Bu yazacaklarımın altyapısına, geçtiğimiz hafta arası yaptığım mum güvesine yönelik makale-literatür araştırmaları esnasında karar verdim.
Yazalım ki belki de referans olur...
Mum güvesinin yaşam döngüsüne dair araştırmalar yaparken geldiğim noktada modern arıcılık işletmelerinde mutlaka olması gereken malzemeler arasında sanayi tipi derin dondurucular çoktan yerini almış olmalıydı...
Çünkü hem mum güvesi ile mücadelede hem de polenleri kurutmadan taze saklayabilmek için derin dondurucu şart... Hiç kimse ceviz yaprağından falan bahsetmesin, onlar aspirin tedavisi bile değilmiş.
Ya da depo türü ortamı 7 °C altında sürekli tutabilecek soğutma sistemleri.. Bunun içinde projeler üretilmeli... Uygun boyutlarda soğutma sistemli metal konteynerler.
Dolayısı ile sanayi tipi derin dondurucular ya da depo soğutucularının desteklemeler kapsamında belirli oranda hibelerle arıcılara kazandırılması gerekiyor.
Ülkenin balmumunu-polenini kelebeklere yedirmemek adına böyle bir girişimde bulunmalı büyük umutlar beslediğimiz İl birliklerimiz ve Üst birlik...
Sanayi tipi derin dondurucu üretimi yapan firmalara istenen özellikler verilerek çerçeve boyutlarına uygun dolaplar yaptırılabilir.
Yine konteyner üreticilerine istenen soğutma sistemleri ile donatılmış sistemleri yaptırabilirler talepleri toplayarak...
Büyükbaş hayvancılığa hayvanın %10'luk değerinde teşvik veriliyor ama arıcılığa daha az yaklaşımından daha etkili bir yaklaşım olmaz mı?
Biz destekleme vb. para istemiyoruz yüce devletim diyerek. Arıcılara %50 hibe derin dondurucu ya da soğutma sistemleri...
İyi de bu derin dondurucular ya da soğutma sistemlerinin tüketeceği elektrik...
İşte en kolay yer orası...
Taze birkaç kilogram fazladan poleni bugünlere taşıyan derin dondurucular enerji masrafını karşılarlar...
Arılıklarda elektrik yok ama derseniz ona da yapacak birşey yok...
Ben sırf bu işler için sanayi tipi derin dondurucu almayı düşünüyorum da...
Yine başka bir bakış açısı...
Kovan başı 6 TL. peşine düşen ülkemiz arıcısına şimdi deseler ki teşvik yerine derin dondurucu...