Gönderen Konu: Kek hazırlama  (Okunma sayısı 67972 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ismail_öz

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 149
  • Yer: Kırşehir
    Yaş: 47
  • Kırşehir - Boztepe - Öğretmen
    • Domain - Hosting - Web Tasarým
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 4 (şimdilik)
  • Rakım: 1000
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #15 : Ekim 06, 2010, 22:24:29 »
Buradan anlıyorum ki en pratik ve ekonomik yöntem 10 kg pudra şekeri üzerine 1 su 1 bal eklemek ve kendi kendie kıvama gelmesien beklemek. tabi karıştırmakta da fayda var
Kovanlarda hastalık belirlenmedikçe antibiyotik ve diğer ilaçlar verilmemelidir. Gereksiz ilaç kullanılması arılara fayda yerine zarar verir.

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12200
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 73
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #16 : Ekim 06, 2010, 23:14:37 »
Kekte kullanılan bal oranları:

Kek elle yoğurulacaksa 10 kg pudra şekeri için 3.3 kg ısıtılmaş bal konulur, eğer yumuşak olması istenirse 3.5 kg bal konulur.

Kek makinede yoğurulacaksa bir çuval (50 Kg ) pudra şekeri için ısıtılmış 13 kg balkullanılır, yoğurma işlemini sonuna doğru 2 kg kadar sıcak su konulur, sıcak su kekin hem kıvamlı olmasını sağlar hemde kekin yoğurma kazanına ve çapasına yapışmasını da önler.

Ticari amaçlı kek yapılırken bir çuval pudra şekeri içine 8.5 - 9 kg ısıtılmış bal konulur sonra kıvama getirmek için yeterli sıcak su konulur.

Artık günümüzde bir çok kek üreticisi bal yerine glikoz şerbeti koymaktadır.
Bunun iyi yönü baldan bulaşabilecek bir çok hastalık önlenmiş olmasıdır.

Çevrimdışı ismail_öz

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 149
  • Yer: Kırşehir
    Yaş: 47
  • Kırşehir - Boztepe - Öğretmen
    • Domain - Hosting - Web Tasarým
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 4 (şimdilik)
  • Rakım: 1000
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #17 : Ekim 06, 2010, 23:35:22 »
kekteki balın amacı koku vermesi ve arıların keki daha çabuk alması değil mi ? ve birde pudra şekerini bir arada tutmak. bu durumda bal yerine glikozda olabilir sanırım
Kovanlarda hastalık belirlenmedikçe antibiyotik ve diğer ilaçlar verilmemelidir. Gereksiz ilaç kullanılması arılara fayda yerine zarar verir.

Çevrimdışı Emekli

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 138
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #18 : Ekim 07, 2010, 00:48:24 »
Değerli arıcılar.
Kek yapmak için evde, elinizle uğraşmayın.
Her ilde arıcı birlikleri var.Birliğe  pudra şekeri yapmak için bir değirmen,keki yoğurmak için de bir hamur yoğurma makinası aldırın.Biz birliği kurunca ilk işimiz bu oldu ve rahat ettik.Sizede tavsiye ederim.
(Gerçi çoğu birlikte bunu yapmıştır.)
Yalnız bu şekilde yapılacak kek en az 20-25 kg olmalı.

Çevrimdışı Ali KURT (saraybeyi)

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 101
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #19 : Ekim 09, 2010, 20:01:10 »
sn yusiskan kek, e bal konulmasının nedeni sizin tabirinizle o kadar da basit bir olay değil. yemeği yağsız salçasız yaptığınız da nasıl oluyorsa, balsız kek de aynı şekilde olur. arının da diğer canlılar gibi vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. balda da bunlar mevcuttur.maddi durumlar uygun olmadığında eyvallah ama, ballı kek ile balsız kek arasında fark çoook.         saygılar.

Çevrimdışı Hüseyin İncesakal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 587
  • Yer: KAYSERİ
    Yaş: 46
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 5 Yıldan sonra yer sıkıntısından dolayı Boş kovan sayısı 10 arı sayısı 0
  • Rakım: 1050
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #20 : Ekim 10, 2010, 03:00:32 »
sn yusiskan kek, e bal konulmasının nedeni sizin tabirinizle o kadar da basit bir olay değil. yemeği yağsız salçasız yaptığınız da nasıl oluyorsa, balsız kek de aynı şekilde olur. arının da diğer canlılar gibi vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. balda da bunlar mevcuttur.maddi durumlar uygun olmadığında eyvallah ama, ballı kek ile balsız kek arasında fark çoook.         saygılar.

Çok haklısınız arının kendi üretiği balı kendiisinden esirgemek zaten yanlış. Ama Ben busene malesef 4 kovandan sadece 10 kg bal alabildim Mecburen şekerle besliyorum. Zaten o 10 kg bal kendilerine yetmeyecekti yine şeker beslemesi yapacaktım.

Çevrimdışı ismail_öz

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 149
  • Yer: Kırşehir
    Yaş: 47
  • Kırşehir - Boztepe - Öğretmen
    • Domain - Hosting - Web Tasarým
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 4 (şimdilik)
  • Rakım: 1000
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #21 : Ekim 10, 2010, 11:23:41 »
sn yusiskan kek, e bal konulmasının nedeni sizin tabirinizle o kadar da basit bir olay değil. yemeği yağsız salçasız yaptığınız da nasıl oluyorsa, balsız kek de aynı şekilde olur. arının da diğer canlılar gibi vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. balda da bunlar mevcuttur.maddi durumlar uygun olmadığında eyvallah ama, ballı kek ile balsız kek arasında fark çoook.         saygılar.

sn yusiskan kek, e bal konulmasının nedeni sizin tabirinizle o kadar da basit bir olay değil. yemeği yağsız salçasız yaptığınız da nasıl oluyorsa, balsız kek de aynı şekilde olur. arının da diğer canlılar gibi vitamin ve minerallere ihtiyacı vardır. balda da bunlar mevcuttur.maddi durumlar uygun olmadığında eyvallah ama, ballı kek ile balsız kek arasında fark çoook.         saygılar.

Çok haklısınız arının kendi üretiği balı kendiisinden esirgemek zaten yanlış. Ama Ben busene malesef 4 kovandan sadece 10 kg bal alabildim Mecburen şekerle besliyorum. Zaten o 10 kg bal kendilerine yetmeyecekti yine şeker beslemesi yapacaktım.

mutlaka bende bunun farkındayım. sadece murat akın abimiz glikoz ilede yapılıyor deyince bende balsız olabileceği anlamında söylemiştim. mutlaka bal katılması gerekli ve faydalıdır.

bu arada hüseyin bey benimde 10 kovanımdan aldığım bal 50kg yaklaşık. petekler hep azar azar sırlanmış çıktı. ama bakıyorum ki bazı süper arıcıların petekleri bir tane bile göz kalmayacak şekilde sırlanmış çaka çaka bal dolu. güvendiğim ve şerbet vemediğini bildiğim arıcılar ise hepsinde aynı bende olduğu gibi petekleri sırlanmamış. acaba bizde bir gün süper arıcı olurmuyuz :D
Kovanlarda hastalık belirlenmedikçe antibiyotik ve diğer ilaçlar verilmemelidir. Gereksiz ilaç kullanılması arılara fayda yerine zarar verir.

Çevrimdışı ismail_öz

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 149
  • Yer: Kırşehir
    Yaş: 47
  • Kırşehir - Boztepe - Öğretmen
    • Domain - Hosting - Web Tasarým
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 4 (şimdilik)
  • Rakım: 1000
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #22 : Ekim 10, 2010, 11:29:27 »
Kekte kullanılan bal oranları:

Kek elle yoğurulacaksa 10 kg pudra şekeri için 3.3 kg ısıtılmaş bal konulur, eğer yumuşak olması istenirse 3.5 kg bal konulur.

Kek makinede yoğurulacaksa bir çuval (50 Kg ) pudra şekeri için ısıtılmış 13 kg balkullanılır, yoğurma işlemini sonuna doğru 2 kg kadar sıcak su konulur, sıcak su kekin hem kıvamlı olmasını sağlar hemde kekin yoğurma kazanına ve çapasına yapışmasını da önler.

Ticari amaçlı kek yapılırken bir çuval pudra şekeri içine 8.5 - 9 kg ısıtılmış bal konulur sonra kıvama getirmek için yeterli sıcak su konulur.

Artık günümüzde bir çok kek üreticisi bal yerine glikoz şerbeti koymaktadır.
Bunun iyi yönü baldan bulaşabilecek bir çok hastalık önlenmiş olmasıdır.

verdiğiniz miktarlara göre oranladım ve 1 kg pudra şekeri için 120 g. su 120 g bal (normalde 100 er gram olması lazımdı) hazırladım. pudra şekerini bir kg lık kavanoza koydum kaynatılmış ve içine bal katılmış suyu şeker üzerine döktüm. ağzını kapattım ve beklemeye başladım. gördümkü bu şekilde yorulmadan kek yapabiliyorum. :) ben birde bu keke polende katmak istiyorum. birinci sormak istediğim bu keke poleni nasıl katmalıyım. pudra şekerinin içine karıştırsam herhalde kek içinde top top kalır. suda poleni ıslatıp karıştırıp pudra şekeri üzerine dökmek daha mantıklı gibi ama bu seferde aşırı sıcaktan polen özelliğini kaybedermi? bu durumda nasıl polen katılmalı.

bir diğer sormak istediğim bulunduğum yörede ana arı yumurlama faaliyetini durdurdu gibi. bu durumda keke polen katmanın gereği var mı ?
Kovanlarda hastalık belirlenmedikçe antibiyotik ve diğer ilaçlar verilmemelidir. Gereksiz ilaç kullanılması arılara fayda yerine zarar verir.

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 77
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #23 : Ekim 10, 2010, 12:25:48 »
 Polen kattınmı sık sık tuvalete çıkma ihtiacı doğar diye duydum.Polen ilk baharda yavru için gerekli biliyorum.Yanılmış olabilirim.Üstadlarımız birazdan aydınlatır bizi.Kolay gelsin.Selamlar.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı Hüseyin İncesakal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 587
  • Yer: KAYSERİ
    Yaş: 46
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 5 Yıldan sonra yer sıkıntısından dolayı Boş kovan sayısı 10 arı sayısı 0
  • Rakım: 1050
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #24 : Ekim 10, 2010, 12:40:30 »
Yaptığı işi iyi bilen insanlar, o işin hilesinide herkesten iyi bilirler.Ama böyle bir şey yapıyorsada kimse farkına varmaz. Ama bizim insanımız (genelleme olarak algılanmasın) bir işi yapmaya başladımı işi öğrenmeden hilesini öğrenmeye çalışır. Bu forumda zannetmiyorumki bu tarzda birisi yok. Bizler zaten parayla elde edemediğimiz balı üretip yemeye çalışıyoruz. Söylediğiniz gibi süper arıcı olmayalım bence. ;)

 Sizde durum nedir bilmiyorum ama ben bu yıl arıcılığa başladım ve toplam maliytte bana balın kilosu 115 tl ye mal oldu.

Çevrimdışı Şeref KORKMAZ

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 699
  • Yer: İstanbul-Şile - Ağva
    Yaş: 59
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 45
  • Rakım: 200
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #25 : Ekim 10, 2010, 12:53:43 »

      Başlık kek  hazırlama değilde ; Acaba  bizde  bir  gün  süper  arıcı  olurmuyuz...  olsaydı...!

 Bir arıcı üstadımız  demiştiki , bir  peteğin bütün gözleri ful , balla dolu , mükemmel sırlanmışsa

 biraz şüpheciyimdir , öyle bakarım. Benimde 2010 hasatım kovan başı 10 kğ oldu.Tabiki sabit bir

 yerdeyim , senede bir kez hasat ediyorum. Acaba  yerimizde patinajmı çekiyorum diye  kendimi

 çok  sorguladım .

                                                         Selamlar...Saygılar Olsun...
 

 

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12200
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 73
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #26 : Ekim 10, 2010, 22:16:17 »
Sayın yusiskan:

Kek yoğururken içine çiçek tozu katılması uygun görülmüyor.
arılarda barsak sorunu çıkarıyormuş.
Nedenini Sayın Murat Çakır yazmıştı.

Eğer isterseniz çiçek tozu kekinin nasıl yapılacağını anlatırım,
hatta başka başlık açıp daha iyi olacağını sanıyorum.

Çevrimdışı ismail_öz

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 149
  • Yer: Kırşehir
    Yaş: 47
  • Kırşehir - Boztepe - Öğretmen
    • Domain - Hosting - Web Tasarým
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 4 (şimdilik)
  • Rakım: 1000
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #27 : Ekim 10, 2010, 22:18:26 »
Sayın yusiskan:

Kek yoğururken içine çiçek tozu katılması uygun görülmüyor.
arılarda barsak sorunu çıkarıyormuş.
Nedenini Sayın Murat Çakır yazmıştı.

Eğer isterseniz çiçek tozu kekinin nasıl yapılacağını anlatırım,
hatta başka başlık açıp daha iyi olacağını sanıyorum.

teşekkürler... ilginize.... ben başka bir başlık açayım .. bilsek iyi olur
Kovanlarda hastalık belirlenmedikçe antibiyotik ve diğer ilaçlar verilmemelidir. Gereksiz ilaç kullanılması arılara fayda yerine zarar verir.

Çevrimdışı Hüseyin.DİNER

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1041
  • Yer: ESKİŞEHİR
    Yaş: 46
  • SÜNDİKENARICILIK http://huseyindiner.blogspot.com
    • H.DÝNER
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 80+...
  • Rakım: 230-1300
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #28 : Ekim 11, 2010, 10:12:55 »
Arkadaşlar 15 gün önce verdiği keki bazı koloniler bitirmiş bazı koloniler dokunmamş bile.Birde şekerini ayırıp kovandan atıyorlar.Bilgilerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
Dostluk;illa yan yana ,diz dize olmak değildir

Asıl can cana ,kalp kalbe olmaktır.(Hz.Mevlana)

SÜNDİKEN ARICILIK

http://huseyindiner.blogspot.com

505 843 28 48

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12200
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 73
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #29 : Ekim 11, 2010, 14:13:02 »
Sayın H.DİNER:

Arılar kullanamadıklarını kovan dışına atarlar.

Sizin verdiğiniz pudra şekerinin taneleri iri olabilir, işleyemediklerini dışarıya atabilirler.