Arı beslemesi konusu, internetin yaygınlaşmasıyla birlikte arıcılarımız arasında en çok tartışılan konulardan birisi.
Başka ülke arıcılarından görülen besleme şekilleri en doğru kabul edilip, aslında arı beslemesi için uygun olmayan yöntemler de önerilebiliyor.
Almanya arıcılık enstitüsü araştırmacılarının bu konuyla ilgili makalesi geçtiğimiz yıllarda İsmail Taşer arkadaşımız tarafından çevrilmişti.
Yukarıdaki çeviri, çok tartışılan konularda, arıcılara ipucu olabilecek verilere sahip.
Özetlemek gerekirse, bu makaleye göre;
- Arı yeminde sakkaroz, glikoz ve fruktoz olabilir. Fakat glikoz ve fruktoz oranlarının az tutulması gerekir. Ticari şuruplarda glikoz oranı yüksek olmamalı.
- Kaliteli üretim yapmayan ticari arı yemleri, arılar için riskler taşıyabilir, dikkatli olunmalı.
- Meşrubat sektöründe kullanılan fruktoz arılara verilmemeli.
- Şerbet kesinlikle kaynatılmamalı, asit ile invert edilerek arılara verilmemeli. Özellikle asit inversiyonu arılar için zararlı sonuçlar doğurmakta.