ARICILIK EKİPMANLARI > Çiçektozu Toplama
Polen tuzaklı kovan kullanımı ?
Murat AKIN:
--- Alıntı yapılan: Mesut TOMA - Mayıs 09, 2016, 21:42:41 ---
Su biriktiren kovanların üst örtü bezleri 'Antibakteriyel kovan örtü bezi' idi.
Onları normal pamuklu örtü bezi ile değiştirdim.
Polen çekmecesinde su birikme olayı sona erdi.
Tesadüf mü, ısı yalıtımıyla ilgili mi bilmiyorum.
Bu arada, hiç bir malzemeyi kötülemek veya karalamak gibi bir niyetim de yoktur, bildireyim.
--- Alıntı sonu ---
Sayın Mesut TOMA:
Bana kapak yalıtımında sorun var gibi geldi.
muammer polat:
--- Alıntı yapılan: Mesut TOMA - Nisan 18, 2016, 22:01:58 ---Polen tuzaklarında su birikiyor.
Plastik tabanlı kovanlar, kuluçkalık çam ağacından,
Sadece 5 adet kuvvetli kovandan, gün aşırı polen alıyorum.
3 adedi sorunsuz çalışıyor, 2 adet polen tuzağında ise bir kahve fincanı kadar su birikiyor.
Polen tuzakları iç içe iki tepsiden ibaret olduğu için, polenler fazla bir zarar görmüyor.
Alçak rakımda ve yüksek rutubetli bir bölgedeyim.
Poşetle veya iç şerbetlik ile besleme yapmıyorum, akma ihtimali yok.
Benim düşüncem, kovanların farklı ağaçlardan yapılmış olmasından dolayı su birikiyor.
Bazı tahtalar nedense rutubeti suya çeviriyor diye yorumluyorum.
Sizce de tahtanın cinsi, kuruluğu veya kalitesinden olabilir mi?
--- Alıntı sonu ---
Mesut abi plastik tabanların kovanla birleşim yerlerini iyi kapatmak lazım yoksa birleşim yerlerinden su alır
Yusuf Güloğlu:
--- Alıntı yapılan: Mesut TOMA - Nisan 18, 2016, 22:01:58 ---Polen tuzaklarında su birikiyor.
Plastik tabanlı kovanlar, kuluçkalık çam ağacından,
Sadece 5 adet kuvvetli kovandan, gün aşırı polen alıyorum.
3 adedi sorunsuz çalışıyor, 2 adet polen tuzağında ise bir kahve fincanı kadar su birikiyor.
Polen tuzakları iç içe iki tepsiden ibaret olduğu için, polenler fazla bir zarar görmüyor.
Alçak rakımda ve yüksek rutubetli bir bölgedeyim.
Poşetle veya iç şerbetlik ile besleme yapmıyorum, akma ihtimali yok.
Benim düşüncem, kovanların farklı ağaçlardan yapılmış olmasından dolayı su birikiyor.
Bazı tahtalar nedense rutubeti suya çeviriyor diye yorumluyorum.
Sizce de tahtanın cinsi, kuruluğu veya kalitesinden olabilir mi?
--- Alıntı sonu ---
Mesut bey: Ben de deniz kenarında (Akdeniz İskenderun körfezi) yaşıyorum ve aynı sorunları yaşadım.
Bence sizin polen tepsisinde su birikme probleminiz üst izolasyon ile ilgili.
Şöyle ki;
Üstte nano örtü bezi aynı naylon örtü gibi kovan içinde oluşan nemi yukarıya vermiyor. Nem örtü bezinde toplanıp alta damlıyor. Oysa pamuklu bez veya çuval gibi örtüler nemi kovanın üstüne geçiriyor oradan da nem kovan üst kapağının yanlarındaki havalandırmalardan tahliye oluyor.
Yapılacak işlem: Kovan üst örtü bezi nano veya sera naylonu ise üst kapağın altına strafordan bir yalıtım yapmak ve bu straforun üst örtü bezine temasını sağlamak. Strafor yalıtım ile örtü bezi arasında boşluk olursa ve bu boşluğa üst kapağın yanlarındaki havalandırma deliklerinden hava girişi olursa aynı su damlacıklarının örtü bezinde oluşması kaçınılmaz oluyor. Başımdan geçtiği için paylaştım. Yani tecrübeyle sabittir.
Kolay gelsin başarılar.
Mesut TOMA:
--- Alıntı yapılan: İsmail Bayındır - Mayıs 09, 2016, 22:15:44 ---Benim aklıma şöyle bir şey geliyor. Kovanın dış kenarıyla plastik tabanın kenarları sıfıra sıfır veya plastik tabanın 1-2 milim geniş olması su birikmesine sebep olabilir.
Ama, plastik taban 1- 2 milim dar olsa oradan su sızması olmaz heralde diye düşünüyorum.
--- Alıntı sonu ---
--- Alıntı yapılan: muammer polat - Mayıs 10, 2016, 08:53:00 ---Mesut abi plastik tabanların kovanla birleşim yerlerini iyi kapatmak lazım yoksa birleşim yerlerinden su alır
--- Alıntı sonu ---
Bahsettiğm kovanlar kapalı arılıkta,
Yani doğrudan yağmurla bir teması yok,
Ama bölgede rutubet oranı oldukça yüksek,
Sabahları da genellikle çiğ oluyor, belki ...
Mesut TOMA:
--- Alıntı yapılan: Murat AKIN - Mayıs 10, 2016, 01:23:08 ---Sayın Mesut TOMA:
Bana kapak yalıtımında sorun var gibi geldi.
--- Alıntı sonu ---
--- Alıntı yapılan: Yusuf Güloğlu - Mayıs 10, 2016, 09:01:08 ---Mesut bey: Ben de deniz kenarında (Akdeniz İskenderun körfezi) yaşıyorum ve aynı sorunları yaşadım.
Bence sizin polen tepsisinde su birikme probleminiz üst izolasyon ile ilgili.
Şöyle ki;
Üstte nano örtü bezi aynı naylon örtü gibi kovan içinde oluşan nemi yukarıya vermiyor. Nem örtü bezinde toplanıp alta damlıyor. Oysa pamuklu bez veya çuval gibi örtüler nemi kovanın üstüne geçiriyor oradan da nem kovan üst kapağının yanlarındaki havalandırmalardan tahliye oluyor.
Yapılacak işlem: Kovan üst örtü bezi nano veya sera naylonu ise üst kapağın altına strafordan bir yalıtım yapmak ve bu straforun üst örtü bezine temasını sağlamak. Strafor yalıtım ile örtü bezi arasında boşluk olursa ve bu boşluğa üst kapağın yanlarındaki havalandırma deliklerinden hava girişi olursa aynı su damlacıklarının örtü bezinde oluşması kaçınılmaz oluyor. Başımdan geçtiği için paylaştım. Yani tecrübeyle sabittir.
Kolay gelsin başarılar.
--- Alıntı sonu ---
Ben de sizler gibi düşünüyorum.
Sadece bu iki kovanda sorun vardı, Örtü bezini değiştirince sorun halloldu.
Navigasyon
[0] Mesajlar
[#] Sonraki Sayfa
[*] Önceki Sayfa
Tam sürüme git