Gönderen Konu: Ayçiçeği balı  (Okunma sayısı 36778 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mhceylan

  • Ziyaretçi
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #45 : Şubat 05, 2011, 23:50:46 »
Donmayan ballar ise salgı ballarıdır. kestane, çam gibi.

Kestane balı salgı balımıdır?

ıhlamur muydu yoksa ?

Çevrimdışı Kenan GİŞAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3007
  • Yer: Bursa - Yalova
    Yaş: 54
    • http://kenangisan.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 400
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #46 : Şubat 05, 2011, 23:59:30 »
Kestane ve ıhlamur balları, çiçek ballarıdır.

Çamdan salgı balı üretilir.

Bazı seneler meşeden basra (bal çiği) balı üretilir.

mhceylan

  • Ziyaretçi
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #47 : Şubat 06, 2011, 00:09:29 »
Benim bildiğim 2 tane vardı.
biri çam diğeri de kestane diye aklımda kalmış.

Çevrimdışı Kenan GİŞAN

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3007
  • Yer: Bursa - Yalova
    Yaş: 54
    • http://kenangisan.blogspot.com/
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 40
  • Rakım: 400
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #48 : Şubat 06, 2011, 00:23:14 »
Bu kestane ağacı ve çiçeği, arı da bu çiçekten topladığı nektardan bal yapıyor.

Kestane balının krıstalleşmesi çok yavaştır.


sedat42

  • Ziyaretçi
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #49 : Şubat 06, 2011, 09:22:50 »
benim demek istedigim önemli olan balda şifa sonra lezzet benim görüşüm çogu insan önce şifa kaynagı olarak yiyor . formda ayçiçek balı istenmeyen bi bal çeşidi gibi sürekli eleştirilere maruz bırakıyoruz. araştırmacı üstatlarımız bilir ama bende  tahlil sonucu var yazayım.
                         
                                    dogu yöresindeki bi tahlil sonucu ve ayçiçek tahlil sonucu

                         ayçiçek                               dogu bölgesi balı
rutubet                 %17,3                                 %17,5
glikoz+fruktoz         %77,3                                 %77
sakkaroz                %4,6                                   %3,6
asidite                   2,8(N NA OH)                         1,5(N NA OH)
KÜL                        0,39                                     %0,4
POLEN                    VAR                                     VAR
  ÇOK DETAYLI DEİL SANIRIM AMA KARŞILAŞTIRMA YAPMAK LAZIM ACABA ELİNDE TAHLİL SONUCU OLANLAR BURDA TARTIŞMAYA AÇABİLİRMİ

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 54
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #50 : Şubat 06, 2011, 10:37:50 »
Ayçiçek balının kendisini eleştirmiyoruz.

Genelde eleştirdiğimiz nokta farklı. Özellikle Trakya bölgesinde bol miktarda üretimi yapıldığı için, fiyatı düşük.

Arıcılar perakende olarak teneke hesabı kilosunu 10 tl'ye, kavanoz olarak da 15 tl'ye satabildiklerinde Allah bereket versin diyor.

Arıcılar da dahil, toplumun bir kesimi 10-15 liraya bal mı olur muhakkak sahtedir şeklinde bir görüşe sahip.

Ben Trakya'dan süzdüğüm balın 720 cclik kavanozuna 15 tl dediğim zaman satma sorunu yaşıyorum. Aynı bala 20-25 tl fiyat koyduğumda sorunsuz satıyorum.

Gelelim eleştirdiğimiz noktaya.

Toptancılar, arıcıların ve toplumun bir kısmının küçümsediği balı 5-6 tl gibi rakamlara topluyorlar.

Bu bal kavanoza girip market raflarında boy gösterdiğinde 20-25 tl oluveriyor.

Arıcı ucuz fiyat söyleyince, acaba sahte midir? şüphesi taşıyanlar, aynı balı daha yüksek fiyata alınca gönül rahatlığıyla tüketiyor.

Bu arada kaliteli bal nedir sorusunun cevabını biz başka veriyoruz, bilim adamları  ya da gıda uzmanları başka veriyor.

Dünya standartlarında kaliteli bal, hijyenik ortamda üretilmiş, ilaç kalıntısı içermeyen, içinde tahta kırıntısı tozu, toprak vs içermeyen, belli hmf, diastaz, kül, nem ve invert şeker oranlarına sahip baldır.

Hiç bir standartta balın şifa değeri şudur şeklinde bir madde yok. Tam tersine, arıcı  şifalı olduğunu düşündüğü bitkilerden elde ettiği balı, yukarıda sayılan standartlarda üretmezse, şifa niyetine zehir satıyor.

Aşağıda da başka bir çalışmadaki analiz sonuçları. Merak edenlere:

[iframe=800,500]http://www.scribd.com/full/47786403?access_key=key-5s4n95746t6pl7syvd2[/iframe]

Çevrimdışı cemal123

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 29
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Kovan Sayısı: 15
  • Rakım: 126
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #51 : Ağustos 07, 2014, 17:37:40 »
ayçiçeği balının donmasını önleyen bir metot var mı?

ne yaparsak bu bal donmaz... bilen var mı?

Çevrimdışı Abdurrahman Cengiz

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 255
  • Yer: ANKARA
    Yaş: 44
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 3
  • Rakım: 1168
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #52 : Ağustos 07, 2014, 18:37:45 »
marketlerde satılanlar ısıl işlemden geçirilip öyle piyasaya sürülüyor, o şekilde donmuyor.
acengiz42@hotmail.com
05052230942

Çevrimdışı cemal123

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 29
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Kovan Sayısı: 15
  • Rakım: 126
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #53 : Ağustos 07, 2014, 19:07:35 »
ısıl işlemden nedir?

Çevrimdışı Abdurrahman Cengiz

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 255
  • Yer: ANKARA
    Yaş: 44
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 3
  • Rakım: 1168
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #54 : Ağustos 07, 2014, 19:12:27 »
ısıl işlemden nedir?
benim duyduğum emin değilim, kaynar suda belirli bir süre ile kaynatıyorlarmış...
acengiz42@hotmail.com
05052230942

Çevrimdışı dogan_1332

  • Larva
  • **
  • İleti: 78
  • Yer: konya
    Yaş: 50
  • ilhan_1332@windowslive.com
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 400
  • Rakım: dört yüz
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #55 : Haziran 04, 2015, 22:54:03 »
kötülemek için söylemedim. arıya ayçiçek balının  diğer ballara göre az yaradığını düşünüyorum taze baharda arı gelişimi yavaş oluyor şahsen 4-5 çıta camdan gelen arımı yoksa 7-8 çıta ayçiçeğinden gelen kolanimi derseniz camdan geleni tercih ederim.ama mecburen hersenede giderim ayçiçeğine

Çevrimdışı Cem Şeker

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 616
  • Yer: Amasya/Gümüşhacıköy
    Yaş: 41
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 30 küsur.
  • Rakım: 800
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #56 : Haziran 04, 2015, 22:55:12 »
Murat hocama katılıyorum.

Benim arılarda ayçiçek balı ağırlıklı bal ile kışlıyor, çok şükür iki kışta sıfır zaiyat.



Arılar galiba mucize canlılar...

G.Hacıköylü arılığı.

Çevrimdışı dogan_1332

  • Larva
  • **
  • İleti: 78
  • Yer: konya
    Yaş: 50
  • ilhan_1332@windowslive.com
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 400
  • Rakım: dört yüz
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #57 : Haziran 04, 2015, 22:58:36 »
ayçiçek balı ile kışa girmemin şu sakıncası var  eğer kış çok soğuk geçer ve arınız biraz gevşekse bilesiniz ki arınız acından ölür.ayçıcek balı ağustosta donmaya başlıyor tenekede zayıf arı o soğukta o donmuş balı sokmesinin imkanı yok. bunu yaşadığımı  söyleyebilirm.

Çevrimdışı Önder BOSTANCI

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 2286
  • Yer: Ankara - Ortabereket
    Yaş: 55
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 16
  • Rakım: 1105
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #58 : Haziran 04, 2015, 23:02:01 »
Bu tecrübeden "ayçiçeği balıyla arı kışlatılmamalı" sonucu çıkartılabileceği gibi, "kışa girerken arı güçlü olmalı ve iyi sıkıştırılmalı" sonucuna da varılabilir.
Hayvan yularından, adam sözünden tutulur.

Çevrimdışı dogan_1332

  • Larva
  • **
  • İleti: 78
  • Yer: konya
    Yaş: 50
  • ilhan_1332@windowslive.com
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 400
  • Rakım: dört yüz
Ynt: Ayçiçeği balı
« Yanıtla #59 : Haziran 04, 2015, 23:05:59 »
kesinlikle iyi sıkıştırılmalı sadece kışın değil,herzaman hele bal akımı başladığı zaman.