Herkese selamlar.
Ben yaklaşık altı senedir bu uygulamayı 12 volt 7,5 amperlik kuru akü ile yapıyorum.Taşıması kolay ve zahmetsiz.Bütün yaptığım uygulamalar,elimdeki mevcut imkanları değerlendirmek olduğundan bilgisayar ağında kullandığım güç kaynaklarının yedek akülerini kullanıyorum.Eğer yenisini almayı düşünürseniz 16-20 TL arasında değişiyor.Akü'yü bir sefer şarz ettiğinizde veya ettirdiğinizde
bir sezon işinizi görecektir.Uygulama esnasında kabloların uçlarını petek telinin uçlarına değdirdiğinizde ısıdan uzadığını görüyorsunuz,bu arada telleri temas ettirirken boşluk yaptırmadan parmak uçları ile yapabilirsiniz bir veya iki saniye yeterli geliyor,fazla tutarsanız tel kızarıyor peteği kesiyor,elinizin yanmasıda cabası.Bu işlemi yaparken dikkat edilecek husus,çeçeve deliklerinin her sırasının aynı hizada delinmiş olması,(bunun da kolay metodları var)aksi taktirde temel petek aynı anda tellere temas etmediği için tele değen kısımlar yapışıyor,boşta kalan kısımlar yapışmıyor.Bu işlemleri yaparken basit bir tezgaha ihtiyaç olacaktır bunun için çerçevenin içine girecek boyutta 18 mm'lik(sunta ve mdf benzeri malzeme olabilir)bir parçayı daha geniş bir malzeme üzerine monte edin,temel peteğin 1 cm'lik kısmını çeçevenin eşik veya eşek dediğimiz kısmına bir çıta yardımıyla sıvayarak yapıştırın.Bu uygulamayı yaparken hava sıcaklığı temel petekleri yumuşatacak kadar ısıtması gerekli aksi takdirde petek sıvama işlemi zor oluyor.Bazı arkadaşlar 1 cm'lik petek kaybını göze almadıkları için önce peteği yapıştırıp eşiğe değen kısmını erimiş balmumu ile ayrı bir işçilik yaparak bitiriyor.Telli kısım altta petek yukarda olacak şekilde,teller aynı eksende ve gergin ise üzerine baskı uygulamadan kendi ağırlığıyla gömülüyor.Bahsettiğim işlemler karmaşık görünebilir fakat uygulamaya başladığınızda zaman içersinde kişinin melekeleri gelişiyor.En büyük kazancınız kovanda,bozuk,arının örmediği ve kesip attığı bir petek görmüyorsunuz.Bol ve verimli bir sezon geçirmeniz dileğiyle,Mehmet Gençünal.