Gönderen Konu: İlaçlama ve Müdahale Yapmadan Arıcılık  (Okunma sayısı 55877 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı uzuner

• Ana Arı
  • Yer: Massachusetts, Amerika
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 60
  • Rakım: 8
Ynt: İlaçlama ve Müdahale Yapmadan Arıcılık
« Yanıtla #120 : Şubat 16, 2015, 06:08:09 »
Apis cerana ile bizim bal arisi ciftlesebiliyor ama yumurta dollenmiyir yani kendi atalarinda ciftlesme olsada yumurta dollenmiyor. Cerana erkekleri bizim analarla ciftlesirken,  bizim erkekler cerana anasiyla ciftlesmemis. Tam bu siralarda da arilarin cinsel hayatiyla ilgili yeni cikmis bir kitabi okuyordum )
cerana bizim avrupa aridina gore daha kucuk oldugundan kucuk olan erkek daha atik havada .  ( isci ari gozinden cikan kucuk erkeklerin ciftlesmemis anayi ucusta yakalama sansi normal gozden cikan erkege gore daha fazla )
sorunuz genetik bilimi, boyle bir calisma var mi yok mubilemiyorum ama okudugum makaleletde boyle bir seye rastlamadim. Teorik olarak bana mumkun gibi geliyor ama eminin birilerinin aklina gelmistir, pratikte cok zor olsa gerek.

isiyla mucadele konusunda eski iletilerimden birinde bununla ilgili sey var.
Pratik degil, belki simdilik.
Zengin bir flora hepimizi daha iyi arici yapar.
Bey yerine adimla hitap edebilirsiniz.

ffmsahin

• Ziyaretçi
« Yanıtla #121 : Aralık 31, 2017, 13:42:36 »
Anadolu arisinin baldan sonra yavrulamayi keserek ve kovan ici sicakligini 47 dereceye kadar cikarark varroayla dogal mucadele etme yontemleri vardir. Yığılca ekotipi anadolu arisi ve ankara yöresi anadolu arisinda kanitlandi bu durum maksimum 42 gune kadar yavrulamayi kestigi. Benim 3 katli anadolu kovanimda baldan sonra avuc ici kadar yavru biraktigini gordum. Varroa 42 derecede faaliyeti zayifliyor yavasliyor. Boyle olmaz diyen de cok, akdenizde de varroa var diyolar bal mumu neden erimiyor diyorlar. Ari balmumunu kendi yaptigi zaman, klavuz petek verilmezse ve kovan ati kovan ustune arinin istedigi zaman acip kapamasi icin havalandirmayi ayarlamasi icin elekteli koymali diyenler de var. Yavruyu kestigini kovanimda tecrube ettim.

Çevrimdışı özer selçuk

• Ana Arı
  • Yer: Ankara-Bala
  • arı yoksa doğada yok
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 18 kovan
  • Rakım: 757 metre
« Yanıtla #122 : Aralık 31, 2017, 14:02:30 »
Anadolu arisinin baldan sonra yavrulamayi keserek ve kovan ici sicakligini 47 dereceye kadar cikarark varroayla dogal mucadele etme yontemleri vardir. Yığılca ekotipi anadolu arisi ve ankara yöresi anadolu arisinda kanitlandi bu durum maksimum 42 gune kadar yavrulamayi kestigi. Benim 3 katli anadolu kovanimda baldan sonra avuc ici kadar yavru biraktigini gordum. Varroa 42 derecede faaliyeti zayifliyor yavasliyor. Boyle olmaz diyen de cok, akdenizde de varroa var diyolar bal mumu neden erimiyor diyorlar. Ari balmumunu kendi yaptigi zaman, klavuz petek verilmezse ve kovan ati kovan ustune arinin istedigi zaman acip kapamasi icin havalandirmayi ayarlamasi icin elekteli koymali diyenler de var. Yavruyu kestigini kovanimda tecrube ettim.

Ben şunu söylemek istiyorum benim Anadolu orjinal olan.bal zamanı üzerinde dolu dolu 40 çerçeve yavru varken .bal sagarken sadece 2 çerçeve yavru gördüm .En alttaki peteklere kadar bal basmış ti .bende süzülen petekleri geri vererek yavru atmasını sağladım.
Arı olarak tek kata sığmayacak arısı vardı .kısa işe 9 çerçeve girdi Şuan
ÖZ-SEL ARICILIK
Özer Selçuk

Çevrimdışı ismail akyüz

• Ana Arı
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
  • ismail akyüz
    • https://www.facebook.com/ismail.akyuz.984
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 200
  • Rakım: 240
« Yanıtla #123 : Aralık 31, 2017, 14:34:19 »
47 derece peteklerin erime ihtimali var,bence en etkili doğal yüntem dibi tel elekli çekmeceli kovanlardır..

ffmsahin

• Ziyaretçi
« Yanıtla #124 : Aralık 31, 2017, 14:58:36 »
Aynen

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
« Yanıtla #125 : Aralık 31, 2017, 20:38:05 »
Arı öldürmek istediği zararlının etrafını sarıp, yumak yapıp sıcaklığı 44 dereceye çıkarıp öldürüyor.

Yani arı zararlılarının dayanabildiği üst sıcaklık 44 derece

Ama arı kendisi 48 dereceye kadar dayanabiliyor.

Kovanı koruma yapmadan güneş altında bırakırsak, havandırma sorunu varsa 48 derecede arı yanıyor.

******************************************************************************************

Balmumu erime sıcaklığı 64 - 65 derecedir.

Erime sıcaklığından daha düşük sıcaklıkta hamurlaşma olur.

ffmsahin

• Ziyaretçi
« Yanıtla #126 : Aralık 31, 2017, 23:50:31 »
Arı öldürmek istediği zararlının etrafını sarıp, yumak yapıp sıcaklığı 44 dereceye çıkarıp öldürüyor.

Yani arı zararlılarının dayanabildiği üst sıcaklık 44 derece

Ama arı kendisi 48 dereceye kadar dayanabiliyor.

Kovanı koruma yapmadan güneş altında bırakırsak, havandırma sorunu varsa 48 derecede arı yanıyor.

******************************************************************************************

Balmumu erime sıcaklığı 64 - 65 derecedir.

Erime sıcaklığından daha düşük sıcaklıkta hamurlaşma olur.

murat hocam avusturyada bi kovan ürettiler üst kapak camli.aciyolar ustunu gunesten 47 dereceye cikarip 2 saatte donra  tekrar örtuyolar kovan isitma işini. bazi yörelerde kovan içine ust kapaktan saç kurutma makinasiyla yaptilar. antalyada normalde yazları bal akması oluyor sıcaktan. bu yontemi 2.5 cm kovan kalinligi olan kovan icine strafor koyarak yada 4 cm civari kalinlikla yaparsak kovani, varroa sicaktan kendi kendine ölürmü? tecrübe eden varmi bu konuda?

Çevrimdışı ismailarilik

• Günlük Yumurta
  • *
  • Yer: Denizli
  • Baba, Koca, Mühendis, Doğal Tarımcı, Arıcı
    • Websitem
  • Kovan Sayısı: 10
  • Rakım: 950
« Yanıtla #127 : Nisan 05, 2021, 22:36:39 »
Merhaba. Varroaya dayanıklı ırklar konusunda planlanmaya başlayan projede son durum nedir?
Bilim doğaya aykırı olmamalı, doğayla örtüşmeli.

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
« Yanıtla #128 : Nisan 06, 2021, 21:18:03 »
Her arılıkta oransal olarak az veya çok varraoya dayanıklı veya varraoyla iyi savaşan arı ailesi vardır.

Varraoya dayanıklı arı ırkı arıcının yardımıyla daha çabuk sonuç verir.

Bugün varraoya dayanıklı ırklar önce varrao hasarlarını temizleyen arılardan yola çıkarak düzenlenir.