Gönderen Konu: Kestane balına hazırlama - Petek İşletme süreci  (Okunma sayısı 808 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı hamza12

  • Boş Petek
  • İleti: 11
  • Yer: giresun
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 5
Salgın dolayısıyla kurslar açılmadı bu nedenle acemiler olarak edindiğimiz bilgiler çözülmesi gereken bir dizi şifreye dönüşüyor. (Sorularım sezon dışı ancak aklımı kurcalıyor.)

İki soru(nu)m var :

- Giresun'da tecrübeli bir arıcı bana "kestane balına 40 gün önceden hazırlanılması" gerektiğini söylemişti.
Neyi kastetmiş olabilir?


- Bazı arkadaşlar ana akımda verimi düşürmemek adına katta kabarmış petek kullanılması gerektiğini söylüyor. Doğru ama hedefimiz zaten 20 çerçeve akıma girmek değil mi? Yani biz zaten akımdan çok önce katta petek işletmiş hatta orayı kuluçkalık olarak kullanmış olmalıyız değil mi? Zihnimde bir süreç karışıklığı var, umarım yardımlarınızla çözülür.

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12684
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 75
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Kestane balına hazırlama - Petek İşletme süreci
« Yanıtla #1 : Ekim 11, 2021, 20:39:49 »
40 gün veya 42 gün başka bir deyimle 6 hafta arıcılıkta anlamlı bir gündür.

Bir arı tarlacı olması için ana arının yumurta attıktan sonra geçen süre 6 haftadır.bir bal üretim bölgesinde ana bal özü salgılama tarihini önceki yıllardan gelen takvime göre tarlacı arının yetişmesinin tam o tarihe denk getirmek gerekir.

Çevrimdışı hamza12

  • Boş Petek
  • İleti: 11
  • Yer: giresun
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 5
Ynt: Kestane balına hazırlama - Petek İşletme süreci
« Yanıtla #2 : Ekim 11, 2021, 21:24:17 »
40 gün veya 42 gün başka bir deyimle 6 hafta arıcılıkta anlamlı bir gündür.

Bir arı tarlacı olması için ana arının yumurta attıktan sonra geçen süre 6 haftadır.bir bal üretim bölgesinde ana bal özü salgılama tarihini önceki yıllardan gelen takvime göre tarlacı arının yetişmesinin tam o tarihe denk getirmek gerekir.

Anladım hocam, teşekkür ederim. İkinci soruyu da aydınlatabilir misiniz?

Çevrimdışı Mustafa Melemez

  • Larva
  • **
  • İleti: 99
  • Yer: Ayaş
    Yaş: 43
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 16
Ynt: Kestane balına hazırlama - Petek İşletme süreci
« Yanıtla #3 : Ekim 12, 2021, 09:44:55 »

- Bazı arkadaşlar ana akımda verimi düşürmemek adına katta kabarmış petek kullanılması gerektiğini söylüyor. Doğru ama hedefimiz zaten 20 çerçeve akıma girmek değil mi? Yani biz zaten akımdan çok önce katta petek işletmiş hatta orayı kuluçkalık olarak kullanmış olmalıyız değil mi? Zihnimde bir süreç karışıklığı var, umarım yardımlarınızla çözülür.

O arkadaşların demek istediği bal akımına girerken veya bal sezonunun herhangi bir aşamasında, arı gelişimini müteakiben çerçeve ilave ederken kabarmış çerçeve vermeniz. Bal akımına 20 çerçeve girseniz bile, bu bir daha çerçeve ihtiyacınız olmayacağı anlamına gelmez. ihtiyaç hasıl olursa, bal akımında petek kabarttırma verimi düşürmesi tehlikesi sebebiyle kabarmış petek vermek tavsiye edilir. kaldı ki her kovanda standart 20 çerçeve olmaz. kimi kovanlar bal sezonunda 3. katı isteyebilirler. kimileri ise bal sezonuna girerken 12-13 çerçeve ile başlarlar... bal sezonu süresince çerçeve isterler...
Yeni bir şey öğrenilmiyor ise hayat boş...

Çevrimdışı hamza12

  • Boş Petek
  • İleti: 11
  • Yer: giresun
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 5
Ynt: Kestane balına hazırlama - Petek İşletme süreci
« Yanıtla #4 : Ekim 12, 2021, 21:15:56 »
O arkadaşların demek istediği bal akımına girerken veya bal sezonunun herhangi bir aşamasında, arı gelişimini müteakiben çerçeve ilave ederken kabarmış çerçeve vermeniz. Bal akımına 20 çerçeve girseniz bile, bu bir daha çerçeve ihtiyacınız olmayacağı anlamına gelmez. ihtiyaç hasıl olursa, bal akımında petek kabarttırma verimi düşürmesi tehlikesi sebebiyle kabarmış petek vermek tavsiye edilir. kaldı ki her kovanda standart 20 çerçeve olmaz. kimi kovanlar bal sezonunda 3. katı isteyebilirler. kimileri ise bal sezonuna girerken 12-13 çerçeve ile başlarlar... bal sezonu süresince çerçeve isterler...

Mustafa abi teşekkür ederim anladım meseleyi.