Üretmiş olduğun veya üretmek üzere yaptığın bir buluşu,koruma altına almak için önce,patent veya faydalı model başvurusunda bulunman gerekir.
Patent için incelemeli ve incelemesiz olarak iki seçenek var,incelemeli patent 20 yıl incelemesiz patent 7 yıl koruma sağlıyor.
Faydalı model belgesi de 10 yıl koruma sağlıyor.
Türkiye'de (PCT)için,Türkiye patent ofisine başvuru yapıyorsun.
Daha sonra TPE'den (Türkiye Patent Enstitüsü)başvuru kabul onayı geldikten sonra buluşun niteliğine göre,buluşun daha önce tescillenip tescillenmediğinin araştırması için (EPC)yurt dışı merkezli inceleme bürolarına incelemeli veya incelemesiz (tercih senin)başvuru yapıyorsun.
Bu süreçten sonra olumlu cevap geldiğinde, belirlediğin 5 ülkede geçerli koruma sağlıyacak (IPC) uluslararası patent başvurusu yapılıyor,bu sayı artırılabilir fakat her ülke için ek ücret ödemen gerekir
Bu aşamaların her biri belli bir zaman diliminde gerçekleşiyor.
Bu işlemlerin yapılabilmesi ve takibi için muhakkak surette bir patent ve danışmanlık bürosuyla anlaşman gerekiyor.
Patent ve danışmanlık bürosu seçerken çok dikkat etmelisin,farklı ücret talebiyle karşılaşabilir ve güven sorunu yaşıyabilirsin.
Ferdi olarak başvuru sonucunu almak,mevzuatı bilseniz bile çok zor.
Belgeleri belirli normlarda ve formatta sunmanız,kabul görecek terimleri kullanmanız gerekiyor.
Nokta ve virgül eksikliği bile belgenin iadesi için gerekçe teşkil ediyor.
Özet olarak yazdığım konuların detayını Türk Patent Enstitüsü sitesinde bulabilirsin veye patent bürolarından detaylı öğrenebilirsin.
Marka tescili de aynı ofisler tarafından yapılıyor.