merhaba ben ardahanda 2 yıl kaldım ve iki yıl aricilik yaptım orda.arilarim haziran ayı başı ile eylul sonuna kadar cildir yolu uzerinde skilep(kotanlı) köyünde kalıyordu.o bölgede bal verimi çok iyi.gelelim o bölgenin ırkı olan kafkas arisina.ben kafkasi çok severim çalışması kolay bi arıdır sakindir muğlalı olmama rağmen muğla arısini sevmem muğla arısı hırçın bi ırk gördüğüm kadarıyla.ardahandan getirdigim 28 koloni kafkasla hala daha uşakta çalışmaktayım.kışı soğuk geçen ve yazıda 35 dereceleri çok geçmeyen bölgeler için ideal bi arı ırkı.ardahanda ben gece arabanın göstergesinde eksi 48 i gördüm.kis ayları çok uzun olur ve baharda bile gece sıcaklıkları 17 dereceyi çok geçmez.arilari ardahanda kıslatirken en önemli şeyler şunlar olmalı :kesinlikle nem ve rutubet olmamalı,soğuk biyerde olmalı,rüzgar almamalı ama ufak bi havalandırma bacası olmalı,karanlık biyer olmalı güneş ışığı girmemeli ve gürültü olmamalı.dışarıdaki sıcaklığın çok düşük olması önemli değil önemli olan kovan içinde arının salkım ısısı.bu arada kovanın üst kısmına konulan örtü bezi çok kalın olmamalı kışın bunada dikkat edin.bir kat bez yada çuval kesip koymanız yeterli kalın olursa örtüsü o ari sönüyor deneyimle sabittir.en son olarakta bal hasadı sonunda lütfen kuluckaliktan bal almayın alt kısımdan bal alırsanızda o ari sönüyor.bal hasadından sonra kovan başı enaz 5 kg şeker verin ve bir adet 1 kg luk kek koyun.keki şerbet almadığı havalar 15 derece altına dürmeye başladığı son güzün koyun.kekin alt kısmindan 50 kuruşluk para kadar küçük bi delik acsaniz yeter.valiligin arkasındaki tarım kooperatifinin keki 8 tl fiyatı ama çok kaliteli bi kek arılar güzel yiyor ordan kek temin edebilirsiniz.selamlar serhat ardahana can ardahana..