Gönderen Konu: ana arı üretimi  (Okunma sayısı 23707 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı apismellifera

  • Larva
  • **
  • İleti: 83
  • Yer: burdur
  • ASİL AZMAZ BAL BOZULMAZ
Ynt: ana arı üretimi
« Yanıtla #15 : Mart 31, 2008, 02:00:54 »
kaya kardeş bu çiftleştirme kovanlarında bir standart yoktur.kendiniz eski kovanlarınızı 3 e 4 e bölüp önündende aynı sayı kadar delik açabilirsiniz.veya küçük kovan yapabilirsiniz.hiç olmadı hazır starafordan çiftleştirme kutuları satılıyor(ankara kazanda destek a.ş de) onlardan temin edebilirsiniz.

abadile

  • Ziyaretçi
Ynt: ana arı üretimi
« Yanıtla #16 : Mart 31, 2008, 22:15:23 »
Kaya 32 Dostum,
Bende sizin gibi ana üretme işine merek sardım. Güner Kayral Bey'in yalnızca ana arı üretimini anlatan bir kitabı var. Orada çok çeşitli yöntemler anlatılmakta. Kitabı okuma şansınız olursa bence sonlarda bilgilere daha çok öncelik vererek oumanızı tavsiye edrim. o bölümlrde ana arı yetiştirmenin çok basıt ve pratik yöntemlerinden bahsedilmekte.
Size bu yöntemleri anlatırım ama bu gün itibariyle vaktim yok. İnşallah ileriki günlerde yazarım.Ama siz yinede o kitabı okuyun. Daha önce ana arı üretmiş kimselerle görüşün.
Selam ve saygılarımla....

Çevrimdışı ekrem63

  • Larva
  • **
  • İleti: 98
Ynt: ana arı üretimi
« Yanıtla #17 : Mart 31, 2008, 23:32:34 »
Keykubat kardeşim doğru söylüyorsun tabiki çevrenin etkisi çok,hele tarım ilaçları arıları çok fazla etkiliyor.arıcılar birliği olmalı tabiki ve ilçe tarım ile birlikte hareket etmeli,aynı zamanda çiftçi kardeşlerimize arıların neler yaptığını detaylı bir şekilde anlatmalı ki onlar ilaç atarken mutlaka çevrede arı varsa haber vermeliler diye düşünüyorum.
 Bir arkadaşım soruyor ANA ARI  bir kovanda 10,15 tane yetiştirip diğer kovanlara versem diye ben kendim henüz ana yetiştirecek vakit bulamadım.Fakat anayı ruşet dediğimiz kovanlarda döllenme yaptırıp verirsen daha iyi olur.ruşet derken Bir kovanın dörde bölünmüş halini düşün yani dört tarafından çalışan aile demek tabi 1 veya 2 çıtalık arı sığacak şekilde kendi imalatın özel kovan ve çıtaları olan küçük kovanlarda imal edebilisen burda devamlı aileler kalır ve onlardan kullanabilirsin anaları.

Çevrimdışı kaya32

  • Boş Petek
  • İleti: 2
Ynt: ana arı üretimi
« Yanıtla #18 : Nisan 02, 2008, 15:58:11 »
üstatlar çok teşekkürler

Çevrimdışı ekrem63

  • Larva
  • **
  • İleti: 98
Ynt: ana arı üretimi
« Yanıtla #19 : Nisan 08, 2008, 12:25:37 »
SEVGİLİ ARICI DOSTLARI sizlerle paylaşım ne kadar çok olursa bizler daha iyi verimli arılar elde etmiş oluruz.ANA arı üretmek aslında çok kolay belki ama bizler bu işe kendimizi veremiyoruz.Ben asıl anaç kovanların seçimini  vurgulamak istiyorum.Aslında herkesde biliyor ama biz yinede bildiğimizi okuyoruz.Mesela oğula giden bir kovandan,memelerinden,anasını alıp bazen bölmeler yapıyoruz bu tamamen yanlış bir olay çünki zaten arı oğula yatkın bizde ondan aldığımız anayı diğer kovanlardan böldüğümüz arıya verince iş dahada vahimleşiyor.Yani arılarımızı oğulcu yapmaya yardımcı oluyoruz.Bu tür kovanlarımızı ilk tespitde yani oğula yeltendiği anda teker teker tespit edip yeni yumutalı ve memeli petekleri o kovandan çıkarıp sadece ballı ve polenli petekleri bırakmalı.Anası varsa anasınıda almalı. Bu kovana daha önce tespit ettiğimiz iyi bir ırk olan anası kaliteli kovandan günlük yumurtalı bir çıtayı alıp oğula yeltenmiş kovana verirsek daha iyi olur düşüncesindeyim.İşte böyle durumlarda komşu arıcı dostlarımızdan iyi ırk kovanlarında bir çıta alsakda olur. Sanırım bunu her komşu kabul eder.Etmezse komşumuzunda arıları ilerde oğul veren ırka dönüşürse hiç şaşmasın.Hepinize saygılar sunuyorum.

Çevrimdışı nil

  • Boş Petek
  • İleti: 2
  • Yer: denizli
    Yaş: 43
Ynt: ana arı üretimi
« Yanıtla #20 : Haziran 03, 2008, 00:09:26 »
selam değerli arıcı arkadaşlar ben bal döneminden sonra ana arılarımı yenilemek istiyorum hem kışı sağlıklı geçirmeleri hemde gelecek baharda çabucak toparlanmaları için.dışarıdan ana arı almadan yedek ana nasıl elde edebilirim bu konudaki bilgilerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim aribeyi sizin görüşünüz nedir  saygılarımla...  ???

Çevrimdışı candanmi

  • Boş Petek
  • İleti: 1
Ynt: ana arı üretimi
« Yanıtla #21 : Ocak 04, 2009, 20:36:42 »
ana ari çerçevesini ne yapacan kardeşim sen diğer bilgileri öğrenmeye bak:)

Çevrimdışı zevci vatansever

  • Boş Petek
  • İleti: 10
Ynt: ana arı üretimi
« Yanıtla #22 : Ocak 27, 2009, 14:37:43 »
Nil kardeşim,Abadile arkadaşımızın belirtiği gibi size sevgili Güner Kayral bey'in yazdıgı ktapları okumanızı tavsiye ediyorum.Yeterli bilgiyi alacağınızdan eminim.Başarılar diliyorum.Sayılar.

Çevrimdışı balsever

  • Boş Petek
  • İleti: 15
Ynt: ana arı üretimi
« Yanıtla #23 : Şubat 10, 2009, 00:36:21 »
Arici arkadaslar ana ari üretiminde  cesitli bilgiler yaziyorlar
Hepsi gercekten cok degerli faydali bilgiler vermisler ama bagzi arkadaslar ana ari hakkinda en önemli konuyu bir kenara birakmislar.
Her seyden önce ana ari yetistirmede dikkat edilecek husus ALINAN LARVANIN HANGI ANANIN LARVASI  oldugudur. Alinan larvalar Mümkünse Yapay döllenmis analarin veya  Izole bölgenin larvalarindan  larva alinmasidir.  Bu konuya cok dikkat edilmesi lazim diye düsünüyorum.
Saygilarimla
balsever mustafa almanya

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22803
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 50
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ana arı üretimi
« Yanıtla #24 : Şubat 10, 2009, 21:42:52 »
Larvanın nereden alınacağı konusunda bir eklenti olarak;

Suni dölleme anadan veya izole bölgeden yetiştirilmiş bir anadan almak yeterli olmayabilir.

Nereden alacağız peki?

Suni döllemeli anadan veya izole bölgeden yetiştirilmiş analardan üretilmiş kullanma melezleri takip edilecek ve en iyi performans gösteren hangilerinden üretildi ise, onlardan üretilmesi gerekmez mi?

Her suni döllemeliden yetişen iyi olur tezi pek doğru olmayabilir. Ayrıca iyi izlenmiş anaç kolonilerden de alınan larvalardan kaliteli ananın yetişeceği garantisi yoktur.

http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı balsever

  • Boş Petek
  • İleti: 15
Ynt: ana arı üretimi
« Yanıtla #25 : Şubat 10, 2009, 23:34:33 »
Ege Han kardes kanimca  bir yere kadar haklisiniz ama sunni dölleme (yapay tohumlama) ile adinilen analar % 99 iyi cikarlar. Yapay tohumlamayi yapan doktorlar, tohumlama yapmadan önce zaten  ana ve erkek tarafini iyice incelemeye aldiktan sonra, testler denemeler yaptiktan   tohumlamaya geciyorlar.  Tohumladiklari ananinda erkek ve ana sülalesini belgeliyorlar. Yani cok büyük bir ihtimalle ana cok iyi kaliteli istenilen sekilde cikiyor.
Iyi izlenmis anac kolilerden iyi ana cikmaya bilir dogru. Cünki cikan ananin hangi erkek ari ile ne kadar   ciftlestigi belli deyil.
saygilarimla
balsever mustafa almanya

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22803
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 50
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ana arı üretimi
« Yanıtla #26 : Şubat 10, 2009, 23:46:10 »
Suni döllemede %99 başarı sağlanmış olsaydı, araştırmaların yaıldığı tüm laboratuvarların kapısına çoktan kilit vurulurdu.

Suni döllemeli ananın kaliteli olması başka, bundan üretilecek anaların kaliteli olması başka bir şey değil midir?

http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı balsever

  • Boş Petek
  • İleti: 15
Ynt: ana arı üretimi
« Yanıtla #27 : Şubat 11, 2009, 22:28:35 »
Bu konuda  iddaga etmek istemiyorum. Benim yillardir  edindigim  tecrübelerden dolayi yazdim. Simdiye kadar her hangi bir sikayet gelmedi.
Tesadüfte olabilir tabii...
Kalin saglicakla...

ertuðrul

  • Ziyaretçi
Ynt: yaşlaı analı kovan
« Yanıtla #28 : Nisan 03, 2009, 15:32:46 »
slm arkadaşlar
Geçen yıl oğul olan ana arısının ihtiyar olduğunu bu yıl anlayabildiğim kovan 4 çıta arılı iki çıta yavru var iyi yumurtlamıyor. kovanın anasını şu an iptal edip ırk değişimi için ana yapmasını istediğim kovandan yavrulu günlük yumurtalı bir çıta versem ve bu ihtiyar analı kovanın yem çıtalatını bırakıp yavru çıtalarını dağıtsam yani bu kovanda başka kovanın yavrulu çıtası dışında yumurtalı çıta olmasa doğru yapmış olurmuyum yada 13 kovanımın içinde zayıf olanla birleştirmeli mi yoksa dağıtmalımıyım. bölme işlemi yaklaşırken ana yetiştirme süreci başlamış olmalı zaman kaybetmeden bunu yapmalımıyım. En geç mayıs başı oluşacak genç anaların yumurtlaması çok iyi olucaktır kanatindeyim.

Çevrimdışı kamil35

  • Larva
  • **
  • İleti: 53
  • Yaş: 47
Ynt: ana arı üretimi
« Yanıtla #29 : Nisan 03, 2009, 21:37:16 »
Merhaba arkadaşlar, İlk analarım yumurtladı daha bugün baktım günlük yumurta atmışlar.06 mart tarihinde bölme yapmıştım. Ana üretecek kovan çok güçlü olmalı, en az 8 çıta ve kovandaki arı mevcudu 11-12 çıtaya hakim olabilecek kadar klabalık olmalı. Böyle bir kovanınız yoksa bir leştirme yaparak elde edebilirsiniz. Kovanın anasını alın 5 gün sonra yaptığı tüm ana gözlerini temizleyin. Kovanın tam ortasına, kaliteli bir kovanan alınmış günlük yumurtalı bir petek yerleştirin ve bu kovanı güzelce şuruplayın en az üç ddefa. 14. gün yüsüklere zarar vermeden her çıtaya bir tane kesip takın. Kovan başta kalabalıktı zaten yavru çıkışıda devam etti iyice kalabalık oldu. Başka kovanlardan ballı ve polenli petekler alarak arısız. Bunlara yüsük takıp ana üretim kovanından üzerine arı sardırıp ruşet kovanlarınıza aktarın. en az 20 çıta alırsınız. Çıtalarda yavru olmazsa çok iyi olur. Arılar sadece ana yüsüğü ile ilgilenir.Ve ruşet kovanlarınızı aynı yerde kesinlikle bırakmayın en az 4 km mesafeli bir yere bırakın ve kovanlardaki gıda durumuna göre kekle destekleyin. Ben 3 yıldır bu anlattığım gibi yapıyorum ve çok sağlıklı oluyor.