Gönderen Konu: Ayçiçeği balı  (Okunma sayısı 36792 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimiçi Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12187
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 73
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #60 : Haziran 04, 2015, 23:09:44 »
kesinlikle iyi sıkıştırılmalı hele bal akımı başladığı zaman.


Ne amaç güdülüyor?

Çevrimdışı dogan_1332

  • Larva
  • **
  • İleti: 78
  • Yer: konya
    Yaş: 50
  • ilhan_1332@windowslive.com
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 400
  • Rakım: dört yüz
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #61 : Haziran 04, 2015, 23:14:36 »
20 çıta ile bal akımına girdiniz 2  çıtasını alın 18 e düşürürsen petekli bal daha çok olcak ananın önünü daha iyi kesecek(yavru yapması engelleyerek bal tüketimi azalacak)ben öyle yapıyorum şahsen hatam varsa bilmek isterim

mustan35

  • Ziyaretçi
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #62 : Haziran 04, 2015, 23:18:01 »
Yeniyim ben anlamamış olabilirim ayçiçeği balı üretip satış yapmak sonra bu ayçiçekgi balını arılara yaramıyor demek bu balı yiyenler bu yorumları görse ayçiçeği balı alırmı tekrar ?

Çevrimdışı dogan_1332

  • Larva
  • **
  • İleti: 78
  • Yer: konya
    Yaş: 50
  • ilhan_1332@windowslive.com
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 400
  • Rakım: dört yüz
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #63 : Haziran 04, 2015, 23:23:10 »
ayçiçek balını sofralık olarak ben tüketmiyorum şahsen  perakende satsam sattığım kişiye birdaha bal satamam ki?kır ve cam balı satıyorum cevreme

mustan35

  • Ziyaretçi
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #64 : Haziran 04, 2015, 23:42:55 »
Ben anlamadım yorum hocaların

Çevrimdışı Muzaffer Tasdemir

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1585
  • Yer: Besigheim-Almanya
    Yaş: 57
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 20 Anakoloni(Wirtschaftsvölker)
  • Rakım: D 350
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #65 : Haziran 05, 2015, 00:36:08 »
ayçiçek balını sofralık olarak ben tüketmiyorum şahsen  perakende satsam sattığım kişiye birdaha bal satamam ki?kır ve cam balı satıyorum cevreme
Maalesef bizim insanimizda olusmus bir Kanaat bu,Eger Bal Kristallesmisse, gercek bal degil,"Buz gibi seker"böyle tabir ediliyor.Kimsenin damak zevkine söyleyecek sözüm yok,fakat donan balin kötü bal oldugunu düsünmüyorum.
Ayrica Ari kekini yiyebilen ari Bali da yiyebilir,problem oluyorsa sebebi baska yerde aramak gerekir diye düsünüyorum.
Selamlar.
Aricilik bal icin yapilirsa kar kazanir, Ari icin yapilirsa Diyar kazanir.

mustan35

  • Ziyaretçi
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #66 : Haziran 05, 2015, 00:44:44 »
Doğan Abi kusura bakma benim anlamadıgım şu kendi ürettiginiz ayçiçeği balını sofraya koymuyorsunuz perakende satmıyorsunuz çevreye kır çam balı satıyorsunuz mecburiyetten gittiğiniz sonra hasat ettiğiniz ( sıfır Sağım ) yaptığınız ayçiçeği balı nereye gitti ?

Çevrimdışı dogan_1332

  • Larva
  • **
  • İleti: 78
  • Yer: konya
    Yaş: 50
  • ilhan_1332@windowslive.com
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 400
  • Rakım: dört yüz
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #67 : Haziran 05, 2015, 09:02:08 »
Mustan bey benim ek bi işim yok emeklide değilim kırda aldığım 60-70 teneke balla bu iş yapılmaz kredi kullanıyoruz mecburen 15-20 bin tl perakende satışla bunu toplamak zor iş.  ürettiğim ay çiçek balı çok kaliteli ona şüphe yok,toptan satıyorum kalıntı ve şeker oranı yüksek olursa benim arıcılığım biter. ben ayçiçek balını tat ve reha bakımından sevmiyorum aklıma gelmişken pamuk balıda aynıdır. balları isteyen olursa tenekesi 250 tl den verebilirim.Muzaffer bey balın donması normal. bana göre donmaması anormal bir durum her bal aldığı çiçek türüne göre er yada geç donar. sert kış günlerinde arı kekini zayıf koloniye verin bakalım ne olur %90 ını donar ve arı sökemez.

Çevrimdışı ahmetoflaz

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 451
  • Yer: ADANA
    Yaş: 32
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 50 olduk şükür
  • Rakım: 180
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #68 : Haziran 05, 2015, 09:04:41 »
ayçiçek balını sofralık olarak ben tüketmiyorum şahsen  perakende satsam sattığım kişiye birdaha bal satamam ki?kır ve cam balı satıyorum cevreme

Konu kalite değil strateji. olabilir tabikide.

fakat kışın ayçiçek balının kovanda donmasına şahsen katılmıyorum. Sırlı balın donması daha zor. Kovan içerisinde belirli sıcaklıkta muhafaza edilen sırlı balın donması ise daha da zordur. Velevki dondu. Keki tüketmesinden daha kolaydır bence.

Koloni kışa yeterince hazırlanamadıysa (varroa mücadelesi, teşvik beslemesi ve sıkıştırma) ne ayçiçeği ne kestane ne de çam balı...

Sonuç aynı olur gibi geliyor.

Çevrimdışı dogan_1332

  • Larva
  • **
  • İleti: 78
  • Yer: konya
    Yaş: 50
  • ilhan_1332@windowslive.com
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 400
  • Rakım: dört yüz
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #69 : Haziran 05, 2015, 09:17:44 »
çama giden arı kışa 2-3 çıta ile girer %80 böyledir.2-3 arının bal stoğu varsa hiç mudahale yapmadan pekala kışı çıkarır.ama ayçıçek balı varsa mudahale yapmaz isen  o arı söner.ayçiçeğine  gidipte içindeki balı değştrmek için egeye giden çok arıcı vardır.sadece şunu diyorum ayçiçek balının arıya verdiği enerji,ısı cam ve kır balına göre az

Çevrimdışı muammer polat

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 1162
  • Yer: ANKARA
    Yaş: 49
  • muammer@ensar-makina.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 63+1
  • Rakım: 950-975
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #70 : Haziran 05, 2015, 10:06:43 »
çama giden arı kışa 2-3 çıta ile girer %80 böyledir.2-3 arının bal stoğu varsa hiç mudahale yapmadan pekala kışı çıkarır.ama ayçıçek balı varsa mudahale yapmaz isen  o arı söner.ayçiçeğine  gidipte içindeki balı değştrmek için egeye giden çok arıcı vardır.sadece şunu diyorum ayçiçek balının arıya verdiği enerji,ısı cam ve kır balına göre az

Doğan 1332 bey böyle kesin konuşuyorsunuz elinizdeki kriterler nelerdir ayçiçek balının

enerji bakımından diğer ballara göre az olduğu ayrıca ayçiçekten sonra egeye gitmenin amacı

çam balı almaktır içindeki balı değiştirmek değildir

Çevrimdışı Emrah Altay

  • Pupa
  • ***
  • İleti: 134
  • Yer: İzmir - Yamanlar
    Yaş: 30
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 30
  • Rakım: 450
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #71 : Haziran 05, 2015, 10:46:16 »
Pamuk, Ayçiçek gibi tarımsal bitkilerin ballarını hali hazırda çiçek balı, yayla balı diye marketlerde satıyorlar zaten.
Arısı olmayan, Balın kıymetini nerden bilsin.

Çevrimiçi Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12187
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 73
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #72 : Haziran 05, 2015, 10:57:37 »
Yılını hatırlayamayacağım ama Türkiye bal sınıflandırma yarışmasına girip 1. olduğunu biliyormusunuz.

Her balın kendi tat özelliği var.

Pekiyi çam balı balmıdır?
Pamuklu bit böceğinin pisliğidir dersek diğer arıcılar kırılmaz mı?

Ayçiçeği balı sizin damak tadına uygun olmayabilir.

Merak etmeyin artık ayçiçekleri eskisi kadar bal özü salgılamıyorlar, kaşıklayıp yiyebilirsiniz.
ama 30 - 40 önce bir kaşık yediniz, ikinci kaşığı yiyemezdiniz.

Artık günümüzde tek başına ayçiçeği balı yok, ayçiçeğiyle aynı anda açan çiçeklerin balı yoğunlukta.

Piyasada satılan balların belki yarısı ayçiçeği balı.

Ayçiçeği balının bir özelliği bütün ballarla karışım yapabilmesi, yani bütün balların ana maddesi, dolgu maddesi ayçiçeği balıdır.

Size bir soru:
"Ayçiçeği balı" yoksa "beyaz gül balı" mıçok satılır?

Çevrimdışı Osman Hocaoğlu

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 844
  • Yer: Kocaeli
    Yaş: 43
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 100+
  • Rakım: 260
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #73 : Haziran 05, 2015, 11:09:36 »
Her sene ayçiçeğine gider ve kuluçkalıktaki balı arıya bırakırım.
Arı ayçiçeği balı ile kışa girer. Aynen öyle de çıkar.
Arı koyduğum yer inanılmaz rüzgar alan bir yer olmasına rağmen (daha önce oraya arı koyan arkadaş, kış ortasında kaldırmış oradan, başka yere taşımış. Bana da arıların ölür sakın koyma oraya demişti.) ben kış kaybı yaşamıyorum.
3 çerçeve olan arı da kıştan çıktı 7 çerçeve olan da.
Kışın sadece 1 kovan söndü.
Bal varsa varroa mücadelesi sağlam yapılmışsa ve koloni hava cereyanında kalmıyorsa sönmüyor kesinlikle...
Dünya gıda maddelerinin %90’ı 82 bitki türünden elde edilir. Bu bitki türlerinden 63’ü (%77) arı tarafından tozlaşmaya gereksinim duyar.

Çevrimdışı ahmetoflaz

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 451
  • Yer: ADANA
    Yaş: 32
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 50 olduk şükür
  • Rakım: 180
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #74 : Haziran 05, 2015, 11:39:13 »
Yılını hatırlayamayacağım ama Türkiye bal sınıflandırma yarışmasına girip 1. olduğunu biliyormusunuz.

Her balın kendi tat özelliği var.

Pekiyi çam balı balmıdır?
Pamuklu bit böceğinin pisliğidir dersek diğer arıcılar kırılmaz mı?

Ayçiçeği balı sizin damak tadına uygun olmayabilir.

Merak etmeyin artık ayçiçekleri eskisi kadar bal özü salgılamıyorlar, kaşıklayıp yiyebilirsiniz.
ama 30 - 40 önce bir kaşık yediniz, ikinci kaşığı yiyemezdiniz.

Artık günümüzde tek başına ayçiçeği balı yok, ayçiçeğiyle aynı anda açan çiçeklerin balı yoğunlukta.

Piyasada satılan balların belki yarısı ayçiçeği balı.

Ayçiçeği balının bir özelliği bütün ballarla karışım yapabilmesi, yani bütün balların ana maddesi, dolgu maddesi ayçiçeği balıdır.

Size bir soru:
"Ayçiçeği balı" yoksa "beyaz gül balı" mıçok satılır?

Tabikide Beyaz Gül Balıııııı  ;D ;D ;D