Gönderen Konu: Cihan TAŞKAN Arılığı  (Okunma sayısı 5680 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Cihan TAŞKAN Arılığı
« Yanıtla #30 : Temmuz 21, 2022, 23:19:53 »
Böldüğünüz içine fazladan 1 çıta değil çerçeve arı silkelemeliydiniz.

Tarlacı arısı az olan çerçeveleri bölerseniz geri dönen daha az olur.

Çerçeve sayısı çok olan yani kalabalık ve tarlacısı çok olan arıyla bölerseniz hazır ana kabulü zor olur, zayıf olan kovanlara hazır ana arı kabul ettirmek daha kolay olur.

Güve kelebeği güçlü kovanda olmaz sizin kovanda arının kaplamadığı yani koruyamadığı çerçeveleri alıp kovanı bölme tahtasıyla daraltınız.

Çevrimdışı chntskn06

• Günlük Yumurta
  • *
  • Yer: Ankara
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 10
  • Rakım: 1050
« Yanıtla #31 : Eylül 05, 2022, 17:37:09 »
Kıymetli üstatlar;
Bir kovanımda ana arının yavrulamasından(mozaik yapı ve düşük potansiyel) şüphelendiğim ve arı ırkını bilmediğim, ayrıca oğul olarak elde ettiğim için buckfast ana arı alıp mevcut anayı birkaç çıtayla ayrı kovana alıp buckfastı verdim ve koloni kabullendi. Mevcut ananın yumurta atımına devam edip koloniyi destekleme amaçlı kullanmak istedim ancak bir hafta sonraki kontrolde ayırmış olduğum mevcut anayı göremedim gözlerde de yavru ve yumurta faaliyeti görmeyip, eşek arılarının yoğun rahatsız etmesinden mütevellid arıların baya azaldığını görünce anası da olmayınca buckfast olan kovanın üzerine kat koyup araya gazete kağıdı koyma suretiyle birleştirdim birkaç gün sonra kağıdı parçalayıp birleşmişlerdi, anaya o zaman dikkat etmemiştim ama bir iki hafta sonraki kontrolümde eski ananın kovanda olup yumurtladığını verdiğim işaretli buckfast ananın ise olmadığını gördüm. Bu durum yaşanbilir bir durum mudur?

Çevrimdışı Acemiarici4806

• İşçi Arı
  • Yer: Burdur Merkez
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 44
  • Rakım: 750
« Yanıtla #32 : Eylül 07, 2022, 01:14:46 »
Senin kovanında olduğuna göre yaşanabilir bir durum demekki.Ana arı üretmek için artık mevsim geç oldu.Erkek arı sorunu yoksa tabiki yeniden ana memesi yaptırmak denenebilir.Ama imkan varsa hazır birleşmiş olan kovandaki anayı öldürüp tekrardan hazır döllü bir ana verme şansınız varsa veriniz.Artık kolonilerin kışa hazırlık dönemindeyiz,mümkün olduğunca koloniyi kışa güçlü sokmaya çalışın,kolay gelsin.

Çevrimdışı chntskn06

• Günlük Yumurta
  • *
« Yanıtla #33 : Eylül 15, 2022, 10:02:10 »
Artık mevcut ana ile devam edeceğim şimdilik.
Kolonileri haftasonları bir kez açıp her çıtayı teker teker kontrol ediyor notlar alıyorum. Bu hafta arıların besin sıkıntısı çok olmamasına rağmen kovanı açtığımda hem kovandaki arıların kaygılanıp hareketlenmelerine hem de dışarıdaki arıların hangi koloniyi açsam üzerine üşüşmelerine şahit oldum, dolayısıyla bazı kovanları açmaktan vazgeçtim. Eylül ayı itibarıyla iki hafta arayla her kovana birer kilo şeker keki ve iki kez polen keki takviyesinde bulundum. Bazı arıcı arkadaşlar (bölgesel değişiyor olsa da) eylül ayı sonuna kadar dışarıdan polen ve az da olsa nektar geldiğini ifade ediyorlar ama ben kovan girişlerini izlediğimde nerdeyse hiç polen gelmediğine şahit oldum. Geçen sene hatırladığım kadarıyla kasım ayında dahi arılar polen getiriyordu. Tabiattaki nektar ve polen kurumuş olsada çevremde çok sayıda hobi bahçesi var buralardan polen gelmesi gerekir diye düşünüyorum zira benim kendi bahçemde sebzeler ve bolca dikmiş olduğum çiçekler var halen açmakta olan. Bu arada sebze ve meyve ağaçlarında nektar oluyor mu? Bu bilgiyle karşılaşamadım hiçbir yerde.

Çevrimdışı chntskn06

• Günlük Yumurta
  • *
« Yanıtla #34 : Mart 09, 2023, 15:48:20 »
Havalar bu sene erken toparladı iyi gidiyor gibi. Kovan kontrol ve her hafta uğradığımda şuruplamaya devam ediyorum. Ocak ortası gibi ilk kontrolde bir kovanın söndüğünü tespit ettim ve bir miktar şurup verdim ancak fazla vermiş olmalıyım ki 8 kovandan yarısı tüketememişti yemlikte kalanı dökmek durumunda kaldım. Şubat ortası gibi buzdolabı poşetiyle verdim bir hafta sonraki kontrolde sadece 2 arı şurubu çekmişti diğerleri duruyordu ve poşetleri almadım sonraki hafta kontrolünde 4 tanesi çekmiş ikisi çekmemişti. Besleme hususunu anlayamadım petek kontrollerinde yavrulama şubat ortası başlamış kiminde kapalı kiminde açık gözler vardı ve stoğu çok da fazla değildi kolonilerin. Geçen haftaki kontrolde bir su bardağı kadar şurup verdim ve bir kovanda anayı göremedim hava rüzgarlı olduğu için çok rahatsız etmek istemedim yumurta ve açık göz yoktu 15-20 tane kapalı göz vardı bir gözü yırttığımda canlı gibi duruyordu eskiden kalma ölmüş göz değildi. Bu haftaki kontrolde emin olup anası yoksa birleştirmeyi düşünüyorum. Yavru atımı çok hızlı bir şekilde çoğalıyor. Muhsin hocanın ön üst kısmında havalandırma deliği tavsiyesinin çok işe yaradığı kanaatindeyim. Zira çok arı kayıpları duyuyorum ancak benim çok bir zaiyatım olmadı bu sayede.

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
« Yanıtla #35 : Mart 09, 2023, 23:19:20 »
Şurup çekmeyen arıları gözlem altında tutmalısın.

Ana arısı olmayabilir veya aşırı varrao hasarı almış yeterli sayıda arısı yoktur.

Çevrimdışı Salih İşlek

• İşçi Arı
  • Yer: ANTALYA/DÖŞEMEALTI
  • Kovan Sayısı: 15 Civarında
  • Rakım: ÇOK YÜKSEK DEĞİL
« Yanıtla #36 : Mart 10, 2023, 12:48:16 »
       Çok doğru 2 tane arım şurup çekmedi kontrol ettim ikiside anasız biri yalancıya kaçmış..
Hak ol ki hüda mertebeni eyleye ali

Çevrimdışı chntskn06

• Günlük Yumurta
  • *
« Yanıtla #37 : Mart 13, 2023, 09:33:13 »
Bu haftaki kontrolde sıkıntılı olduğunu ifade ettiğim kovanın anasını gözlemlediğimde bir arka bacağını sürüdüğünü bu bacağının zarar görmüş olduğundan işlevsiz olduğunu farkettim, şu vakitte yeni ana da bulamayacağımdan anasını öldürüp zayıf bir kolonimle birleştirdim. Şurup çekme konusunda bu hafta bir kısım koloni kontrollerinde bir kovanda şurubun çekildiğini gördüm diğerlerinde yine duruyordu. Tüm kovanların ana arılarını varroa varlığını yavru atımını ve arıların sağlık durumunu haftalık hava şartlarını dikkate alarak dikkatli bir şekilde kontrol edip takip ediyorum. Hiçbirinde bir probleme şahit olmadım. Anlayamadığım konu bal sezonu dahi olsa arıya besleme yaptığınızda şurubu çekiyor stokları var her birinin ama haddinden fazla da diyemem buna rağmen neden şurubu çekmiyorlar. Bu hafta besleme yapmadım belki havaların gündüz yeteri kadar sıcaklığa ulaşmadığından petekleri bırakıp şurupluğa gitmek istemiyorlardır diye düşünüyorum ama bu da çok mantıklı gelmiyor. Bu mevsimde serin hava koşullarında şurubun bozulma süresi en fazla ne kadar sürüyor, şurup ekşimiş dahi olsa arı tüketir mi ? Bahsettiğim koloni sağlığı veya durumları haricinde arıların şurup çekmeyişinin başka bir sebebi olabilir mi genelde ana arı yokluğu şeklinde cevaplarla karşılaşıyorum.