanlar kuru bir şekilde duruyor.Özellikle kışlatmada nem rutubet kovan sağlığı için önemli.Bakalım bahara inşallah kayıpsız çıkarız biz elimizden geleni arılara yaptık bundan sonrası bahara kadar beklemek olacak.Herkese kayıpsız bir kış diliyorum.

• İşçi Arı
« Yanıtla #56 : Aralık 17, 2022, 23:12:25 »
Bu gün arılığın olduğu yerdeki son kalan zeytin ağaçlarını hasat etmeye gitmiştik ailecek.Öğleyin bi ara fırsat bulup arılar uçuş yapıyor mu diye bakayım dedim,hava güzel olduğu için tüm koloniler uçuş yapıyordu ve tarlacıların ayaklarında koyu renkli polen vardı.Polen akışı gayet güzeldi ama bu mevsimde havaların soğuk gitmemesi mevsim normallerinin 10 12 derece üzerinde olması kolonilerin bahara çıkması için tehlikeli geldi bana.Kış uykusuna geçip salkım yapsalar daha iyi olacaktı.Hava iyi olduğu için rulamit dumanı verdim kolonilere ve biraz izledim,bu sırada uçuş tahtasına çıkıp kendini tımar eden arılardan düşen varroaları gördüm ve çok hızlı hareket ediyorlardı  yakalayıp öldürmeye çalıştım ama başaramadım yere otların ıçine düşüp kayboldu.Babama demiştim ama bağ bahçe işlerinden arılara yeterli sonbahar bakımını yapmadığını anladım.Izin bitmeden ayarlayabilirsem yavru kontrolü yapıp bi oksalit asit damlatma yapsam diyorum bakalım nasip artık,zeytin işlerinden pek fırsatda olacak gibi görünmüyor.

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
« Yanıtla #57 : Aralık 18, 2022, 21:44:39 »
Çiçek tozu geliyorsa yavru olabilir.

Sıcak bölgede olduğunuzdan yavru kesilmesi pek olacağını zannetmiyorum., en az yavru olabileceğini düşündüğünüz bir günde oksalik asiti yapınız.

Arı sayınıza göre ilaçlama 2 saat kadar sürebilir, gözünüzde büyütmeyin ilaçlamayı yapınız.

Kapak açma, kapatma konusunda yanınıza bir yardımcı bulursanız işiniz kolay olur, çabuk biter.

• İşçi Arı
« Yanıtla #58 : Aralık 20, 2022, 02:16:19 »
Murat abi memleket sıcak bölgede ama eskiden öyle soğuklar olurdu ki don,kırağı bir aya yakın sürerdi,hatta nadirende olsa kar bile yağardı.Bu sene ülke genelinde mevsim sıcak gidiyor gibi.Bu gün zeytin toplama işi yoktu dağa mantar toplamaya gitmiştim arılar pürenlere hücum ediyordu.Pürenlerde çok güzel çiçek var ve daha 2 hafta devam eder gibi görünüyor.Arılık ovalık yerde bu öğleyin mantardan sonra yol üstü diye arılığa da uğradım güzel çalışıyorlardı polende geliyordu.Kovanın birini kontrol ettim abi 3 çerçevede bir el genişliğinde yavru var.İkinci defa rulamit verdim geçen cumartesi günüde ilkini vermiştim.Oksalit için sanırım erken 1 ocağa kadar burdayım sonra burdura gidicem ocağın 15 lerinde yine gelicem ozaman oksaliti vereyim diyorum hem belki ozamana yavruyu da keserler havalar soğursa.Bu arada yarım fondan keki verdiklerim 10 günde tertemiz etmiş ama 1 kilo verdiklerimde daha var tam bitirememişler.