Gönderen Konu: Arı Beslemesine uygun şeker şurubu ve kek hazırlanması  (Okunma sayısı 8286 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 56
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63

Çevrimdışı Murat Çakır

  • Murat Çakır
  • Administrator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 3962
  • Yer: İstanbul
    Yaş: 56
    • www.beyazkovan.com
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 10-15 yıl
  • Kovan Sayısı: 20
  • Rakım: 63
Ynt: Arı Beslemesine uygun şeker şurubu ve kek hazırlanması
« Yanıtla #1 : Şubat 20, 2011, 02:52:02 »
Arı beslemesi konusu, internetin yaygınlaşmasıyla birlikte arıcılarımız arasında en çok tartışılan konulardan birisi.

Başka ülke arıcılarından görülen besleme şekilleri en doğru kabul edilip, aslında arı beslemesi için uygun olmayan yöntemler de önerilebiliyor.

Almanya arıcılık enstitüsü araştırmacılarının bu konuyla ilgili makalesi geçtiğimiz yıllarda İsmail Taşer arkadaşımız tarafından çevrilmişti.

Yukarıdaki çeviri, çok tartışılan konularda, arıcılara ipucu olabilecek verilere sahip.

Özetlemek gerekirse, bu makaleye göre;

- Arı yeminde sakkaroz, glikoz ve fruktoz olabilir. Fakat glikoz ve fruktoz oranlarının az tutulması gerekir. Ticari şuruplarda glikoz oranı yüksek olmamalı.

- Kaliteli üretim yapmayan ticari arı yemleri, arılar için riskler taşıyabilir, dikkatli olunmalı.

- Meşrubat sektöründe kullanılan fruktoz arılara verilmemeli.

- Şerbet kesinlikle kaynatılmamalı, asit ile invert edilerek arılara verilmemeli. Özellikle asit inversiyonu arılar için zararlı sonuçlar doğurmakta.

Çevrimdışı duran-50

  • Boş Petek
  • İleti: 7
  • Yer: nevşehir
  • Arıcılık Şekli: Profesyonel
  • Kovan Sayısı: 90
  • Rakım: 1300
Ynt: Arı Beslemesine uygun şeker şurubu ve kek hazırlanması
« Yanıtla #2 : Mart 29, 2013, 20:54:36 »
hayırlı işler arkadaşlar nevşehirde şuruplama yeni başlıyor konya şeker arıyemi kulanan arkadaşlar görüşlerini almak isdiyorum eksisi artısı nedir herkese bol verimli bir yıl olnasını dilerim

Çevrimdışı Kemaleker89

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 45
  • Yer: Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 1 dolu 1 boş kovan
  • Rakım: 792
Ynt: Arı Beslemesine uygun şeker şurubu ve kek hazırlanması
« Yanıtla #3 : Haziran 19, 2016, 21:31:56 »
Murat abi şerbet kaynatılmamalı yazmışsın ama biraz daha açabilirmisin anlayamadım
Arıları anlamaya çalışmak güzel şey

Arıları anlamak çok zor

tural55

  • Ziyaretçi
Ynt: Arı Beslemesine uygun şeker şurubu ve kek hazırlanması
« Yanıtla #4 : Haziran 19, 2016, 21:47:34 »
Murat abi şerbet kaynatılmamalı yazmışsın ama biraz daha açabilirmisin anlayamadım

Kemel bey

Şerbeti hazırlarken,

önce suyu kaynat

ocaktan suyu al

şekeri içine koy ve karıştır.

bunun dışında uygulama yapma.

Çevrimdışı Kemaleker89

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 45
  • Yer: Eskişehir
  • Arıcılık Şekli: Meraklı
  • Kovan Sayısı: 1 dolu 1 boş kovan
  • Rakım: 792
Ynt: Arı Beslemesine uygun şeker şurubu ve kek hazırlanması
« Yanıtla #5 : Haziran 19, 2016, 21:58:17 »
Kemel bey

Şerbeti hazırlarken,

önce suyu kaynat

ocaktan suyu al

şekeri içine koy ve karıştır.

bunun dışında uygulama yapma.

Abi çok teşekkürler
Arıları anlamaya çalışmak güzel şey

Arıları anlamak çok zor

Çevrimdışı kazimbirdal

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 33
  • Yer: Çorum
  • Kovan Sayısı: 300
Ynt: Arı Beslemesine uygun şeker şurubu ve kek hazırlanması
« Yanıtla #6 : Nisan 28, 2020, 22:26:18 »
Merhaba
Şekerin kaynatılmasında nasıl bir problem var ?

Çevrimdışı Murat AKIN

  • Genel Moderator
  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 12595
  • Yer: Tekirdağ
    Yaş: 74
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: --- adet kayıtlı
  • Rakım: 74 metre
Ynt: Arı Beslemesine uygun şeker şurubu ve kek hazırlanması
« Yanıtla #7 : Nisan 28, 2020, 23:38:38 »
Merhaba
Şekerin kaynatılmasında nasıl bir problem var ?

Kimyasal yönünden bakarsak şeker karamelleşir. yani yanar.

Bu durumda arıların bağırsaklarında sorun çıkarır.

Yanma dedik ama renk bozukluğu göremezsiniz.

Önemli olan arılara şerbet vermek olduğuna göre: şekerin üzerine  sıcak su döküp eritmeniz yeterli olacaktır.

Şekeri çok suyla eritirseniz daha çabuk erir ama koyu şerbet yapmak için şeker oranı yüksek olunca erime daha uzun sürer.

Çevrimdışı kazimbirdal

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 33
  • Yer: Çorum
  • Kovan Sayısı: 300
Ynt: Arı Beslemesine uygun şeker şurubu ve kek hazırlanması
« Yanıtla #8 : Mayıs 07, 2020, 02:06:00 »
Tesekkur ederim bilgilendirme için. Bir sorum daha olacak : pancar sekeri ile kamış şekeri arasında arının kullanımında ne tur farklar oluşur ? Kamış şekeri ile ariyi beslenmenin bir zararı varmıdır keza yine bal döneminde pancar şekeri ile beslemektense kamış şekeri kullanmanın sağlık açısından bir riski olurmu

Çevrimdışı özer selçuk

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 4096
  • Yer: Ankara-Bala
    Yaş: 36
  • arı yoksa doğada yok
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 18 kovan
  • Rakım: 757 metre
Ynt: Arı Beslemesine uygun şeker şurubu ve kek hazırlanması
« Yanıtla #9 : Mayıs 07, 2020, 09:00:46 »
Tesekkur ederim bilgilendirme için. Bir sorum daha olacak : pancar sekeri ile kamış şekeri arasında arının kullanımında ne tur farklar oluşur ? Kamış şekeri ile ariyi beslenmenin bir zararı varmıdır keza yine bal döneminde pancar şekeri ile beslemektense kamış şekeri kullanmanın sağlık açısından bir riski olurmu

Bal doneminde ari neden beslenir.neden böyle bir soru takıldı merak ettim.
Bal zamani ari beslenmez.
Ari seker ayırt etmez.sadece senin ne zaman ve ne icin verdigin fark eder.
ÖZ-SEL ARICILIK
Özer Selçuk

Çevrimdışı kazimbirdal

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 33
  • Yer: Çorum
  • Kovan Sayısı: 300
Ynt: Arı Beslemesine uygun şeker şurubu ve kek hazırlanması
« Yanıtla #10 : Mayıs 07, 2020, 15:01:29 »
O zaman biz seker kullanımını da baya yanlış yapıyoruz çünkü bal zamanida veriyoruz şerbeti. Ari daha cabuk is yapsın sır yapsın gibi düşüncelerle veriyoruz..

Çevrimdışı ÇILGINDAĞLI

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 588
  • Yer: İSTANBUL-BÜYÜKÇEKMECE
    Yaş: 51
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 20 yıl üstü
  • Kovan Sayısı: 21
  • Rakım: 110
Ynt: Arı Beslemesine uygun şeker şurubu ve kek hazırlanması
« Yanıtla #11 : Mayıs 07, 2020, 15:46:46 »
Kazım bey gördüm kadarıyla profesyonel arıcısın senin bilgilerinde çelişki var, bal akım zamanı eğer gerçekten bal geliyorsa arı şurup yemez ,ikincisi sırlamadan bahsediyorsun , profesyonel arıcı çerçeve sıralamaya başlar başlamaz sağım yapar sır açmakla uğraşmaz.
Rıdvan (çılgındağlı)

Çevrimdışı özer selçuk

  • Ana Arı
  • *****
  • İleti: 4096
  • Yer: Ankara-Bala
    Yaş: 36
  • arı yoksa doğada yok
  • Arıcılık Şekli: Amatör
  • Arıcılık Tecrübesi: 1-5 yıl
  • Kovan Sayısı: 18 kovan
  • Rakım: 757 metre
Ynt: Arı Beslemesine uygun şeker şurubu ve kek hazırlanması
« Yanıtla #12 : Mayıs 09, 2020, 20:54:03 »
O zaman biz seker kullanımını da baya yanlış yapıyoruz çünkü bal zamanida veriyoruz şerbeti. Ari daha cabuk is yapsın sır yapsın gibi düşüncelerle veriyoruz..

Kisaca kısıtlı akimda arının tamamlayamadigi sen tamamliyorsun 300 kovanda yanlis mi anladım.
Bunlar sakincali durumlar bence böyle seyler ne yaz nede paylaş.
ÖZ-SEL ARICILIK
Özer Selçuk

Çevrimdışı kazimbirdal

  • Günlük Yumurta
  • *
  • İleti: 33
  • Yer: Çorum
  • Kovan Sayısı: 300
Ynt: Arı Beslemesine uygun şeker şurubu ve kek hazırlanması
« Yanıtla #13 : Mayıs 17, 2020, 13:13:03 »
Kazım bey gördüm kadarıyla profesyonel arıcısın senin bilgilerinde çelişki var, bal akım zamanı eğer gerçekten bal geliyorsa arı şurup yemez ,ikincisi sırlamadan bahsediyorsun , profesyonel arıcı çerçeve sıralamaya başlar başlamaz sağım yapar sır açmakla uğraşmaz.
Hocam biz sağım yapmıyoruz petekli bal yapiyoruz. Belki bilgimiz yanlışda olabilir ama yıllardır bu şekilde ordulu diğer arıcıların da bize öğrettiği bu şekilde. Onlarda aynı şekilde yapıyorlar. Sivas'a götürüyoruz arıları ve cevremizdeki diğer tüm arıcılara aynı şekilde yapıyorlar. Dediğim gibi yöntem bilimsellik ve uygulanabilirlik açısından yanlış olabilir ama bu şekilde yapıyoruz yillardir.
Kisaca kısıtlı akimda arının tamamlayamadigi sen tamamliyorsun 300 kovanda yanlis mi anladım.
Bunlar sakincali durumlar bence böyle seyler ne yaz nede paylaş.

Sakıncalı olan nedir ? Glikoz vb herhangi yasak birşey kullanmıyoruz kaldiki balı satarken de şekersiz diye satmıyoruz. Talillerde de %3.2 ile %4.1 oranında çıktı şu ana kadar şeker. Baldaki Şeker oranının da ( nedenini bilmemekle birlikte ) yüksek rakımlı yerlerde daha az çıktığını biliyorum ki aynı şekeri Çorum'da yedirdigimizde Çorum'da arıcılık yaptığımızda şeker oranı çok daha fazla çıkmıştı tahlillerde