Tahsin Yücel’in Teknik Arıcılık kitabını okuyanınız var mı? Benim ilk okuduğum arıcılık kitabı o. Kitabı okuyunca,”Ben bu arıcılığı yapabilirim” dedim kendi kendime. “Yapabilirim ve de yapmam gerek.”
Oymapınar köyünde çalışıyorum. Sordum soruşturdum, Yaylaalan köyünde birisinde 15 arı ile 10 yeni kovan varmış satılık. “Oh, tam bana göre…” Gittim, üç aşağı beş yukarı anlaştık, hem arıları hem de boş kovanları aldım. Biryandan kitabı okuyorum, kitaptaki bilgilere göre arılara bakım yapıyorum, bir yandan da 10 boş kovanı nasıl dolduracağım onu düşünüyorum.
Derken nisan ayı geldi. Güzeloba köyünde 10 tahta kovanda arı varmış satılık. “Fenni kovanlara aktarırım” diye düşündüm. Hemen gittim. Bir portakal bahçesinin içinde tek odalı bir bahçe evi. Önünde 4 tahtadan çakılmış 10 kovan. Biri oğullamış, amca onu tutmaya çalışıyor. Hem oğul tutmaya çalışıyor hem de arılarını methediyor.
“Benim arılarım aslan, benim arılarım erkek…”
Ben soruyorum:
“Hepsi erkek mi?”
O:
“Hepsi erkek. Bu memlekette benim arılarım gibi erkek arı başka kimsede yok.”
“Yapma yahu, erkek arı iyi mi olur?”
“Eyi olur tabi. Erkek arı hem çok bal yapar, hem çok oğul verir…”
“Demek öyle?!”
“Öyle tabi. Benim arılarım erkek.”
Amcanın arıcılık bilgilerinden de faydalanmak istedim.
“Amca ne gibi bakım yaparsın arılara?”
“Oğul çıkarınca yakalayıp kovana koyuyorum.”
“Başka?”
“Başka, birde güz gelince balını bozarım.”
“Ne kadar bal alırsın?”
“Balın hepsini alırım.”
“Arıya kışlık hazne bırakmaz mısın?”
“Bırakmam.”
“?!”
“Erkek arı kışlık hazneyi ne yapacakmış? Benim arılarım erkek.”
Amca, “benim arılarım erkek” sözünü çok seviyordu. Ağzına sakız edinmişti. Çiğneyip duruyordu. Akşam oldu, kovanların delik yerlerini çamurla sıvadık. Yedekte getirdiğimiz bir dolmuşun üstüne yükledik kovanları. Biz oradan ayrılırken o hala aynı türküyü çağırıyordu.
“Benim arılarım erkek… Benim arılarım erkek…”
Kıssadan hisse:
Güzün biraz gayret gösterip birkaç kere şurup versek de arılarımız kışın kendilerine yetecek kadar bal depolasalar, bir de arılarımızı boş çıtaları alarak sıkıştırsak kışın arı ölümleri daha az olur. Kışın arı ölümleri haberi aldığımıza göre aramızda hala “Benim arılarım erkek” diyen arıcılarımız var demek ki.