Bizim kovanlarımızın kapakları açıldığında arıların saldırısından korunmak için veya kapak açıldığında kontrol etmem için mi bilemediğim çerçeve tel mevcut hocam.havalandırma delikleri bu durumda etkili olacak mı?
Hayır Murat hocamın kasdettiği bu değil. Kovan üstüne örtü tahtası koyarız. Bunun üstüne kapağı kapatırız. Buraya kadar tamam değil mi?
Sıcak bölgelerde kovan kapakları yüksek sıcaklıktan ötürü çok ısınır. Özellikle boyansa bile çakılı saç ilave olarak sıcaklığa katkı yapar.
Kovan kapağı altındaki durgun hava ısınarak sıcaklığı kovana aktarır ki bu da yaz sıcaklarında arıların sıcak stresini artırır. Bunu önlemek için 3 adet tedbir vardır.
1)- Kovan kapağı iç taban kısmına strofor yerleştirilir. Bu kapak üstünden gelen sıcaklığı kesmede ilk tedbirdir.
2)- Kovan kapağı ile örtü tahtası arasında kalan durgun hava gene de zamanla ısınacaktır. Bu durgun havanın, hava hareketiyle atılabilmesi için, kovan kapağının karşılıklı iki kenarından yağmur girişine engel olacak şekilde eğimli delikler açılır. Yaklaşık büyüklüğü kibrit kutusunun yandan görünüşü kadar.
3)- Sıcak bölgelerde kovan alt tabanı komple ızgaralı olmalıdır. hatta Kıbrıs, Antalya, Adana gibi yerlerde kışın bile kapatmaya gerek yoktur.
Sıra geldi böcek kafes teli olayına ve mantığına;
Havaların aşırı sıcak olduğu günlerde kovan önlerinde çok fazla arının havalandırma yapmaya çalıştığı görüldüğünde ve bal sezonu sırasında arıların balın suyunu uçurmak için aşırı gayret gösterdiklerini fark edince, arılara yardım edebiliriz.
- Kovan örtü tahtası üzerinde 10 cm X 10 cm ölçülerinde bir delik açıp, içerideki istenmeyen sıcak havanın kovan kapağı altındaki boşluğa, oradan da kapaktaki yan deliklerden dışarı atılmasına yardım etmiş oluruz.
- Burada dikkat edilecek konu, gerek örtü tahtasında açtığımız pencerenin üstünün, gerekse de kapak yanlarına açtığımız deliklerin böcek teli ile kapatılması gerekir. Çünkü örtü tahtası üstündeki delikten içerideki arılar kapak içine doluşacaklardır. Ayrıca bal sezonunda dolaşan yağması arıların, yağma girişiminde bulunmaması için kapaktaki delikler böcek kafes teli ile kapatılır.
- Örtü tahtasındaki ve kapaktaki delikler strofor gibi malzemelerle sonbaharda kapatılır ki kışın arılar sıcaklık kaybı yaşamasın.