Gönderen Konu: Soğuk havalarda larva transferi ve başlatıcınin kabul oranı üzerine  (Okunma sayısı 1705 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kazimbirdal

• Günlük Yumurta
  • *
  • Yer: Çorum
  • Kovan Sayısı: 300
Merhaba.
Havalar çok soğuk gidiyor, geçen gün hava ısındı ve baslaticiya yaptığım transferleri ertesi gün kontrol ettiğimde ( ertesi gün yine düşmüştü ) kabul oranının çok düşük olduğunu gördüm. Sebebini havaların soğuk olmasına bağladım. Sezonda geldi artık bir şekilde transferleri yapmamız lazım ki arı bölümüne yetişebilsin. Bu soğuk havalarda transfer yapımı konusunda dikkat edilecek hususlar nelerdir siz değerli forum.uyelerinden görüş istemekteyim.. ( baslaticim çok sıkı, transfer esnasında da elektrikli soba yaktim çadirda )

Çevrimdışı cuneyt...ariligi

• İşçi Arı
  • Yer: Hatay/ Antakya
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
Merhaba.
Havalar çok soğuk gidiyor, geçen gün hava ısındı ve baslaticiya yaptığım transferleri ertesi gün kontrol ettiğimde ( ertesi gün yine düşmüştü ) kabul oranının çok düşük olduğunu gördüm. Sebebini havaların soğuk olmasına bağladım. Sezonda geldi artık bir şekilde transferleri yapmamız lazım ki arı bölümüne yetişebilsin. Bu soğuk havalarda transfer yapımı konusunda dikkat edilecek hususlar nelerdir siz değerli forum.uyelerinden görüş istemekteyim.. ( baslaticim çok sıkı, transfer esnasında da elektrikli soba yaktim çadirda )
Kazım bey daha erken degilmi transfer için. Ben Hatay dayim ilk erkek arıları dün kontrolde gezinirken gördüm kolonilerin bir kısmında. Bir kolonide 2 hafta önce erkek doğumları başlamıştı oda istisna arıligimin geneli için.
Ben genel olarak erkekler doğmaya başladıktan 2 - 3 hafta kadar sonra ilk tranferleri yapmaya başlıyorum.
Buda Mart 21- 25 gibi oluyordu.
Fakat bu sezon mevsim geriden geldiği için Mart son günlerinde yada Nisan başı gibi başlayacam ilk transfere.

İlk transferlerde tutan meme genelde az olur,
Benim de ilktransferde yarıdan az tutuyor,
Ben genel de her sezon 3 parti transfer yapıyorum 3 - 4 hafta arayla olacak şekilde.

Yüksek ihtimal hava sıcaklığından olabilir,  plastik çanak kullanıyorsanız buna tam arı kokusu sinmemeside etken olabilir, özellikle nemin etkiside azımsanmayacak kadar önemli. Genelde güneşli günlerde yapıyordum transferleri hemen yapıp zaman kaybetmeden koloniye geri veriyordum yarı yarıya, yada az daha fazla tutardı bir gün yağışlı bir güne denk geldi neredeyse tamamı tutmuştu, bunuda  küçük larvalarin daha çabuk kurumasına bağlıyorum.
Küçük ariligi olan biri olarak benim tecrübem bu yönde...

Redmi Note 8 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı kazimbirdal

• Günlük Yumurta
  • *
Cüneyt bey merhaba. Çevremizdeki arılar yakında meme satın almak isteyecekler daha çok onlar için yapıyorum. Ben baslaticiya sıkışık olsun yavruyu iyi sarsın diye hep yavrulu çerçeve bıraktım sanırım o yüzden. Bal stoğu az : ) şurup ve polenli kekle yailan takviye çok ama bal ilavesi yapcagim şimdi ondan olabileceği aklıma geldi şimdi.. teşekkür ederim yorumunuz için

Çevrimdışı ismail akyüz

• Ana Arı
  • Yer: hatay-defne-harbiye-<zirve>
  • ismail akyüz
    • https://www.facebook.com/ismail.akyuz.984
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 200
  • Rakım: 240
Larva transferi veya meme üretiminde tarihten ziyade hava şartlarına göre davranmalıdır arıcı,yoksa sonu arı ve arıcı için hayal kırıklığı olur,polen akımı ve erkek nüfus durumu memelerin tutma miktarıyla orantılıdır,ben 20 gün arılara baktım,kuluçka alanlarını genişlettirdim ve havalar bozunca bıraktım,15 gündür kovan açmıyorum,havalar anormal derecede soğuk,acele etmeyin,herşey zamanında güzeldir..

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Çorum için ana üretme zamanı yaklaşık olarak Nisan 10 gibi olur, soğuk geçen yıllar nisan 20 yi bulur.

Çevrimdışı kazimbirdal

• Günlük Yumurta
  • *
Murat hocam Antalya serikteyiz suan

Çevrimdışı kazimbirdal

• Günlük Yumurta
  • *
Evet hocalarım, saygıdeğer ustalarım. O dönemki problemin sebebi şu imiş : ben citalarin genişliğini çok dar yapmıştım. Arı sütündekine yakın bir değerde. Normalde arı sütü üretiminde kullanılan bu citalarin etrafı daha genisti yani iki çıta arasındaki boşluk daha fazla. Enson çareyi koyduğum citalarin etrafında boşluk bırakarak buldum.etrafinda boşluk bırakınca sorunum çözüldü.
Bir iki sorum daha olacak sizlere izninizle ;
Citalarin yeni olması veya yoğun bal dönemine girilmesi sonucunda memelerin tutma oranında problem olurmu ? Antalya da arı bala girmişti ( şuan Çorum'a döndük ) ve son hafta yaptığım.yuksuklerde tutma oranı yine düştü. Yeni citalar yaptırıp onları koymuştum kovana acaba ondan mıdır yoksq bal köyü geliyordu ondan mıdır diye düşünüyorum.. bakalım şimdi Çorum'da nasıl olacak.. yine bu soruya paralel olarak nektar kitligu yaşanan dönemlerde ne yapmak gerekir ? Bali sulandırıp arıya versem yanında kek versem meselaga proteinli kek, tutma saglayabilirmiyim ? Çok erken ilkbahar için soruyorum. Daha başka puf noktalar var ise tavsiye ederseniz çok sevinirim
 Teşekkürler

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
Ana kurtçuğu aktaracağın çerçeveyi hazırladıktan sonra bir kovana koyup kovan kokusunu alması gerekir.

Bir çerçeveye ilk yaptığın uygulamayla ikinci uygulama arasında sayı açısından fark olduğunu görürsünüz.

Başlatıcı kovanı hazırlarken iyi beslenmesi gerekiyor, eğer diğer kovanlardan çiçek tozlu üzerinde kurtçuk ve yumurta olmayan bir çerçeve koyup besleme de yaparsanız iyi olur.

Havalar soğuk olunca salkıma yakın bir davranış gösteren arılar daha az sayıda kurtçuk besler ama  sıcak günlerde tutma oranı daha iyi olur.

Çevrimdışı süleymann

• Ana Arı
  • Yer: Ankara-Yakacık-Yenimahalle
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 30 civarı
  • Rakım: 1100
geçen hafta ankara çok soğuktu
bu hıdırellez soğukları mı ne oluyormuş mayısın ilk haftaları yada ikinci haftası felan
bende arabayı çalıştırıp transfer yaptım
14 de 3 tutmuş
sonra tutmayanlara da bir daha transfer toplamda 6 meme vardı

Çevrimdışı kazimbirdal

• Günlük Yumurta
  • *
Evet ustatlarim. Verdiğiniz bilgiler ışığında dahada ilerletiyorum teşekkürler. Yine garip bir soru ile devam edeyim. Memelerin şekli normal.memelere benzemiyor. Tamam içinden ana çıkıyor vs ama memenin görselliği açısından bir problemim var. Benim yaptığım yuksuklerin az üzerinde hemen kapatıyor. Larva yaşı ile ilgili bir sorunum yok çünkü bazen böyle yenicik doğmuş olanlar var onları aktarıyorum. Onlarda da oluyor

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
Kapanmış ana memelerinin boyu 25 mm civarında olmalı. ama küçük olmaz mı olur.

Küçük, kısa ve üzeri pürüzsüz olan memelerden çıkan ana arılar kaliteli olmadığı yönünde bilgiler var.

Kendi yaptığınız yüksükleri epeyce derin yapıyor olmalısınız ki arılar hemen kapatıyor.

Genelde yüksük yüksekliği, yüksük çapından çok yapılmaz.

Çevrimdışı süleymann

• Ana Arı
  • Yer: Ankara-Yakacık-Yenimahalle
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 30 civarı
  • Rakım: 1100
bence tüm suni uygulamaları doğanın zamanına göre yapmalıyız yoksa verim düşüyor