benim gibi acemiler için tohumlama işi arılıkta olması daha mantıklı
cihaz ikinci elleri 3000 tl başlayın tam bilmiyorum ama 20-30 bin Tl ye kadar gidiyor sanırım
ana arıyı bayıltmak için CO2 (Karbondioksit gazı) , erkek arı kafesi, Hijyen malzemeleri ( alkol, kulak pamuğu, kağıt havlu vs.) makas, numara vb. ekipmanlara ihtiyacınız olacak
çeşitli üniversitelerde bu konuyla ilgili makaleler var YÖK (yüksek öğretim kurumunun TEZ sayfası var (
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/) buradan suni tohumlama yazarak makale inceleyebilirsiniz.
Hakan BOZKURT hocamın paylaşımları vardı yabancı dilden türkçeye çevrilmiş. Uzun zamandır göremiyorum forumda yazmıyor. burdaysa yazmasını rica ederim.
Acemiyseniz benim gibi arıları uçurtmak için kapalı cam kenarı olan bir yer varsa daha iyi olur. Pislemeleri için, yoksa sperm alırken tuvaletleri ile sperm karışıyor.
Gerçi bu işin bana göre en zor kısmı sperm toplama
Ana arıya girme işi çok zor değil.
Ha birde tohumlanan kraliçeyi koloninin kabul etmesinde sıkıntı yaşıyorum. İşte 2021 sezonunda 10-15 civarı tohumladığım ananın bir çoğunu bu aşamada kaybettim. Ya sırtına yapıştırığım apoletin tutkal kokusundan ya ana arıya fazla gaz verdiğimden koloni anayı kesiyor.
Şimdilik bu kadar yazın, yazın ki; bilgi paylaştıkça çoğalsın güzelleşsin
Saygılarımla Süleyman ÇELEBi