Gönderen Konu: Kek hazırlama  (Okunma sayısı 69234 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 77
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #45 : Ekim 23, 2010, 19:41:29 »
 Hemşerim;
Araştırmalar sürdürülmektedir,operasyonlara devam edilmektedir,ARGE çalışmalarıvar,alt yapı hazırlanıyor.Develeri hendekten atlattıkmı kovan,varroa derdi kalmıyacak.Peki forum ne olacak.Teknik devecilimi... >:(
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3500
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 63
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #46 : Ekim 23, 2010, 20:22:21 »
Sevgili hemşerim , forum yine Teknik Arıcılık Bilgi Paylaşım Forumu olarak devam edecek tabi ki, buna karar vermek bizim tasarrufumuzda değil.

İnşallah sezon sonunda yapmak zorunda olduğumuz işleri eksiksiz yapmışızdır da, develeri hendekten atlatmaya gerek duymayız.

Yeni sezona, kayıpsız ulaşmak dileğiyle.

Selamlar.
 
Hemşerim;
Araştırmalar sürdürülmektedir,operasyonlara devam edilmektedir,ARGE çalışmalarıvar,alt yapı hazırlanıyor.Develeri hendekten atlattıkmı kovan,varroa derdi kalmıyacak.Peki forum ne olacak.Teknik devecilimi... >:(
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 77
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #47 : Ekim 23, 2010, 20:38:08 »
 Tüm değerli kardeşlerime hayırlı bereketli sezonlar.En güzeli kendi emeğin ve alın terin.Başarılar dilerim.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 55
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #48 : Ekim 23, 2010, 23:43:15 »
Arkadaşlar,

Arının keke, şerbete, şekere vs ye ihtiyacı yok.

Arının ihtiyacı olan 2 temel gıda var.

Birincisi enerji ihtiyacını sağlamak için kaloriye, ikincisi organizma faaliyetlerini sürdürmek için proteine.

Enerjiyi şekerlerden sağlıyor, proteini ise polenden.

Arının uçmak, hareket etmek için enerjiye ihtiyacı var.

Vücudunun gelişmesi, salgı bezlerinin çalışması için protein gerekiyor.

Arının bu temel gıda ihtiyacının ne olduğunu bilirsek, kek mi, şerbet mi, fondan mı yöntemlerinin işin ayrıntısı olduğunu görürüz.

Havalar soğumadan, arımız salkıma girmeden gıda stoklarını tamamlayın, gerisini arının kendine bırakın.

Ben yaklaşık 3 yıldan beri katı yemlemeyi hiç yapmıyorum. Yanı başımdaki arıcılar ise kilo kilo kek harcıyor.

İlkbaharda benim arılarım daha hızlı gelişiyor ve mevsime hazırlanıyor.

Çünkü benim prensibim şu:

4.5 TL harcayıp arıya 1 kg kek vereceğime, aynı paraya arıya 2 kg şekerden yapılmış şerbet veririm.

Diğer arkadaşlarımız özellikle geç sonbaharda arıları açlıktan ölmesin diye bütün arılarınan üstüne kek koyuyorlar.

Diyelim ki o arkadaşlar 100 kg kek kullanmışsa ben aynı paraya 200 kg şeker alıp sonbaharda koyu şerbet olarak veriyorum.

Onların arısı kış boyu 100 kg şeker yakarken, benim arılarım 200 kg şeker yakıyor ve ilkbaharda daha iyi atak yapıyor.

Katı yemlemeyi gözünüzde bu kadar büyütmeyin, 3-5 arınız için illaki de kek vereyim arayışlarına boşuna girmeyin.

Zamanında temiz temiz koyu şerbetinizi verip stoklarınızı tamamlatın, Özellikle merkez çerçevelerde geniş bal kemerleri oluşturun. ARINIZI HİÇBİR MEVSİMDE AÇ BIRAKMAYIN.

Bu arada sayın arkadaşlarıma bir uyarıda bulunmadan geçemeyeceğim.

Her konuda sert uyarılar yapma ya da kurallar koyma taraftarı değiliz.

Fakat arıcılıkla ilgili konular tartışılırken, bazen olay çok farklı mecralara gidiyor.

Bunun bize iki türlü sıkıntısı oluyor.

Birincisi, bu tür serbest mevzular arttıkça, içlerinden bize lazım olan arıcılık bilgisini ayırıp bulmak da zorlaşıyor.

İkincisi, site yöneticileri olarak üyelerimizin yazmış olduğu bütün yazıları okumak zorundayız.

Arıcılıkla ilgili yazıları forumumuzun mantığı gereği okumak zorundayız. Çünkü biz de yeni şeyler öğreniyoruz.

Fakat özellikle arıcılık dışında yazılmış, başka sitelerden kopyalanıp yapıştırılmış yazıları baştan sona kadar okumak zorunda kalmak, şahsen beni zorluyor.

Sezon kapandı kış geliyor. Bu dönemden sonra arıcıların forum üzerindeki sohbetleri artış gösterir.

Günlük mesaj sayısının kontrol edilebilir ve okunabilir sınırlarda durabilmesi için, lütfen arıcılık dışında, sağdan soldan kopyalanmış mesajları yayınlarken bir durup düşünelim.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22804
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 51
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #49 : Ekim 23, 2010, 23:50:20 »
Mehmet abi, deve çöktü. 8)
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 77
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #50 : Ekim 24, 2010, 00:03:22 »
 Sayın kardeşim ÇAKIR;
 Uyarınıza çok teşekkür ederim.Bu güzel ortamda, sizin olgunca tavırlarınızın hayranıyım.Kendi adıma uygun görmediğiniz konularımı denk geldikçe rahatça silebilirsiniz.Dikkat edeceğim.Sağolun.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı duru

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 30
  • Yer: eskişehir
    Yaş: 60
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #51 : Ekim 31, 2010, 11:59:17 »
elimde süzme balım yok.bal koymadan hazırlayacağım bir karışım varmı.varsa neyle nasıl hazırlayabilirim.teşekkürler

Çevrimdışı ismail_öz

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 149
  • Yer: Kırşehir
    Yaş: 47
  • Kırşehir - Boztepe - Öğretmen
    • Domain - Hosting - Web Tasarým
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 4 (şimdilik)
  • Rakım: 1000
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #52 : Kasım 04, 2010, 00:39:04 »
elimde süzme balım yok.bal koymadan hazırlayacağım bir karışım varmı.varsa neyle nasıl hazırlayabilirim.teşekkürler

bu konu nun 1. sayfasında balsız değil ama az bal kullanarak keke yapımı anlatılıyor. oraya baka bilir siniz
Kovanlarda hastalık belirlenmedikçe antibiyotik ve diğer ilaçlar verilmemelidir. Gereksiz ilaç kullanılması arılara fayda yerine zarar verir.

Çevrimdışı ballı baba

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 782
  • Yer: Kdz - EREĞLİ
    Yaş: 64
  • Bilgi paylaşıldıkca çoğalır...
    • http://selahattinguney.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 95 şimdilik :) 1980 başlama yılı
  • Rakım: Sahilde...
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #53 : Kasım 04, 2010, 10:10:52 »

Değerli arkadaşlar, size kendi yaptığım kek formulünü vereyim ve mutlaka deneyin;

10 kilo putra şekeri
0,5 kg yaş hamur mayası
350 ml bal (ılık)
350 ml su  (ılık)

Ilık suyun içinde maya eritilir (iyi kabarsın diye içine bir kaşık şeker katılır). Maya kabarınca içine ılık bal dökülür ve putra şekeri bir leğen içine konularak ortası havuz gibi açılır. Hazırlanan erimiş maya ve ılık bal bu havuza dökülerek keyifle yoğurulur.


Not: Cimri davranmayın arılar bu keki çok sever çünkü  mayada azot var :)
Asil azmaz BAL kokmaz, kokarsa yağ kokar aslı ayrandan gelir

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 55
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #54 : Kasım 04, 2010, 13:05:11 »
Selahattin Abi,

Doç. Dr. Ahmet Güler'in Balarısı ders kitabında, maya katılan kek kovanda uzun süre durursa, fungusların (mantarların) yetişmesi için çok ideal bir ortam oluşturur şeklinde bir uyarısı var.

Çevrimdışı ballı baba

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 782
  • Yer: Kdz - EREĞLİ
    Yaş: 64
  • Bilgi paylaşıldıkca çoğalır...
    • http://selahattinguney.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 95 şimdilik :) 1980 başlama yılı
  • Rakım: Sahilde...
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #55 : Kasım 04, 2010, 20:21:58 »
Murat abi, uzun yıllardır kullanıyorum hiç sorun yok. İstersen 2 yıl beklet bozulmuyor, Maya şekerle birleşince değişim oluyor...











Asil azmaz BAL kokmaz, kokarsa yağ kokar aslı ayrandan gelir

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22804
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 51
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #56 : Kasım 04, 2010, 20:26:58 »
Biz 50 kg. pudra şekerine 16-18 kg. ayçiçek balı katıyoruz.

Arılar hiç sevmiyor.

Selahattin başkanım, o ne yahu, o kadarcık bal kime ne der?

Gönder 3-5 kovanı bize de Ayçiçeğinde çalışsın, kek balları çıksın...

Kestane balı olunca 350 ml. yani yarım kilo bal sadece koku verir... :D
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı ballı baba

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 782
  • Yer: Kdz - EREĞLİ
    Yaş: 64
  • Bilgi paylaşıldıkca çoğalır...
    • http://selahattinguney.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 95 şimdilik :) 1980 başlama yılı
  • Rakım: Sahilde...
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #57 : Kasım 04, 2010, 20:34:56 »
Halil bey, bir dene bak. Arı daha güzel alıyor, mayada azot var zaten arıya faydalı.
bal yarım kilo değil 350x1.4= 495 gram  :)
Asil azmaz BAL kokmaz, kokarsa yağ kokar aslı ayrandan gelir

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22804
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 51
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #58 : Kasım 04, 2010, 20:54:37 »
Bal özgül ağırlığı 1,45 değil midir?

http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı ballı baba

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 782
  • Yer: Kdz - EREĞLİ
    Yaş: 64
  • Bilgi paylaşıldıkca çoğalır...
    • http://selahattinguney.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 95 şimdilik :) 1980 başlama yılı
  • Rakım: Sahilde...
Ynt: Kek hazırlama
« Yanıtla #59 : Kasım 04, 2010, 21:06:26 »
Balın üretildiği yöreye ve içindeki suyuna bağlı.....
Asil azmaz BAL kokmaz, kokarsa yağ kokar aslı ayrandan gelir