Gönderen Konu: Sonbahar sıvı-katı besleme  (Okunma sayısı 3185 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı hamza12

• Boş Petek
  • Yer: giresun
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 5
Sonbahar sıvı-katı besleme
« : Ekim 09, 2021, 19:46:26 »
(Yeni başlayan birisi için tekniklerden ya da uygulamalardan önce temel mantığı öğrenmek çok zor.)

Yer Giresun Eylül'de katları indirdik, sıkıştırma ve varroa mücadelesi yaptık diyelim.
Şimdi sonbaharda yavru alanı oluşturmak için 1:1 azar azar şerbet verdik.

- 1:1 besleme kaç gün sürmeliydi ve hangi işaretle kesilmeliydi?

- Bu süreçte dışarıdan gelen bir şey var mı yoksa arı bütünüyle stoğunu mu tüketmeye başlıyor?

- 2:1 stok beslemesini ne zaman yapacağız? Havaların gidişatı ve stokların erken tükenmesi arasındaki ilişki nedir?

- Katı besleme bu sürecin neresinde? Hangi amaçla ve ne zaman yapmalıyız?

Bu yıl için geç kalınmış olabilir, bu soruları öğrenmek amacıyla soruyorum. Bu dört soruya anlayabileceğim bir cevap yazarsanız çok minnettar kalacağım.

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Sonbahar sıvı-katı besleme
« Yanıtla #1 : Ekim 09, 2021, 21:13:35 »
Bal hasatından sonra verilen 1:1 şerbet İlk bahar sonun olsa da kovanda ana arının yumurta atması ve yavru çıkması için yapılan bir uygulamadır, artık bu günler de sona ermiştir çünkü havalar serinledi.

Sanıyorum bulunduğunuz yer olarak arıların dışarıdan bir şey getirecek hava yok.

1.1 şerbet verip petekler beyazlamaya başladığına göre artık kış için besin biriktirmesine uygun koyu şerbete geçilmelidir.

Katı besleme uygulamaları farklı düşünceler için kullanılabilir, arıların az da olsa uçuş yaptıkları günlerde vermek daha uygundur.

Katı besleme arıların hayat sigortası gibidir, açlıktan kovan kaybını azaltır.
Yeterli stok beslemesi yapamayanların başvurdukları bir uygulamadır.

Çevrimdışı süleymann

• Ana Arı
  • Yer: Ankara-Yakacık-Yenimahalle
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 30 civarı
  • Rakım: 1100
« Yanıtla #2 : Ekim 09, 2021, 21:20:13 »
öncelikle kolay gelsin
her bölge ve flora farklı bu birincisi
ben ankaradayım ve bizim kızlar çoktan salkıma geçti
işte bu salkıma geçme olayıından önce koyu besleme yapmak lazım
arıların sırlı besinleri olmalı zaten arı salkım modunda poşetle dahi verince yemi zor alıyor
bu yüzden benim tekniğim şu; havalar soğumadan yani arı salkım moduna girmeden önce koyu (yani siz buna 2 şeker 1 su diyebilirsiniz) besleyip sırlattırıyorum,
soğukta  arı zaten besin almadığı için besleme ve sırlamada geç kalmış oluyorsun,
katı yemi ise ben genelde fondan veriyorum, kışlık moda girmeden çuvala sardığım strafor ile arıyı sıkıştırıp, üzerine bir adet 1 kg yada yarım kg fondan bırakıyorum,
tabi başta dediğim gibi izmirdeki mustafa şahin başka bir teknik yapıyordur. ;)
giresun karadeniz iklimi sert soğukları varmı bilmem ama denizsel etkisi mi yoksa karasal etkisi olan bir konumdamısınız (karaya doğru içerdemisiniz) bilmiyorum, ama havalar çok soğumadıysa ve arılarınız verdiğiniz yemi ( 2/1 ) alıyorsa beslemeyi geçiktirmeyin derim,
birde varoa mücadelesini birden fazla etken madde içeren onaylı ilaç ile yaparsanız arılarınız bahara daha sağlıklı ve kayıpsız çıkar
şimdiden başarılar

Çevrimdışı süleymann

• Ana Arı
  • Yer: Ankara-Yakacık-Yenimahalle
  • Kovan Sayısı: 30 civarı
  • Rakım: 1100
« Yanıtla #3 : Ekim 09, 2021, 21:33:21 »
(Yeni başlayan birisi için tekniklerden ya da uygulamalardan önce temel mantığı öğrenmek çok zor.)

- 1:1 besleme kaç gün sürmeliydi ve hangi işaretle kesilmeliydi?

- Bu süreçte dışarıdan gelen bir şey var mı yoksa arı bütünüyle stoğunu mu tüketmeye başlıyor?

- 2:1 stok beslemesini ne zaman yapacağız? Havaların gidişatı ve stokların erken tükenmesi arasındaki ilişki nedir?

- Katı besleme bu sürecin neresinde? Hangi amaçla ve ne zaman yapmalıyız?

Bu yıl için geç kalınmış olabilir, bu soruları öğrenmek amacıyla soruyorum. Bu dört soruya anlayabileceğim bir cevap yazarsanız çok minnettar kalacağım.
1) kaç gün sürmeli diye bir şeye kimse cevap veremez, Çünkü kimse sizin arınızın durumunu bilmiyor belki sırlı balı olan bir arıya fazla yem vererek ana arıya yavru atacak yer bırakmamış olabilirsiniz, o yüzden koloniyi görmek lazım
2)bizde bu günlerde hiç birşey gelmiyor sadece geçen haftalarda yağış olmuştu sonrasında güzel polen gelmeye başladı, bölgenizi bilmiyorum ama çevredeki arıcılara sormanız daha mantıklı
3) havalar soğumadan önce. Havanın gidişatı demiyelim de biz olan gelen giden muhabesi yapalım dışardan birşey gelmiyyordur ve senin arının genç yiyici tayfası çoktur ha o zaman besle Allah besle ;D
4)Vallahi katı besleme bu sürecin neresinde bilmiyorum ama ben erken baharda ve kışın çerceve üzerine mutlaka koyar eksik etmem, (gerçi şuan sipariş vermedim bizim kızlar bitirmişler hic fondan kalmamış  :-[)

Çevrimdışı hamza12

• Boş Petek
  • Yer: giresun
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 5
« Yanıtla #4 : Ekim 10, 2021, 17:39:34 »
çok teşekkür ederim

Çevrimdışı vera29

• Günlük Yumurta
  • *
  • Yer: Gümüşhane
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 1400
« Yanıtla #5 : Kasım 08, 2021, 14:06:26 »
katı yemi ise ben genelde fondan veriyorum, kışlık moda girmeden çuvala sardığım strafor ile arıyı sıkıştırıp, üzerine bir adet 1 kg yada yarım kg fondan bırakıyorum,

Üzerine bıraktığınız fondanı kışın arı tüketebiliyor mu? Baharın arıyı açtığınızda bu konuda gözleminiz nedir?

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
« Yanıtla #6 : Kasım 08, 2021, 19:27:02 »

Üzerine bıraktığınız fondanı kışın arı tüketebiliyor mu? Baharın arıyı açtığınızda bu konuda gözleminiz nedir?

kışlık moda girmeden çuvala sardığım strafor ile arıyı sıkıştırıp, üzerine bir adet 1 kg yada yarım kg fondan bırakıyorum,

Kışlık duruma girmeden demiş.