Kısa ballıkları arılığında uzun yıllardır ve hala da kullanan aile büyüğümüz sayesinde bu konuda bir hayli birikimimiz var.

Bende denemek amaçlı 2 adet kısa ilaveyi ve çerçevelerini getirmiştim Eskişehir’e..

Ancak arı gelişmeye başladıktan sonra ilk etapta kısa ballık atmak çok sıkıntılı… Kuluçkalığı rahatlatamıyorsunuz.
Bu anlamda “acaba olur mu” diye bir deneme yapmıştım. İki kısa ballık üst üste. Fotoğraflamıştım ve arşivde buldum.
Gerçekten altında bir hayli mesafe kalıyormuş. Çok fazla tutmamıştım bu şekilde, amacım petek kabartmaktı ama daha sonra malzeme azlığından ilavenin birisini almak zorunda kalmıştım. Normal ilaveye dönmüştüm.

Yarım ballığı kuluçkalığın hemen üzerine ilk ilave olarak koymak ve arıyı oğula gitmeden tutabilmek sıkıntılı.
Zaten yıllardır gördüğüm yarım ballıklar genelde zayıf kolonilere konuluyordu. Çok güçlü kolonide yarım ballıklar ve tek kuluçkalık ile başarılı olan varsa ayrıntılı tekniklerle dinlemek isteriz.
Ben elimde olan 2 adet yarım ilaveyi çok sıkışan kolonileri rahatlatmak amaçlı kullanıyorum.

Yoğun bal dönemlerinde iyi doldurulmuş yarım çerçevelerin pazarlama açısından büyük avantajlar sağladığı konusu da kesin.