Gönderen Konu: Ardahan Çıldır  (Okunma sayısı 6402 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Nihat YILDIZ

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 30
  • Yer: istanbul - Ardahan
    Yaş: 61
  • Ardahan - Çıldır
    • ARDAHAN ÇILDIRLI ARICI
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 30
  • Rakım: 2016
Ardahan Çıldır
« : Aralık 07, 2008, 17:06:07 »
Değerli Arı Dostlarım...

Daha işin başındayım. yaklaşık olarak 6 aydır ARI ve ARICILIK konusunda siz değerli arıcıların yazılarını okuyarak 2009 sezonunda ilk olarak 10 civarında kovan ile arıcılığa başlama niyetindeyim. Ardahan 'lı dostlarından bu konuda teknik yardımlarına ihtiyacım var. selamlar
Sormaz ki bilsin, sorsa bilirdi, bilmez ki sorsun, bilse sorardı.
-----------------------------------------------
Canım kurban ÇILDIR 'a edep erkan ordadır...

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22803
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 54
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ardahan Çıldır
« Yanıtla #1 : Aralık 09, 2008, 10:50:58 »
Hayırlı olması dileklerimizle...

İlk etapta düşündüğünüz sayıyı tekrar gözden geçirmelisiniz. 2-3 koloni ile başlamak en mantıklısı. Kazanılan tecrübe sonrası koloni sayısı zaten artacaktır.

Çevrenizdeki arıcıları bölgeden bulabilirsiniz sanırım ki henüz bu tür forumlarda pek göremiyoruz.
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

[email protected]


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Nihat YILDIZ

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 30
  • Yer: istanbul - Ardahan
    Yaş: 61
  • Ardahan - Çıldır
    • ARDAHAN ÇILDIRLI ARICI
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 30
  • Rakım: 2016
Ynt: Ardahan Çıldır
« Yanıtla #2 : Aralık 13, 2008, 17:30:15 »
 Değerli Egehan arkadaşım
 Şu an bir etüt çalışması içindeyim. tabiiki 10 kovan benim için biraz fazla ve riskli olabilir. daha işin başında birisi için bunun üstesinden gelemeye bilir ve arıları söndürebilirim. bunun farkındayım. ancak benim esas sorunum bu alacağım arıların kışlatma sorunu. bu sonunu halen çözemedim. arıcılık yapmak istediğim yer rakım olarak 1750 civarında yüksek bir platoda bulunan köyümde yapmak arzusundayım. Yakın çevremizde eski usül arıcılık yapılmakta teknikten uzak ( saldım çayıra ALLAH kayıra ) deniler türden. 5-10 civanında derme çatma kovan ile bu işi yapanları gördüm. onların kışlatma şekli beni pek tatmin etmedi. aşırı derecede bu aylardan başlayan eksi 30 eksi 40 a varan ve dona kadar giden 3 aydan fazla süren bir süreç içinde normal yığma tuğla ile yapılmış altı ve üstü tahta çatısı saç bir ortamda bu arıları kışlatmam mümkün görülmüyür. yaptığım araştırmada gerek gelen gezgin arıcılar gerekse bu işi biraz daha profosyonel yapan yakın köylülerim daha iklimi yumuşak olan diğer ilçelerde kapalı eski taş duvarlı ve toprak ile örtülü anbar vb. bölümlerde saman ile sırılmak suretiyle kışlatma yapıldığını duydum. bu ne kadar güvenilir olur onu bilemiyorum. inanın bu işin alt yapısı olarak bir tek KIŞLATMA sorunu yüzünden yapıp yapmama arasında gidip gelmekteyim. Başka ilçelere götürülerek emanet olarak bırakılan kovanlarda ise bilgisi dışında ana arı değişimi ana arı tenezzülü şekilinde olayları da duydum. bu konuda bir kaç arkadaş ile görüştüm. topraktan bodrum katlarda iyice izole edilmiş bir şekilde ışıksız bir ortamda kışlatılabileceği belirtildi. ancak fare ve benzeri etkenlerden çekinir oldum. Bu konuda sizin de fikrinizi almak isterim. selamlar
Sormaz ki bilsin, sorsa bilirdi, bilmez ki sorsun, bilse sorardı.
-----------------------------------------------
Canım kurban ÇILDIR 'a edep erkan ordadır...

Çevrimdışı Halil BİLEN

  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 22803
  • Yer: Mustafakemalpaşa
    Yaş: 54
    • http://www.halilbilen.com/
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 350
  • Rakım: Rakım Kirmasti Çayı ile bir.
Ardahan Çıldır
« Yanıtla #3 : Aralık 13, 2008, 21:47:21 »
Siz öncelikle kolonilerinizi edinin. Çıldır gölü donuyor ama çözüldüğünde yine balıklar yaşıyor değil mi?

Hele kışlatmaya kalsın iş.
http://www.halilbilen.com/

http://halilbilen.blogspot.com/

http://www.facebook.com/halilbilen

[email protected]


Yola Çıktıklarını, Yolda Bulduklarına Değişirsen; Yolunu Kaybedersin.

Yanlış trene bindiysen, koridorda ters yöne koşmanın bir faydası yoktur.

Çevrimdışı Acemiarici4806

  • İşçi Arı
  • ****
  • İleti: 311
  • Yer: Burdur Merkez
    Yaş: 37
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Arıcılık Tecrübesi: 5-10 yıl
  • Kovan Sayısı: 44
  • Rakım: 750
Ynt: Ardahan Çıldır
« Yanıtla #4 : Temmuz 08, 2017, 14:26:27 »
merhaba ben ardahanda 2 yıl kaldım ve iki yıl aricilik yaptım orda.arilarim haziran ayı başı ile eylul sonuna kadar cildir yolu uzerinde skilep(kotanlı) köyünde kalıyordu.o bölgede bal verimi çok iyi.gelelim o bölgenin ırkı olan kafkas arisina.ben kafkasi çok severim çalışması kolay bi arıdır sakindir muğlalı olmama rağmen muğla arısini sevmem muğla arısı hırçın bi ırk gördüğüm kadarıyla.ardahandan getirdigim 28 koloni kafkasla hala daha uşakta çalışmaktayım.kışı soğuk geçen ve yazıda 35 dereceleri çok geçmeyen bölgeler için ideal bi arı ırkı.ardahanda ben gece arabanın göstergesinde eksi 48 i gördüm.kis ayları çok uzun olur ve baharda bile gece sıcaklıkları 17 dereceyi çok geçmez.arilari ardahanda kıslatirken en önemli şeyler şunlar olmalı :kesinlikle nem ve rutubet olmamalı,soğuk biyerde olmalı,rüzgar almamalı ama ufak bi havalandırma bacası olmalı,karanlık biyer olmalı güneş ışığı girmemeli ve gürültü olmamalı.dışarıdaki sıcaklığın çok düşük olması önemli değil önemli olan kovan içinde arının salkım ısısı.bu arada kovanın üst kısmına konulan örtü bezi çok kalın olmamalı kışın bunada dikkat edin.bir kat bez yada çuval kesip koymanız yeterli kalın olursa örtüsü o ari sönüyor deneyimle sabittir.en son olarakta bal hasadı sonunda lütfen kuluckaliktan bal almayın alt kısımdan bal alırsanızda o ari sönüyor.bal hasadından sonra kovan başı enaz 5 kg şeker verin ve bir adet 1 kg luk kek koyun.keki şerbet almadığı havalar 15 derece altına dürmeye başladığı son güzün koyun.kekin alt kısmindan 50 kuruşluk para kadar küçük bi delik acsaniz  yeter.valiligin arkasındaki tarım kooperatifinin keki 8 tl fiyatı ama çok kaliteli bi kek arılar güzel yiyor ordan kek temin edebilirsiniz.selamlar serhat ardahana can ardahana..

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12760
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 76
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Ardahan Çıldır
« Yanıtla #5 : Temmuz 08, 2017, 21:59:35 »

.bu arada kovanın üst kısmına konulan örtü bezi çok kalın olmamalı kışın bunada dikkat edin.bir kat bez yada çuval kesip koymanız yeterli kalın olursa örtüsü o ari sönüyor deneyimle sabittir.derece


Üst örtü bezi içerideki sıcaklığı yalıtacak kadar kalın olmalı.

İnce olursa alt üst sıcaklık farkından nem yapar, nemin arılara ne yaptığını yazmışsınız.

Nem yapan kovandaki arı da sönüyor ve deneyimle sabittir.