Gönderen Konu: Her meyve güzeldir.Yeterki tadı tuzu yerinde olsun.  (Okunma sayısı 13857 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 79
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Her meyve güzeldir.Yeterki tadı tuzu yerinde olsun.
« : Kasım 06, 2010, 09:24:15 »
 Ömür boyu attığınız her adım meyve gibi olsun.Çok teşekkürler.Yararlı olacağına eminim.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 79
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Her meyve güzeldir.Yeterki tadı tuzu yerinde olsun.
« Yanıtla #1 : Kasım 06, 2010, 20:51:54 »
         MEYVE YETİŞTİRME  VE  BAKIMI                         
                                                                                                                                             Küçük veya büyük bir bahçemiz varsa kesinlikle meyve ağacı dikmek isteriz. Kendi yetiştirdiğimiz bir ağacın meyvesini dalından koparmanın gurur ve hazzı bambaşka olur. Lezzeti ise satın aldıklarımızdan çok farklıdır.
Ancak meyve yetiştirmek diğer bütün bitkilerden daha zor ve emekli bir iştir. Ağaçlar devamlı bakım ister. Budama, ilaçlama, gübreleme derken hem zaman, hem de güç gerektirir. Ayrıca bu gibi işlerin tekniğini de çok iyi bilmek gerekir. Doğru ve vaktinde yapılmazlarsa ağaçlar zamanla   kurur, ya da çalılaşır ve meyve verimi düşer.
Bahçemize meyve ağacı dikerken dikkate almamız gereken bir takım unsurlar vardır. Önce bir bakmalıyız. O civarda hangi meyveler iyi yetişiyor? İklime uymayan meyveleri yetiştirmeye uğraşmak vakit kaybından başka bir şey değildir. En iyisi bahçemizi ehil birine göstermek ve hangi meyvelerin buraya uygun olacağını öğrenmektir. İmkan olursa bahçe toprağını tahlil ettirmek de çok iyi olur. Ayrıca değişik mevsimlerde olgunlaşan meyveler seçtiğimiz takdirde bahçemizde her zaman meyve bulunur.
Meyve ağaçlarını eve yakın dikmemelidir. İlaç yaparken problem olabilir veya meyve zamanı  sinek ve arılar evi istila edebilir. Aynı sebepten  üzümü de eve sardırmak yerine, bu iş için ayrı bir yere çardak yapılmalıdır.
Bahçeniz küçükse veya sizin uğraşacak fazla vaktiniz yoksa  şimdilerde çok moda olan cüce meyve ağaçları dikebilirsiniz. Bu ağaçlar 2-2,5 metreden fazla büyümez ama meyveleri normal boyuttadır. Fidanlar birbirine yakın dikilerek yerden kazanç sağlar. Budama, ilaçlama ve meyve toplama işleri son derece kolaylaşır. Daha iyisi aşırı ürün verme tehlikesi olmadığı için  fazladan iş çıkarmaz. Elma, armut, şeftali ve erik gibi bir çok meyveler böyle bodur fidanlar olarak üretilmiştir.
Kolay yetişen meyveler yalnız ağaçta yetişmez. Çilek, ahududu, frenküzümü ve bektaşi üzümü gibi  yerde veya çalı şeklinde yetişen meyveler de en küçük bahçede bile yer bulabilir. Üstelik fazla emek ve ilaç istemezler.
Üzüm  çeşitleri de bahçelere çok yakışır. İster çardak şeklinde ister bağ üzümü olarak yetiştirilir,ancak iyi ürün vermesi için epey emek ister.
Bir de süs ağacı olarak da kullanılan meyve ağaçları vardır. Malta eriği, sarkık dut, süs erik ve elmaları vs, gibi.
Farklı sayfalarda sırasıyla bütün meyve cinslerinin özelliklerini,bakım ve yetiştirme bilgilerini vereceğim.
                MEYVE YETİŞTİRME USULLERİ
MEYVE NEREDE YETİŞİR?
Meyve bahçesi olacak yer bol güneşli,havadar, drenajı düzgün ve taban suyu 2 metreden aşağıda olmalıdır. Taban suyu yüksek ve kışın su tutan bahçelerde meyve ağaçları fazla yaşamaz.
     
Toprak zengin ve iyi işlenmiş,düz veya eğimi az olmalıdır. Fazla rüzgar alan yerlerde de ağaç iyi yetişmez.
 Her iklime uygun meyve vardır.
FİDAN NASIL ELDE EDİLİR?
Tohumdan yetiştirme:
Çoğunlukla pratik değildir. Bu yolla meyve almak uzun zaman gerektirir. Kültür meyveleri tohumdan yabani çıkar ve aşı gerektirirler.Bir çok elma, armut,ayva,dut, kiraz ,kayısı ve portakal çeşitleri böyledir.
Şeftali, ceviz, badem, zerdali ve kestane gibi bazı meyveler ise tohumdan aslına uygun meyve verirler. Yabani meyveler de böyledir.
Kaliteli meyvelerden alınan çekirdek veya tohumlar kasım ayında bol gübreli ve kumlu toprağa ekilir. Baharda çıkan fideler 2 yaşına gelince asıl yerine dikilir.
Kaliteli meyve fidanı için
Çelikle yetiştirme:
Bazı meyvelerin genç dalları toprağa dikilince köklenir. Böyle yetişen fidanlar aşı gerektirmeden aslına uygun meyve verir. Ayva, iğde, fındık, üzüm, ahududu, zeytin, incir, nar, limon ve mandalina çelikten yetiştirilir.
Çelik ilkbaharda henüz ağaçlara su yürümeden alınır. Seçilen ağacın bol güneş gören sağlam ve düzgün,bir yıllık dallarından kesilir.Dal en az kurşunkalem kalınlığında olmalıdır. Cinsine göre 15- 40 cm. bir parça kesilir.İnce olan uç kısmı alınır. Çelikleri gübreli toprağa iyice gömülür. Dışarıda 1-2 göz bırakılır. Yaz boyunca bol sulanır.Yeteri kadar büyüdükten sonra sonbaharda  asıl yerine dikilir.
Kök sürgünüyle yetiştirme:
Bazı ağaçlar köklerinden sürgün verirler. Bunlar sonbaharda yerlerinden çıkarılarak asıl yerlerine dikilir.
Zeytin, incir, nar, ayva, üzüm, fındık, vişne ve ahududu kök sürgünüyle yetişir ve aslına uygun meyve verir. Aşılı ağaçlardan  çıkan sürgünler yabani olur. Aşı gerekir.
Aşı ile yetiştirme:
Sağlam ve dayanıklı yabani fidanlara aşı yapılarak çok kaliteli meyveler elde edilir. En yaygın usul budur. Aşılı fidanları daima güvenilir bir fidanlıktan temin etmelidir. Fidanlar çıplak köklü veya saksı içinde satılır.
DİKİM ZAMANI
Çıplak köklü fidanlar sonbaharda yaprak dökümünden ilkbaharda su yürüyünceye kadar olan zamanda dikilir. Çok soğuk yerlerde su yürümeye yakın dikilmesi daha iyi olur. Saksıda yetişmiş olanlar her mevsim dikilebilir ama çok sıcak zamanlar pek uygun değildir.
Herhangi bir sebepten dikim gecikirse toprakta geniş ve sığ bir çukur açılır. Fidan kökleri çukura hafif eğimli olarak uzatılır. Toprakla örtülür. Bastırılır ve sulanır. İlk fırsatta çıkarılıp yerlerine dikilir.
Fidan dikimi yağışsız ve aşırı soğuk olmayan bir günde yapılır.
ÇUKUR AÇMA
Çok sayıda fidan aynı bahçeye dikilecekse bu alan sonbaharda bol gübre ilavesi ile derince bellenir. Hatta mümkünse kirizme yaptırılır. Bu durumda çukurlar dikimden birkaç gün önce açılabilir.
Bahçe kazılmayacaksa çukurlar dikimden en az 1-2 ay önce açılır. Her çukur 1 metre çap ve 60 cm. derinlikte  olmalıdır. Kazılırken üst toprak bir tarafa alt toprak başka bir tarafa ayrılır. Yabani ot ve iri taşlar ayıklanır. Üst tabaka toprak bolca yanmış gübre ile karıştırılır.
DESTEK ÇUBUKLARI
Fidan dikilmeden önce destek çubukları hazırlanır. Bunlar yeteri kadar uzun, uçları sivriltilmiş,sağlam ve budaksız olmalıdır. Çubuklar fidan için açılmış çukurlara önceden sağlamca çakılır. Fidan dikilecek yerden 15-20 cm öteye çakılmalıdır. Dikimden sonra fidan destek çubuğuna sağlam ve yumuşak bir bağla bağlanır. Hazır satılan bağlar da kullanılabilir.
DİKİM BULAMACI
Bir tenekeye bir kürek taze gübre ve iki kürek killi toprak konur. Su ilave edilerek eritilir. Akıcı bir bulamaç olmalıdır. Fidanlar önce bu karışıma batırılır,daha sonra dikim yapılır. Bu karışım köklenmeyi çabuklaştırır. Ancak şart değildir.
FİDAN DİKİMİ
Fidan köklerinin yaralı ve ezik yerleri budanır. Tepe dalları biraz kısaltılır. Çukura bir miktar gübreli üst toprak atılır. Hafif bir tümsek yapılır. Fidan dikim bulamacına batırılır ve kökleri bu tümseğe yayılır. Köklerin arasında boşluk kalmayacak şekilde toprak doldurulur. Çukur yarıya kadar dolunca ayakla hafifçe sıkıştırılır. Tekrar toprak ilave edilir. En son bir daha sıkıştırılır. Aşı yeri hafifçe örtülmelidir. Sulama açısından çukurun çevresi çanak şeklinde düzenlenir. Fidanın çevresine birkaç kürek gübre saçılır. Bolca sulanır. Destek çubuğuna  bağlanır. Dalın yaralanmaması için bağlar kurdele biçiminde olup sekiz şeklinde bağlanmalıdır.
YIL BOYUNCA MEYVE AĞAÇLARININ BAKIMI
SULAMA
Meyve ağaçları eğer yağış yeterli değilse, ilkbaharda çiçeğe durduktan sonra sulanmaya başlanır.Yaz ve sonbaharda devam edilir.Yazın yetişkin ağaçlar her 15 günde, yeni fidanlar haftada bir sulanmalıdır. İlk ve sonbaharda daha seyrek verilebilir. Bu mevsimlerde çok fazla yağış oluyorsa sulama yapılmaz.
En doğru sulama ağacın tarlasına su verilmesidir. Ev bahçelerinde bu pek mümkün olmaz. Bu yüzden her ağacın çevresine tacı genişliğinde bir çanak yapılır. Su burayı dolduruncaya kadar akıtılır. Ağacın yalnızca dibini sulamanın faydası azdır. Zira asıl suyu emen kılcal kökler ağaçtan epey uzağa yayılır. Sulamayı gece yapmak en uygunudur. Ağacın gövdesini ıslatmamalıdır.
ZARARLILARLA MÜCADELE
Meyve ağaçları mantar ve böcek türü bir çok zararlıya karşı savunmasızdır. Bu yüzden düzenli bir ilaç mücadelesi gerektirir.
İlk ilaçlama kış sonunda gözler uyanmadan önce  yapılır. Kışlık yağ diye bilinen bu ilaç yalnızca yaprak döken ağaçlara ve malta eriği, zeytin gibi ağaçların gövdelerine uygulanır. Ağaç üzerindeki böcek yumurtalarını ve parazitleri öldürerek hastalık riskini azaltır.
Bu ilaç güneşsiz,rüzgarsız ve puslu havada yapılmalıdır. Hava ne kadar nemli olur ve ilaç geç kurursa o kadar  iyidir.
Baharda tomurcukların yeşil rengini göstermesiyle birlikte düzenli bir ilaçlama programı uygulanır. Bir ağaç bahar ve yaz boyunca 6 kez ilaçlama gerektirir.Yalnız çiçekleri tam açmış haldeyken ilaç yapılmaz. Bunun için çiçeklerin çoğunun dökülmesi beklenir.
Çoğunlukla mantar ve böcek ilacı birbirine karıştırılıp aynı anda uygulanır.
Farklı zararlılar, farklı ilaç gerektirir.
Bu konuda ilaç temin edilen yerden ayrıntılı bilgi alınmalı, reçetede yazılan talimatlara uyulmalıdır. 
İlaçlama sırasında dikkat edilecek noktalar:
Bu maddeler çok zehirli oldukları için maksimum dikkat gerektirirler. Özellikle çocuklar ve ev hayvanları ilaç yapılan sahadan uzak tutulur.
İlaçlama ile ilgili her şey yiyecek saklanan yerlerden uzakta, en iyisi kilit altında tutulmalıdır.
İlaçlama için en uygun zaman sakin, rüzgarsız ve güneşsiz havalardır. Akşam üstleri bu iş için idealdir. Yağmurda veya yağmur riski varsa ilaç yapılmaz.
İşlemi yapacak olan kişi mutlaka koruma tedbirleri almalıdır.
Gözlük, maske ve eldiven kullanılmalı,kazara ilaç göz veya deriye değecek olursa derhal bol su ve sabunla yıkanmalıdır. İşlem sırasında bir şey yenmez ve içilmez. (Özellikle sigara içmemelidir.)
İlacın hazırlanması:
İlaç önce az suyla eritilir. Daha sonra belirtilen ölçüde su konur. İlaçlama kabının ağzına bir tülbent konur ve ilaç bundan süzülerek doldurulur. Özellikle toz ilaçlar iyi erimezse püskürtücüyü tıkayabilir.
İlaçlama:
Ortalama büyüklükteki bir ağaç en az 5-6 kg  sulandırılmış karışımla adeta yıkar gibi ilaçlanır. Gövde ve dallar da tamamen ıslanmalıdır. Yetersiz ilaçlamanın fazla bir faydası olmaz.
Sistemik denilen ve bitkinin içine nüfuz eden ilaçlar kullanıldığında meyveler en az 14 gün toplanmamalıdır.
Yüzeysel etkili olanlarda ise 3-4 gün sonra hasat yapılabilir.
Mümkün olduğu kadar sistemik ilaçlar kullanılmamasını tavsiye edeceğim. Böylece ilaçlardan daha az etkileniriz.
İlaçlama sonrası
Her iş bittikten sonra  artıklar yok edilir ve kullanılan kaplar iyice temizlenir.İlaçlama kabına bir miktar temiz su konarak bir süre püskürtme yapılır.Böylece birikmiş artıklar temizlenmiş olur.Bu kaplar başka iş için kullanılmaz.İlaç yapan kişi de kıyafetini değiştirir.Bol su ve sabunla iyice temizlenir.
Aslında bir çevreci olarak bu tür maddeleri kullanmayı hiç istemem ama ne yazık ki başka çare bulamıyorum. Bu yüzden hastalıklara daha dayanıklı olduğunu farkettiğim bazı meyveleri ilaçlamıyorum.
Dut,incir,trabzon hurması, muşmula, nar, vişne, can eriği, ahududu, çilek ve frenk üzümü bahçemdeki ilaç istemeyen meyveler. Buna karşılık:
Elma, armut, ayva, şeftali, kiraz, kayısı, yaz ve sonbahar erikleri mutlaka ilaç gerektiriyor.
Bu arada mantar hastalıkları için kullanılan bakır çözeltisi esaslı ilaçların çevreye böcek ilaçlarından çok daha az zarar verdiğini de belirteyim..
AĞAÇLARIN BESİN İHTİYAÇLARINI KARŞILAMA
Ağaçların topraktan  eksilttikleri besin maddelerini her yıl yerine koymamız gerekir. Bu da sonbaharda gübreleme yoluyla yapılır. Yalnız çok kuvvetli büyüyen ve meyveye yatması geciken fidanlara 1-2 yıl gübre verilmez. Bir yıl az bir yıl çok meyve yapan ağaçlarda gübre ürün yılı verilir, dinlenme yılında verilmez.
Önce ağacın çevresindeki yabani otlar sökülür. Gübre ağaç tacının genişliğince ağacın çevresine eşit olarak yayılır. Toprak bellenir. Organik maddelerden malç yapılmışsa(ot,saman, kuru yaprak gibi..) bu da toprağa karıştırılır. Gövde ve yüzeye yakın köklere zarar vermemek için gövdeye yakın yerler el çapası ile işlenir
                                                    BUDAMA
Kış ayları budama zamanıdır. Bütün meyve ağaçları az veya çok budama gerektirir. Yeni fidanlarda şekil,daha ileriki yıllarda da ürün budaması yapılır. Budanmayan ağaçlar çalılaşır ve meyve kalitesi düşer. Fazla uzayan ağaçlardan meyve toplamak, ilaçlamak çok güçleşir. Budamanın aşırısı da iyi değildir.
Budama her ağaca göre değişen karmaşık bir işlemdir. Doğru teknik kullanılmadığı takdirde ağaçlar zarar görür. Kaliteli ve uzun ömürlü meyve ağaçları için mutlaka profesyonel yardım almak gerekir.
 
 
Aşağıdaki bilgileri gönderen Dr. Veli Erdoğan'a teşekkür ederiz.
Meyve ağaçlarında tohum ile çoğaltılmayı kullanmıyoruz. Çünkü tohumlardan çıkan bitkilerde genetik yapıları itibarı ile açılma söz konusudur ve her birey farklı bir yapıda olur. O nedenle aşı, çelik, daldırma, ve doku kültürleri gibi vegetatif (klon) çoğaltma yöntemlerini tercih ediyoruz. Tohumları ise anaç elde etmede kullanıyoruz ve çıkan bitkileri mutlaka aşılıyoruz.
Ikincisi ise, bodur meyve yetiştiriciliğinde günümüzde en popüler olan bodur türler elma ve kirazdır. Halen pek çok bahçe kurulmaktadır. Armut ayva üzerine aşılandığı zaman bodur ağaçlar oluşmaktadır. Ancak ülkemizde çok yaygın değildir.
Son bir nokta da bahçeye meyve ağacı dikerken tozlayıcısını da dikmek gerekir. Zira meyve elde etmek icin çiçeklerin tozlanıp döllenmesi gerekir. Unutulmamalıdır ki pek çok meyve turu arı ile tozlanmaktadır. Çiçeklenme zamanında bahce içinde arı bulunması bu açıdan önemlidir.
 Dr. Veli Erdoğan
Alıntı.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı mustafa kemal alkoç

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 5973
  • Yer: istanbul
    Yaş: 57
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: Bir adet teknik kütük kovan, 82 adet dolu 50 adet boş
  • Rakım: 61
Ynt: Her meyve güzeldir.Yeterki tadı tuzu yerinde olsun.
« Yanıtla #2 : Kasım 06, 2010, 20:56:50 »
Aman arkadaşlarım benim düştüğüm hatalara düşmeyin doğruyu geç öğrendim. Bu gün meyve ağaçı diksem nelere dikkat ederim dinleyin lütfen dün bunları yapmamanın acısını cekiyorum.1.Bölge fidanı 2.Herfidanın yanına mutlaka tozlayanı.3.Ağaçın çinsine göre toprak dranaj ve derinlik kalitesi yani kökleri derine giden ağaçların uygun toprağı bulması.Bodur veya yarı bodur fidan tercih edin.5.Sıralı dikin derin geniş eşin ama aşı yeri dışarda güney doğuya bakacak şekilde dikin.6.Bahcenin kuzeyine soğuğu seven fidanları dikin.7.Her ağaçı kendi tarzında mutlaka sfır kesimle budayın budanan dalın yerinde parca kalmasın yara kapanamaz çürüme başlar.8.Sert topraklı taşlı yerlere ya fidan dikmeyin yada traktör kepçesiyle kök gelişimi için geniş yer açın.Kimsal gübre kullanmayın hayvan gübrelerini dinlendirip ve yeni üretilmiş bio gübreler kullanın9.Toprağınızı mutlaka analiz ettirin.ZAMANIN GEÇMEYEÇEĞİNİ DÜŞÜNENLER HEP YANILMIŞTIR EN İYİSİNİ YAPKİ YANILMIŞ OLMAYASIN
SADECE VAZGEÇENLER KAYBEDER.

İNSAN ÖZLEMEMELİ.

HAYAT BANA ARICILIK, ARICILIK BANA HAYAT VERDİ.

Arı diye bir derdim var bin dermana değişmem

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 79
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Her meyve güzeldir.Yeterki tadı tuzu yerinde olsun.
« Yanıtla #3 : Kasım 06, 2010, 21:01:51 »
   YENİ BİR BAHÇE
 Yeni bir bahçe sahibi olduğumuz da ilk yapacağımız iş bir planlama yapmak olmalıdır. En baştan kurulacak doğru bir bahçe düzeni bizi ileriki yıllarda üzecek yanlışlıklardan koruyacaktır.
Öncelikle bahçemizde neler olsun istiyoruz? Meyve ve sebze yetiştirmeyi düşünüyor muyuz? Çocuklarımız var mı? Varsa onların rahat ve emniyetini de hesaba katmamız gerekir.
 Aklımıza gelen her şeyi ekip dikmeye kalkıştığımız takdirde  bahçe kısa sürede bir labirente dönüşür ve huzur değil stres kaynağı bir yer haline gelir. Bu yüzden bahçemizi öyle planlamalıyız ki hem ihtiyaçlarımıza cevap versin, hem de zevkimize hitabetsin. Aynı zamanda yorgunluğumuzu,sıkıntımızı unutturacak bir mekan haline gelsin.
Bahçemizin iskeletini bir kere sağlamca kurduktan sonra istersek her yıl ufak tefek değişiklikler,yeni çeşitlerle  onu bir tablo gibi farklı renklerde işleyebiliriz. Zaten bir bahçede yenilik düşünülmediği anda, varolan hali korunmaya çalışılsa bile gerileme başlar ve kısa zamanda eski güzelliğini kaybeder.
Bahçe konusunda profesyonel yardım alabilir veya bahçemizi olduğu gibi başkasına dizayn ettirebiliriz tabii..Ama hiçbir zaman kendi elimizle yaptığımız bir bahçe kadar benimseyemez ve zevk alamayız.
En iyisi iki arada denge kurmaktır.Bahçemizi dizayn ederken  tavsiye ve yardım alsak bile (ki bu yeni bahçeciler için kesinlikle şart..) gücümüz nisbetinde kendi emek ve fikirlerimizi de katmak  çok yerinde olacaktır.
Bütün bu işlerle uğraşırken  ruh ve beden sağlığımız için çok faydalı,aynı zamanda  zevk ve gurur verici bir hobi edinmiş oluruz.
GENEL KURALLAR
- Bahçe kurarken ilk önce sınırlar belirlenir. Bu iş duvar,telörgü veya  çeşitli materyaller kullanarak  yapılabilir yahut bitkilerden yararlanılabilir.Çit yapmaya elverişli herdem yeşil veya yaprak döken bir çok  bitki vardır.
- Bahçede su mevcut olmalıdır.Bir çok yerde musluk suyunu bahçe sulamada kullanmak yasaktır. Buna göre bir düzenleme yapılır.
- Arazi fazla eğri büğrü ise toprak tesviyesi yapılır Varsa inşaat artıkları ve iri taşlar tamamen temizlenir. Baştan aşağı kazılarak boşluklar doldurulur.Yabani bitkiler kökleriyle beraber  ayıklanır. Sebze, meyve ve çim yapılacak yerler kirizme yapılsa daha iyi olur.
- Hafif bir eğimin zararı yoktur ama eğim fazla ise seki yapmak iyi olur. Dümdüz arazilerde drenaj problemi olabilir.Yağışlı mevsimde duruma bakılır ve gerekirse tedbir alınır.
- Bahçe planı dikkatle yapılır. Evin manzarası dikkate alınır. Sabit yollar ayrılır. Oyun alanı, park yeri, çiçek yatakları, sebze ve meyve için yer ayrılır.
- Çardak,havuz düşünülüyor ama hemen yapılamıyorsa,bunlar için muhtemel yer ayarlanarak buralara kalıcı bitki dikilmemelidir.
- Bahçeye dikilecek kalıcı bitkiler tesbit edilir. Özellikle küçük bahçelerde seçim çok dikkatli yapılmalıdır. Ağaçların 10-15 yıl sonra ne büyüklükte olacakları düşünülmelidir.  Bir de bahçe hemen tıka basa doldurulmayıp, ileride ekilecek bitkiler için biraz boşluk bırakılır. Bitki seçiminde iklim ve toprak özellikleri de çok önemlidir. Bu konuda çevredeki bitki örtüsü önemli bir rehberdir.
- Ağaçlar arasında yeterli boşluk bırakılmalı,gül gibi güneş seven çiçekler için hiçbir zaman gölge olmayacak yerler ayarlanmalıdır. Mevsimlere göre güneş ve gölge durumu değişir. Bu da hesaba katılmalıdır.
Herdem yeşil kalan bitkiler bahçeyi yıl boyu canlı tutar ancak kışın da gölge vermeye devam ettiği için eve yakın dikilmemelidir. Yaprak döken ağaçlar yazın gölge ve serinlik verir, kışın ise  güneşi engellemez.
BAHÇE ALETLERİ-BİTKİ TEMİNİ
Bahçe için gereken alet-edevat eksiksiz bir şekilde sağlanmalıdır.Malzeme kaliteli ve kullanışlı olmalıdır. Bunları düzenli bir şekilde saklayacak bir yer gerekir.
Bitkileri mümkünse yakın ve güvenilir bir seradan sağlamak iyidir. Aynı iklimde yetiştiği için bitkilerin tutma oranı yükselir. Gelişi güzel alınan bitkiler bahçeye hastalık taşıyabilir. Bu yüzden sabit bir yerden alışveriş yapmak en uygunudur. Alınan bitki hakkında mutlaka bilgi alınmalı, hatta not edilmelidir. Böyle yerler gül ve ağaç budama zamanı ziyaret edilerek, bu konularda tecrübe edinilebilir.
 ÇİM YETİŞTİRME
Herkes bahçesinin yemyeşil çimlerle kaplı olmasını ister. Çim ekmek pek amatör işi değildir. Kalıcı bir çim için uzun ve yorucu bir ön hazırlık gerekir. Daha sonrasında ise yıl boyu düzenli bir bakım ve sıcaklarda hergün sulanmak ister.
- Çok çeşitli çim tohumlarından bahçe için en uygunu seçilir. Susuz yerler ,oyun alanları veya gölge için ayrı tohum karışımları bulunur.
- Bahçede çim ekilecek yer hiç olmazsa bir yıl boş bırakılmalıdır. Bu arada toprak zaman zaman işlenir ve yabani otları temizlenerek  çim için hazırlanır. Böylece ayrık vs.  gibi otların nesli tüketilir. Bu iş için gerekirse ot ilacı kullanılır.
 SEBZE-MEYVE BAHÇESİ
- Sebze ve meyve bahçesi bol güneşli ve rüzgar almayan bir yere yapılır. Ayrı bahçe yapılamıyacaksa  bazı meyveler süs ağacı niyetine ön bahçede de çok güzel durur. Mesela nar, trabzon hurması, muşmula her mevsim farklı güzelliklere bürünerek bahçeyi süsler.
- Sebze için küçük bir yer dahi yeterli olur. İyi bakım, bol gübre ve suyla az yerden bol sebze alınır. Bahçe varsa az da olsa mutlaka sebze yapılmalıdır. Hormonsuz sebzeleri başka nereden bulabiliriz yoksa?
(Bakınız: MEYVE BAHÇESİ -  SEBZE BAHÇESİ)


Muşmula
TOPRAK ÇEŞİTLERİ
Bitkilerin, dolayısıyla bizim de yaşamamız için değişmez bir unsur olan toprak her yerde aynı değildir. İçindeki maddelere göre farklı isimler alır. Her bitki her toprakta yetişmez. Tarıma elverişli olmayan toprakları katkı maddeleri ile zenginleştirerek kullanmak da mümkündür. Bahçemizin toprağını iyice inceleyip bitkilerimizi ona göre seçmemiz daha iyi olur. Belli başlı çeşitler şunlardır:
KUMLU TOPRAK
Hafif,çabuk ısınan ama fazla su tutmayan bir topraktır. Özellikle erken sebze ve çiçek elde etmek için idealdir. Besin maddelerini çabuk kaybeder.  Ağır gübreler (inek gübresi) katılarak  toprak zengin ve su tutar hale getirilir.
KİLLİ TOPRAK
Ağır, su tutan, besince çok zengin ama zor işlenen bir topraktır. Geç, fakat bol ürün verir. Biraz kum, kompost veya hafif gübrelerle ile gevşetilir.
KİREÇLİ TOPRAK
Açık renkli, taşlı ve su tutmayan bir topraktır. Bitkilerin çoğu bu topraktan hoşlanmaz. Bol gübre katılarak kullanılabilir.
HUMUSLU TOPRAK
Siyah renkli,zengin, yumuşak ve su tutan bir topraktır. Özellikle asit seven bitkiler bu toprakta çok güzel yetişir.
En ideal toprak killi,kumlu besin maddelerince zengin karışım topraklardır. Bitkilerin çoğu böyle topraklarda iyi yetişir.
BESİN KAYNAKLARI
Üzerinde bitki yetiştirilen toprak bir müddet sonra içindeki besinin çoğunu tüketir.Verimli olabilmesi için kaybettiği besini geri koymak gerekir. Bunun bir kaç yolu vardır. Bahçemde hiç bir şekilde suni gübre kullanmadığım için yalnızca tabii besin kaynaklarından bahsedeceğim.
ÇİFTLİK GÜBRESİ
Her türlü çiftlik hayvanından elde edilir. Zengin bir besin kaynağıdır. Kullanılmak için en az bir yıl beklemiş olması  gerekir.Taze iken kullanılması riskli olur. Bitkileri yakabilir veya toksik etki yaparak zararlı olur. Bu gübre açıkta bırakılırsa güneş ve yağmurun tesiriyle gücünün çoğunu kaybeder. Kullanılıncaya kadar üzeri örtülü bir yerde saklanmalıdır.
KOMPOST
Her türlü mutfak ve bahçe artıkları ile hazırlanır. Bahçesi olan herkes kompost hazırlayabilir. Bu şekilde hem artıklar değerlendirilmiş, hem de çok kıymetli bir gübre bedava elde edilmiş olur. Kompostun çiftlik gübresine karşı önemli bir avantajı da en hassas tohumlarda bile yakma tehlikesi olmadan kullanılabilmesidir
Kompost hazırlanması:
En basit usul;
Bahçenin bir köşesine geniş bir çukur açılır. Hayvani artıklar ve yağ hariç her türlü organik mutfak artıkları,sebze,meyve kabukları,kesilmiş çimler,kuru yaprak ve her türlü bahçe artığı bu çukura dökülür. Ara sıra bir kürek gübre veya toprak atılır. Yumurta kartonları, gazete kağıdı ve eski karton kutular parçalanarak bu artıklara eklenirse bileşimindeki karbon nedeniyle yanmayı çabuklaştırırlar. Çukur dolunca yanına yenisi kazılır ve dönüşümlü olarak kompost hazırlamak kolaylaşır. Kompost arada bir çatal belle alt üst edilir. Çukur yağmurdan korunmalıdır. Kompost ıslanırsa yanması gecikir. Ertesi yıl çürüyen artıklar mükemmel bir gübreye dönüşerek kullanıma hazır hale gelir.
Dikkat:
Aşağıdakilerin hiçbiri komposta katılmaz:
Çimlerde ot ilacı kullanılmışsa ilk 4 biçilmede çıkan artıklar,
Hastalıklı bitki artıkları,meyve ağacı yaprakları,
Naylon,plastik gibi maddeler  ve zehirli artıklar,
Et, kemik ve yağ artıkları toksik etki yapabileceği için komposta katılmaz.
YEŞİL GÜBRE
Yonca,bakla ve bezelye gibi bitkiler sonbaharda ekilir. İlkbaharda ürün toplandıktan sonra bitkiler yatırılır. Sürülerek veya bellenerek toprağa karıştırılır. Bu tür bitkiler toprağa azot kazandırarak çok faydalı olurlar.
Bunların dışında piyasada bio gübre olarak tanınan hazır paketlenmiş ve işlenmiş  tabii gübreler de mevcuttur.Bu gübreler steril olması ve kolay kullanılabilmesi açısından iyidir.
Bir de eğer bulunabilirse kurumuş kan ve öğütülmüş boynuz karışımları her türlü bitki için elverişli çok kıymetli tabii gübrelerdir.
 
MALÇ
Ağaç,çiçek ve sebze gibi ekili bitkilerin çevresindeki toprağın bir takım maddeler serilerek örtülmesine malçlamak veya malç yapmak denir.
Malçın bir çok faydası vardır.otlanmayı azaltır,hatta çoğu zaman önler.Suyun buharlaşmasını önleyerek yazın toprağı serin ve nemli tutar. Kış aylarında ise hassas bitkilerde köklerin donmasına mani olur. Toprak suyla direkt temas ederek kabuk tutmaz ve sertleşmez.Bu suretle hem su,hemde zaman kaybına engel olur.Ayrıca malç malzemesi olarak organik maddeler kullanılırsa  toprağı zenginleştirir.
Malzeme olarak:
Yanmış gübre,bahçe kompostu,kuru ot,yaprak,kesilmiş çim, talaş halinde kıyılmış ağaç kabuk ve dalları ve çam iğneleri kullanılabilir.
Bunlardan herhangi biri baharda toprak çapalanarak yabani otları temizlenmiş toprağa 5 cm kalınlıkta yayılır. Sonbaharda gübre ile beraber çapalanarak toprağa karıştırılır.Yalnız ağaç kabukları en az 3 yıl kullanılabileceği için sonbaharda toplanıp kaldırılır.
Bu arada çam iğneleriyle yalnızca asit seven bitkilere malç yapılır. Çilek,ortanca va açelya türleri için kullanılabilir ama sebzeye iyi gelmez.
Kesilmiş çimler de yayılıp hafifçe kurutulduktan sonra malç için kullanılır.Ot ilacı kullanılmışsa ilk 4 biçmede çıkan çimler malç veya kompost için kullanılmamalıdır.
Malç yayılırken malzemenin bitki gövdesine değmemesine dikkat edilmelidir. Çürüme yapabilir.
Kağıttan da malç olur. gazete kağıtları ve eski kartonların yanı sıra erken ürün almak için bazen siyah kağıttan da malç yapılır. Siyah naylon da kullanılabilir. Özellikle çilek ve bazı sebzeler toprağa serilmiş ince siyah naylon örtülerde açılan kesiklere dikilerek yetiştirilir. Böylece kolay ve erken verim alınır.
Alıntı.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22803
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 53
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Her meyve güzeldir.Yeterki tadı tuzu yerinde olsun.
« Yanıtla #4 : Kasım 06, 2010, 21:12:00 »
Yeni bölüm açtığım için Büyükşeften bana fırçayı yedirtmek için ne güzel kopyalama yapıyorsunuz.

Kopyalama bilgiye ihtiyacımız yok ki.

Yaşadıklarımızı paylaşacağız aynı arılarda olduğu gibi.

İnternet alemindeki doğruluğu test bile edilmemiş bilgileri buraya koymanın bence alemi yok.

Hiçbir cümleyi bile okumadım ilgi alanımda olmasına rağmen...

Ben fırça yediğimde bak işte Büyükşef ikaz ettim demek üzere bu satırları yazmak zorundaydım kusuruma bakmayın. :)

http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

[email protected]


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı mustafa kemal alkoç

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 5973
  • Yer: istanbul
    Yaş: 57
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: Bir adet teknik kütük kovan, 82 adet dolu 50 adet boş
  • Rakım: 61
Ynt: Her meyve güzeldir.Yeterki tadı tuzu yerinde olsun.
« Yanıtla #5 : Kasım 06, 2010, 21:24:33 »
Halil bey bu taşı kendime kabul etmesem olurmu?
SADECE VAZGEÇENLER KAYBEDER.

İNSAN ÖZLEMEMELİ.

HAYAT BANA ARICILIK, ARICILIK BANA HAYAT VERDİ.

Arı diye bir derdim var bin dermana değişmem

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22803
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 53
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Her meyve güzeldir.Yeterki tadı tuzu yerinde olsun.
« Yanıtla #6 : Kasım 06, 2010, 21:43:47 »
Halil bey bu taşı kendime kabul etmesem olurmu?

Ben dahil hepimize.
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

[email protected]


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 57
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: Her meyve güzeldir.Yeterki tadı tuzu yerinde olsun.
« Yanıtla #7 : Kasım 06, 2010, 21:46:21 »
Arıcılıkta ya da başka alanlarla ilgili, kendi bilgi ve tecrübelerimizi yazdığımızda, tadından yenilmez oluyor. Kişilerin kendi üsluplarıyla yazdıklarını okurken çok zevk alıyoruz.

Bir konuyu anlatırken, bilimsel kaynaklardan alıntılar yapmak normal.

Fakat internet ortamında başka sitelerde olan yazıları aynen kopyalayıp, foruma yapıştırmak doğru bir yöntem değil.

Eğer internet ortamında beğendiğimiz bir yazı varsa, en iyi yöntem hangi konuyla ilgili olduğunu özetleyip oranın linkini vermek.

Bunun sebeplerini kısaca izah edeyim.

1) Sonuçta oturup bu yazıyı yazan birisi var. Birebir kopyalayıp yazarının isminden bile bahsetmemek emeğe saygı azlığı oluyor.

2) Sitenin yöneticileri olarak bütün yazıları okumak zorundayız. Çünkü yazılar arasında olabilecek hukuka aykırı bir cümle bizim başımızı yakar.

İlgi alanımıza doğrudan girmeyen çok uzun yazıları okumak zorunda kalmak hakikaten sıkıntılı birşey.

O yazıya link verildiğinde yazıdan kaynaklanan sorumluluklar diğer sitenin oluyor.

3) En önemli madde ise Google indeksi ile ilgili. Google sitelerin değerlerini hesaplarken özgün içeriğe büyük önem veriyor.

Daha önce bir sitede yayınlanmış ve google indeksine girmiş yazıları, başka bir site de aynen kopyalarsa google bu siteyi kopyacı site olarak değerlendiriyor.

Kopyacı siteleri gerilere atıp site puanlarını düşürüyor.

Şu anda arıcılıkla ilgili konularda google indeksinin üst sıralarındayız ve forumumuzun site puanı çok yüksek.

Kopya içerikler çoğaldıkça bu puan aşağılara doğru düşer.

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 79
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Her meyve güzeldir.Yeterki tadı tuzu yerinde olsun.
« Yanıtla #8 : Kasım 06, 2010, 21:49:01 »
 Değerli kardeşim kusura bakmayın.Rica ediyorum girdiğim alıntı yazıları lütfen silin.Sıcağı sıcağına.Zahmet olacak.Uyarıya teşekkürler.Haklısınız.Selamlar.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 57
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: Her meyve güzeldir.Yeterki tadı tuzu yerinde olsun.
« Yanıtla #9 : Kasım 06, 2010, 21:57:54 »
Bu arada bağ bahçe bölümü ile ilgili görüşlerimi açıklayayım.

Genel tavır olarak yayıncılıkta bir konuda uzmanlaşmadan yanayım. Konu bölünmüşlüğünün artması hem izleyicileri hem de yöneticileri zorlayan bir süreç.

Ben internette dolaşırken, her konudan bir parça olan siteleri değil, özgün ve sınırları belli bir konuda yayın yapan siteleri takip etmeyi her zaman tercih ederim.

Arıcıların aynı zamanda doğaya duydukları özlemle alakalı olan bağ bahçe işlerinin forumda yer almasına itirazım yok.

Bu konular benim çok kalem oynatıp içerik yönetimi yapabileceğim alanlar değil.

Halil Bilen'in konuyla ilgili birikimi nasıldır bilmiyorum.

Eğer o da benim gibi ise, sitenin bu bölümü için, içeriği yönlendirebilecek moderatör arkadaşlara ihtiyacımız olacak.

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22803
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 53
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ynt: Her meyve güzeldir.Yeterki tadı tuzu yerinde olsun.
« Yanıtla #10 : Kasım 06, 2010, 22:04:45 »
Murat abi, vişne konusunda sen iyisin zaten. :D

Malum dayımın yanında sebze - meyve konusunda da genelde hasat bölümü olmak üzere  :D gördüğümüz birşeyler var.

Ama bağ-bahçe dendiğinde olay o kadar geniş ki...

Benim arı çiftliği mevzusu içinde yeri olacak konulardan ama benim şansım dayım zaten yanımda olacak Allah uzun ömür versin.

Tecrübeler edindikçe paylaşımlar yaparız ama moderatör olayı gerçekten iyi olur...
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

[email protected]


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 79
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Her meyve güzeldir.Yeterki tadı tuzu yerinde olsun.
« Yanıtla #11 : Kasım 06, 2010, 22:18:30 »
 Bu konuda ziraatle bilimsel ve pratik olarak ilgilenen üye kardeşlerimizden olumlu yanıt çıkacağına eminim.Haydi hayırlısı.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""

Çevrimdışı hatkobi

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3129
  • Yer: Ankara
    Yaş: 79
  • Mehmet Bİ.Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
Ynt: Her meyve güzeldir.Yeterki tadı tuzu yerinde olsun.
« Yanıtla #12 : Mayıs 15, 2015, 00:16:22 »
Ömür boyu attığınız her adım meyve gibi olsun.Çok teşekkürler.Yararlı olacağına eminim.
""  En mutlu insanlar; en güzel şeylere sahip değiller.
     Onlar, sahip oldukları her şeyi en güzel şekle sokanlardır. ""