Arılık ta kovanların yerleştirmesinde değişik yorum yapılabilir.
Kovanların düz sıralı yerleştirildiği gibi karışıkta yerleştirilebilir veya bazı önlem almak amacıyla dairesel sıralamayla yerleştirilebilir.
Bütün yerleştirmeler arıların yerlerini şaşırmadan kendi kovanına dönmesi amaçlıdır.
Olması gereken kovan araları 1 metre kadar sıra arası 3 metre kadar olması düşünülebilir.
Burada bir ama diyelim:
Arıcının 500 arısı varsa bir uçtan bir uca 1.5 km yapar. herhalde kimse böyle arıcılık yapamaz.
Eskiden arıcılık yaparken taşımalı yaptığımdan kovan arasını 30 - 40 cm kadar yapardım, bakım yaparken kovan üzerine oturur yorulmadan çalışırdım.
Şimdi yerim dar: kovanların 4 - 5 tanesini birbirine yapışık yapıp bir ara veriyorum.
Sıkışık kovan yerleştirmenin sıkıntısı en çok ana arının döllenme uçuşu dönüşünde, kendi kovanını şaşırmasına yol açar.
Bunu önlemek için kovan önlerine değişik renklerde olması gerekir.
Yakın yerleşimde bir kovanda başlayan bulaşıcı hastalık daha kolay yayılır
Yakın yerleşimde bakım kolay olur kovandan çıkarılan çerçeve ve üstten alınan ballık yere koyma gereği olmadan yandaki kovanın üzerine konulur.
Taşımalı arıcılıkta yüklemek ve indirmek için geçen zaman daha az olur.
Yakın yerleşimde kışlamak daha uygun oluyor.
Aslında yakın yerleşim daha küçük yerden daha çok ürün alınması düşüncesi önde olur.
Ülkemiz km kareye arılı kovan sayısı en çok olduğuna göre her geçen gün daha sıkışık yerleşim olmaya doğru gidiyor.