Gönderen Konu: Ana arı memesi ile arı bölme  (Okunma sayısı 1240 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Serhadov

• Larva
  • **
  • Yer: Siirt
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 10
  • Rakım: 1020m
Ana arı memesi ile arı bölme
« : Haziran 25, 2022, 12:57:36 »
Merhaba arkadaşlar bu sene bir kovan arımı 5 e böldüm ( kıştan 4 kovan arım çıktı bunun 3 kovanı gelişme yapmamaktaydı ana arılarını öldürüp yeni ana arı yapmalarını sağladım diğer kovanı ise günlük yumurta ile 3e böldüm sonra onların ana arıları oldu sonra o kovanına geçen seneden kalmış kabartılmış çıtaları verdi kovanı tekrar 10 çıta yaptım ve besleme yaptım kovanı tekrar 3 böldüm yani anlayacağınız bir kovanı 5 kovan yaptım ve gayete sağlıklı lar ) şuanda yapmak istediğim bölme ise farklı bir şekilde yapmak istiyorum 10 çıtalı bir kovanımın ana arısı kafese koyup ana arı memesi dikmesini sağlayacam ana arı memeleri 10 günlük olunca kovanı 3 bölücem ve ana arıyı serbest bırakacam sizce bu yöntem olurmu
Instagram: Instagram @serhadozmen

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
  • Yer: Tekirdağ
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Ana arı memesi ile arı bölme
« Yanıtla #1 : Haziran 26, 2022, 00:12:02 »
Merhaba arkadaşlar bu sene bir kovan arımı 5 e böldüm ( kıştan 4 kovan arım çıktı bunun 3 kovanı gelişme yapmamaktaydı ana arılarını öldürüp yeni ana arı yapmalarını sağladım diğer kovanı ise günlük yumurta ile 3e böldüm sonra onların ana arıları oldu sonra o kovanına geçen seneden kalmış kabartılmış çıtaları verdi kovanı tekrar 10 çıta yaptım ve besleme yaptım kovanı tekrar 3 böldüm yani anlayacağınız bir kovanı 5 kovan yaptım ve gayete sağlıklı lar ) şuanda yapmak istediğim bölme ise farklı bir şekilde yapmak istiyorum 10 çıtalı bir kovanımın ana arısı kafese koyup ana arı memesi dikmesini sağlayacam ana arı memeleri 10 günlük olunca kovanı 3 bölücem ve ana arıyı serbest bırakacam sizce bu yöntem olurmu

Kovan içinde kendi anası ister kafeste olsun, ister kovan içinde geziyor olsun. bir kovan içinde ana arı varken yeni yapmaz.

Siz ana arıyı 1 Ç E R Ç E V E arıyla birlikte başak kovana koyup besleyiniz

Kovanda kalan ana arısız arılar yeni ana arı memesi yaparlar, onları birer ÇERÇEVE  bölüp yanına da aynı anda diğer kovanlardan alınan  arılı birer ÇERÇEVE de verseniz 2 ÇERÇEVELİ  kovan yaparsınız.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Çevrimdışı Serhadov

• Larva
  • **
« Yanıtla #2 : Haziran 26, 2022, 10:17:19 »
Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Sormak istediğim başka bişey daha var bu zamanda arıya nasıl petek kabartılır şuanda arı petek kabartmayı bıraktı galiba sebebi başka bişeyde olabilir kovanda genç yavru kalmadı gerçi yeni bölme yaptığım için yaz ayı boyunca azar azar besleme yaparsam arı petek kabartımı acaba bide bu yıl arıdan bal almayı düşünmüyorum bütün yaz boyunca varroa ilaçlaması yapmaya devam edeyimi

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
« Yanıtla #3 : Haziran 26, 2022, 12:00:40 »
Bal özü akımı olmayınca koyacak göze de gerek yok o yüzden petek kabartmazlar. ama bol, bol sulu şerbet verin kovan içini iyice daraltın petek kabartılar.
Gerekirse bölme tahtası koyun.
Kışa girerken kovan içinde kışlamak için en az 5 çerçeve az ballı ve yavrulu olsun, bahardan çıkarken de vermek üzere ve her kovan için 1 veya 2 çerçeve ballı serin bir yerde saklayınız.

Bal almayacaksanız!!!!!! varrao ilaçlaması yapabilirsiniz.

Çevrimdışı Serhadov

• Larva
  • **
« Yanıtla #4 : Haziran 26, 2022, 12:13:22 »
Bol bol sulu şerbet diye bahsettiğiniz 1su 1 şeker oranında olan şerbetmi

Çevrimdışı Murat AKIN

• Genel Moderator
  • Ana Arı
« Yanıtla #5 : Haziran 26, 2022, 22:21:41 »
Bol bol sulu şerbet diye bahsettiğiniz 1su 1 şeker oranında olan şerbetmi

Belki bir arıcıya ters gelebilir.

Arıların petek kabarttıkları bahar ayında % 20 lik veya % 30 luk bal özüdür, buna uygun olarak 1 ölçü şeker 4 ölçü su olabilir.

Nasıl olsa suyu bol biraz fazla verirseniz koyacak yer için daha hızlı petek kabartıp gözleri yaparlar.

Çevrimdışı Serhadov

• Larva
  • **
« Yanıtla #6 : Haziran 27, 2022, 17:23:18 »
Bu bilgiyi daha öncede duymuştum çok teşekkür ederim