Gönderen Konu: Kek hazırlama  (Okunma sayısı 67975 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ismail_öz

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 149
  • Yer: Kırşehir
    Yaş: 47
  • Kırşehir - Boztepe - Öğretmen
    • Domain - Hosting - Web Tasarým
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 4 (şimdilik)
  • Rakım: 1000
Kek hazırlama
« : Ekim 06, 2010, 00:37:46 »
En basit hali ile kek Pudra şekeri ve Bal ile yapılıyor. hazır keklerin içeriğine bakıldığında bir miktar su içerdiği yazıyor. bu kristalleşmeye neden olur mu? bizde hazırladığımız keklere su katmalımıyız? katmamız gerekiyor ise ne kadar katmalıyız.
Kovanlarda hastalık belirlenmedikçe antibiyotik ve diğer ilaçlar verilmemelidir. Gereksiz ilaç kullanılması arılara fayda yerine zarar verir.

mhceylan

  • Ziyaretçi
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #1 : Ekim 06, 2010, 02:28:47 »
Kek yapmının önüne kolay diye yazdım.
Bu yaptığımız kekin işçiliğinin biraz daha azaltılmış uygulaması;

Uygulama için:

10 kg kek yapmak için çekilmiş pudra şekeri,
 1 kg bal,
 1 kg su.

Pudra şekeri arı için dedim, çünkü piyasada satılan pudra şekerinin içine çekilmesinin kolay olması veya başka nedenlerle nişata katılır, bizim alacağımız pudra şekeri içinde nişasta olmayacak, ince taneli olacak.

Yapabileceğimiz kekin şekerini alabilecek kadar ağzı kapatılan bir kap, aynı zamanda kabın ağzı kolumuz girecek kadar olacak (büyük kapaklı bidon olabilir).

Kabın içine pudra şekeri dökeriz.

Suyu ateşe koyarız kaynamaya başlayınca içine bal konulur, biraz daha beklenip tam kaynama sıcaklığında ateş kapatılır.

Kaynar haldeyken pudra şekerinin üzerine dökülür.
Kaynatılmasını nedeni mikrobik arındıma için düşünülmüştür.
Eğer kullandığınız bala güveniyorsanız bu kadar çok ısıtmaya da gerek bile yok yeterki balla su karışsın olur.

Kabın ağzı kapatılır.

Serin bir yere konulup, iki hafta kadar unutulur, bu arada yapılan kek olgunlaşır.
Sıcak yerde bekletilirse ekşime oluyor.

Aslında beklemeden de verilebilir

Kekin biraz daha katı olması için pudra şekeri 11 kg da seçilebilir.

Pudra şekerinin üzerine dökülen ballı su bir kaç saat sonra tabana kadar inebilir.

Kekin aynı kıvamda olması için kullanılırken aradabir karıştırmak gerekir.

Bu kekin kıvamı ezme lokum gibi oluyor.

Haftada bir arılığa gidenler için, işi bitirip dönerken keki hazırla haftaya gelince hazır olsun, gelince hemen alıp kullanmaya başla.

Kek yoğurma makinesi olmayanlar için yoğurma işlemi kolay olmasa gerek.

ozgur_can

  • Ziyaretçi
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #2 : Ekim 06, 2010, 09:19:58 »
Birde önemli olan nokta kekin kıvamıdır fazla cıkıvık olursa aşağı akabilir fazla sert olursa arıların tüketmesi için iyi olmaz
balın kaynatılmasını önermiyorum ,ama suyun mutlaka önceden kaynatılıp sonra ılık haldeyken pudra ,bal karışımına hamur yapar gibi azar azar dökülüp yoğrulmasıdır

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 77
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #3 : Ekim 06, 2010, 10:05:59 »
 Bal katmasak olmazmı.Hani Candy mi,kendimi,kandimi,gandimi ne derler.Koyu şurubun kıvamlı,hamur hali.Delikli poşete koyup çerçevelerin üstünemi yayacağız.Kovanın kendi yemi varsa,kışa girerken stepne olarakmı bulunduracağız.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

ozgur_can

  • Ziyaretçi
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #4 : Ekim 06, 2010, 10:29:38 »
Onu bilmiyorum ama ben kek atölyesinde çalışırken bal katmayanlarda olutordu , hatta keke meyve suyu , pekmez , glikoz , ilaç(perizin vb. ) , vitamin (vitamix formula vb.)karıştırnlar vardı.

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 77
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #5 : Ekim 06, 2010, 10:44:45 »
 Bir cola eksik desenize.Asmalarım var,üzüm suyu katsam olurmu.Yok yok belki şarap etkisi gösterir nara atmaya başlarlar.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

ozgur_can

  • Ziyaretçi
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #6 : Ekim 06, 2010, 11:20:36 »
Hepsini gözümle gördüm inanın , sarı kola katanları söylemeyi unuttum  :)

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12200
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 73
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #7 : Ekim 06, 2010, 13:48:33 »
Sayın özgür_can:

Üsteki alıntı yazıyı daha doğrusu yapım şeklini ben yazdım ve uygulamasını yaptığım bir işlemdir.

Balın kaynamasıyla kimyasal olarak ne olabileceğini biliyorum o yüzden kaynar suya bal konduktan sonra kaynama işlemi biraz daha sürdürülüyor  dedim.
Eğer balınız temizse az bir ısıtmayla bu işlem olabilir dedim.

Çok sayıda arısı olan, kek yoğurmak için makine bulamayan, uzun süre yoğurma işlemi yapamayanlar için değişik uygulama.

Hazır kekler hamur kıvamında olurken, bu kek ezme lokum kıvamında oluyor, aradaki görünüş farkı bukadar.
Doğrudan çerçevelerin üzerine koyun akma olmadan arılar tüketirler.

Eğer yinede hastalık konusunda şüpheleriniz varsa bakkaldan aldığınız şekeri doğrudan kovana dökün arılar onuda yerler.

Çevrimdışı ismail_öz

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 149
  • Yer: Kırşehir
    Yaş: 47
  • Kırşehir - Boztepe - Öğretmen
    • Domain - Hosting - Web Tasarým
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 4 (şimdilik)
  • Rakım: 1000
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #8 : Ekim 06, 2010, 18:15:38 »
Sayın özgür_can:

Üsteki alıntı yazıyı daha doğrusu yapım şeklini ben yazdım ve uygulamasını yaptığım bir işlemdir.

Balın kaynamasıyla kimyasal olarak ne olabileceğini biliyorum o yüzden kaynar suya bal konduktan sonra kaynama işlemi biraz daha sürdürülüyor  dedim.
Eğer balınız temizse az bir ısıtmayla bu işlem olabilir dedim.

Çok sayıda arısı olan, kek yoğurmak için makine bulamayan, uzun süre yoğurma işlemi yapamayanlar için değişik uygulama.

Hazır kekler hamur kıvamında olurken, bu kek ezme lokum kıvamında oluyor, aradaki görünüş farkı bukadar.
Doğrudan çerçevelerin üzerine koyun akma olmadan arılar tüketirler.

Eğer yinede hastalık konusunda şüpheleriniz varsa bakkaldan aldığınız şekeri doğrudan kovana dökün arılar onuda yerler.

benim kek hazırlama yöntemim şu; telis torba üzerine 3 kg pudra şekeri döküyorum onun üzerine de 1 kg biraz ısıtılmış bal ekliyorum. sonra telis torbanın bir ucunu pudra şekeri üzerine kapatıp ayaklarımla çiğnemeye başlıyorum. çevir çiğne çevir çiğne. bu işlem baya yorucu hele serin havada iyice işkence oluyor. 6 kg pudra şekeri aldım. bu eziyeti düşündükçe kek yapasım gelmedi. 1 haftadır evde pudra şekeri bekliyor. kek yapmak sizin anlattığınız gibi kolay ise ben devamlı kek yaparım :) üstelik ben 10 kg pudra şekerine en az 3 kg bal ekleliyorum. sizin yöntem daha ekonomik :)

sizin anlattığını yönddtemle 2 hafta beklemek ve arada bi karıştırma işlemini anlamadım. arada bir derken kaç güne bi karıştırmak gerekir. gerçi karıştırılmasada olur demişsiniz. birde bu karışıma polende kata bilr miyiz ?
Kovanlarda hastalık belirlenmedikçe antibiyotik ve diğer ilaçlar verilmemelidir. Gereksiz ilaç kullanılması arılara fayda yerine zarar verir.

ozgur_can

  • Ziyaretçi
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #9 : Ekim 06, 2010, 18:24:27 »
en pratik yöntemini ben söyliyim o zman

Çevremizdeki fırıncı arkadaş varsa hemen sıkı bi dostluk kuruyoruz yoksa arayıp buluyoruz  :)

fırının çalışmadığı saatlerde bir çuval şekeri öğüttürüp 10 kg bal ile fırına dalıyoruz.Şaşkın arkadaşımıza bir dalak ikram ediyoruz ve hamur makinasını 10 dakikalığına ödünç istiyoruz davlumbazı temizliyip pudrayı döküp balıda üzerine yayıp bi sigara yakıyoruz ve çay içiyoruz
15 dk sonra kek hazır 1 er kiloluk yumurta poşetlerine koyup yol alıyoruz

ankarali

  • Ziyaretçi
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #10 : Ekim 06, 2010, 20:39:52 »
benim için en kolay yöntemi anlatayım 12 kilo pudra şekeri 4 kilo bal bir leğen ve sonrada büyükce bir plastik branda. önce balla şekeri karıştırıyorum sonra benim hanıma çağırıyorum ben de kendime bir bardak çay doldurup ya hatun şu keki yoğururmusun diyorum oda beni kırmıyor ve başlıyor leğende yoğurmaya sonrada plastik brandaya aktarıp başlıyor çiğnemeye en yurucu iş benimki kilolara ayırıp poşetlemek. hadi kolay gelsin sizde benim yaptığımı yapın derim.

Çevrimdışı Hüseyin İncesakal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 587
  • Yer: KAYSERİ
    Yaş: 46
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 5 Yıldan sonra yer sıkıntısından dolayı Boş kovan sayısı 10 arı sayısı 0
  • Rakım: 1050
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #11 : Ekim 06, 2010, 20:52:16 »
Bu kek tariflerinde oranlar birbirini hiç tutmuyor kimi yerde 1 e 3 kimiyerde 5 e 1 tam bir ölçü görmedim ben ama denemelerimden söyleyeyim bırakın 3 e 1 i neredeyse 5 ölçü pudra şekeri 1 ölçü bal bile ısıyı görünce akma yapabiliyor.

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12200
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 73
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #12 : Ekim 06, 2010, 22:09:38 »
Sayın yusiskan:

2 hafta beklemekten amaç kekte bir çeşit mayalama işlemi olmasını sağlıyor, beklemeden de verilebilir.

Buradaki karıştırma işlemi nedeni ballı su tabana çöker, karıştırıp veya alt üst yaparak kek kıvamının her yerde aynı olması sağlamak içindir.

Genel olarak kek içine çiçek tozu katılması önerilmiyor, bu şekilde karıştırılıp verilen kekler arılarda sindirim sorunu yaratıyormuş.

Çevrimdışı ismail_öz

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 149
  • Yer: Kırşehir
    Yaş: 47
  • Kırşehir - Boztepe - Öğretmen
    • Domain - Hosting - Web Tasarým
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 4 (şimdilik)
  • Rakım: 1000
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #13 : Ekim 06, 2010, 22:21:24 »
benim için en kolay yöntemi anlatayım 12 kilo pudra şekeri 4 kilo bal bir leğen ve sonrada büyükce bir plastik branda. önce balla şekeri karıştırıyorum sonra benim hanıma çağırıyorum ben de kendime bir bardak çay doldurup ya hatun şu keki yoğururmusun diyorum oda beni kırmıyor ve başlıyor leğende yoğurmaya sonrada plastik brandaya aktarıp başlıyor çiğnemeye en yurucu iş benimki kilolara ayırıp poşetlemek. hadi kolay gelsin sizde benim yaptığımı yapın derim.

hocam siizn yöntemi ben kendim denedim hava biraz soğuk olduğu için pek beceremedim. parmaklarım ağrıdı. böyle bir durumda ise hanım bunu hiç beceremez :)
Kovanlarda hastalık belirlenmedikçe antibiyotik ve diğer ilaçlar verilmemelidir. Gereksiz ilaç kullanılması arılara fayda yerine zarar verir.

Çevrimdışı ismail_öz

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 149
  • Yer: Kırşehir
    Yaş: 47
  • Kırşehir - Boztepe - Öğretmen
    • Domain - Hosting - Web Tasarým
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 4 (şimdilik)
  • Rakım: 1000
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #14 : Ekim 06, 2010, 22:22:37 »
en pratik yöntemini ben söyliyim o zman

Çevremizdeki fırıncı arkadaş varsa hemen sıkı bi dostluk kuruyoruz yoksa arayıp buluyoruz  :)

fırının çalışmadığı saatlerde bir çuval şekeri öğüttürüp 10 kg bal ile fırına dalıyoruz.Şaşkın arkadaşımıza bir dalak ikram ediyoruz ve hamur makinasını 10 dakikalığına ödünç istiyoruz davlumbazı temizliyip pudrayı döküp balıda üzerine yayıp bi sigara yakıyoruz ve çay içiyoruz
15 dk sonra kek hazır 1 er kiloluk yumurta poşetlerine koyup yol alıyoruz


sizin yöntemde çok pratik miş :) bu dediğinizi yapamam ama Kırşehirde arıcılar birliği kuruldu. ilk faaliyet olarak kek yapma makinesi almayı düşünüyorlar. eğer bu olursa benim sıkıntım kalmaz :)
Kovanlarda hastalık belirlenmedikçe antibiyotik ve diğer ilaçlar verilmemelidir. Gereksiz ilaç kullanılması arılara fayda yerine zarar verir.