Gönderen Konu: İNCİR REÇELLİ BAL..  (Okunma sayısı 6859 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Vahit ÜNAL

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 116
    • ÜNAL ARI
İNCİR REÇELLİ BAL..
« : Ağustos 06, 2010, 23:54:45 »
 Bu gün yaşadığım bir olay.. 6 kovan arı alıp bizde arıcı oldukya ..tabi kacınılmaz olarak arıcılara ilgi duyuyoruz ..arıcılarda bize.. arıcılık muhabetleri hayatımıza girdi .. işi gezginci arcılık olan birisiyle hasbal kader tanıştık..Trakyada sanırım 150 kovan arısı var.. abi ortak yapalım bu işi benim arıları Çorum a götürelim diyor..bende emeklilik olmadan bu işe girmem.. benimkisi hobi diyorum..tabi arılardan konu açılınca malesef çogu arıcımız gibi ..ilk söylediği.. ben arılara şeker vermem ..şekersiz bal üretiyorum diyor.. serde çömezlik var ya dinliyoruz.. 150 arı nire 6 kovan arı nire ..Bİz başlayalı 3 ay olmamış bile.. adam senelerin arıcısı..
bir arıcı arkadaş var diyor.. 10 gün önce kovanlara baktık bal yoktu..bu sefer gittim baktık kovanlar ful bal diyor.. Kovanların bir kaçına şöyle bir baktım.. hayırdır bunlar şeker li dedim.. Oda bana elime yüklü miktarda incir receli geçti ..verdim arılara dedi ..diyor.. tabi doğru yanlış bilemem.. ama ben bu arkadaşla tirilyon kazanacağımı da bilsem arıcılık yapmam.. 

mhceylan

  • Ziyaretçi
Ynt: İNCİR REÇELLİ BAL..
« Yanıtla #1 : Ağustos 07, 2010, 17:11:19 »
Milyon , milyar desen neyse de, abi trilyon deyince iş değişir  ;D
Neyse.. işin şakası bi yana..
Şeker vermiyorum diyen arıcı yalan söyler.
Besleme yapılmadan yapılan arıcılığın karakovandan hiçbir farkı yok bence.
Besleme de en ideal şeker ile yapılır. Tabi beslemenin zamanı da önemli.
Benim elime de yüklü miktarda reçel geçseydi ben de onu arılara kullanabilirdim belki.
ama bal üretmek için değil. arıları beslemek için.
Mesela hasadı yapmışım.. Bal ile işim bitmiş .. Arıları kışa hazırlık ve yavru için kullanılabilirdi..
Bu arada unutmadan ;
İllaki ortak arıyorsanız tekliflere açığım  ::)  :)

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3500
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 64
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: İNCİR REÇELLİ BAL..
« Yanıtla #2 : Ağustos 07, 2010, 18:46:13 »
<<Benim elime de yüklü miktarda reçel geçseydi ben de onu arılara kullanabilirdim belki.
ama bal üretmek için değil. arıları beslemek için.>>

Sn mhceylan herhalde şaka yapıyorsunuz sanırım.

Kaynatılmış şeker şurubu ve reçel,ikiside arının sindirim sistemine olumsuz etki yapar.

Bedava buldum,ziyan olmasın gibi mazeretler,arıya faydadan çok zarar verir.

Bize bu muhteşem gıdayı yapan,muhteşem bir canlıdan söz ediyoruz.

Üretiğiniz bala katkısından önce,arının sağlığı daha önemli olmalı diye düşünüyorum.

Selamlar
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı Vahit ÜNAL

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 116
    • ÜNAL ARI
Ynt: İNCİR REÇELLİ BAL..
« Yanıtla #3 : Ağustos 07, 2010, 20:34:52 »
Arkadaşlar ..evet bu arıcı dostumuzun anlattığında bir sürü çelişki var.. bu anekdodu buraya yazmamdaki gaye.. çelişki ve yanlış olanları görüp tartışabilmek..öncelkle şunu söyleyeyim bu diyaloğ bire bir yaşandı.. Evet 2 ci bir çelişki.. bala veya peteklere bakınca balın şekerli veya şekersiz olduğunu anlayabilmek..Üstatlar bu konuda yorum yapacaklardır.. benim bildiğim.. akım zamanı verilen şekerin.. laboratuvar da bile zor tahlil edilebilmesi..hatta bazen geçer not alabilmesi.. çünkü arı sadece verdiğiniz şerbeti bal yapmıyor dışardan da nektar getiriyor.. tabi incir recelinin kaynatılarak yapılması ve arıya etkisi de ayrı tartışılır..m genç ünal abimizin de belittiği gibi..
     topal karıncaya sormuşlar.. böyle nereye gidiyorsun diye..cevap -  hacca gidiyorum .. ya bu topal ayaklan hicaz nere bura nere .. sen bizle dalgamı geçiyorsun.. demişiler..
   Olurmu arkadaşlar.. gidemezsemde yolunda ölemezmiyim ..olmuş..
Şimdilik kör topal bu işi öğrenmeye çalışıyorum.. ortaklık da yapabilecek durum da değilim.. teklifinize teşekkür ederim..

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 55
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: İNCİR REÇELLİ BAL..
« Yanıtla #4 : Ağustos 07, 2010, 21:03:08 »
Güneş ışığına maruz kalmış ya da olumsuz sıcaklıktaki depo koşullarında saklanmış çok yıllık balların bile arı ömrünü azalttığı konusunda bilimsel araştırmalar var.

Olumsuz sıcaklık koşullarında uzun süre saklanmış doğal balın bile arının ömrünü azalttığı göz önünde bulunursa, kaynatılmış şeker, reçel vs gibi maddelerin arı beslemesinde kullanılmasını durup iyice düşünülmesi gerekiyor.

Arı nektarı doğadan da toplasa, şuruptan da alsa benzeri işlemlerden geçirerek bal yapıyor.

Bu yüzden besleme yoluyla yapılan balın şeker değerleri doğal bal ile neredeyse aynı oluyor.

Normal laboratuvarlar arı kursağından geçerek oluşmuş balı şeker içeriklerine bakarak doğal olup olmadığını ayıramıyorlar.

Bunun ayrılabilmesi için Carbon 4 testi yapılması gerekiyor. Bu test ise hem çok pahalı hem de ülkemizde bir kaç yerde yapılabiliyor.

Çevrimdışı Vahit ÜNAL

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 116
    • ÜNAL ARI
Ynt: İNCİR REÇELLİ BAL..
« Yanıtla #5 : Ağustos 08, 2010, 09:11:51 »
Murat bey..ve M.Gençünal... bilgilendirme için teşekkürler..

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 78
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: İNCİR REÇELLİ BAL..
« Yanıtla #6 : Ağustos 08, 2010, 13:23:55 »
Şurup balı=Nektar balımı oluyor.Polen hariç nektarda vitamin,mineral izleri yokmu.Çuvalla şeker verilmesi normalmi oluyor bu durumda.Verilen aydınlatıcı bilgilere teşekkür ederiz.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12406
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 73
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: İNCİR REÇELLİ BAL..
« Yanıtla #7 : Ağustos 08, 2010, 18:47:22 »
Geçtiğimiz sonbaharda arı besleme surubu gördüm.

Tadına baktım ekşiydi bu ekşilik bozulmuş ekşiliği değil de meyva ekşiliğiydi.

Sordum:

Dediler ki bu meyva şurubu bazı yerlerde kullanılıyor, bir arıcıya deneme amaçlı kullanmak için getirdim dediler.

Tadına bakarsanız elma ağırlıklı olarak bir kaç tane daha meyvenin sıkılmış suyu vardı.
hiç bir ısı görmemeiş meyve suyu  olarak hoşuma gitti.

Sonucu bilemiyorum ama iyi olabileceğini sanıyorum.
       

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3500
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 64
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: İNCİR REÇELLİ BAL..
« Yanıtla #8 : Ağustos 09, 2010, 13:01:38 »
Murat hocam,taze meyve suyuda olsa,bilirsiniz,bunu hemen tüketmezseniz fermantasyon başlar,ya şarap olur yada belili bir zamanda,müdahaleyle (eskiden babaannem içine tuz atardı)sirkeye dönüşür.
Taze sıkılmış meyve suyunun,saklama süresini,uzatmak için içersine muhakkak katkı maddesi ilave etmek gerekir.
Eğer doğal haliyle uzun süre saklama yöntemi bulunmuş olsaydı meyve suyu üreticileri bu kişiyi ihya ederdi.
Bu arada benim forum yöneticilerine bir önerim var.
Zaman zaman bazı konular,yoruma göre farklı anlamalara yol açtığı için,tartışmaların uzayıp,şirazesinden çıkıtığı ve kırıcı hale geldiği oluyor.
Forum yöneticilerimizden rica edelim,cevapları forum içersinde daha önce verilmiş olan konuları,arıcılıkla ilgili yanlış ama doğru bilinen konuları,forumu takip eden arıcılıkla alakalı olmayan kişilerinde yanılmasına yol açacak konuları ............,gibi ,bu örnekleri çoğaltırsak,bu gibi konuları <daha önce tartışılmış,tekrar önerilmemesi gereken konular>,veya belirlenecek başka bir başlık altında toplanabilir.
Bu öneriyi yaparken,yasakçı bir zihniyete sahip olmadığımı ayrıca belirtmemde yarar var.
Her konu tartışılsın,fakat konuyla ilgili başlık altında olursa sanırım daha iyi olur.
Geçtiğimiz sonbaharda arı besleme surubu gördüm.

Tadına baktım ekşiydi bu ekşilik bozulmuş ekşiliği değil de meyva ekşiliğiydi.

Sordum:

Dediler ki bu meyva şurubu bazı yerlerde kullanılıyor, bir arıcıya deneme amaçlı kullanmak için getirdim dediler.

Tadına bakarsanız elma ağırlıklı olarak bir kaç tane daha meyvenin sıkılmış suyu vardı.
hiç bir ısı görmemeiş meyve suyu  olarak hoşuma gitti.

Sonucu bilemiyorum ama iyi olabileceğini sanıyorum.
       
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı Vahit ÜNAL

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 116
    • ÜNAL ARI
Ynt: İNCİR REÇELLİ BAL..
« Yanıtla #9 : Ağustos 10, 2010, 11:16:18 »
Arkadaşlar bu olayı arı besleme bölüm üne açabilirmiydim diye düşündüm ..fakat uygulamanın yanlış olduğunu düşündüğüm için hatıralar bölümünde kalsın istedim..
     Hepimizin hayal ve hedefi Arılarımızdan mümkün olduğu kadar çok ürün alabilmek..(Bal, polen, probolis, arısütü vb.) Hedefimizin peşinden koşarkende yapmak istediğimiz uygulamalardan biri arıları beslemek..Uygulama safhasındada elimizde fazla olan (reçel, pekmez, marmelat gibi şekerli ürünlerin) gıdaların arılara verilmesi..Büyük ihtimalle insanların tüketemeyeceği veya miadını doldurmaya yakın ürünler bunlar..Yoksa hiç bir Arıcı arılara vermek için reçel veya pekmez yapmaz..daha basit külfetsiz olan şeker şurubu ve kek yapımı varken ..O zaman bizim tüketemediğimiz veya tüketmek istemediğimiz bu ürünü arılarımıza vermek doğru olurmu.. ?
    Gerek üniversitelerdeki Hocalarımızın gerekse bu konuda Uzmanlaşmış üstatların (Formumuzdada bulunduğuna inandığım)  en önemli tavsiyeleri Koloni yönetimi ve Flora takibi.. Besleme nin ise kolonilerimize İlkbahar ve sonbaharda sadece kolonilere destek amacıyla yapılması..İstisnalar hariç bal alamayacağımız kadar zayıf bir kolonimizi veya ana arı üretim kolonilerimizi hasat sezonun da beslemenin sakıncası yok..
    Beslemede dikkat etmemiz gereken husus ise kendimizin tüketmesinde sakınca görmediğimiz ürün olan kristal şeker şurubu ve kek ile beslemek..Kesinlikle bal akım sezonunda bal alacağımız kolonilere besleme  desteği vermemek.. 50 -80 kğ ürün alıp kg mını 5- 6 tl den satmaktansa ..Ülke ortalaması olan 20-30 kğ bal alıp 30_35 tl den satabilmeyi yeğlemeliyiz.. Tabiki Flora takibini ve koloni yönetimini iyi yapıp 80 kg bal alan arkadaşlarımıza sözümüz olamaz.. Allah hepimizn kazancını bol ve hayır lı  etsin..

Çevrimdışı kuruçay37

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 211
  • Yaş: 42
  • muhammet KURUÇAY
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 165
  • Rakım: 65
Ynt: İNCİR REÇELLİ BAL..
« Yanıtla #10 : Ağustos 10, 2010, 22:13:56 »
bi arıcı abi anlatmıştı  günlük elma ve armut sıkıp suyunu arılara veriyormuş çokta güzel oluyor diyor tabi mevsimsel olarak elma armut zamanı unutmadan bu arıcı abi organik arıcılıkla ugraşıyor şeker şurubuna karşı ilk bahardada bal şurubu yapıyormuş çokta güzel paralara bal satıyor takdir ediyorum açıkcası