Ramazan bey merhaba;
Kapalı yavrulu arısız çerçeve transferine 17.05.2020 tarihinde başladım, transferi bitirdiğim 10.06.2020 tarihine kadar 27 çerçeve transfer ettim, mevcutta kabarmış petekli çerçeve vardı 20 kadar, destek verdiğim çerçeveler ve kabarmış petekli çerçevelerle beraber 4 üretim kolonisinin mevcudu çok çabuk arttı, sonrasında gerekli olduğunda temel petekli çerçeveleri kullandım. Bu sene pandemi nedeni ile haziran başına kadar evden çalıştık, o yüzden zaman sıkıntısı çekmedik, sokağa çıkma kısıtlaması haricinde genelde gün aşırı olacak şekilde arılıktaydım. Kontrol zorluğu olmadı o yüzden. Kolonileri 8+9+9 düzeninde çalıştırdım, ana arı ızgarası uygulamasında sorun oldu, benim acemiliğim nedeni ile ızgara verdikten sonra ana memesini farkedene kadar oğul gitmiş, kovanı tekrar düzenledim filan ama 3 katlı kovan 2 kata düştü. Hem bu yüzden hem de 9 çerçeve çalıştığım için diğerlerine ızgara vermedim, iyi de yapmışım yavru söküldükçe bal bastılar şimdilik 3 koloninin de durumu gayet iyi. Bahardan bu yana destek kolonilerinin 1/1 şurubunu ve kekini eksik etmedim. Şimdi desteklerde 10 çerçeveye gelince bu hafta ikisini böldüm, yarın diğer desteği ve üretim kolonilerinin 3 ünden bölme alacağım. Bu saatten sonraki yavrular yağmacı olduğundan hem koloni çoğaltmak hem de yiyici ekibi uzaklaştırmak adına hasada kadar 10-11 gün ara ile üçer (iki yavrulu bir ballı polenli) çerçeve çekerek ikişer bölme alacağım.
Benim bu sene yaptığım uygulama bu şekilde, muhakkak hatalarım olmuştur. Üstadlar gördükleri hataları dile getirirse bir sonraki döneme bunları tekrarlamayız.