Gönderen Konu: Körüğü yakarken  (Okunma sayısı 42665 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3500
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 62
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #30 : Ekim 28, 2010, 19:49:07 »
Hemşerim, benim söylediğim de şifa niyetine.

Oğul otunun taze sürgünlerini, baharda toplayıp kurutuyorum, kaynamış suda demleyip içiyorum.

İçersine bir miktar karabaş otu da katarsan, ikisi birlikte kullanıldığında, damar açıcı özelliğini artırıyor.

Selamlar.
Hemşerim merhabalar;nasıl oluyor bu melisa çayı.Bende biberiye var.Ama çay yapmıyoruz.Şifa niyetine.Küçük mor çiçekli.Arılar konuyor.Yani kahvede melisa dersen çayı gelirmi.
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 76
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #31 : Ekim 28, 2010, 19:59:22 »
 Teşekkürler.Oğul otu tohumu bulursam baçemde az bir miktar denerim.Tutarsa ötesi kolay.Sulama istermi.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı Mehmet KENAR

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 855
  • Yer: çanakkale/
    Yaş: 45
  • Ç.KALE/BİGA. Etlik civciv bakımı
    • http://mekenar.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 80
  • Rakım: 70
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #32 : Ekim 28, 2010, 21:54:49 »
sayın mgencunal,

bazen öyle yoğun yerleri oluyorki, kosa, bazı yerde tırpan derler, onlarla  biçersin

çayına gelince tabi bizde içiyoruz,  anlıcanız hepimize yetecek miktarlarda  var...  şimdilik..

bölgemizde yeni yeni tanınmaya başladı, birde ticareti başlarsa

o zaman sizin dediğinize geliriz herhalde


(ama) diye söze başlamak, bir şeyler den kaçmaktır, siper almaktır

http://mekenar.blogspot.com/

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3500
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 62
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #33 : Ekim 29, 2010, 10:36:36 »
Hemşerim, kökü suladıkça tazeleniyor, çok yıllık bir bitki, tohuma bıraktıklarımı tekrar bahçeye silkeledim.

Bursaya döndüğünde fide olarak temin ederim, şu anda bahçede bol miktarda fide mevcut, tabiki Mehmet Kenar kardeşin söylediği, kosayla biçilecek kadar değil.
Teşekkürler.Oğul otu tohumu bulursam baçemde az bir miktar denerim.Tutarsa ötesi kolay.Sulama istermi.
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 76
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #34 : Ekim 29, 2010, 10:49:59 »
 İnşallah tanışıp görüşürüz.Sağlık ve işlerinde kolaylıklar dilerim.Selamlar.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #35 : Ekim 29, 2010, 11:58:44 »
Bende de var oğul otu tohumu az miktarda. Arabada bir yerde idi...

Bulduğumda Eskişehir'deki dükkanınıza uğrar, bırakırım.
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 76
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #36 : Ekim 29, 2010, 12:29:06 »
 Vay kardeşim.Sağ olun.Tohum küçükmüş,az bir şey yeter.Ne zaman ekeceğim.Bahardamı.
 
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

abadile

  • Ziyaretçi
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #37 : Ekim 29, 2010, 13:41:50 »
Ben oluklu mukavvvayı rulo haline getirip kullanıyorum. Bol ve soğuk dumanı var.Tutuşturulması pratik. Tek olumsuz yanı bazen çıtaların ve arıların  üzarine zift akıtıyor olması.

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3500
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 62
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #38 : Ekim 29, 2010, 14:28:16 »
Erdal bey merhaba,

Alevsiz yaktığınız her yakıt, içersinde barındırdığı bazı maddeleri körüğün soğuk bölgesinde (ucunda)yoğunlaştırarak ayrıştırır, bazı yakıt türlerinde bu daha fazladır.

Oluklu mukavva, yumurta viyolu gibi, hamur halinde şekillendirilen malzemelerin içersinde, yapıştırıcı ve boya kullanılıyor.

Bu kullanılan yapıştırıcı ve boyanın doğal olmadığı malum, kalıntı riski araştırmaya değer sanırım.

Bu arada bende, körüğü tutuşturmak için küçük bir parça yumurta viyolu  kullanıyorum, fakat çok az miktarda, ana malzeme olarakta, çürümüş, kavak kökleri kullanıyorum,bazen içersine defne yaprağı da katıyorum.

Defne yaprağı kattığımda körük delikleri kısa sürede tıkanacak kadar kurum yapıyor, fakat damlama olmuyor.

Onu da, körüğü yakmadan önce döktürüp, kullanmaya devam ediyorum.
 
Ben oluklu mukavvvayı rulo haline getirip kullanıyorum. Bol ve soğuk dumanı var.Tutuşturulması pratik. Tek olumsuz yanı bazen çıtaların ve arıların  üzarine zift akıtıyor olması.
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

abadile

  • Ziyaretçi
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #39 : Ekim 29, 2010, 15:06:02 »
Sağol Mehmet Abi. Uyarınız dikkate değer.Sanırıım organik firması da oluklu mukavva kullnmamıza müsade etmez.Doğaldan şaşmamak gerek.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #40 : Ekim 29, 2010, 15:16:01 »
Sanırıım organik firması da oluklu mukavva kullnmamıza müsade etmez.

Erdal hocam, körük yakıtı vesilesi ile organik arıcılık konusunda çalışmalarınıza çağrıştırma yapmanız çok ince idi... :)
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

abadile

  • Ziyaretçi
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #41 : Ekim 29, 2010, 15:32:04 »
 :)
 ;D

Çevrimdışı Mehmet Gençünal

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3500
  • Yer: Orhangazi / Bursa
    Yaş: 62
    • Oksalik Asit Buharlaştırma Aparatı
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 290
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #42 : Ekim 29, 2010, 16:12:17 »
Erdal bey, hayırlı olsun, bu arada organik arıcılığa geçiş yaptınız herhalde.

 
Sağol Mehmet Abi. Uyarınız dikkate değer.Sanırıım organik firması da oluklu mukavva kullnmamıza müsade etmez.Doğaldan şaşmamak gerek.
http://www.oxalicacidvaporizer.com
http://mgencunal-mgencunal.blogspot.com/
http://www.gurlearicilik.com
Olgun bir adamı dost edinmek isterseniz, eleştirin; basit bir adamı dost edinmek isterseniz methedin.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22802
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 49
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #43 : Ekim 29, 2010, 19:06:49 »
Körükle ilgili güzel paylaşımları görsellerle süsleyelim.

Kendi adıma körüğü kırpılmış kağıtlarla tutuşturup, şu anda mısır koçanı yakıyorum.

Yakında yine söğüt ağacı kurusu operasyonu yaparız.



Körüğü yakarken en önce güzel bir çakmak lazım. Çinli arkadaşlar sağolsunlar bunu yapmışlar. Kayseri'den Fatih Mutlu arkadaşımız 2006 yılında bu fotoyu atmıştı bana...



Bu fotoğrafı dayımın orada çekmiştim ki işi çabuk bitecekse kalın talaş kullanır, genelde de bıraktırmaya uğraşsam da tezek kullanır.



Bu fotoğrafta vadide çekildi... Dağdan arı aldığımız yörük amcanın oradan ardıç talaşı getirmiştik. Belki biraz hurafe durumu gibi ama o dönem bu talaşı kullandığımızda varroamız az idi...



Bu da benim söğüt kaynağım... Zaman zaman buradan kazıyarak alıyoruz kuru bölümleri...



Yine aynı bölgede daha önceleri kesilmiş kavak kökleri... Kavak kurusu da güzel duman veriyor ama çabuk yandığından sıcak duman veriyor.



Keşke böyle temiz kalsalar.



Yine dayımın arılıkta çektiğim körük mezarlığı fotoğrafı...

Körüklerin çabuk eskimesine biraz da bizler sebep oluyoruz.

Eğer körük yanacak ve başka işler yapacaksak mutlaka kapağını emniyetle açmalıyız.

Kapalı bırakılan ve uzun süre yanan körük kapağı sıkışır ve açmaya kalktığımızda hele soğudu ise mutlaka koparırız bir yerleri...

İş bitimi de mutlaka emniyetle boşaltıp, yine hafif bir kazıma yapmak gerekir.

Körük fiyatları uygun sayılır ama sonuçta milli serveti heba etmemek lazım.




http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

halilbilen2@hotmail.com


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 11418
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 71
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Körüğü yakarken
« Yanıtla #44 : Ekim 29, 2010, 20:33:27 »
Körüğü alırken nelere dikkat edeceeğiz?

Eğer varsa gövdesi paslanmaz çelik olanını almalı, Paslanmaz çelik ısıya dayanıklıdır.

Değme ile arıcının bir yerini yakmaması için dışında ikinci bir koruma sacı olmalı.

Körük doğal deri olmalı, arada bir yağlanıp dayanımı arttırılmalı.

körük yayı kolay sıkılmalı bileği yormamalı.

Körük yukarıdan bakılınca simetrik olmalı.

Körük altında hava çıkış deliği ile karşısındaki delik aynı hizada olmalı.

İçindeki elek hava deliğinin üst hizasında olmalı.

Bu iki delik birbirine yarım boruyla bağlanmalı, tam kapalı olursa gönderdiği havayı geri çeker hatta bazen ateşi bile geri çekip körük kısmının yakıp çabuk eskimesine neden olur.

Kapak menteşeli olursa iyi olur, kapak içinde alev çıkışını engelleyen elek olmalı.

Körük sıkılınca içindeki ne çok zor çıkmalı nede çok ses çıkarmalı.

Körüğün uzun ömürlü olması için son yıllarda yapılanlarda olduğu gibi içinde ikinci bir altı delikli kutu olmalı.